Ολοκληρώθηκε εν μέσω έντονων διαφωνιών το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε για την έγκριση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός και ανταλλαγής ομήρων και αιχμαλώτων ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα λίγο πριν τις 3:00 τα ξημερώματα έληξε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που διήρκησε σχεδόν έξι ώρες με τα μέλη του να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Το ακροδεξιό κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού ψήφισε τελικά υπέρ

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε μία συμφωνία για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των ομήρων, το Ισραήλ συμφωνεί σε μια πολυήμερη κατάπαυση του πυρός και στην απελευθέρωση ορισμένων φυλακισμένων Παλαιστίνιων γυναικών και ανηλίκων, καθώς και στο να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα περισσότερων καυσίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παρά το γεγονός ότι εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία, το ακροδεξιό κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού ψήφισε τελικά υπέρ, ενώ μόνο οι υπουργοί του Otzma Yehudit ψήφισαν κατά.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο που επικαλείται η Haaretz, το σχέδιο προβλέπει ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 απαχθέντα παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες 12 γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας πενθήμερης εκεχειρίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, όλοι οι κλάδοι των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας – οι IDF, η Shin Bet και η Mossad – υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη συμφωνία. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η συμφωνία αφορά μόνο τους Ισραηλινούς που είναι ακόμη ζωντανοί, προσθέτοντας ότι η Χαμάς μπορεί να απελευθερώσει ταυτόχρονα ξένους υπηκόους, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί με τις χώρες αυτές.

Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας διαδηλώνουν για την απελευθέρωση τους στο Τελ Αβίβ.

Όπως ανέφεραν άλλες πηγές νωρίτερα το σχέδιο περιλάμβανε την απελευθέρωση από 150 έως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων. Η απελευθέρωση αναμένεται να γίνει σταδιακά με περίπου 12 ομήρους να απελευθερώνονται την ημέρα.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του πλήρους 38μελούς ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όρισε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί, καθώς και την παροχή φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, έξι νοσοκομεία στο Ισραήλ είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους. Έχουν δημιουργήσει ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την υποδοχή τους, χωριστά από άλλους ασθενείς και τα μέσα ενημέρωσης.