Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Από Παρασκευή η απελευθέρωση των ομήρων, προς αναβολή και η κατάπαυση του πυρός

Live: Από Παρασκευή η απελευθέρωση των ομήρων, προς αναβολή και η κατάπαυση του πυρός

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων και κατάπαυση του πυρός για τέσσερις ημέρες μετά από έντονες διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο

Η συμφωνία μεταξύ Τελ Αβίβ και Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων και κατάπαυση του πυρός είναι πλέον γεγονός μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ και εν μέσω έντονων διαφωνιών.

Στο Κατάρ ο αρχηγός της Μοσάντ για την οριστικοποίηση της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς

Το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση της συμφωνίας που δεν θα είναι εύκολη, αν και το πρώτο αυτό βήμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος συνεχίζεται, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης ισραηλινές δυνάμεις έκαναν επιδρομή στη Δυτική Όχθη. Συνεχίζονται οι πολύνεκρες από αέρος επιθέσεις των IDF, καθώς και οι χερσαίες επιχειρήσεις.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

06:40 Διαβάστε τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

06:00 Αναφορές για θύματα σε νέο ισραηλινό χτύπημα

Για νέες απώλειες στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, σπίτια του οποίου έβαλαν στο στόχαστρο οι ισραηλινές δυνάμεις, κάνει λόγο το Al Jazeera. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν ήταν άμεσα γνωστός.

Η Τζαμπάλια είναι μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στον πολιορκημένο θύλακα και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί εκεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του κατά της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

05:30 Περιοδικό του Χάρβαρντ κατηγορείται για λογοκρισία

Eνα έγκριτο περιοδικό που εκδίδεται από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ κατηγορήθηκε για λογοκρισία αφού αρνήθηκε να δημοσιεύσει ακαδημαϊκό άρθρο που κατηγορούσε το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα, επειδή οι εκδότες φέρεται να φοβήθηκαν τις αντιδράσεις.

Το Harvard Law Review, το οποίο διευθύνεται από τους φοιτητές του πανεπιστημίου, απέρριψε το δοκίμιο των 2.000 λέξεων – με τίτλο The Ongoing Nakba: Towards a Legal Framework for Palestine (Η συνεχιζόμενη Νάκμπα: Προς ένα νομικό πλαίσιο για την Παλαιστίνη) – μιας παλαιστίνιας υποψήφιας διδάκτορος, της Rabea Eghbariah, μετά την επιμέλειά του, τον έλεγχό του και την αρχική έγκρισή του.

Θα ήταν το πρώτο δοκίμιο από έναν παλαιστίνιο μελετητή που δημοσιεύτηκε ποτέ από τη συγκεκριμένη επιθεώρηση.

Υποστήριζε ότι τα γεγονότα στη Γάζα – όπου περισσότεροι από 14.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση – πληρούσαν τους όρους της γενοκτονίας όπως ορίζονται από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών.

Το δοκίμιο ζητούσε επίσης ν’ αναγνωριστεί νομικά το έγκλημα της «Νάκμπα» (καταστροφή), η αραβική λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον αναγκαστικό ξεριζωμό των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους την εποχή της ίδρυσης του Ισραήλ το 1948.

05:00 Πιέσεις στα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ

Οι δυτικές δυνάμεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν να επιλέξουν είτε ν’ απαιτήσουν από το Ισραήλ να άρει τον ασφυκτικό έλεγχό του για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα είτε να γίνουν συνένοχοι στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και τη συλλογική τιμωρία, δήλωσαν υπουργοί Εξωτερικών από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες που επισκέπτονται το Λονδίνο.

Οι υπουργοί ασκούν πιέσεις στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ – να υποστηρίξουν ένα ανθρωπιστικό ψήφισμα που θα δίνει εντολή στο Ισραήλ να επιτρέψει στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και όχι στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις να ελέγχουν τη βοήθεια που περνάει από την Αίγυπτο στη Γάζα, δια του σημείου διέλευσης της Ράφα.

Πρόκειται για την ομάδα των υπουργών Εξωτερικών, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Ινδονησίας, της Τουρκίας, της Νιγηρίας και της Παλαιστίνης, η οποία βρέθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, προτού συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και προερχόμενη από το Πεκίνο και τη Μόσχα.

04:13 Ασθενείς από το νοσοκομείο της Ινδονησίας έφτασαν στη Χαν Γιουνίς

Στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς έφτασαν ασθενείς από το νοσοκομείο της Ινδονησίας στη βόρεια Γάζα.

Όλα τα νοσοκομεία στα βόρεια του θύλακα έχουν κλείσει λόγω επιθέσεων του ισραηλινού στρατού και έλλειψης καυσίμων.

Εκατοντάδες ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα και λεωφορεία σε νοσοκομεία στο νότο.

Ασθενείς από το Ινδονησιακό νοσοκομείο φτάνουν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Χαν Γιουνίς

Ασθενείς από το Ινδονησιακό νοσοκομείο φτάνουν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Χαν Γιουνίς

03:55 Οι ΗΠΑ κατέρριψαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στο X.

«Τα drones καταρρίφθηκαν ενώ το πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ βρισκόταν σε περιπολία στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πλοίο και το πλήρωμα δεν υπέστησαν ζημιές ή τραυματισμούς», ανέφερε η ανάρτηση.

03:40 Εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα

Αναφορές για έντονες ισραηλινές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας αυτή την ώρα.

Στο Deir al-Balah και στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα, ισραηλινά χτυπήματα έπληξαν κτίρια κατοικιών, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, πυροδοτώντας φόβους για πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Χτυπήματα έπληξαν και τη συνοικία Sheikh Radwan της πόλης της Γάζας.

Αρκετές περιοχές στη Χαν Γιουνίς και στη Ράφα στο νότο έγιναν επίσης στόχοι ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων, ανάμεσά τους και ένα κτήριο που στεγάζει μια φιλανθρωπική οργάνωση δίπλα στο Νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα.

03:27 Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι ο γιος ενός βουλευτή σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι πέντε από τους μαχητές της, ανάμεσά τους και ο γιος ενός βουλευτή, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα της λιβανέζικης επικράτειας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από το οικογενειακό περιβάλλον του.

Ο γιος του Μοχάμεντ Ράαντ –του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολάχ στη λιβανέζικη Βουλή– «σκοτώθηκε, μαζί με άλλα μέλη» του σιιτικού κινήματος σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον σπιτιού στο χωριό Μπέιτ Γιαχούν, διευκρίνισε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

03:14 «Πολύ λίγο, πολύ αργά»: Ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι απλά ένα «τσιρότο»

Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για μια τετραήμερη παύση των μαχών, συνοδευόμενη από την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, έγινε δεκτή με ανακούφιση.

Η κατάπαυση του πυρός, η οποία χρειάστηκε περισσότερες από έξι εβδομάδες επίπονης διπλωματίας και σχεδόν εκτροχιάστηκε αρκετές φορές, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη δεδομένης της έλλειψης μηχανισμών επιβολής των όρων της και της απουσίας ανεξάρτητων παρατηρητών επί τόπου.

«Αυτό που συμβαίνει συνήθως» εξηγεί ο πρώην Διοικητής του ΝΑΤΟ Γουέσλι Κλαρκ στο CNN, «είναι ότι οι πυροβολισμοί σταματούν για λίγο, αλλά πολύ σύντομα ξεκινούν ξανά επειδή κάποιος αισθάνεται ότι απειλείται».

Ένας από τους όρους της συμφωνίας είναι η είσοδος 300 φορτηγών με βοήθεια καθημερινά στη Γάζα, μέσω του περάσματος της Ράφα, με την ελπίδα να μετριαστεί η ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται ώρα με την ώρα στη Γάζα.

Για τους διεθνείς οργανισμούς βοήθειας, ωστόσο, η παύση είναι απλώς ένα «τσιρότο».

02:58 Ένας Παλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε σε ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) επιβεβαίωσε στο Al Jazeera ότι ο 17χρονος Izz al-Din Mustafa al-Hafi πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα ανατολικά της Ναμπλούς.

Ο Αχμέντ Τζιμπρίλ, διευθυντής του κέντρου ασθενοφόρων και επειγόντων περιστατικών της PRCS στη Ναμπλούς, δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι ο Hafi πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ένας άλλος νεαρός πυροβολήθηκε στην πλάτη κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Και τα δύο θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ραφίντια, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν αργότερα τον θάνατο του Hafi λόγω των σοβαρών τραυμάτων του.

02:44 Η στιγμή που ασθενείς από το Αλ Σίφα φτάνουν στο Χαν Γιουνίς

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) δημοσίευσε δύο βίντεο που δείχνουν ασθενείς από το νοσοκομείο Αλ Σίφα να φτάνουν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς.

Συνολικά, 190 ασθενείς μεταφέρθηκαν από την πόλη της Γάζας σε εγκαταστάσεις στα νότια του θύλακα: οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, ενώ οι ασθενείς με αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο Abu Youssef Al-Najjar στη Ράφα.

Η μεταφορά, στην οποία συμμετείχαν 14 ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου και δύο λεωφορεία του ΟΗΕ, διήρκεσε πάνω από 20 ώρες λόγω παρεμπόδισης σε ισραηλινό σημείο ελέγχου, δήλωσε η PRCS.

02:29 Δυο νεκροί στα πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία

Δυο Σύροι έχασαν τη ζωή τους χθες Τετάρτη σε ισραηλινά πλήγματα κοντά στη Δαμασκό με στόχο εγκαταστάσεις της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε εξάλλου πως παραμένουν εκτός λειτουργίας από την 22η Οκτωβρίου τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού, που βομβαρδίστηκαν από το Ισραήλ· πρόκειται για το πιο μακρόχρονο κλείσιμό τους από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, το 2011.

02:14 Πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός λέει ότι το Ισραήλ έχτισε καταφύγια κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, παραδέχτηκε, μιλώντας στο CNN ότι το Ισραήλ είχε κατασκευάσει καταφύγια κάτω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, τα οποία φέρεται να χρησιμοποιεί η Χαμάς.

02:00 Συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου για την κατάπαυση του πυρός και τους ομήρους

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπεινιαμίν Νετανιάχου για τη συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Συμφώνησαν, όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος, ότι «δεν έχει τελειώσει τίποτα και ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα».

«Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ηρεμίας κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο καθώς και στη Δυτική Όχθη» προστίθεται στην ανακοίνωση.

01:47 Ο Μπάιντεν ευχαριστεί τον Σίσι για τη διαμεσολάβηση στην εκεχειρία

Η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Σίσι για τον ρόλο της Αιγύπτου στην κοινή διαμεσολάβηση που οδήγησε στην επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

01:31 «Κάθε μέρα του φτιάχνω κέικ για πρωινό» – Παλαιστίνιοι γονείς περιμένουν τον έφηβο γιο τους να γυρίσει

Ο Ubai συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 8 Αυγούστου, την ώρα που επρόκειτο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο χέρι του, το οποίο είχε καταστραφεί από ισραηλινή σφαίρα.

Η μητέρα του Fidaa ανησυχεί καθημερινά γι’ αυτόν. Αλλά τώρα, με τη συμφωνία Ισράηλ-Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων – Παλαιστινίων κρατουμένων, η ελπίδα της αναζωπυρώθηκε και πάλι.

Το όνομα του Ubai βρισκόταν στον κατάλογο των φυλακισμένων Παλαιστινίων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

«Του φτιάχνω κέικ για πρωινό κάθε μέρα και θα συνεχίσω να το κάνω. Όλοι μου τηλεφωνούν, συγγενείς και φίλοι. Όλοι είναι ενθουσιασμένοι και θέλουν να έρθουν να τον καλωσορίσουν» δήλωσε η Fidaa στο Al Jazeera.

01:19 «Θολό τοπίο» η έναρξη της κατάπαυσης του πυρός

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εκεχειρία δεν θα αρχίσει το πρωί της Πέμπτης, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα η Χαμάς αλλά θα καθυστερήσει έως ότου οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για τους ομήρους.

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν ο επικεφαλής της Μοσάντ -που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κατάρ- έχει λάβει τα ονόματα των αιχμαλώτων που επρόκειτο να απελευθερωθούν την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας. Η πηγή πρόσθεσε ότι το έγγραφο για την κατάπαυση του πυρός πρέπει να υπογραφεί και από τα δύο μέρη, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Το Kan, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, μετέδωσε επίσης ότι «αύριο θα υπάρξει πόλεμος».

Η Haaretz γράφει ότι «δεν θα υπάρξει διακοπή των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας όσο δεν υπάρχει οριστικοποιημένο χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία με τη Χαμάς».

Η Hamda Salhut του Al Jazeera αναφέρει ότι η κατάπαυση του πυρός εξακολουθεί να αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Πέμπτης, ακόμη και μετά την δήλωση του Ισραηλινού συμβούλου εθνικής ασφάλειας ότι η απελευθέρωση των ομήρων δεν θα ξεκινήσει «πριν από την Παρασκευή».

01:09 Αναφορές ότι μεταξύ των νεκρών στον Λίβανο είναι ο γιος κορυφαίου αξιωματούχου της Χεζμπολάχ

Πληροφορίες από τον Λίβανο αναφέρουν ότι ένας από τους πέντε ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα κοντά στο Μπέιτ Γιαχούν την Τετάρτη ήταν ο γιος ενός μέλους του λιβανέζικου κοινοβουλίου της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τον λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό al-Jadid, και όπως αναμεταδίσει το Al Jazeera, ο Abbas Raad σκοτώθηκε μαζί με πολλά άλλα μέλη της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στο Μπέιτ Γιαχούν.

00:58 Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι εκατοντάδες φορτηγά με βοήθεια θα φθάσουν στη Γάζα τις επόμενες ημέρες

Ο Λευκός Οίκος ελπίζει πως αρκετές εκατοντάδες ακόμη φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα θα φθάσουν στη Γάζα μέσα στις επόμενες ημέρες, μεσούσης της σύγκρουσης με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

00:45 Al Jazeera: Η κατάπαυση του πυρός αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη

Η Hamda Salhut του Al Jazeera αναφέρει ότι η κατάπαυση του πυρός εξακολουθεί να αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Πέμπτης, ακόμη και μετά την δήλωση του Ισραηλινού συμβούλου εθνικής ασφάλειας ότι η απελευθέρωση των ομήρων δεν θα ξεκινήσει «πριν από την Παρασκευή».

00:33 Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ συζήτησε για την εκεχειρία και τη βοήθεια στη Γάζα με τον Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να συζητήσουν για τη συμφωνηθείσα εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

00:16 Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς

Το Al Quds Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, μετέδωσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

00:06 Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ισραήλ: Κανένας όμηρος δεν θα απελευθερωθεί πριν από την Παρασκευή

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάχι Χανέγκμπι, διέψευσε τους ισχυρισμούς των ΜΜΕ ότι ορισμένοι Ισραηλινοί όμηροι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν την Πέμπτη, λέγοντας ότι η Παρασκευή είναι το νωρίτερο που μπορεί να αναμένεται κάτι τέτοιο.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας προχωρούν και συνεχίζονται συνεχώς», δήλωσε ο Χανέγκμπι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι το στάδιο της απελευθέρωσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς θα προχωρήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό και ότι οι πρώτοι όμηροι θα απελευθερωθούν την Παρασκευή.

23:56 Η σύνοψη του Anadolu για τη συμφωνία που αναμένεται να εφαρμοστεί από την Πέμπτη

Το Anadolu σημειώνει ότι στη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός συμπεριλαμβάνεται ότι θα περάσουν 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Δείτε τη σύνοψη του Anadolu για τη συμφωνία:

23:46 Χαμάς: Δύο από αυτούς που σκοτώθηκαν σε χτύπημα των IDF μαζί με ανώτερο μέλος της Χαμάς στον Λίβανο ήταν Τούρκοι υπήκοοι

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δύο από αυτούς που σκοτώθηκαν την Τρίτη από χτύπημα των IDF στο Λίβανο με στόχο ένα ανώτερο μέλος της Χαμάς (τον Αμπού Χάλεντ) ήταν Τούρκοι υπήκοοι.

Σύμφωνα με αναφορές στον Λίβανο, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε σε όχημα στο νότιο τμήμα της χώρας. Από την επίθεση φέρεται να σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.

Την επίθεση κοντά στην Μπέιτ Γιαχούν έχει επιβεβαιώσει και το Reuters που επικαλείται τρεις πηγές.

Ο διοικητής της Χαμάς, Αμπού Χάλεντ που σκοτώθηκε στον Λίβανο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:37 Μπεν – Γκβιρ: «Αν ο πόλεμος δεν συνεχιστεί, δεν έχω θέση σε αυτή την κυβέρνηση»

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ δήλωσε στο ισραηλινό Channel 12: «Εάν το Ισραήλ δεν συνεχίσει τον πόλεμο μετά την κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, δεν έχω να κάνω τίποτα μέσα σε αυτή την κυβέρνηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Μπεν – Γκβιρ έγιναν πριν τη συνέντευξη Τύπου του Μπενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ της Τετάρτης όπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Τη δήλωση του Μπεν – Γκβιρ μεταδίδει και το δίκτυο που σχετίζεται με τη Χαμάς, Quds News Network:

23:27 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Σε συνέντευξη Τύπου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί παρά την προσωρινή εκεχειρία με τη μεσολάβηση του Κατάρ
  • Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να φέρει στην πατρίδα όλους τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου, ενώ ο υπουργός Μπένι Γκαντζ απείλησε ότι «ο νότιος Λίβανος μπορεί να γίνει σαν τη βόρεια Γάζα»
  • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επιτέθηκε σε «υποδομές» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και χτύπησε μια «τρομοκρατική ομάδα»
  • Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσωρινή εκεχειρία θα μετατραπεί σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
  • Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι εξαπέλυσαν πυραύλους προς στρατιωτικές θέσεις στην ισραηλινή πόλη – λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας Εϊλάτ
  • Στα χέρια του Τελ Αβίβ βρίσκεται η λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν αύριο Πέμπτη, ωστόσο οι οικογένειες τους δεν θα ενημερωθούν μέχρι να απομακρυνθούν από τη Γάζα
  • Το Ισραήλ συνεχίζει τις θανατηφόρες επιθέσεις του σε κεντρική και νότια Γάζα
  • Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται πλέον σε 14.532, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6.000 παιδιών
  • Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν τα ασθενοφόρα να απομακρύνουν ασθενείς από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της Ερυθράς Ημισελήνου:

23:17 Kαλωσορίζει τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για κατάπαυση του πυρός ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ελπίζει ότι θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας καλωσορίζει με ανάρτησή του τη συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, ενώ σημειώνει ότι ελπίζει πως θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου.

Ο ίδιος προσθέτει ότι: «οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν κινητοποιηθεί και είναι έτοιμες να αυξήσουν τον όγκο της βοήθειας που εισάγεται στη Γάζα και διανέμεται σε όλη τη Λωρίδα».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:08 Μαχητής των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ τοποθετεί βόμβα σε ισραηλινό τανκ

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο όπου, σύμφωνα με τις ίδιες, φαίνεται μαχητής να τοποθετεί βόμβα σε ισραηλινό τανκ και στη συνέχεια να απομακρύνεται για να την ενεργοποιήσει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το τανκ διαθέτει αναδιπλούμενη υποδοχή όπλου που «μαζεύεται» όταν πλησιάζει ο μαχητής των Αλ Κασάμ.

22:58 Μήνυμα αραβικών και μουσουλμανικών κρατών στον Μακρόν: Η κατάπαυση του πυρός χρειάζεται να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, οι οποίοι «επαίνεσαν τις προσπάθειες της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ να καταλήξουν σε συμφωνία ανθρωπιστικής εκεχειρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι διπλωμάτες «επαναβεβαίωσαν την ανάγκη να βασιστούν σε αυτή την εκεχειρία για να επιτευχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό», ανέφερε το υπουργείο.

Στις συνομιλίες στο Μέγαρο Ελιζέ στο Παρίσι συμμετείχαν κορυφαίοι διπλωμάτες από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, την Ινδονησία, τη Νιγηρία και την Τουρκία, καθώς και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γκάιτ, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ομάδα των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «απορρίψει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή των διεθνών, νομικών και ηθικών κανόνων και να προστατεύσει τις ζωές των Παλαιστινίων από τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής και των πολιτοφυλακών των εποίκων».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:48 Νετανιάχου: «Έδωσα εντολή στη Μοσάντ να δράσει εναντίον των ηγετών της Χαμάς όπου κι αν βρίσκονται»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στην Κίρια του Τελ Αβίβ ότι έδωσε εντολή στη Μοσάντ να «δράσει εναντίον των ηγετών της Χαμάς όπου κι αν βρίσκονται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα πράγμα πρέπει να γίνει κατανοητό – μας ενδιαφέρει να φέρουμε πίσω όλους τους απαχθέντες σύμφωνα με αυτό το περίγραμμα, και ίσως και πέρα από αυτό, αλλά δεν τους δίνουμε δωρεάν επιταγή και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν – αυτό σαφώς δεν ισχύει. Θα ενεργήσουμε με σύνεση και στο τέλος των ημερών που έχουμε διαθέσει, επιστρέφουμε στον πόλεμο. Ίσως χρειαστεί να το κάνουμε πολύ νωρίτερα».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

22:45 Τρίτο σημερινό χτύπημα των IDF στον Λίβανο σε θέσεις της Χεζμπολάχ

Οι IDF, με νέα ανάρτησή τους στο Χ, ενημέρωσαν ότι χτύπησαν ξανά – για τρίτη φορά σήμερα – θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:38 Νέα προσφυγή κατά της συμφωνίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ

Δεύτερη προσφυγή κατά της συμφωνίας κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ μετά την απόρριψη της προηγούμενης, σύμφωνα με τη Haaretz.

22:33 Μήνυμα Γκαντζ στον ηγέτη της Χαμάς στα αραβικά

Σύμφωνα με τον Μπένι Γκαντζ, η Χαμάς επιχείρησε «να αγοράσει χρόνο» με τη συμφωνία, ενώ έστειλε μήνυμα στον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ στα αραβικά: «Ikhna Sha’ab Sabur».

Στη συνέχεια, ο Γκαντζ επιχείρησε να εξηγήσει τι εννοεί στα εβραϊκά τη φράση που έμαθε από τον Γενικό Στρατηγό, Πόλι Μοντερχάι: «Είμαστε λαός που έχει μάθει να υποφέρει και της υπομονής. Ένας λαός που επέζησε από το Ολοκαύτωμα και επέστρεψε από την εξορία.

Ένας λαός που έχτισε έναν ισχυρό στρατό και μια ενωμένη και ευημερούσα κοινωνία. Κοιτάμε την αιωνιότητα του Ισραήλ. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω στον πόλεμο, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να νικήσουμε», πρόσθεσε.

22:24 Απειλές Γκαντζ προς τη Χεζμπολάχ

Ο Μπένι Γκαντζ, πρώην υπουργός Άμυνας, «προειδοποίησε» ότι «αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο βόρειο τμήμα της Γάζας θα μπορούσε να συμβεί και στο νότιο Λίβανο».

«Αυτό που συνέβη στη Γάζα μπορεί να συμβεί και στη Βηρυτό», είπε.

22:17 Γκαντζ: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι σε επαφή με τους συγγενείς των ομήρων που δεν θα απελευθερωθούν

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Άμυνας αναγνώρισε ότι η απελευθέρωση των αιχμαλώτων θα «αυξήσει τα βάσανα» για εκείνους των οποίων οι αγαπημένοι δεν απελευθερώνονται.

«Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να πετύχουμε (σ.σ. την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων)», είπε.

Και πρόσθεσε: «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στην πραγματικότητα επιβλήθηκε σε όλους μας από την πραγματικότητα της κατάστασης. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι σωστή και σέβομαι τις απόψεις τους. Δεν είναι μια εύκολη επιλογή που έπρεπε να κάνουμε, δεν είναι μια εύκολη επιλογή μεταξύ του καλού και του κακού».

Ο Γκαντζ χαρακτηριστικά είπε ότι η αποδοχή της συμφωνίας είναι μία από τις πιο δύσκολες που είχε να κάνει «στα 40 χρόνια που υπηρετεί το κράτος»

22:11 Γκάλαντ για τη συμφωνία: «Το περίγραμμα είναι σωστό και καλύτερο από αυτό που βρισκόταν μπροστά μας πριν από μία εβδομάδα»

Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ αναφέρθηκε στη συμφωνία για τους απαχθέντες.

«Με κάθε βήμα που οι δυνάμεις των IDF προχωρούν βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας και στα προπύργια της Χαμάς, βελτιώνουν τις πιθανότητες να φέρουν τους απαχθέντες στην πατρίδα», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

«Το περίγραμμα που λάβαμε είναι πιο σωστό και καλύτερο από αυτά που βρίσκονταν μπροστά μας πριν από μια εβδομάδα. Αυτό συνέβη μετά την εμβάθυνση της δραστηριότητας (σ.σ. των IDF), μετά το ποιοτικό αποτέλεσμα των προηγούμενων ημερών και κυρίως της τελευταίας εβδομάδας. Τα αποτελέσματα είναι βελτιωμένα και ελπίζω ότι θα φανούν τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Ο Γιόαβ Γκάλαντ πρόσθεσε ότι έχουν συλλάβει μέλη της Χαμάς και τους «ανακρίνουν».

22:07 «Ο πόλεμος συνεχίζεται» λέει ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διευκρίνισε ότι παρά τη συμφωνία για την απελευθέρωση των απαχθέντων, ο πόλεμος συνεχίζεται.

«Θα τον συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας – να επιστρέψουμε όλους τους απαχθέντες, να εξαλείψουμε τη Χαμάς και να εγγυηθούμε ότι την επόμενη μέρα η Γάζα δεν θα ελέγχεται από μια οντότητα που υποστηρίζει την τρομοκρατία, που εκπαιδεύει τα παιδιά της στην τρομοκρατία, που πληρώνει τρομοκράτες ή τις οικογένειές τους.

Η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ. Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια τόσο στον νότο όσο και στον βορρά», είπε ο Νετανιάχου.

21:57 Νετανιάχου: Στη συμφωνία περιλαμβάνεται ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα επισκεφθεί με φάρμακα τους ομήρους

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε αρχικά ότι από την αρχή του πολέμου δεν έχει σταματήσει να σκέφτεται τους ομήρους και τις οικογένειές τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός περιέγραψε ότι ενημερώνεται για τον «συνεχιζόμενο εφιάλτη» και το «μαρτύριο» από τους συγγενείς τους.

«Όλοι οι όμηροι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους», είπε.

«Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη χρήση μαζικής στρατιωτικής πίεσης που ασκήθηκε στη Χαμάς και τις διπλωματικές προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης», τόνισε ο Νετανιάχου.

Η συμφωνία για τους ομήρους θα περιλαμβάνει την επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους και τη μεταφορά φαρμάκων σε αυτούς, υποστήριξε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τόσο ο στρατός όσο και η κυβέρνηση στηρίζουν τη συμφωνία.

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι, κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, οι IDF θα προετοιμαστούν για τη συνέχιση του πολέμου.

21:53 Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου των Νετανιάχου, Γκάλαντ και Γκαντζ

Μπενιαμίν Νετανιάχου, Γιόαβ Γκάλαντ και Μπένι Γκαντζ δίνουν κοινή συνέντευξη Τύπου από τη βάση Κίρια του Τελ Αβίβ.

21:44 Πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός: «Κίνδυνος για το Ισραήλ ο Νετανιάχου»

Ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ καταφέρθηκε εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τον νυν πρωθυπουργό «κίνδυνο» για το Ισραήλ.

«Θα πρέπει να φύγει σήμερα. Πρέπει να φύγει αυτή τη στιγμή. Θα έπρεπε να πεταχτεί έξω τώρα. Αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τη σταθερότητα, για την αλληλεγγύη της ισραηλινής κοινωνίας», τόνισε.

21:34 Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Μπάιντεν, οι ΗΠΑ το Κατάρ για τη συμφωνία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για τις προσπάθειές του να επιτευχθεί η συμφωνία που αναμένεται να εφαρμοστεί τις επόμενες ώρες, η οποία θα προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων από τη Γάζα, όπως αναφέρει Ισραηλινός αξιωματούχος, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο Μπάιντεν είχε επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τις τελικές λεπτομέρειες όσον αφορά τη συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η σχετική ανάρτηση από τη μεριά του Κατάρ:

21:25 «Το Τελ Αβίβ πήρε στα χέρια του τη λίστα των ομήρων που θα απελευθερωθούν» λέει το ισραηλινό Channel 12

Το Ισραήλ έχει πλέον στα χέρια του τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν την πρώτη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός, σημειώνει το Channel 12.

Το Τελ Αβίβ δεν θα δημοσιεύσει τα ονόματα πριν από την απελευθέρωσή τους για να αποφύγει να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες μεταξύ των οικογενειών σε περίπτωση που η συμφωνία αποτύχει.

Ο κατάλογος δόθηκε στον επικεφαλής της Μοσάντ, Δαυίδ Μπαρνέα και στον στρατηγό των IDF, Νιτζάν Αλόν, οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Κατάρ, οριστικοποιώντας τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

21:22 Οι Χούθι της Υεμένης λένε ότι εκτόξευσαν προς στρατιωτικές θέσεις στην Εϊλάτ του Ισραήλ

Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πύραυλο κρουζ, ενώ στη συνέχεια οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν πυραύλους προς στρατιωτικές θέσεις στην Εϊλάτ του Ισραήλ.

21:12 Εκπρόσωπος IDF: Η απελευθέρωση των ομήρων είναι περίπλοκη και δεν έχει οριστικοποιηθεί

Η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα είναι μια περίπλοκη διαδικασία που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και μπορεί να πάρει χρόνο, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι.

21:02 Μπλόκο του Ισραήλ στην αυτοκινητοπομπή που απομακρύνει ασθενείς και τραυματίες από το Αλ Σίφα

«Πέρασαν πέντε ώρες, και η αυτοκινητοπομπή απομάκρυνσης των τραυματιών και των ασθενών από το νοσοκομείο Αλ Σίφα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη στο σημείο ελέγχου που χωρίζει τη βόρεια από τη νότια Γάζα. Οι δυνάμεις κατοχής εμποδίζουν τη διέλευσή του κονβόι, διεξάγοντας εξονυχιστικούς ελέγχους στα ασθενοφόρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των τραυματιών και των ασθενών», αναφέρει σε ανάρτησή της η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

20:53 Ιρανός ΥΠΕΞ: Αν δεν συνεχιστεί η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, ο πόλεμος θα εξαπλωθεί

Σε μια ανησυχητική δήλωση προχώρησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν, όπως αναφέρει το Al Mayadeen, προειδοποίησε ότι αν δεν συνεχιστεί η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, ο πόλεμος θα εξαπλωθεί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:43 Channel 12: Θα απελευθερώνονται τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι για έναν Ισραηλινό όμηρο

Το ισραηλινό Channel 12 σημειώνει ότι θα απελευθερώνονται τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι για έναν ισραηλινό όμηρο.

Το Channel 12 επισημαίνει και αυτό η διαδικασία θα γίνεται τμηματικά από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. για κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:38 Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Τελ Αβίβ δεν έχει πάρει ακόμη στα χέρια του τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν

Σύμφωνα με τη Χαμάς και αξιωματούχους από το Ισραήλ και το Κατάρ, η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Πέμπτης. Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως την ώρα που θα ξεκινήσει η εκεχειρία.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η Haaretz και οι Times of Israel, το Ισραήλ δεν έχει πάρει στα χέρια του λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν (μέχρι στιγμής), ενώ δεν θα ειδοποιήσει τις οικογένειες των ομήρων μέχρι οι συγγενείς τους να βρεθούν εκτός Γάζας για να μην τους δώσει ψεύτικες ελπίδες.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η πρώτη ομάδα ομήρων, η οποία αναμένεται να απελευθερωθεί αύριο, θα μεταφερθεί στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και ενδεχομένως σε άλλα απροσδιόριστα μέρη.

Οι όμηροι θα μεταφερθούν μέσω ενός από τα διεθνή συνοριακά περάσματα της Γάζας, λέει ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε σε δημοσιογράφους.

Αφού το Ισραήλ λάβει αποδείξεις ότι οι όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι αυτοί οι Ισραηλινοί πολίτες που έχουν συμφωνηθεί, τότε θα απελευθερώσει τη συμφωνημένη ομάδα Παλαιστινίων κρατουμένων.

Μετά που οι απελευθερωμένοι όμηροι θα βρεθούν σε ισραηλινό έδαφος, θα μεταφερθούν αμέσως σε νοσοκομεία, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μακριά από άλλους ασθενείς και τα ΜΜΕ.

20:29 Οργανώσεις δικαιωμάτων καλούν σε διάσκεψη των κρατών-μελών των Συμβάσεων της Γενεύης

Οι οργανώσεις δικαιωμάτων Διεθνής Επιτροπή Νομικών (ICJ), Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσαν την Ελβετία να συγκαλέσει επειγόντως διάσκεψη των Υψηλών Συμβαλλομένων Μερών (κράτη ή κυβερνήσεις που είναι συμβαλλόμενα μέρη) των Συμβάσεων της Γενεύης.

Η έκκληση έγινε για να μπορέσουν οι κυβερνήσεις αυτές «να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να διασφαλίσουν τον σεβασμό της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης ενεργώντας συλλογικά για να αποτρέψουν περαιτέρω παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ», αναφέρεται σε ανακοίνωση των τριών οργανώσεων.

20:20 Οι Ταξιαρχίες Χεζμπολάχ στο Ιράκ επιτέθηκαν σε αμερικάνικη βάση – Δεύτερη φορά σήμερα

Σύμφωνα με το ynet, οι Ταξιαρχίες Χεζμπολάχ στο Ιράκ, οι οποίες ανήκουν στη Δύναμη Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ανέφεραν ότι επιτέθηκαν σήμερα για δεύτερη φορά εναντίον της αμερικανικής βάσης στο Χαρίρ χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

20:10 Επιμένουν οι IDF για το τούνελ κάτω από το Αλ Σίφα – Βρέθηκαν «κρυψώνες και δωμάτια για μαχητές»

Οι IDF, με νέα ενημέρωσή τους, επιμένουν ότι το τούνελ κάτω από το Αλ Σίφα εκτείνεται πέρα από το νοσοκομείο, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με τον εκπρόσωπό τους Ντάνιελ Χαγκάρι να βρίσκεται μέσα στη σήραγγα.

Δείτε το βίντεο με τον Χαγκάρι:

Πίσω από την παραβιασμένη πόρτα του τούνελ, «οι στρατιώτες ανακάλυψαν ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο-κρησφύγετο και ένα μπάνιο. Οι στρατιώτες της 7ης Ταξιαρχίας εντόπισαν επίσης δύο επιπλέον φρεάτια σήραγγας κοντά στο νοσοκομείο: το ένα σε κοντινό δρόμο και το άλλο σε κοντινό σπίτι», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, «αποκάλυψαν ότι η σήραγγα εκτείνεται κάτω από το κτίριο του νοσοκομείου και φτάνει μέχρι το Καταριανό Κτίριο εντός του νοσοκομειακού συγκροτήματος».


Δείτε τη σχετική ανάρτηση των IDF:

20:03 Νέο χτύπημα των IDF σε θέσεις της Χεζμπολάχ

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα νέο βίντεο από χτύπημα σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μετά από επιθέσεις της οργάνωσης σε ισραηλινό έδαφος.

Είναι το δεύτερο χτύπημα των IDF μέσα στην ημέρα σε λιβανέζικο έδαφος.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

19:54 Η τοποθέτηση της Ισλαμικής Τζιχάντ για την κατάπαυση του πυρός

Ο Αλί Αμπού Σαχίν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Ισλαμικής Τζιχάντ, λέει ότι η οργάνωση θα τηρήσει την ανθρωπιστική παύση αν το Ισραήλ ανταποκριθεί.

«Είμαστε μέρος της συμφωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος με έδρα τον Λίβανο. «Συναντιόμαστε συνεχώς, συμβουλευόμαστε και συντονιζόμαστε με τη Χαμάς», πρόσθεσε.

19:45 Το Βατικανό αμφισβητεί ότι ο Πάπας αποκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα «γενοκτονία»

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ξεχωριστή συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς συγγενείς αιχμαλώτων στη Γάζα, η καθηγήτρια Σιρίν Αουάντ Χιλάλ δήλωσε ότι ο θρησκευτικός ηγέτης χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία».

«Όταν μοιραστήκαμε τις ιστορίες των οικογενειών που έχουν σκοτωθεί (σ.σ. στη Γάζα) ανέφερε: «Βλέπω τη γενοκτονία», δήλωσε η Χιλάλ, ο οποίος διδάσκει στο Bible College της Βηθλεέμ.

«Ήταν πολύ σαφές ότι η λέξη γενοκτονία δεν προερχόταν από εμάς. Προήλθε από την Αγιότητά του, τον Πάπα Φραγκίσκο», είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι και οι δέκα Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν τον άκουσαν να χρησιμοποιεί τη λέξη.

Ωστόσο, μια δήλωση που έστειλε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι, σε απάντηση σε ερώτηση που έστειλε με γραπτό μήνυμα ένας δημοσιογράφος, ανέφερε το αντίθετο.

«Δεν γνωρίζω ότι (σ.σ. ο Πάπας) χρησιμοποίησε μια τέτοια λέξη. Χρησιμοποίησε όρους που εξέφρασε κατά τη διάρκεια της γενικής ακρόασης και λέξεις που σε κάθε περίπτωση αντιπροσωπεύουν την τρομερή κατάσταση που βιώνεται στη Γάζα», ανέφερε η δήλωση του Μπρούνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

19:39 Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να επιχειρούν παρά τις επικίνδυνες συνθήκες στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Έθνη με ανάρτησή τους σημειώνουν ότι οι υπάλληλοί τους συνεχίζουν να επιχειρούν στη Γάζα, βάζοντας σε κίνδυνο και τις ίδιες τους τις ζωές.

«Περισσότερη βοήθεια χρειάζεται για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες», σημειώνουν.

19:29 Κυβέρνηση στη Γάζα: Αυξάνονται οι νεκροί – 1,5 εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα έχει επιδεινωθεί με «πρωτοφανή τρόπο», είπε ο Ισμαήλ αλ-Θαουάμπτα, γενικός διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης στον πολιορκημένο θύλακα, καθώς οι αγορές αντιμετώπισαν έλλειψη βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ τα αρτοποιεία «σταμάτησαν εντελώς να λειτουργούν».

Ο αλ-Θαουάμπτα ζήτησε επίσης το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα, ώστε να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων, τα οποία χρειάζονται απεγνωσμένα τα νοσοκομεία, καθώς και τα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος πρόσθεσε ακόμη ότι:

  • Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε 14.532, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6.000 παιδιών, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης
  • Περισσότερο από το 60% των κτιρίων στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
  • Ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που έχει σκοτωθεί έχει αυξηθεί σε 205
  • Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανέρχεται πλέον σε 1,5 εκατομμύριο άτομα

19:20 «Το Ισραήλ συνεχίζει να διαπράττει ‘εγκλήματα’ κατά του Αλ Σίφα και του Ινδονησιακού Νοσοκομείου»

Ο Ισμαήλ αλ-Θαουάμπτα, γενικός διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης στη Γάζα, δήλωσε ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να διαπράττει «εγκλήματα» κατά του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στον βορρά, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν επίσης να έχουν καταλάβει το νοσοκομείο Αλ Σίφα, «μετατρέποντάς το σε στρατώνα, μαζικό τάφο και περιοχή καταστροφής και δολοφονιών».

19:10 Ισραηλινός ΥΠΕΞ: «Οι καθημερινές επιθέσεις της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν γενικευμένο πόλεμο στον Λίβανο»

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν προειδοποιεί ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν γενικευμένο πόλεμο στο Λίβανο.

«Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ, του πληρεξουσίου του Ιράν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο στον Λίβανο», ανέφερε ο Κοέν σε δημοσιογράφους.

«Το Ισραήλ δεν έχει συμφέρον να ανοίξει άλλο μέτωπο, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τέτοιες επιθέσεις. Η ευθύνη της διεθνούς κοινότητας είναι να εφαρμόσει πλήρως το ψήφισμα 1701, προκειμένου να αποτραπεί ένας πόλεμος στο Λίβανο», τόνισε.


Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έθεσε τέλος στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006, ζητούσε τον αφοπλισμό όλων των λιβανέζικων πολιτοφυλακών – μια αναφορά στη Χεζμπολάχ – και την «απελευθέρωση» του νότιου Λιβάνου από όλες τις παραστρατιωτικές ομάδες, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Την Τρίτη, ο Κοέν έγραψε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιώντας ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει λόγω των επανειλημμένων επιθέσεων της Χεζμπολάχ εναντίον Ισραηλινών πολιτών και των IDF και κάλεσε το σώμα να εφαρμόσει το ψήφισμα 1701 για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο.

19:00 Εισβολή των IDF στην Τελ αλ-Χάουα – Κατέλαβαν φυλάκιο της Χαμάς, ανατίναξαν κτίριο της οργάνωσης

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι εισέβαλαν στη γειτονιά Τελ αλ-Χάουα στην πόλη της Γάζας, ενώ κατέλαβαν φυλάκιο της Χαμάς και τα γραφεία πληροφοριών της οργάνωσης.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα και βίντεο από την ανατίναξη των γραφείων.

Δείτε τα βίντεο:

18:50 UNICEF: Η Γάζα είναι σήμερα «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί»

Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί σήμερα «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί», ανέφερε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η επικεφαλής της Unicef, κρίνοντας πως οι ανθρωπιστικές παύσεις «δεν επαρκούν» για να σταματήσει αυτή η «σφαγή».

«Περισσότερα από 5.300 Παλαιστίνια παιδιά σκοτώθηκαν μονάχα σε 46 ημέρες, αυτό αντιπροσωπεύει 115 παιδιά την ημέρα, καθημερινά, για εβδομάδες και εβδομάδες», δήλωσε η Κάθριν Ράσελ, καταγγέλλοντας αυτόν τον «άνευ προηγουμένου» απολογισμό, στον οποίο προστίθενται οι κίνδυνοι της επιδημίας και της αύξησης του υποσιτισμού.

«Σύμφωνα με αυτούς τους αριθμούς, τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 40% των θανάτων στη Γάζα. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Με άλλα λόγια, η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί», συμπλήρωσε η ίδια, αναφέροντας επίσης πως 1.200 παιδιά θεωρούνται αγνοούμενα, με ορισμένα εξ αυτών να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια των βομβαρδισμών.

Πέραν των άμεσων θυμάτων από τις εχθροπραξίες, η Κάθριν Ράσελ εξέφρασε την ανησυχία της για τους επιδημιολογικούς κινδύνους, τη σχεδόν απόλυτη έλλειψη πόσιμου νερού, ιδίως για τα νεογέννητα και τον αντίκτυπο στον υποσιτισμό των παιδιών.

«Κατάσταση ακραίου κινδύνου»

«Τα παιδιά της Γάζας βρίσκονται σε μια κατάσταση ακραίου κινδύνου, εξαιτίας των καταστροφικών συνθηκών διαβίωσης. Ένα εκατομμύριο παιδιά, όλα τα παιδιά της περιοχής, βρίσκονται αντιμέτωπα με τη διατροφική ανασφάλεια, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σύντομα σε μια καταστροφική κρίση που θα συνδέεται με τον υποσιτισμό», προειδοποίησε.

«Εκτιμάμε πως στους επόμενους μήνες, η λιποσαρκία, η πιο επικίνδυνη μορφή υποσιτισμού για τη ζωή των παιδιών, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν 30% στη Γάζα».

«Προκειμένου τα παιδιά να επιβιώσουν, προκειμένου οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπορέσουν να παραμείνουν και να δρουν, οι ανθρωπιστικές παύσεις απλά δεν επαρκούν», τόνισε η επικεφαλής της Unicef, χαιρετίζοντας, εντούτοις, τη συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 4 ημερών.

«Η Unicef απευθύνει έκκληση για μια επείγουσα ανθρωπιστική παύση πυρός προκειμένου να μπει ένα τέλος άμεσα σε αυτήν τη σφαγή», συμπλήρωσε.

H Κάθριν Ράσελ από τη UNICEF.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό Νατάλια Κάνεμ εξέφρασε την ανησυχία της για την τύχη των εγκύων γυναικών της Λωρίδας της Γάζας και των παιδιών τους που αναμένεται να φέρουν στον κόσμο.

«Εν μέσω των μαχών και της καταστροφής, στη Γάζα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 5.500 γυναίκες, που αναμένεται να γεννήσουν τους επόμενους μήνες. Κάθε ημέρα, περίπου 180 γυναίκες γεννούν σε φρικτές συνθήκες, το μέλλον των νεογέννητών τους είναι αβέβαιο», υπογράμμισε.

18:42 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε αμετάκλητα αίτηση κατά της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων

Σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε αμετάκλητα αίτηση κατά της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Η οργάνωση που είχε κινηθεί κατά της συμφωνίας ονομάζεται Almagor.

Έτσι, όπως σημειώνουν οι Times of Israel, ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή της συμφωνίας από αύριο Πέμπτη.

18:35 Κι άλλος στρατιώτης των IDF νεκρός στη Γάζα – 71 συνολικά μέχρι τώρα

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκε ο 21χρονος αρχιλοχίας Εϊτάν Ντοβ Ρόζενβάιγκ στη βόρεια Γάζα.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τις IDF, έχουν σκοτωθεί 71 στρατιώτες στις μάχες με τη Χαμάς.

18:30 Συμφωνία Χαμάς και Ισραήλ για κατάπαυση πυρός: μπορεί να ανοίξει δρόμο ειρήνης;

Για να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε τη συμφωνία Χαμάς και Ισραήλ για σύντομη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να δούμε τη θέση στην οποία βρέθηκαν οι δύο πλευρές μετά την 7η Οκτωβρίου.

Διαβάστε την ανάλυση του Παναγιώτη Σωτήρη στο in εδώ

18:24 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ δήλωσε στο Al Jazeera ότι η οργάνωση επιδιώκει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και είναι έτοιμη για μια συνολική ανταλλαγή κρατουμένων
  • Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι δήλωσε ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι της ίδιας οικογένειας «εξοντώθηκαν» μετά από ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα
  • Στη Χαν Γιουνίς, μια ισραηλινή επίθεση «κατέστρεψε ολοσχερώς» ένα κτίριο κατοικιών, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους, όπως μετέδωσε ο Ταρέκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera από τη νότια Γάζα
  • Ο συριακός στρατός δήλωσε ότι ισραηλινοί πύραυλοι στόχευσαν φυλάκια κοντά στην πρωτεύουσά του τη Δαμασκό
  • Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Μέση Ανατολή, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δήλωσε στο λιβανέζικο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Al Jadeed ότι η Ουάσινγκτον είναι αντίθετη με τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα
  • Στο Κατάρ βρίσκεται ο αρχηγός της Μοσάντ, Δαυίδ Μπερνέα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός

18:15 UNRWA: Ο μεγαλύτερος εκτοπισμός Παλαιστινίων από το 1948 και μετά

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σημειώνει ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι ο μεγαλύτερος εκτοπισμός Παλαιστινίων από το 1948 και μετά, δηλαδή από τη «Νάκμπα» ή «Καταστροφή».

We have just witnessed over the last few weeks the largest displacement of Palestinians since 1948.

The scale of destruction and loss is staggering. It is an exodus under our watch.

The younger generation, forced to live through traumas of ancestors or parents. pic.twitter.com/7p2dQiBhPf

— UNRWA (@UNRWA) November 22, 2023

18:00 Σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά 16χρονος Παλαιστίνιος κοντά στη Ναμπλούς

Συνεχίζεται ο «ακήρυχτος πόλεμος» του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Το Al Jazeera και παλαιστινιακά Μέσα αναφέρουν ότι σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ο Μουάθ Ανάς Μανσούρ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο χωριό Μπουρίν, νότια της Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη.

Ο 16χρονος Μουάθ Ανάς Μανσούρ που σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη.

17:55 Νετανιάχου, Γκαντζ και Γκάλαντ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι υπουργοί Μπένι Γκαντζ και Γιόαβ Γκάλαντ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου από τη βάση Κίρια στο Τελ Αβίβ.

17:49 Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού των Χούθι προς το απαχθέν πλήρωμα: «Θεωρούμε ότι είστε Υεμενίτες, μην ανησυχείτε»

Ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού των Χούθι επισκέφθηκε το ισραηλινής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο Galaxy Leader, το οποίο κατασχέθηκε στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Ο ίδιος μίλησε με τα μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν.

Στη συνομιλία που είχε μαζί τους, μέσω διερμηνέα, είπε: «Καλώς ήρθατε στην Υεμένη, είστε φιλοξενούμενοι μας εδώ. Σας θεωρούμε Υεμενίτες, μην ανησυχείτε για τίποτα. Ό,τι χρειαστείτε, θα σας το φέρουμε εμείς. Μπορείτε να δείτε την Υεμένη ως τη δική σας χώρα».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

17:41 Νεότερα για το ισραηλινό χτύπημα στη Χαν Γιουνίς

Το Al Jazeera μεταδίδει περισσότερες λεπτομέρειες από τον ανταποκριτή του στη Χαν Γιουνίς, Τάρεκ Αμπού Αζούμ.

Η επίθεση «κατέστρεψε ολοσχερώς» ένα κτίριο κατοικιών στο Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με τον ίδιο.

Έξι θάνατοι έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, ενώ αρκετοί άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Νάσερ για να λάβουν θεραπεία.

Αλλού στο νότο, ισραηλινή επίθεση ισοπέδωσε άλλο ένα κτίριο κατοικιών στη Ράφα. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για θύματα.

«Οι περιοχές αυτές θεωρούνται ‘ασφαλή μέρη’ για να διαφύγει κανείς από το βορρά, αλλά βιώνουν το ίδιο επίπεδο ισραηλινών βομβαρδισμών», τόνισε ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα στη Χαν Γιουνίς έθαψαν πολλά θύματα επιθέσεων σε ομαδικό τάφο:

17:34 Ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή: Πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα το συντομότερο δυνατό

Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο λιβανέζικο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Al Jadeed ότι η Ουάσινγκτον είναι αντίθετη με τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Ο Σάτερφιλντ δήλωσε για τους Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν τη βόρεια Γάζα μετά από ισραηλινές απαιτήσεις ότι «πρέπει να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά το συντομότερο δυνατό».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «θέλουν να δουν το Ισραήλ να πετυχαίνει στην εκστρατεία του» και προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ αν θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση.

17:25 Νέα ισραηλινά χτυπήματα σε κεντρική και νότια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε σε κεντρική και νότια Γάζα, όπως αναφέρουν το Quds News Network και το Al Jazeera.

Στην κεντρική Γάζα χτυπήθηκε η κωμόπολη Αλ Μουγκράκα, ενώ οι αρχικές αναφορές μιλούν για τρεις νεκρούς και τραυματίες.

Το Al Jazeera σημειώνει ότι ο ισραηλινός στρατός χτύπησε στη Χαν Γιουνίς όπου υπάρχουν έξι νεκροί και πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

17:18 Η Ελβετία θα περάσει νόμο για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Χαμάς

Σύμφωνα με το ynet και άλλα διεθνή ΜΜΕ, η Ελβετία θα περάσει νόμο για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Χαμάς στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

17:13 Σειρήνες για ρουκέτες κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Σειρήνες για ρουκέτες ενεργοποιήθηκαν στο Ραμότ Ναφτάλι και στο Ιφτάτς, δύο μικρές κοινότητες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο βόρειο Ισραήλ.

17:08 Στο Κατάρ ο αρχηγός της Μοσάντ για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Δαυίδ Μπαρνέα, έφτασε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, την Τετάρτη για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τους ομήρους, αναφέρει η Haaretz και άλλα ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Δαυίδ Μπαρνέα.

Με βάση τη συμφωνία, τετραήμερη κατάπαυση του πυρός έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης, αν και η ώρα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως.

Τις τελευταίες ημέρες, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται επίσης στο Κατάρ και εργάζονται για να διασφαλίσουν την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας.

17:03 IDF: «Καταστρέψαμε αρχηγείο της Χαμάς σε εύρωστη γειτονιά στη βόρεια Γάζα»

Σύμφωνα με τις IDF, στρατιώτες της Ταξιαρχίας Γκιβάτι κατέστρεψαν αρχηγείο της Χαμάς που βρίσκεται «στην εύρωστη γειτονιά Σεΐκ Ζαγέντ» στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, όπου ζουν υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:56 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε πύραυλο κρουζ κοντά στην Εϊλάτ

Σύμφωνα με τις IDF, αναχαιτίστηκε πύραυλος κρουζ κοντά στην Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ.

16:46 Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι ταυτοποίησαν τη σορό της Σάνι Γκαμπάι που θεωρούσαν ότι κρατούνταν όμηρος

Σχεδόν επτά εβδομάδες μετά από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι αρχές λένε ότι ταυτοποίησαν τη σορό της Σάνι Γκαμπάι που θεωρούσαν ότι κρατούνταν όμηρος στη Γάζα.

Η Γκαμπάι, από το Γιοκνε΄άμ εργαζόταν στο φεστιβάλ Supernova και τελευταία φορά εθεάθη να καταφεύγει σε ένα αστυνομικό διοικητήριο, αφού πυροβολήθηκε στο πόδι.

Δεν είναι γνωστό γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για την ταυτοποίηση της σορού της.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η πρόσφατη απόφοιτος της Νομικής είχε τηλεφωνήσει στη μητέρα της στις 6:40 π.μ., λέγοντάς της για τις ρίψεις ρουκετών και ρωτώντας τι έπρεπε να κάνει, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο αδελφό της, Άβιελ Γκαμπάι.

Η ίδια ήταν στο αυτοκίνητό της εκείνη τη στιγμή και η μητέρα της της είπε να σταματήσει και να βρει ένα ασφαλές μέρος.

Εκείνη φαίνεται να βρήκε ένα καταφύγιο κοντά στο Κιμπούτς Αλουμίμ και πήγε εκεί, χωρίς να γνωρίζει ακόμα εκείνη τη στιγμή ότι υπήρχαν μέλη της Χαμάς που πυροβολούσαν τους παρευρισκόμενους στο πάρτι, ενώ έπεφταν ρουκέτες, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Οι μαχητές της Χαμάς πέταξαν χειροβομβίδες στο καταφύγιο, σύμφωνα με τους δύο φίλους της Γκαμπάι που έμειναν στο καταφύγιο και επέζησαν, χάνοντας ο καθένας από ένα πόδι.

Η Γκαμπάι βγήκε από το καταφύγιο και φαίνεται ότι επέστρεψε στο αυτοκίνητό της, όπου πυροβολήθηκε. Έφτασε μέχρι έναν τραυματιοφορέα που τη μετέφερε στο διοικητήριο της αστυνομίας.

Αργότερα μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν σε αυτό το φυλάκιο και έκτοτε κανείς δεν είχε νέα της.

Η Σάνι Γκαμπάι, η σορός της οποίας ταυτοποιήθηκε από τις ισραηλινές αρχές.

16:38 Βίντεο που δεν έχει επαληθευτεί παρουσιάζει μαχητές της Χαμάς να παραδίνονται στις IDF

Ισραηλινά ΜΜΕ παρουσιάζουν βίντεο αναφέροντας ότι διακρίνονται μαχητές της Χαμάς να παραδίνονται στις ισραηλινές δυνάμεις, εξερχόμενοι από τούνελ.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι μαχητές βρίσκονταν στην περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Σάτι.

Οι Times of Israel, αν και έχουν αναρτήσει το βίντεο, αναφέρουν ότι αυτό δεν έχει επαληθευτεί.

Δείτε το βίντεο:

16:32 Αυτά είναι τα γνωστά στοιχεία για τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός

Το Al Jazeera παρουσιάζει τα γνωστά στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ.

Σε σχέση με την ώρα που θα ξεκινήσει την Πέμπτη αυτή δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από το Ισραήλ παρά την τοποθέτηση της Χαμάς και ενός Ισραηλινού αξιωματούχου στο CNN ότι θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 10:00 το πρωί.

Πηγή: Al Jazeera

16:23 Ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στη βρετανική Βουλή

Η Καμπάνια Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, η οποία πραγματοποιεί δράσεις υπέρ των Παλαιστινίων, αναφέρει ότι, αν και η προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα είναι ευπρόσδεκτη, «δεν αποτελεί λύση» και ότι απαιτείται μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Δείτε σχετικό βίντεο:

16:17 Σειρήνες ακούγονται στην Εϊλάτ και σε κοινότητες δίπλα στη Γάζα

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται στην Εϊλάτ, τη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, και σε κοινότητες δίπλα στη Γάζα.

16:07 Δεν επιβεβαιώνει επίσημα το Ισραήλ την ώρα που θα ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός

Παρά το γεγονός ότι η Χαμάς και η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση Qahera TV λένε ότι η προσωρινή εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς θα τεθεί σε ισχύ στις 10 π.μ. της Πέμπτης, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το Ισραήλ.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την ώρα στο CNN. Ωστόσο, ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος λέει στην ιστοσελίδα Axios ότι ο χρόνος θα αποφασιστεί αργότερα το βράδυ.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται να σχολιάσει.

15:57 Τουλάχιστον 191 άτομα που είχαν βρει καταφύγιο σε σχολεία της UNRWA έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει επίσης ότι τουλάχιστον 798 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου.

Επιπλέον αναφέρει:

  • Δύο σχολεία, στα βόρεια και στο κέντρο του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα, κατεδαφίστηκαν εντελώς από τις εκρήξεις.
  • Υπήρξαν τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εγκαταστάσεις της χρησιμοποιήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου αρμάτων μάχης στις εγκαταστάσεις, της χρήσης από ελεύθερους σκοπευτές, καθώς και ανακρίσεων και συλλήψεων εντός των εγκαταστάσεων.

15:53  Βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε περιοχές γύρω από τη Δαμασκό αναφέρει ο συριακός στρατός

Ο συριακός στρατός ανέφερε σήμερα ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές με στόχο φυλάκια στην περιοχή γύρω από τη Δαμασκό, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συριακού στρατού ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τα Υψίπεδα του Γκολάν. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως δυνάμεις της συριακής αεροπορικής άμυνας κατέρριψαν έναν από τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ισραήλ από τα Υψίπεδα του Γκολάν με στόχο των επιθέσεων να είναι τοποθεσίες στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας.

15:40 Οι Παλαιστίνιοι στην Ελλάδα ανησυχούν για τους συγγενείς τους στη Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι της διασποράς που ξεριζώθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων φοβούνται ότι μπορεί να γίνουν μάρτυρες του μεγαλύτερου αναγκαστικού εκτοπισμού της ζωής τους.

«Μας λένε να πάμε στα νότια», λέει η Σάλμα Σάουα, αναφερόμενη στην οδηγία του Ισραήλ προς 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που ζουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να μετακινηθούν τον περασμένο μήνα.

«Δηλαδή σιγά σιγά θα πάμε στα σύνορα και μετά στο Σινά; Αυτή είναι η λύση; Δηλαδή θα φύγει κι η Γάζα; Και μετά [οι Ισραηλινοί] θα πάνε στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, οπότε θα φύγουμε όλοι;» αναρωτιέται μιλώντας στο Al Jazeera.

Περισσότερα εδώ.

15:28 Η Meta επωφελείται από τη διάδοση περιεχομένου μίσους που σχετίζεται με τον πόλεμο στη Γάζα

Το Αραβικό Κέντρο για την Προώθηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, γνωστό και ως 7amleh, διαπίστωσε ότι η Meta – η εταιρεία στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram – αποκομίζει οικονομικά οφέλη από τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες της.

Αφορμή για την έρευνα της παλαιστινιακής ομάδας ψηφιακών δικαιωμάτων στάθηκε η ανακάλυψη ότι το Facebook έτρεχε στοχευμένες διαφημίσεις που καλούσαν σε δολοφονίες ατόμων και στη βίαιη εκδίωξη Παλαιστινίων από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη στην Ιορδανία.

Οι εγκεκριμένες διαφημίσεις περιλάμβαναν εκκλήσεις για «εξόντωση της Γάζας, των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων» και άλλες εμπρηστικές φράσεις που καλούσαν ρητά σε δολοφονία Παλαιστινίων, πυρπόληση ολόκληρης της Γάζας, απέλαση ανθρώπων και πραγματοποίηση μιας δεύτερης Νάκμπα.

15:15 Η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς έχει προγραμματιστεί να αρχίσει αύριο στις 10 π. μ. δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN

Η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10 π. μ. τοπική ώρα (3 π. μ. ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN την Τετάρτη.

Υπάρχει η πιθανότητα η παύση να διαρκέσει έως και 10 ημέρες, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι απίθανο να διαρκέσει τόσο πολύ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά την έγκριση της συμφωνίας ότι για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται, θα υπάρχει μια επιπλέον ημέρα παύσης των μαχών.

Περισσότερα εδώ.

15:04 «Είμαστε έτοιμοι για συνολική ανταλλαγή κρατουμένων» λέει μέλος της Χαμάς στο Al Jazeera

Αξιωματούχος της Χαμάς μίλησε στο Al Jazeera σχετικά με τις εξελίξεις του πολέμου και την αυριανή κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ της οργάνωσης και του Ισραήλ.

Όπως επισήμανε ο Abu Marzouq η Χαμάς επιδιώκει μία μόνιμη κατάπαυση πυρός καθώς και μια συνολική ανταλλαγή των κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις που επιβάλλει το Ισραήλ» τόνισε και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «όλος ο κόσμος επιδιώκει κατάπαυση του πυρός, εκτός από τις ΗΠΑ».

14:53 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν περίπου 400 υπόγεια τούνελ της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως, από την αρχή του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, έχει καταστρέψει γύρω στις 400 υπόγειες σήραγγες της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πολλές σήραγγες βρίσκονταν κάτω από νοσοκομεία, σχολεία και κατοικίες, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες, υπάρχει ένα δίκτυο σηράγγων στο υπέδαφος της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο εκτείνεται σε μήκος περίπου 45 χιλιομέτρων ενώ το εύρος του είναι από 6 ως 14 χιλιόμετρα.

14:42 Συνάντηση Μακρόν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Παλαιστινιακής Αρχής

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντάται σήμερα στο Παρίσι με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών της ομάδας επαφής που έχουν ορίσει η Αραβική Λίγκα και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας. Πρόκειται για τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Νιγηρίας, της Ιορδανίας, της Ινδονησίας, της Τουρκίας και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ενώ παρών θα είναι και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

14:28 OHE: «Σημαντικό βήμα» η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Ο Ειδικός Συντονιστής του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή Tor Wennesland χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας, λέγοντας ότι είναι ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση«.

«Αυτή η παύση πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων και να ανακουφιστούν οι τρομερές ανάγκες των Παλαιστινίων στη Γάζα«, ανέφερε σε δήλωσή του.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα«.

14:16 Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει το πολύ 10 ημέρες μεταδίδουν οι Times of Israel

Η σχεδιαζόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διαρκέσει το πολύ 10 ημέρες, κατά τις οποίες έως 300 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ πρόκειται να ανταλλαγούν με έως 100 ομήρους της Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Israel, η οποία επικαλείται το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Μετά απ’ αυτό, οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να συνεχισθούν, προσθέτει η εφημερίδα. Περισσότερα εδώ.

13:57 Ερντογάν: «Ακόμη και ο ισραηλινός λαός δεν υποστηρίζει πλέον τον Νετανιάχου»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τις φρικαλεότητες που έγιναν στη Γάζα, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 14. 000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο.

«Ο Νετανιάχου είναι χαμένος. Ακόμη και ο ισραηλινός λαός δεν υποστηρίζει πλέον τον Νετανιάχου«, δήλωσε ο Ερντογάν στο επιχειρηματικό φόρουμ Αλγερίας-Τουρκίας.

«Οι επιθέσεις αποκάλυψαν για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο, τις προθέσεις και τους σκοπούς του Ισραήλ και των υποστηρικτών του. Από την άποψη αυτή, είναι πολύ σημαντικό τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττουν οι ισραηλινοί κυβερνήτες να μην μείνουν χωρίς κυρώσεις.

«Δεν μπορούμε και δεν θα ανεχθούμε την πολιτική του Ισραήλ, το οποίο αναπτύχθηκε με τη συνεχή κατοχή, την κατάληψη γης και τη σφαγή των καταπιεσμένων, να καταστήσει τη Γάζα ακατοίκητη«.

13:45 Ποιοι είναι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που πρόκειται να απελευθερωθούν

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ δημοσίευσε έναν κατάλογο με 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα μπορούσαν να είναι μεταξύ αυτών που θα απελευθερωθούν.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τουλάχιστον 33 γυναίκες και 123 ανήλικους

Οι νεότεροι κρατούμενοι είναι 14 ετών, ενώ ο μεγαλύτερος είναι μια 59χρονη γυναίκα

Κανένας από τους άνδρες κρατούμενους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο δεν είναι μεγαλύτερος από 18 ετών

Όλοι έχουν συλληφθεί από το 2021, με τη συντριπτική πλειοψηφία να κρατείται τον τελευταίο χρόνο

Οι περισσότεροι από αυτούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο περιμένουν ακόμη τη δίκη τους

Οι κατηγορίες τους κυμαίνονται από υποκίνηση σε πετροπόλεμο έως απόπειρα δολοφονίας

Μεταξύ των πιο γνωστών κρατουμένων στον κατάλογο είναι η 38χρονη Israa Jaabis.

13:31 Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Ιορδανία ζητούν παράταση της εκεχειρίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας χαιρέτισαν τη συμφωνία εκεχειρίας, αλλά τόνισαν ότι θα πρέπει να παραταθεί περισσότερο από τη συμφωνηθείσα τετραήμερη παύση.

Οι ΥΠΕΞ δήλωσαν ότι η συμφωνία θα πρέπει τελικά να οδηγήσει στην επανέναρξη των συζητήσεων γύρω από μια λύση δύο κρατών.

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud σημείωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να συνεχιστεί και να μην εξαρτάται από περαιτέρω απελευθερώσεις ομήρων.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει μείωση αυτής της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια με βάση την πρόοδο για περαιτέρω απελευθέρωση των ομήρων. Η τιμωρία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας για την κράτηση αυτών των ομήρων είναι απολύτως απαράδεκτη».

13:26 Η Χεζμπολάχ δεν συμμετείχε στη συμφωνία – Η στάση της θα εξαρτηθεί από τη στάση του Ισραήλ

Μια πηγή της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Al Jazeera ότι η ομάδα δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ισραηλινή κλιμάκωση στο νότιο Λίβανο ή στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας θα λάβει απάντηση από τη Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ανταλλάξει πυρά από την αρχή της σύγκρουσης, αφήνοντας πίσω τους περισσότερους από 70 μαχητές της Χεζμπολάχ νεκρούς και τουλάχιστον 10 Ισραηλινούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων στρατιώτες.

13:21 Ψάχνουν στα χαλάσματα για συγγενείς τους μετά από βομβαρδισμό στη Ράφα

Κατοικίες έγιναν στόχος βομβαρδισμών στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Υπάρχουν φόβοι ότι μέχρι την κατάπαυση του πυρός το Ισραήλ θα κλιμακώσει τις επιθέσεις του.

Ψάχνουν συγγενείς στα χαλάσματα

13:10 Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι συγγενείς των Παλαιστινίων κρατουμένων

Προσμονή και αβεβαιότητα είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στις οικογένειες των Παλαιστινίων που είδαν τα ονόματα συγγενών τους στη λίστα του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ δημοσίευσε μία λίστα με 300 Παλαιστίνιους κρατουμένους, ανηλίκους και γυναίκες, από τους οποίους οι 150 θα απελευθερωθούν σύμφωνα με τη συμφωνία με τη Χαμάς.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στη Δυτική Όχθη οι κάτοικοι είδαν οκτώ ονόματα γυναικών που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν.

Το Al Jazeera μίλησε με τις οικογένειες που είναι συγκρατημένα αισιόδοξες.

Μια γυναίκα είπε ότι ανυπομονούσε για την επιστροφή της κόρης της και ετοιμάζει ένα δείπνο καλωσορίσματος στο σπίτι.

Ενώ όλα αυτά είναι σπάνια καλά νέα, έρχονται εν μέσω της συνεχιζόμενης βίας. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, στο Τουλκάρεμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν.

Οι αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν ενταθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

13:00 Χαμάς: Η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 10π.μ

«Θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα υπάρχουν πολεμικά αεροπλάνα ή εναέρια κυκλοφορία στη Γάζα από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα» δήλωσε στο Al Jazeera μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Mousa Abu Marzouq.

12:47 Πάνω από 200 νεκροί στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το Quds News Network πάνω από 100 μη ταυτοποιημένες σοροί θάφτηκαν σήμερα σε ομαδικό τάφο στη Χαν Γιουνίς αφού μεταφέρθηκαν εκεί από το Αλ Σίφα.

Ομαδικός τάφος στη Χαν Γιουνίς

12:39 Η ισραηλινή αστυνομία ετοιμάζεται να αποτρέψει εορτασμούς για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων

Ενόψει της απελευθέρωσης των κρατουμένων σε παλαιστινιακές φυλακές, ορισμένοι από τους οποίους είναι κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Χαμάς, ανώτεροι αξιωματούχοι της αστυνομίας διευκρίνισαν ότι οι αστυνομικοί έλαβαν εντολή να αποτρέψουν εορτασμούς και πανηγύρια εντός του ισραηλινού εδάφους.

12:32 Καταστροφική η κατάσταση στο νοσοκομείο Kamal Adwan της Γάζας

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Kamal Adwan της Γάζας μίλησε στο Al Jazeera για την κατάσταση που επικρατεί:

Η κατάσταση είναι καταστροφική και οι βομβαρδισμοί είναι παντού, με στόχο σπίτια πολύ κοντά στο νοσοκομείο.

Από χθες το βράδυ παραλάβαμε 60 σορούς και έχουμε περίπου 200 τραυματίες και ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

Χρησιμοποιούμε φυτικά έλαια αντί για πετρέλαιο, ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε τη γεννήτρια.

Οι τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο με πρωτόγονα μέσα

12:18 Πιθανή επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο

O Τούρκος πρόεδρος είναι πιθανόν να ταξιδέψει σύντομα στην Αίγυπτο, αναφέρει το Reuters. Ο Ερντογάν στοχεύει στην εκκένωση ασθενών από τη Γάζα το συντομότερο δυνατό. Περισσότερα εδώ.

12:14 Ο υπουργός Μπεν Γκβιρ κατά της συμφωνίας με τη Χαμάς –  Επικίνδυνο προηγούμενο

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γβιρ καυτηρίασε τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι η παύση των μαχών δημιουργεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Αν και σημείωσε ότι υπάρχει ένα «πλεονέκτημα» στη συμφωνία με την επιστροφή των αιχμαλώτων, πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και καμία εξουσία να συμφωνήσουμε στην ιδέα του διαχωρισμού τους και της επιστροφής μόνο ενός μέρους».

«Η Χαμάς ήθελε αυτό το τάιμ άουτ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε στο Χ. «Το περίγραμμα της συμφωνίας αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο αλλάζει την εξίσωση και μπορεί να φέρει περισσότερα γεγονότα».

Ο Μπεν-Γβιρ ήταν μεταξύ των Ισραηλινών υπουργών που ψήφισαν κατά της συμφωνίας εκεχειρίας χθες το βράδυ. «Αυτή η απόφαση θα μας προκαλέσει μεγάλη ζημιά για πολλές γενιές», ανέφερε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης.

12:09 Επίθεση των IDF στον Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι τα αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου. Μεταξύ των στόχων ήταν «τρομοκρατικές υποδομές και μια στρατιωτική τοποθεσία όπου δρούσαν τρομοκράτες της οργάνωσης», αναφέρουν οι IDF.

12:01 Βίντεο από επίθεση σε ασθενοφόρο

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές η επίθεση έγινε σε αμάχους που έφευγαν από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια.

11:52 Πάπας Φραγκίσκος: Δεν είναι πόλεμος, είναι τρομοκρατία

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει ξεπεράσει τον πόλεμο και έχει μετατραπεί σε «τρομοκρατία». Ο Πάπας προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις αφού συναντήθηκε χωριστά με συγγενείς Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιους που έχουν συγγενείς στη Γάζα.

Είπε ακόμα ότι άκουσε από πρώτο χέρι πως «και οι δύο πλευρές υποφέρουν».

11:49 Πλήθος κόσμου στην κηδεία των δύο δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο

Πλήθος κόσμου στην κηδεία των δημοσιογράφων Farah Omar και Rabih Al-Maamari, της τηλεόρασης Al Mayadeen, οι οποίοι σκοτώθηκαν χθες σε βομβαρδισμό του ισραηλινού πυροβολικού στο νότιο Λίβανο.

Οι κηδείες των δύο δημοσιογράφων στη Βηρυτό

11:41 IDF: «Χτυπάμε στόχους της Χαμάς»

Ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ανακοινώθηκε σήμερα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Στρατιώτες κατέστρεψαν το πρωί μια σήραγγα από την οποία βγήκε μαχητής της Χαμάς και άνοιξε πυρ εναντίον τους, ανέφεραν μέσω της πλατφόρμας Telegram οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι βρέθηκαν επίσης μαχητές και όπλα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούνταν από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση. «Οι τρομοκράτες σκοτώθηκαν» και το κτίριο καταστράφηκε, πρόσθεσε ο στρατός.

11:37 Παιδιά του Ισραήλ τραγουδούν για τη Γάζα σε κρατικό σταθμό – «Σε έναν χρόνο θα σας εξοντώσουμε»

Βίντεο της ισραηλινής κρατικής τηλεόρασης δείχνει παιδιά να τραγουδούν για τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις στο διαδίκτυο ακόμα και από Ισραηλινούς.

«Σε έναν χρόνο δεν θα υπάρχει τίποτα εκεί και θα επιστρέψουμε με ασφάλεια στα σπίτια μας. Μέσα σε ένα χρόνο θα τους εξοντώσουμε όλους και μετά θα γυρίσουμε πίσω να οργώσουμε τα χωράφια μας» τραγουδούν στο βίντεο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού Kan που μεταδόθηκε με φόντο εικόνες από την καταστροφή της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

11:33 Η Ιορδανία ελπίζει ότι η εκεχειρία θα είναι ένα βήμα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Ιορδανία ελπίζει ότι η εκεχειρία στη Γάζα θα είναι ένα βήμα που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και θα αποτρέψει τη στοχοποίηση των Παλαιστινίων και τον εκτοπισμό τους από τη γη τους.

Σε ανακοίνωσή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει ότι η τετραήμερη παύση των μαχών που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης του Ισραήλ και της Χαμάς θα επιτρέψει την πολυπόθητη ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει στον πολιορκημένο θύλακα.

11:27 Οι IDF παρατείνουν τις διακοπές για τους Ισραηλινούς στρατιώτες ενόψει της κατάπαυσης του πυρός

Οι IDF, σύμφωνα με τη Haaretz, άρχισαν να παρατείνουν τις διακοπές των στρατιωτών που συμμετέχουν στις μάχες στη Γάζα με φόντο τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, με αποτέλεσμα ορισμένοι από αυτούς να έχουν πλέον διακοπές τριών και τεσσάρων ημερών.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των δυνάμεων που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει μειωθεί. Στρατολογημένοι στην αρχή των εχθροπραξιών, ορισμένοι στρατιώτες υπηρετούν συνεχώς εδώ και ενάμιση μήνα. Η παύση από το μέτωπο για λίγες ημέρες τους επιτρέπει επίσης να επιστρέψουν στις δουλειές τους, για να αμβλυνθεί η ζημιά στην οικονομία.

11:20 Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Ένα αγρόκτημα στη Χαν Γιουνίς έγινε στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών. Επίθεση έγινε και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι.

Στη βόρεια Γάζα, περιοχές γύρω από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Kamal Adwan έγιναν στόχος επιθέσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera βομβαρδίστηκε ένα ασθενοφόρο.

Xτυπήθηκε επίσης ο προσφυγικός καταυλισμός Jabalia, ο οποίος είχε στο παρελθόν πληγεί πολλές φορές από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιο αγνοούνται κάτω από τα ερείπια, όπου οι ομάδες πολιτικής προστασίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διάσωσή τους.

O άνδρας κρατά τη σορό της ανιψιάς του που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς στη Χαν Γιουνίς

11:08 Κάμερον: Να διασφαλιστεί η υλοποίηση της συμφωνίας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Κάμερον παροτρύνει «όλα τα μέρη να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας», λέγοντας ότι η συμφωνία είναι «κρίσιμο βήμα

10:50 Χαιρετίζει την συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς η Φον ντερ Λάιεν

H Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την απελευθέρωση των 50 ομήρων και την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε «Συμμερίζομαι τη χαρά των οικογενειών που σύντομα θα μπορούν να αγκαλιάσουν ξανά τους αγαπημένους τους. Είμαι τόσο ευγνώμων σε όλους εκείνους που εργάστηκαν ακούραστα μέσω της διπλωματικής οδού τις τελευταίες εβδομάδες για να μεσολαβήσουν σε αυτήν τη συμφωνία».

Ταυτόχρονα, καλεί «την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια». Η ίδια επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για ένα ανθρωπιστικό κύμα στη Γάζα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

10:35 Ισλαμική Τζιχάντ: Δεν θα απελευθερώσουμε στρατιώτες εάν δεν απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοί μας

Σε ανακοίνωσή της στο κανάλι της Telegram, η ομάδα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) δήλωσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες δεν θα απελευθερωθούν έως ότου «απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι μας από τις φυλακές του εχθρού».

Εκτός από τη Χαμάς, η PIJ κρατά επίσης αιχμαλώτους από τις 7 Οκτωβρίου.

«Τονίζουμε τη συνεχή μας αντιμετώπιση της επίθεσης, σε όλα τα πεδία και τα πολιτικά επίπεδα, προκειμένου να ανατρέψουμε όλους τους στόχους αυτής της επίθεσης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

10:22 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ξεκινά περιφερειακή περιοδεία μετά την ανακοίνωση της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς

10:20 Γεραπετρίτης για συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: Να υπάρξει άμεση ροή ανθρωπιστικής βοήθειας

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς για ανθρωπιστική παύση στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων, χαιρετίζει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης .

«Θα ήθελα να χαιρετίσω τη σημερινή επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μερών για ανθρωπιστική παύση στη Γάζα και απελευθέρωση 50 ομήρων που είχαν απαχθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου», αναφέρει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

10:17 Κατάπαυση του πυρός και με το Λίβανο;

Επίσημες πηγές στο Λίβανο δήλωσαν στην εφημερίδα Nidaa Al Watan ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αναμένεται να εφαρμοστεί και στα βόρεια σύνορα, «εάν το Ισραήλ δεν παραβιάσει την ειρήνη και δεν εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο στρατός του Λιβάνου συμμετέχει σε συνομιλίες με τη Χεζμπολάχ σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι επιθέσεις στο έδαφος του Λιβάνου. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει στους αγρότες στο νότιο Λίβανο να συνεχίσουν τις εργασίες τους.

10:10 Οι μυστικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων

Μια μικρή ομάδα, περίπλοκες επικοινωνίες στις οποίες συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και επικεφαλής πολλών μυστικών υπηρεσιών, πρόοδοι και εμπόδια…

Δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις προσπάθειες περιέγραψαν χθες, Τρίτη, την «εξαιρετικά επίπονη» διαδικασία η οποία κατέληξε στη συμφωνία απελευθέρωσης κάποιων από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

09:50 Συνεχίζονται οι επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας μετά την είδηση ότι το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν με τη μεσολάβηση του Κατάρ για τετραήμερη εκεχειρία. Η παύση των μαχών δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από την Πέμπτη.

Ακολουθούν τα τελευταία νέα για τις μάχες στη Γάζα:

  • Υπάρχουν αναφορές για ισραηλινές επιθέσεις κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα
  • Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ
  • Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης σε ισραηλινή επίθεση στην περιοχή αλ Φαλούτζα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα

Εικόνες από το νοσοκομείο Kamal Adwan Hospital

Συνεχίζονται οι επιθέσεις κοντά στο Kamal Adwan Hospital

09:42 Εξήντα οι γυναίκες που το Ισραήλ έβαλε στη «λίστα απελευθέρωσης» από τις φυλακές

Ο κατάλογος των 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων που δημοσίευσε το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει περίπου 60 γυναίκες κρατούμενες οι περισσότερες από τις οποίες συνελήφθησαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι περισσότερες από τις κατηγορίες που τους απαγγέλλονται αφορούν πλήγμα της ασφάλειας της περιοχής, διείσδυση στο Ισραήλ χωρίς άδεια, ρίψη λίθων, κατοχή όπλων και πρόκληση ζημιών.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι αποφάσισε να απελευθερώσει ορισμένους από τους Παλαιστίνιους κρατούμενους δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα σε όποιοι θέλει να υποβάλει ένσταση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να το αποτρέψει.

09:30 Politico: Η εκεχειρία μπορεί να επιτρέψει μεγαλύτερη πρόσβαση σε δημοσιογράφους στη Γάζα – Έκθεση των ΗΠΑ

Το Politico που επικαλείται έκθεση με βάση αναφορές αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον «παραμένει επιφυλακτική» σχετικά με τους σκοπούς της ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι η παύση των μαχών θα μετατραπεί σε μεγαλύτερης διάρκειας κατάπαυση του πυρός.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Politico, υπάρχει ανησυχία στην κυβέρνηση για «μια ακούσια συνέπεια» της συμφωνίας εκεχειρίας.

«Ότι θα επιτρέψει στους δημοσιογράφους ευρύτερη πρόσβαση στη Γάζα και την ευκαιρία να φωτίσουν περαιτέρω την καταστροφή εκεί και να στρέψουν την κοινή γνώμη κατά του Ισραήλ».

09:25 Βομβαρδισμοί κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan – Βίντεο

Βίντεο από το εσωτερικό του νοσοκομείου δείχνει τον πανικό που επικρατεί ενώ ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει κοντά στο κτίριο.

09:14 Διοικητής των IDF σκοτώθηκε στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι ένας διοικητής της ταξιαρχίας Γκολάνι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών στη βόρεια Γάζα.

Τουλάχιστον 71 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας εισβολής του στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι μαχητές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των απωλειών των ισραηλινών δυνάμεων είναι μεγαλύτερος.

09:00 Χέρτζογκ: Στηρίζω τη συμφωνία για την απελευθέρωση κρατουμένων

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ δηλώνει ότι «οι επιφυλάξεις» σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων «είναι κατανοητές, επώδυνες και δύσκολες, αλλά δεδομένων των συνθηκών, στηρίζω την απόφαση να προχωρήσουμε με τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων».

«Το κράτος του Ισραήλ, οι IDF και όλες οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να ενεργούν με κάθε δυνατό τρόπο για την επίτευξη αυτού του στόχου [της απελευθέρωσης όλων των αιχμαλώτων], παράλληλα με την αποκατάσταση της απόλυτης ασφάλειας των πολιτών του Ισραήλ», πρόσθεσε.

08:47 Φόβοι για αύξηση των βομβαρδισμών πριν την εφαρμογή της συμφωνίας

Οι ισραηλινές επιδρομές εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων συνεχίζονται.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, υπάρχουν φόβοι ότι οι αεροπορικές επιδρομές μπορεί να ενταθούν σήμερα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

Παρόλα αυτά, η βραχυπρόθεσμη παύση θα δώσει μια αχτίδα ελπίδας στους Παλαιστίνιους που θέλουν να επιστρέψουν και πάλι στα σπίτια τους για να ελέγξουν τα εδάφη τους και να ανασύρουν ακόμη και τα θύματα κάτω από τα χαλάσματα.

08:40 Κατάρ: Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε ειρηνευτική διαδικασία

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ Αλ Θάνι χαιρέτισε τη συμφωνία για τους ομήρους το πρωί της Τετάρτης.

«Ευχαριστούμε τους εταίρους μας που συνέβαλαν στην επίτευξη της ανθρωπιστικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο», δήλωσε ο Αλ Θάνι, »

Ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε μια συνολική και βιώσιμη συμφωνία που θα βάλει τέλος στον πόλεμο και την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε σοβαρές συνομιλίες για μια ειρηνευτική διαδικασία ολοκληρωμένη και δίκαιη».

08:29  Το Ισραήλ δημοσίευσε λίστα με Παλαιστίνιους κρατούμενους που μπορεί να απελευθερωθούν – Εντός 24 ωρών μπορούν να γίνουν ενστάσεις από πολίτες

Το Ισραήλ παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που προβλέπεται να απελευθερωθούν, μια δημοσίευση που φαίνεται ότι αποσκοπεί στο να επιτρέψει τυχόν νομικές αμφισβητήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ο κατάλογος που αναρτήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης φάνηκε να περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, διπλάσιους από τις 150 φυλακισμένες, γυναίκες και παιδιά, που το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει σε αντάλλαγμα με 50 ομήρους σε μια πρώτη τετραήμερη πολεμική παύση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω απελευθερώσεις.

Από τη στιγμή της δημοσίευσης της λίστας υπάρχει περιθώριο 24 ωρών για τους πολίτες να προβάλουν ένσταση στο Ανώτατο Δικαστήριο, εάν διαφωνούν με την απελευθέρωση κάποιου κρατούμενου.

08:20 Τι γνωρίζουμε για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ

Η Χαμάς δήλωσε ότι 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που φυλακίζονται από το Ισραήλ κρατούνται βάσει νόμων και στρατιωτικών διαταγών που επιτρέπουν την κράτηση χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγοριών.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους:

  • Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, υπήρχαν περίπου 5.200 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές
  • Από τότε, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει τουλάχιστον 3.000 επιπλέον Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια καθημερινών επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Τουλάχιστον 145 από αυτούς είναι παιδιά, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων
  • Τουλάχιστον 95 είναι γυναίκες
  • Τουλάχιστον 37 είναι δημοσιογράφοι

Στον χάρτη απεικονίζονται τα ισραηλινά κέντρα κράτησης, τα κέντρα ανάκρισης, τα στρατιωτικά δικαστήρια και οι φυλακές

08:15 Η Ρωσία χαιρετίζει την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δηλώνει ότι η Μόσχα χαιρετίζει τη συμφωνία για ανθρωπιστική παύση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το σχόλιο της εκπροσώπου Μαρίας Ζαχάροβα έρχεται μετά τη συμμετοχή της Ρωσίας στην πρόταση άλλων μελών των BRICS – Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – που ζήτησαν την Τρίτη τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

07:59 Το ακροδεξιό κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός εξηγεί τη θετική του ψήφο στη συμφωνία

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, πρόεδρος του ακροδεξιού Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, εξήγησε το πρωί της Τετάρτης την απόφαση του να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων, λέγοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι αυτή θα προωθήσει τους στόχους του πολέμου.

Η μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες για την επίτευξη της συμφωνίας.

Πριν από τη συζήτηση, το κόμμα απειλούσε να αντιταχθεί, λέγοντας ότι η συμφωνία ήταν «κακή και δεν πρέπει να προχωρήσει», ενώ δεν έλειψαν και οι απειλές για αποχωρήσεις από τον συνασπισμό.

07:52 Χτυπήματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Νουσεϊράτ και τη Γάζα – Τουλάχιστον εννέα νεκροί

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν μετά το τελευταίο ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Ιατρικές πηγές δήλωσαν στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι μεταξύ των νεκρών από την επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Ayyash ήταν και παιδιά.

Σύμφωνα με αναφορές επίσης στο Wafa υπάρχουν φόβοι ότι αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σε άλλο ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βορειοανατολική Γάζα.

07:37 Σοκαριστικό βίντεο – Ισραηλινοί στρατιώτες συλλαμβάνουν κατάκοιτο τραυματία από ασθενοφόρο

Όπως αναφέραμε προηγουμένως οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του κυβερνητικού νοσοκομείου Thabet Thabet στην κατεχόμενη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης και συνέλαβαν με τη βία έναν τραυματία.

Σε βίντεο που κυκλοφορούν φαίνεται ο νεαρός Παλαιστίνιος σε φορείο μέσα σε ασθενοφόρο και οι ισραηλινοί στρατιώτες με όπλα από πάνω του. Υπό την απειλή των όπλων παίρνουν τον τραυματία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκεται.

07:26 Ανάμεσα στους ομήρους που θα ελευθερωθούν και το 3χρονο κορίτσι από τις ΗΠΑ

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που προβλέπει ανταλλαγή ομήρων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με παλαιστίνιους φυλακισμένους συμπεριλαμβάνει τρεις υπηκόους των ΗΠΑ, ανάμεσά τους κορίτσι τριών ετών, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:17 Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 50 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Για κάθε δέκα ακόμα αιχμαλώτους που θα απελευθερώνονται θα υπάρχει κατάπαυση του πυρός για ένα ακόμα 24ωρο, πέρα της συμφωνηθείσας 4ημερης παύσης πυρός.

Παρακάτω παρουσιάζουμε στοιχεία για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς, όπως τα σταχυολογεί το Al Jazeera:

  • Το Ισραήλ λέει ότι τουλάχιστον 237 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου
  • Ανάμεσά τους 33 παιδιά, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση
  • Οι αιχμάλωτοι προέρχονται από περισσότερες από 40 χώρες- μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 20 Ταϊλανδοί εργάτες γης
  • Ορισμένοι από τους αιχμαλώτους είναι Ισραηλινοί στρατιώτες. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχει ήδη διασωθεί
  • Η Χαμάς έχει ήδη απελευθερώσει τέσσερα άτομα – δύο Ισραηλινούς πολίτες και δύο Αμερικανούς πολίτες
  • Η Χαμάς δήλωσε ότι 50 αιχμάλωτοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας
  • Το Ισραήλ λέει επίσης ότι τα πτώματα δύο γυναικών αιχμαλώτων ανασύρθηκαν κοντά στο νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα

07:11 Χαμάς: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός

Σε μια δήλωση που μοιράστηκε στο Telegram, η Χαμάς αναφέρει για την κατάπαυση του πυρός ότι αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου:

  • Το Ισραήλ θα σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης στρατιωτικών οχημάτων
  • Θα επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα σε εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών και καυσίμων,
  • Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη νότια Γάζα θα σταματήσουν για τέσσερις ημέρες. Στη βόρεια θα σταματήσουν για έξι ώρες την ημέρα, μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. τοπική ώρα
  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ «δεσμεύεται να μην επιτεθεί ή να συλλάβει κανέναν σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας»
  • Η ελεύθερη κυκλοφορία θα διασφαλιστεί κατά μήκος της οδού Σάλαχ αλ Ντιν.

07:07  Αναφορές για αναγκαστική εκκένωση του Ινδονησιακού νοσοκομείου

Εν μέσω των πληροφοριών για εκεχειρία στη Γάζα, η διοίκηση του Ινδονησιακού νοσοκομείου δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι έλαβε μήνυμα Whatsapp από τις ισραηλινές δυνάμεις που διέταζε την εκκένωση της ιατρικής μονάδας εν μέσω αναφορών για πιθανή επιδρομή.

Το νοσοκομείο της Ινδονησίας έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω μη παροχής ρεύματος, αλλά εξακολουθεί να φιλοξενεί περίπου 550 ασθενείς, εκ των οποίων οι 50 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς και 200 άτομα ιατρικό προσωπικό και περισσότερους από 1.500 εκτοπισμένους.

Η διοίκηση του νοσοκομείου δήλωσε στο Wafa ότι η τελευταία απειλή έχει προκαλέσει «κατάσταση πανικού» μεταξύ όσων βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, καθώς φοβούνται επανάληψη όσων συνέβησαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ήδη πληγεί άμεσα από ισραηλινά πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι.

Το βράδυ της Δευτέρας, τουλάχιστον 100 τραυματίες και άρρωστοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιουνίς, σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

07:03 Τουλάχιστον πέντε νεκροί στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα σε πλήγμα ισραηλινού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος στην περιοχή του καταυλισμό προσφύγων της Τουλκαρέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

06:59 Ο Μπάιντεν χαιρετίζει τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέδωσε δήλωση, στην οποία χαιρετίζει τη συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί του Κατάρ και τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι της Αιγύπτου για «την κρίσιμη ηγεσία και τη συνεργασία τους για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας».

Πρόσθεσε ότι «εκτιμά τη δέσμευση που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και η κυβέρνησή του για την υποστήριξη μιας εκτεταμένης παύσης».

«Είναι σημαντικό όλες οι πτυχές αυτής της συμφωνίας να εφαρμοστούν πλήρως», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η σημερινή συμφωνία θα πρέπει να φέρει στην πατρίδα επιπλέον Αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω μέχρι να απελευθερωθούν όλοι», είπε.

06:47 Επιδρομές στη Δυτική Όχθη – Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε νοσοκομείο και συνέλαβαν τραυματία

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του κυβερνητικού νοσοκομείου Thabet Thabet στην κατεχόμενη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης και συνέλαβαν με τη βία έναν τραυματισμένο ασθενή.

Η κατάσταση του τραυματία ήταν ασαφής.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ένα σπίτι στη συνοικία Balawneh στον προσφυγικό καταυλισμό του Tulkarem, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις νεαρούς άνδρες.

Σύμφωνα με το Wafa, οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν τα πληρώματα ασθενοφόρων που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα τραυματισμένα θύματα.

Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα απέκλεισαν τις εισόδους και τις εξόδους του νοσοκομείου, εμποδίζοντας τα ασθενοφόρα και την άφιξη των τραυματιών που προσπαθούσαν να λάβουν επείγουσα ιατρική φροντίδα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

06:40 Το Κατάρ επιβεβαιώνει την κατάπαυση πυρός – Ο χρόνος έναρξης θα ανακοινωθεί σε 24 ώρες

Το Κατάρ, διαμεσολαβητής στις συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα, επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε ανθρωπιστική παύση.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δόθηκαν πρόσθετες λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων και τα εξής:

  • Ο χρόνος έναρξης της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων 24 ωρών
  • Η παύση θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, με την επιφύλαξη παράτασης
  • Η συμφωνία περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών που κρατούνται επί του παρόντος στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αρκετών Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

06:30 Πρώτο βήμα πίσω με τη σύναψη της συμφωνίας

Καλημέρα σας. Και σήμερα θα παρακολουθήσουμε μαζί τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ. Για να δείτε τι προηγήθηκε διαβάστε εδώ.

Sports in

Ερυθρόλευκη «τρέλα»: Η φοβερή διαδρομή του ανοιχτού πούλμαν και η παράνοια του κόσμου του Ολυμπιακού! (vids)

Το επικό part 2 της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τους πανηγυρισμούς στον Πειραιά μετά την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024