Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης: ένα νέο κοινοβουλευτικό δίδυμο γεννιέται
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει διαλέξει για αντίπαλό του τον Νίκο Ανδρουλάκη, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πια στην δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Η μονομαχία στην Βουλή ήταν η πρώτη μετά τη νέα συνθήκη: το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πια στην δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, ο μισός ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζεται στην Ολομέλεια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει διαλέξει αντίπαλο.
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να απευθυνθεί κυρίως στον Νίκο Ανδρουλάκη, επέλεξε να τον καταστήσει κοινοβουλευτικό συνομιλητή του.
Στην κριτική που εκείνος του απηύθυνε αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της δευτερολογίας του -και, αντιστοίχως, η συζήτηση προχώρησε με αιχμές από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που περιελάμβαναν ακόμα και την ατάκα «Βασίλη, ρίχτο» για τον Βασίλη Κικίλια και το μπουζουξίδικο στον Πηνειό.
Και αυτό είναι για τον πρώτο ένα νέο δεδομένο, που θα κληθεί να διαχειριστεί ως γύρισμα σελίδας, από εδώ και πέρα, ενώ για τον δεύτερο είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία και πρόκληση που είχε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δέκα χρόνια.
Απευθύνονται στον ίδιο χώρο
Ο Μητσοτάκης και ο Ανδρουλάκης απευθύνονται κυρίως στον ίδιο, ενδιάμεσο χώρο του πολιτικού Κέντρου -και, υπό αυτήν την έννοια, η μεταξύ τους αντιπαράθεση δεν θα μοιάζει με αυτήν που γινόταν μέχρι τώρα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει απευθύνει κοινωνικό κάλεσμα σε όλους τους χώρους της Κεντροαριστεράς και έχει παράλληλα απορρίψει το μοντέλο αντιπολίτευσης που εξασκούσε μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Χαριλάου Τρικούπη, παρότι έχει οξύνει την κριτική της προς την πλευρά της κυβέρνησης με το βλέμμα στραμμένο στους απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές για να επαναφέρει και τους κεντρώους στο παραδοσιακό τους κομματικό σπίτι.
Το Μέγαρο Μαξίμου σε γενικές γραμμές προσπαθεί να εξομοιώσει την κριτική του ΠΑΣΟΚ με την «μηδενιστική λογική» της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακριβώς για να διευρύνει την απεύθυνσή της ΝΔ στον χώρο ανάμεσα στα δύο κόμμα.
Στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη στις αρχές του μήνα, όπου έδωσαν και οι δύο το παρών, ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκαν με τον δικό τους τρόπο στην κληρονομιά του πρώην πρωθυπουργού που ταυτίστηκε με τον εκσυγχρονισμό.
Οι αντεγκλήσεις για το ασφαλιστικό του Γιαννίτση στην Ολομέλεια είχα το δικό τους ενδιαφέρον: από την πλευρά του, ο Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο τολμηρό κατά την μεταρρύθμιση Γιαννίτση, με τον Ανδρουλάκη να θυμίζει πως τότε η ΝΔ ήταν ένας από τους πόλους αντίδρασης για τις αλλαγές που προωθήθηκαν και τελικά δεν έγιναν.
Προσωπικές διαφορές
Το νέο κοινοβουλευτικό δίδυμο έχει και συγκεκριμένο προσωπικό παρελθόν: ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδίδει στον Μητσοτάκη και στο στενό του περιβάλλον πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές, καθώς ήταν και ο ίδιος θύμα παρακολούθησης, ενώ ο Μητσοτάκης «κρατάει» στον Ανδρουλάκη αυτό που ερμηνεύει ως «άρνηση» για μια εθιμοτυπική συνάντηση -υπενθυμίζεται πως οι δυο τους δεν έχουν βρεθεί τετ α τετ από το 2021 και την εκλογή του Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζει πως ποτέ δεν υπήρξε θεσμική πρόσκληση για συνάντηση και ενημέρωση από την πλευρά του Πρωθυπουργού.
Παρότι η κόντρα τους παραμένει πολιτική, ο παράγοντας ψυχρότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις διαμορφώνει και το ύφος που έχει αναπτύξει ο ένας απέναντι στον άλλο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις