Γκουτέρες: «Καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα
«Οποιαδήποτε εκτόξευση» από πλευράς Βόρειας Κορέας «αξιοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων αντίκειται προς συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, τονίζει ο κ. Γκουτέρες.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση (φωτογραφία, επάνω, από KCNA via Yonhap)από τη Βόρεια Κορέα στρατιωτικού δορυφόρου παρατήρησης, που τέθηκε σε τροχιά χάρη στη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων, ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες του χθες Τρίτη.
Να «συμμορφωθεί πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της»
«Οποιαδήποτε εκτόξευση» από πλευράς Βόρειας Κορέας «αξιοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων αντίκειται προς συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο κ. Γκουτέρες.
Και επανέλαβε την έκκλησή του προς την Πιονγιάνγκ να «συμμορφωθεί πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον αναπληρωτή εκπρόσωπό του Φαρχάν Χακ στη Νέα Υόρκη.
«Νόμιμο» δικαίωμα
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι έθεσε μ’ επιτυχία σε τροχιά έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο και θα εκτοξεύσει αρκετούς ακόμη «σε σύντομο χρονικό διάστημα» για να εξασφαλίσει τις δυνατότητες αναγνώρισης κατά της Νότιας Κορέας.
Το κρατικό Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) ανέφερε ότι εκτοξεύτηκε ένας αναγνωριστικός δορυφόρος που ονομάζεται Malligyong-1, σ’ έναν νέο τύπο πυραύλου Chollima-1, από μια τοποθεσία εκτόξευσης στο Tongchang-ri, στη δυτική ακτή.
Η Πιονγιάνγκ υπερασπίστηκε την τελευταία εκτόξευση ως το «νόμιμο» δικαίωμά της να ενισχύσει την «αυτοάμυνά» της, σύμφωνα με το KCNA.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολούθησε την εκτόξευση επί τόπου και συνεχάρη αξιωματούχους, επιστήμονες και τεχνικούς, σημείωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο.
Αυξανόμενες εικασίες
Η φερόμενη από τη Βόρεια Κορέα ως επιτυχής εκτόξευση ακολούθησε δύο προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες τον Μάιο και τον Αύγουστο, αντίστοιχα.
Πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενων εικασιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να της είχε παράσχει στρατιωτική τεχνολογία σε αντάλλαγμα για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών για χρήση στον πόλεμο της Ουκρανίας.
«(Η εκτόξευση) θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της πολεμικής ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, το KCNA.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις