Χαρίτσης: Αντικατέστησε τη φωτό του ΣΥΡΙΖΑ με τον πίνακα-σύμβολο του Πελίτσα στα social
Πρόκειται για την «Τέταρτη Τάξη» του Τζουζέπε Πελίτσα, σύμβολο κοινωνικών αγώνων για τα προοδευτικά και σοσιαλιστικά κινήματα
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
- Έλα Έμχοφ και Ιβάνκα Τραμπ: Οι δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου προεκλογικού νομίσματος
Λίγο μετά τη γνωστοποίηση της ανεξαρτητοποίησης των εννέα βουλευτών της ομάδας Αχτσιόγλου στον πρόεδρο της Βουλής, ο Αλέξης Χαρίτσης προέβη λίγο αργότερα σε μια συμβολική κίνηση στον λογαριασμό του στο Facebook.
Αντικατέστησε την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο προφίλ του με έναν από τους εμβληματικότερους πίνακες του ζωγράφου Τζουζέπε Πελίτσα ντα Βολπέντο, την «Τέταρτη Τάξη», ο οποίος απεικονίζει μια μαζική διαδήλωση αγροτών και έχει γίνει σύμβολο κοινωνικών αγώνων της εργατικής τάξης.
Το επικό έργο απεικονίζει τις αγροτικές εξεγέρσεις εναντίον των άλλοτε ισχυρών γαιοκτημόνων που είχαν ξεσπάσει στην Ιταλία στις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα στεγάζεται στο μουσείο Museo del Novecento στο Μιλάνο.
Η «Τέταρτη Τάξη»
Ο πίνακας αποτελεί σύμβολο για τα προοδευτικά και σοσιαλιστικά κινήματα στην Ιταλία και γενικά σε όλη την Ευρώπη.
Κέρδισε μεγάλη δημοσιότητα όταν χρησιμοποιήθηκε στην αφίσα της ταινίας του βραβευμένου με δύο Όσκαρ Ιταλού σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι με τον τίτλο «1900», ένα κινηματογραφικό αριστούργημα το οποίο προβλήθηκε το 1976, με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Ζεράρ Ντεπαρντιέ.
Η πλοκή της ταινίας αφορά μια παιδική φιλία ειδωμένη μέσα από την κοινωνική σύγκρουση και μεταβολή που συνέβη στην Ιταλία στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Ο Τζουζέπε Πελίτσα ντα Βολπέντο (1868-1907) αυτοκτόνησε το 1907 μετά τον θάνατο της γυναίκας του και του γιου του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις