Ο 61χρονος, Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν ιδρυτικό μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης και αναδείχθηκε ίσως στην πιο ισχυρή προσωπικότητά της.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι τον έχουν περιγράψει ως τον αρχιτέκτονα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους και τον θεωρούν ως τον νούμερο ένα στόχο τους στις επιθέσεις που πραγματοποιούν στον παλαιστινιακό θύλακα, χαρακτηρίζοντάς τον «έναν νεκρό που περπατάει».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ είχε δεσμευτεί σε δηλώσεις του το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα τον «βρουν και θα εξαλείψουν».

Πλέον και με μία συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων να έχει υπάρξει ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, όπως σημειώνει ο Guardian, ο Γιαχία Σινουάρ μπορεί να κρατάει το κλειδί για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

Γεννημένος σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ο Σινουάρ και ενεπλάκη με τον ισλαμιστικό ακτιβισμό όταν σπούδασε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, καθώς η θρησκευτική αναγέννηση σε όλη τη Μέση Ανατολή αποκτούσε δυναμική.

Ο Γιαχία Σινουάρ πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, χρόνο, κατά τον οποίο μελέτησε τον εχθρό του

Το 1987, εντάχθηκε στη νεοσύστατη οργάνωση Χαμάς και έγινε επικεφαλής της εκκολαπτόμενης υπηρεσίας πληροφοριών της. Τα καθήκοντά του περιλάμβαναν την αποκάλυψη κατασκόπων ή άλλων «συνεργατών» του Ισραήλ, καθώς και ανθρώπων στη Γάζα που παραβίαζαν τους αυστηρούς κώδικες «ηθικής» της Χαμάς.

Συνελήφθη το 1988 και καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια για απόπειρα δολοφονίας και δολιοφθορά, ενώ στη συνέχεια πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές. Στη φυλακή, ο Σινουάρ αρνήθηκε να μιλήσει σε οποιονδήποτε Ισραηλινό και τιμωρούσε προσωπικά όσους το έκαναν. Σύμφωνα με έναν Ισραηλινό πρώην ανακριτή που εργαζόταν στη φυλακή όπου κρατούνταν ο Σινουάρ, μία φορά πίεσε το πρόσωπο ενός από αυτούς σε μια αυτοσχέδια σόμπα.

«Είναι 1.000% αφοσιωμένος και 1.000% βίαιος, ένας πολύ, πολύ σκληρός άνθρωπος», είπε ο ανακριτής. Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένας εκλεπτυσμένος πολιτικός με κοφτερό μυαλό.

Ο ρόλος των «μαθημάτων» της φυλακής στο σήμερα

Ο Σινουάρ χρησιμοποίησε το χρόνο του στη φυλακή για να μάθει εβραϊκά και να μελετήσει τον εχθρό του, αποκτώντας γνώσεις που μπορεί να του φανούν χρήσιμες τώρα.

Όταν απελευθερώθηκε μαζί με περισσότερους από 1.000 κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν το 2011 για τον Γκιλάντ Σαλίτ, έναν Ισραηλινό στρατιώτη που είχε αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς πέντε χρόνια νωρίτερα, ο Σινουάρ επέστρεψε αμέσως στην πρώτη γραμμή της μάχης, δηλώνοντας ότι είχε διαπιστώσει από την εμπειρία του ότι η αιχμαλωσία ισραηλινών στρατιωτών ήταν ο «μόνος τρόπος» για την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Ένας δημοσιογράφος που συνάντησε τότε τον Σινουάρ δήλωσε στον Guardian ότι ο ηγέτης της Χαμάς ήταν τόσο συγκεντρωμένος που ήταν σαν «ο κόσμος να μην υπήρχε πέρα από τα μάτια του».

Έξι χρόνια μετά την απελευθέρωσή του, ο Σινουάρ, ανέλαβε τη συνολική διοίκηση της Χαμάς στη Γάζα, εδραιώνοντας τις σχέσεις μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής διοικητικής πτέρυγας της οργάνωσης και περιθωριοποιώντας την πολιτική ηγεσία στο εξωτερικό.

Αν και οι στρατιωτικοί διοικητές πιθανώς σχεδίασαν τις λεπτομέρειες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, ο Σινουάρ θεωρείται βέβαιο ότι υποκίνησε την επιχείρηση και ότι συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις πτυχές της. Τώρα κρύβεται, πιθανότατα στο δεδαλώδες δίκτυο σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς κάτω από τη νότια Γάζα.