Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Ένταση στο υπουργικό συμβούλιο για τη συμφωνία- «Εμπιστεύεσαι τη Χαμάς περισσότερο από εμάς;»

Ισραήλ: Ένταση στο υπουργικό συμβούλιο για τη συμφωνία- «Εμπιστεύεσαι τη Χαμάς περισσότερο από εμάς;»

Τριγμοί στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ και ενώ η συμφωνία για τους ομήρους είναι πιο κοντά από ποτέ.

Με αρκετή ένταση και διαφωνίες μεταξύ υπουργών πραγματοποιείται το υπουργικό συμβούλιο που ψηφίζει για να εγκρίνει μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και αιχμαλώτων ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ.

Αντεγκλήσεις, υψηλοί τόνοι και τριγμοί

Η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ και κρατούνται από παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας είναι πιο κοντά από ποτέ, ωστόσο σύμφωνα με διαρροές από εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν εντάσεις καθώς τα ακροδεξιά κόμματα αντιτίθενται στη συμφωνία.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο πρώην υπουργός Άμυνας και μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, Μπένι Γκαντζ απάντησε οργισμένος στον υπουργό Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς επειδή εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Χαμάς θα επιδιώξει να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός.

Ο Σμότριτς και το ακροδεξιό κόμμα του, ο Θρησκευτικός Σιωνισμός, έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας.

«Εμπιστεύεστε τον Γιαχία Σινουάρ περισσότερο από εμάς;», αναφέρεται ο Γκαντζ, αναφερόμενος στον επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί ως «εγκέφαλο» για την οργάνωση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Σε μια άλλη ανταλλαγή απόψεων σε υψηλούς τόνους οι υπουργοί του Λικούντ, Μίκι Ζόχαρ και Γκίλα Γκάμλιελ αντιπαρατέθηκαν με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επειδή πραγματοποίησε συνεδρίαση της παράταξης του υπερεθνικιστικού κόμματός του «Otzma Yehudit» πριν από τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, αφού ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και η παράταξή του θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Η Γκάμλιελ φέρεται να τονίζει στον Μπεν Γκβιρ η σημασία της ενότητας, με τον ίδιο να απαντάει: «Αλλά δεν είμαστε ενωμένοι. Πρόκειται για μια απόφαση που θα προκαλέσει ζημιά στις επόμενες γενιές και θα επιστρέψει για να μας πληγώσει πολύ».

Υπουργοί από το υπερορθόδοξο κόμμα Shas αποχώρησαν από τη συνάντηση, αφού άφησαν σημείωμα στο οποίο αναφέρουν ότι υποστηρίζουν τη συμφωνία.

Πώς θα ψηφίσει το υπουργικό συμβούλιο για τη συμφωνία για τους ομήρους

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα έχει την πλειοψηφία στο 38μελές υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τη συμφωνία για τους ομήρους, παρά την αντίθεση δύο εκ των ακροδεξιών κομμάτων που συνολικά έχουν έξι ψήφους.

Η συμφωνία σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει προβλέπει την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων – παιδιών και γυναικών – από τη Χαμάς, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για 4-5 ημέρες και την απελευθέρωση 150-300 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, η συμφωνία θα ψηφιστεί από το Λικουντ του Νετανιάχου (19 ψήφοι), την Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντζ (5 ψήφοι) και το υπερορθόδοξο Shas (6 ψήφοι).

Το United Torah Judaism (2 ψήφοι) δεν έχει ακόμη εκφράσει δημόσια τις θέσεις του, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία.

Sports in

Διαλύεται η «Ρεάλ» του παγκοσμίου πόλο

Αποχωρεί ο βασικός επενδυτής από την Προ Ρέκο που μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης και βλέπει τους σταρ της να αποχωρούν – Στη Γιουγκ ο Κάκκαρης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024