Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο μισογυνισμός πίσω από το «body count» είναι βούτυρο στο ψωμί του ακροδεξιού και του σεξιστή

Ο μισογυνισμός πίσω από το «body count» είναι βούτυρο στο ψωμί του ακροδεξιού και του σεξιστή

Το TikTok έχει «πλημμυρίσει» από βίντεο που άγνωστοι ρωτούν γυναίκες, τον αριθμό των ανθρώπων που είχαν σεξουαλικές σχέσεις.

Παραδοσιακά ο όρος «body count»παραπέμπει στον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε μια πολεμική σύγκρουση ή καταστροφή, όμως η φράση φαίνεται να έχει αποκτήσει ένα ολοσχερώς νέο πρόσημο στη σύγχρονη λαϊκή γλώσσα. Σήμερα, αναφέρεται στον αριθμό των ερωτικών συντρόφων με τους οποίους έχετε κάνει σεξ στη ζωή σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε την ετυμολογία της λέξης ή τα βίντεο του TikTok, στα οποία άγνωστοι στο δρόμο «ανακρίνουν» συνήθως γυναίκες, ώστε να αντιληφθείτε τους βαρύγδουπους συμβολισμούς του όρου.

Ο κύριος λόγος που γεννάει τις ερωτήσεις για το body count είναι ο μισογυνισμός, ο οποίος «κινείται» γύρω από τη διαπόμπευση των γυναικών που έχουν κοιμηθεί με πολλούς ανθρώπους.

Ο μισογυνισμός και η ανδρική υπεροχή βρίσκονται στην καρδιά πολλών ακροδεξιών κινημάτων

Για παράδειγμα, σκεφτείτε την εξής παράλογη και επικίνδυνη άποψη που διατύπωσε  – φυσικά – ο Andrew Tate: «Η καταμέτρηση του body count είναι πιθανώς η Νο1 πιο εύκολη μέθοδος για να αξιολογηθεί η αξία μιας γυναίκας… Νομίζω ότι το 99% των παγκόσμιων προβλημάτων θα λύνονταν αν οι γυναίκες κυκλοφορούσαν στο έξω κόσμο με τον αριθμό του body count τους στο μέτωπο τους, γιατί αυτό θα εμπόδιζε την αποδόμηση της ηθικής… Όλη η ηλιθιότητα θα είχε εξαφανιστεί, όλος ο ξεπεσμός θα είχε εξαφανιστεί, οι οικογένειες θα γύριζαν πίσω». Ο Tate, ο οποίος κάποτε χαρακτήρισε τις παντρεμένες γυναίκες «ιδιοκτησία» που ανήκει στους συζύγους τους, έχει επίσης υποστηρίξει ότι είναι «απεχθές» και «αποκρουστικό» για τις γυναίκες να έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

@michaelfestekAsking girls what their body count is 👀♬ original sound – Michael Festek

Λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη δημοφιλία του Tate, είναι σαφές ότι δεν είναι ο μόνος που ενστερνίζεται μια τέτοια ανοιχτά μισογυνιστική κοσμοθεωρία. Στο κάτω-κάτω, το ένα τέταρτο των νεαρών ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών που άκουσε τις δηλώσεις του Tate συμμερίστηκε τις απόψεις του για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες, ενώ το 28% των ανδρών ηλικίας 30 έως 39 ετών υποστήριξε την θεώρηση του για τις γυναίκες.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο δημόσιος διάλογος γύρω από το body count δεν είναι ένα είδος εξειδικευμένης συζήτησης: Τα βιντεάκια στο TikTok που αναρτήθηκαν με το hashtag body count έχουν προβλήθηκαν 629.000 φορές από Βρετανούς μέσα σε μια εβδομάδα και έξι εκατομμύρια φορές σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια επίσης μιας εβδομάδας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το hashtag έχει προβληθεί 917 εκατομμύρια φορές σε όλο τον κόσμο τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο δημόσιος σχολιασμός για το body count, συχνά συνοδεύεται από slut-shaming

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συζήτηση για το body count, η Louise Firth, η οποία είναι μέλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ενδοοικογενειακή βία Refuge, δήλωσε ότι ενώ «οι συζητήσεις – οι οποίες είναι συναινετικές – για προηγούμενους σεξουαλικούς συντρόφους και το ιστορικό της σχέσης μπορεί να είναι υγιείς στις νέες σχέσεις», αυτές πρέπει να είναι «συζητήσεις με σεβασμό, χωρίς κριτική και χωρίς ο ένας σύντροφος να δημιουργεί το αίσθημα της «ντροπής» στον άλλον.

@thedatingblindshowWhat’s Your Body Count? #bodycount #dating #foryou♬ original sound – The Dating Blind Show

Ντετερμινιστικές «ψευδαισθήσεις»

Ο δημόσιος σχολιασμός για το body count, συχνά συνοδεύεται από slut-shaming κατά των γυναικών και τα έμφυλα διπλά πρότυπα – που συνήθως στηρίζονται στο ανδρικό δικαίωμα και σε βιολογικά ντετερμινιστικές «ψευδαισθήσεις» που υποστηρίζουν ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες σεξουαλικές ορμές από τις γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια, οι ακροδεξιοί του διαδικτύου αλλά και των πολιτικών πεδίων- «κραυγάζουν» κατά της ισότητας των φύλων, με τα δύο ζητήματα να φαίνονται «σιαμαία».

Ο μισογυνισμός και η αποστροφή από την ισότητα των φύλων είναι οι ισχυρές δυνάμεις που ενώνουν την ακροδεξιά – η κοινωνική συγκολλητική ουσία που συνδέει ένα τοξικό χάος ετερόκλητων δυνάμεων. Αν και το ακροδεξιό φάσμα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα συμπαγές, ομοιόμορφο παγκόσμιο κίνημα, ο μισογυνισμός και η ανδρική υπεροχή βρίσκονται στην καρδιά πολλών ακροδεξιών κινημάτων.

Ενώ η Georgie Laming, του Hope not Hate, ισχυρίζεται ότι «η τάση του «body count» παρόλο που φαίνεται σαν μια ασήμαντη συζήτηση […] υπάρχει ένα μισογυνιστικό υπόβαθρο, όπου οι γυναίκες λοιδορούνται για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και οι άνδρες χειροκροτούνται γι’ αυτήν.

Στρατόπεδα

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην πανεπιστημιακή φοιτητική εφημερίδα Varsity του Κέιμπριτζ από το 2021, οι συζητήσεις σχετικά με τον υπολογισμό του body count είναι απελπιστικά και δυσάρεστα συνηθισμένες μεταξύ των νέων.

Εν κατακλείδι, είναι σαν οι αντιλήψεις απέναντι στον έρωτα και τη λαγνεία να πολώνονται όλο και περισσότερο. Από τη μια πλευρά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανατρέπουν τα παραδοσιακά όρια των ετεροκανονικών μονογαμικών σχέσεων.

Έχεις την εντύπωση ότι είναι πιο αποδεκτό από κάθε άλλη φορά να κάνεις ένα τρίο, να πας σε ένα σεξ πάρτι, να έχεις μια πολυγαμική σχέση ή να γίνεις συν-γονιός με έναν φίλο/η σου. Παρόλα αυτά, από την άλλη, είμαστε αντιμέτωποι με έναν σημαντικό αριθμό καιροσκόπων πολιτικών που επιδιώκουν τον πολιτιστικό πόλεμο και μια αναπτυσσόμενη ακροδεξιά, οι οποίοι έχουν εμμονή με την ιερότητα της ετεροκανονικής οικογένειας και προωθούν πολιτικές κατά των ΛΟΑΤΚΙ+.

Εκείνοι που τριγυρνούν ανακρίνοντας και επιπλήττοντας τις γυναίκες για τον αριθμό του body count τους, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο τελευταίο στρατόπεδο.

*Με πληροφορίες από Dazed | Paramount Pictures | Clueless

Must in

Μπαρτζώκας: «Πρέπει να επιβάλουμε το παιχνίδι μας, παίζουμε πιο σκληρά από την Άλμπα»

Δείτε όσα είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη media day του αγώνα Ολυμπιακός – Άλμπα και το τι πρέπει να κάνουν οι ερυθρόλευκοι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο