Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Λίγο πριν την κατάπαυση του πυρός συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα - Βροχή επιθέσεων κατά των ΗΠΑ

Live: Λίγο πριν την κατάπαυση του πυρός συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα – Βροχή επιθέσεων κατά των ΗΠΑ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί - Πώς θα απελευθερωθούν οι όμηροι

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 07:00 το πρωί.

Σύμφωνα με το Κατάρ, οι πρώτοι όμηροι θα απελευθερωθούν στις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής.

Τουλάχιστον 14.854 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εχθροπραξίες σημειώνονται στα σύνορα με τον Λίβανο ανάμεσα σε IDF και Χεζμπολάχ.

Βομβαρδισμοί ολόκληρων γειτονιών στην Λωρίδα της Γάζας με την μέθοδο του Carpet Bombing.

Σοβαρές αμφιβολίες αν θα μπορέσουν να τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας που αφορούν την ανθρωπιστική βοήθεια, εξαιτίας των εξονυχιστικών διπλών ελέγχων.

Οι νεκροί έφτασαν τους 14.854 με τους αγνοούμενους να φτάνουν τους 7.000 και τους τραυματίες τις 36.000. Ως μέτρο σύγκρισης υπολογσίστε πως η Ελλάδα έχει περίπου τον τετραπλάσιο πληθυσμό από την Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

06:30 Διαβάστε τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:00 Τεράστια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Κούβα

Ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ τέθηκε χθες Πέμπτη επικεφαλής πελώριας διαδήλωσης στην Αβάνα σε ένδειξη υποστήριξης των Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια της οποίας επικρίθηκαν οι ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Για πάνω από μια ώρα, διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης ή περπατούσαν έχοντας στα χέρια πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Οχι στη γενοκτονία», «Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη».

«Πάνω από 100.000» κάτοικοι της Αβάνας συμμετείχαν στη διαδήλωση, ανέφερε μέσω X το υπουργείο Εσωτερικών.

Η διαδήλωση οργανώθηκε την ημέρα που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Εαμον Γκίλμορ.

Περνώντας μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ, νεαροί φώναξαν «γιάνκηδες φασίστες, είσαστε τρομοκράτες».

 05:30 Μπαράζ επιθέσεων κατά των ΗΠΑ

Οι επιθέσεις με drones ή ρουκέτες εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού συνεχίστηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στο Ιράκ και στη Συρία, δήλωσε χθες Πέμπτη αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, μετά τις φονικές αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μαχητών προσκείμενων στο Ιράν.

Προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη το πρωί, drones επιτέθηκαν «σε δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού» σε βάση στο διεθνές αεροδρόμιο της Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Χθες Πέμπτη, drones έβαλαν εξάλλου στο στόχαστρο στρατεύματα των ΗΠΑ και του συνασπισμού στη βάση Αιν αλ Ασαντ, στο δυτικό τμήμα του Ιράκ, και σ’ αυτή την περίπτωση χωρίς να υπάρξουν θύματα ούτε ζημιές.

Επίσης χθες εκτοξεύθηκαν «ρουκέτες» εναντίον βάσης των ΗΠΑ και του συνασπισμού στη γειτονική Συρία, χωρίς θύματα ή ζημιές, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αμερικανό αξιωματούχο.

Για ορισμένες από τις ενέργειες αυτές την ευθύνη ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», νεφέλωμα προσκείμενο σε φιλοϊρανικές οργανώσεις, που εξήραν τη δράση της μέσω Telegram.

04:45 Ανακοίνωση της πολιτικής παλαιστινιακής οργάνωσης Σαμιντούν για τις εφόδους και τις συλλήψεις μελών της στην Γερμανία

«Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστίνιων Κρατουμένων Σαμίντουν καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επιδρομές που πραγματοποίησε η γερμανική αστυνομία σε τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια, με ιδιαίτερη έμφαση στο Βερολίνο, με στόχο Παλαιστίνιους που χαρακτηρίζονται από το γερμανικό κράτος ως μέλη ή υποστηρικτές του Σαμίντουν ή του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης, Χαμάς.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη αλληλεγγύη μας σε όλους όσοι υπέστησαν σήμερα αυτές τις επιδρομές και θεωρούμε τις επιδρομές αυτές ως μια σαφή προσπάθεια του γερμανικού κράτους να τρομοκρατήσει τις παλαιστινιακές, αραβικές και μουσουλμανικές κοινότητες στη Γερμανία και, ευρύτερα, το λαϊκό αίσθημα υπέρ της παλαιστινιακής απελευθέρωσης.

Οι σημερινές αυτές ενέργειες βασίζονται στην απαγόρευση του Samidoun πριν από αρκετές εβδομάδες, στις απαγορεύσεις διαδηλώσεων, στις επιθέσεις της αστυνομίας σε κοινότητες, στη ρατσιστική υποκίνηση από τα μέσα ενημέρωσης και στις φασιστικές πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιθέσεις εναντίον όλων των μελών αυτών των στοχευμένων κοινοτήτων».

(…)

Ολόκληρη η ανακοίνωση στα αγγλικά.

Να σημειωθεί πως η Μeta έχει ήδη κλείσει τους λογαριασμού της Σαμιντούν σε Facebook και Instagram, παρότι η ρητορική της είναι καθαρά υπέρ των κρατουμένων.

04:20 Η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στα σπίτια μελών και υποστηρικτών της Χαμάς και ακόμα μιας που θεωρούνται τρομοκρατικές

Σύμφωνα με το AFP, περίπου 500 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ηγήθηκαν της επιχείρησης, με 13 μέρη να ερευνώνται στην πρωτεύουσα Βερολίνο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Τέσσερις άλλες περιοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο σε μικρότερο βαθμό, καθώς η αστυνομία κατέσχεσε smartphones, φορητούς υπολογιστές και διάφορα γραπτά, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Αναλαμβάνουμε δράση κατά των ριζοσπαστικών ισλαμιστών», δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ.«Με την απαγόρευση της Χαμάς και της Σαμιντούν στη Γερμανία, στείλαμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε καμία συγγνώμη ή υποστήριξη για τη βάρβαρη τρομοκρατία της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Οι ισλαμιστές και οι αντισημίτες δεν πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς πουθενά», δήλωσε η ίδια.

Η Γερμανία στις 2 Νοεμβρίου απαγόρευσε τη λειτουργία της Χαμάς και της Σαμιντούν (Παλαιστινιακής Οργάνωσης Φυλακισμένων).

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Γερμανία φιλοξενεί περίπου 450 μέλη της Χαμάς, η οποία έχει απαγορευτεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Το υπουργείο δήλωσε ότι ενώ τα μέλη της Χαμάς δεν είχαν οργανώσει «βίαιη δράση» στη Γερμανία μέχρι στιγμής, είχαν προσπαθήσει να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να βοηθήσουν την ομάδα στο εξωτερικό και να «επηρεάσουν τον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο στη Γερμανία». Ουσιαστικά κατηγορούνται για παθητική και ενεργητική προπαγάνδα.

Η κατηγορία για τα μέλη της Σαμιντούν ήταν πως είναι «επιρρεπής στη χρήση βίας … και αρνείται το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει».

04:00 H Χαμάς αρνείται να επιτρέψει στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθεί Ισραηλινούς ομήρους που δεν περιλαμβάνονται στο πρώτο στάδιο της συμφωνίας

Η Χαμάς φέρεται να αρνήθηκε να επιτρέψει στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθεί τους ισραηλινούς ομήρους που δεν θα απελευθερωθούν στο πρώτο στάδιο της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης.

Η εδρεύουσα στο Λονδίνο Al-Araby Al-Jadeed, επικαλούμενη αιγυπτιακές πηγές, δήλωσε ότι η Χαμάς αρνείται να επιτρέψει σε εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να επισκεφθούν τους χώρους όπου κρατούνται οι υπόλοιποι όμηροι, λέγοντας αντ’ αυτού ότι θα ενημερώσει την ΔΕΕΣ για την κατάστασή τους.

Ο Ερυθρός Σταυρός διαψεύδει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ είχε διαπραγματευτεί την προσθήκη ρήτρας στη συμφωνία για τους ομήρους, ώστε η ΔΕΕΣ να επισκεφθεί όλους τους εναπομείναντες ομήρους στη Γάζα – ισχυρισμό που ο Ερυθρός Σταυρός διέψευσε, λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι δεν είχε ενημερωθεί για τέτοια σχέδια.

03:35 Ειδική πτήση φέρνει πίσω 103 Ρώσους που απομακρύνθηκαν από τη Γάζα

Ειδικό αεροσκάφος μετέφερε στη Μόσχα 103 Ρώσους υπηκόους που απομακρύνθηκαν από τη Γάζα, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, το υπουργείο ανέφερε ότι η ομάδα επέστρεψε στην πατρίδα της με ναυλωμένο αεροσκάφος Ilyushin-76.

Η ανάρτηση ανέφερε ότι 101 Ρώσοι υπήκοοι μεταφέρθηκαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας σε περισσότερους από 750 τον συνολικό αριθμό των Ρώσων που έχουν απομακρυνθεί. Περισσότεροι από 650 είχαν μεταφερθεί αεροπορικώς στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 300 παιδιών.

03:20 Αλ Σίφα: Δεν έχει κατηγορηθεί ακόμα ο διευθυντής του νοσοκομείου – Άγνωστο αν αφέθηκε ελεύθερος

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα, Μοχάμεντ αμπού Σαλμίγια, δεν τελεί υπό κράτηση και δεν έχει κατηγορηθεί ως μέλος της Χαμάς, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός (IDF) στο BBC.

Ο Αμπού Σαλμίγια και άλλοι γιατροί από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας συνελήφθησαν την Πέμπτη σε έλεγχο καθώς συνόδευαν ασθενείς σε ασφαλές σημείο και μεταφέρθηκαν στην υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet του Ισραήλ για περαιτέρω ανάκριση.

Ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί αν μετά την μη απόδοση κατηγοριών, θα αφεθεί ελεύθερος.

Οι IDF δήλωσαν ότι το Αλ-Σίφα «υπό την άμεση διεύθυνσή του, χρησίμευε ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς» και ότι μαχητές της Χαμάς είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο νοσοκομείο.

03:00 Αίγυπτος: 130.000 λίτρα καυσίμων, 200 φορτηγά με βοήθεια θα εισέρχονται καθημερινά στη Γάζα κατά τη διάρκεια της παύσης

Η Αίγυπτος αναφέρει ότι περίπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, 130.000 λίτρα ντίζελ και τέσσερα φορτηγά με φυσικό αέριο θα εισέρχονται καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας μόλις τεθεί σε ισχύ η προσωρινή παύση των μαχών στις 07:00 της Παρασκευής.

Πρόκειται για μέρος μιας πολυαναμενόμενης συμφωνίας ομηρίας και ανταλλαγής ομήρων που θα προβλέπει την απελευθέρωση συνολικά 50 ισραηλινών ομήρων, γυναικών και παιδιών, από τη Χαμάς σε μια τετραήμερη παύση και την απελευθέρωση 150 παλαιστίνιων κρατουμένων.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ βοήθησαν στη διαμεσολάβηση για τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι μάχες θα παύσουν για τέσσερις ημέρες και οι όμηροι θα απελευθερώνονται σε ομάδες ανά ημέρα. Η πρώτη ομάδα, μάλλον 13 ατόμων, θα απελευθερωθεί στις 16:00 της Παρασκευής, σύμφωνα με το Κατάρ.

02:40 Ο πρόεδρος της Κούβας ηγείται φιλοπαλαιστινιακής πορείας μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα

Χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην Αβάνα μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ζητώντας την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.

Η σπάνια πορεία ήταν η πρώτη του είδους της εδώ και περίπου μια δεκαετία, καθώς ο εκλιπών ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο ήταν γνωστό ότι διοργάνωνε παρόμοιες διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθεί στις ΗΠΑ πριν από τον θάνατό του το 2016, σημειώνει το Reuters.

Η Κούβα υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες τον παλαιστινιακό αγώνα και δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

02:15 «Το Ισραήλ είναι απίθανο να τηρήσει τη δέσμευση της συμφωνίας για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι

Σύμφωνα με τον Γιακόμπ Ματζίντ των Times of Israel, ενώ το Ισραήλ συμφώνησε στο πλαίσιο της συμφωνίας ομηρίας με τη Χαμάς να επιτρέψει την είσοδο σε τουλάχιστον 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα την ημέρα, οι σημερινοί μηχανισμοί παράδοσης βοήθειας που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι IDF είναι απίθανο να επιτρέψουν τον πολλαπλασιασμό της βοήθειας, δηλώνουν  οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Κατά συνέπεια, η Ουάσινγκτον πιέζει το Ισραήλ να ανοίξει το πέρασμα Kerem Shalom για να διευκολύνει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στον θύλακα τόσο κατά τη διάρκεια της τετραήμερης και πλέον εκεχειρίας όσο και πέραν αυτής, λένε οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Οι διεθνείς φορείς προσπάθησαν να αρκεστούν μόνο στη Ράφα, αλλά μόνο σε αρκετές ημέρες από το άνοιγμά της ο αριθμός των φορτηγών ξεπέρασε τον αρχικά καθορισμένο στόχο των 100 φορτηγών ημερησίως. Οι δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αναφέρουν διάφορους λόγους για τον μη ικανοποιητικό όγκο της βοήθειας που μπόρεσε να εισέλθει στη Γάζα μέσω της Ράφα, επισημαίνοντας πρώτα το περίπλοκο σύστημα επιθεώρησης, το οποίο προβλέπει ότι τα ήδη επιθεωρημένα φορτηγά στην Αίγυπτο εισέρχονται στη συνέχεια στο πέρασμα Νιτζάνα του Ισραήλ, όπου εξετάζονται από τις ισραηλινές αρχές πριν επιστρέψουν στην Αίγυπτο και μεταφερθούν μέσω της Ράφα.

01:50 Βομβαρδισμός με την τακτική του Carpet Bombing

Καθώς οι κάτοικοι της Γάζας περιμένουν με προσμονή την έναρξη της εκεχειρίας αργότερα σήμερα, οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να επιδίδονται σε ένα Carpet Bombing του παλαιστινιακού θύλακα πριν από την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αναφέρει ο Hani Mahmoud του Al Jazeera. Δηλαδή ρίχνουν πολλές βόμβες στην σειρά από κάθε αεροσκάφος, ώστε να ισοπεδώσουν ευρείες οικιστικές περιοχές.

Το Ισραήλ είχε επικεντρώσει τις επιθέσεις του στην Τζαμπάλια και την Μπέιτ Λάχια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας και την τελευταία ώρα οι επιθέσεις έπληξαν τις κεντρικές περιοχές της Γάζας, δήλωσε ο Μαχμούντ από τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

«Τέσσερις μεγάλες, μαζικές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο περισσότερες κατοικίες στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Υπάρχουν αναφορές για πολλούς ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί και μεταφέρονται εσπευσμένα στο νοσοκομείο», είπε.

«Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές στην ανατολική πλευρά της πόλης της Γάζας», είπε.

Η νότια Γάζα, την οποία ο ισραηλινός στρατός είχε χαρακτηρίσει ως ασφαλή ζώνη και είχε διατάξει τους ανθρώπους από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας να φύγουν για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς, έχει δει πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές με στόχο τη Ράφα και το Χαν Γιουνίς με αποτέλεσμα θύματα και καταστροφές, είπε ο Μαχμούντ.

01:25 Νέα επίθεση σε αμερικανική βάση, αυτή τη φορά στη Συρία

Με μια λιτή ανακοίνωση η οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ και αποτελεί όνομα οργάνωσης-ομπρέλας που αφορά διάφορες σιιτικές οργανώσεις ανέλαβε την ευθύνη για χτύπημα σε αμερικανική βάση.

Αυτή ανέφερε πως «Ως απάντηση στα εγκλήματα που διέπραξε ο εχθρός εναντίον του λαού μας στη Γάζα, οι μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ στόχευσαν την αμερικανική κατοχική βάση στην πετρελαιοπηγή Al-Omar στη Συρία, με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο έπληξε άμεσα τον στόχο του.»

01:00 Τα τελευταία στατιστικά που μπορεί να επιβεβαιώσει το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στην Γάζα

Ο αριθμός των αγνοουμένων είναι περίπου 7.000, είτε κάτω από τα χαλάσματα, είτε επειδή τα πτώματά τους δεν έχουν μαζευτεί, είτε με άγνωστη ακόμη την τύχη τους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.700 παιδιών και γυναικών ανάμεσά τους.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων νεκρών ξεπέρασε τους 14.854, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 6.150 παιδιών και περισσότερων από 4.000 γυναικών, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου το 69% των θυμάτων είναι παιδιά και γυναίκες.

Ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού έφτασε τους 207 γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και 26 μέλη πληρώματος της Πολιτικής Άμυνας και 65 δημοσιογράφους που κατέγραφαν την πραγματικότητα.

Ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τις 36.000, εκ των οποίων πάνω από το 75% είναι παιδιά και γυναίκες

Τα κατεστραμμένα κυβερνητικά κτίρια είναι 103, καταστράφηκαν μερικώς 266 σχολεία, συμπεριλαμβανομένων 67 σχολείων που τέθηκαν οριστικά εκτός λειτουργίας. Ο αριθμός των τζαμιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς είναι 88 και ο αριθμός των τζαμιών που καταστράφηκαν μερικώς είναι 174, ενώ στο στόχαστρο μπήκαν και 3 εκκλησίες.

Πάνω από το 60% των οικιστικών μονάδων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν πληγεί από την επίθεση, από την πλήρη καταστροφή και την ακαταλληλότητα έως τη μερική καταστροφή. Εν μέσω της εστίασης του ισραηλινού στρατού στα νοσοκομεία, 26 νοσοκομεία και 55 κέντρα υγείας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Έχουν καταστραφεί 56 ασθενοφόρα, ενώ δεκάδες ασθενοφόρα είναι εκτός λειτουργίας λόγω της έλλειψης καυσίμων.

00:35 Οι άνθρωποι στη Γάζα «χάνουν την ελπίδα τους στην ανθρωπότητα», λέει ο επικεφαλής της UNRWA καλώντας σε κατάπαυση του πυρός

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι η προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα θα επιτρέψει στην υπηρεσία να προσεγγίσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στο βόρειο τμήμα της Γάζας, καθώς ανανέωσε την έκκλησή του για μακροχρόνια ανθρωπιστική εκεχειρία.

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί, σε δήλωση που δημοσιεύθηκε σήμερα, δήλωσε ότι μόλις επέστρεψε από τη δεύτερη επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου. Ο ίδιος έγραψε σε σειρά μηνυμάτων στο Χ (πρώην Twitter):

«Γίνομαι μάρτυρας των ανείπωτων δεινών των ανθρώπων. Από την πρώτη μου επίσκεψη πριν από δύο εβδομάδες, η ανθρωπιστική κατάσταση έχει ήδη χειροτερέψει κατά πολύ. Η υπηρεσία του ΟΗΕ φιλοξενεί τώρα περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στα σχολεία και τις εγκαταστάσεις της σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε.

Για να προσθέσει «Οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι και χάνουν την ελπίδα τους στην ανθρωπότητα. Χρειάζονται ανάπαυλα, αξίζουν να κοιμηθούν χωρίς να αγωνιούν για το αν θα βγάλουν τη νύχτα. Αυτό είναι το ελάχιστο που πρέπει να μπορεί να έχει ο καθένας».

Η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία θα αρχίσει το πρωί της Παρασκευής, είναι «μια ευκαιρία να φτάσουμε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, μεταξύ άλλων και στο βορρά, και να αρχίσουμε να επισκευάζουμε τις μη στρατιωτικές υποδομές», είπε.

00:13 Αραβόφωνος εκπρόσωπος IDF: Δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από τα νότια προς τα βόρεια της Γάζας κατά την κατάπαυση του πυρός

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, Αβιχάι Αντράεε ανακοίνωσε, με ανάρτησή του στο X, ότι δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από τα νότια προς τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας κατά την τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

Επίσης, σύμφωνα με τον Αβιχάι Αντράεε, δεν θα επιτρέπεται η απρογραμμάτιστη μετακίνηση φορτηγών από το νότιο τμήμα της Λωρίδας προς το βόρειο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

00:03 Σύσκεψη του επικεφαλής του ΠΟΥ με τους πρέσβεις του Αραβικού Συνδέσμου για τη Γάζα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους μίλησε με τους πρέσβεις του Αραβικού Συνδέσμου για την κατάσταση στη Γάζα που χειροτερεύει.

«Συμφωνήσαμε ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση σταθερών και επαρκών προμηθειών υγείας», έγραψε στο Χ o Γκεμπρεγέσους.

23:53 Ισραηλινό Channel 13: Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να ηρεμήσει η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε χθες από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ηρεμήσει η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου  κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τις ειδήσεις του καναλιού 13.

Επικαλούμενο ανώνυμη πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες της τηλεφωνικής συνομιλίας, το δίκτυο αναφέρει ότι ο Νετανιάχου δεν έδωσε κάποια υπόσχεση για το θέμα.

Το ζήτημα θα συζητούνταν στη σημερινή συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ.

23:44 Σφυροκοπά τη Γάζα το Ισραήλ πριν από την κατάπαυση του πυρός

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera Arabic στη βόρεια Γάζα, Έμαντ Ζακούτ, περιέγραψε την κατάσταση εκεί ως «εξαιρετικά δύσκολη», καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά την περιοχή εν όψει της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.

Πού έγιναν επιθέσεις τις τελευταίες ώρες:

  • Στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια και στις γύρω περιοχές
  • Στην περιοχή του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στην Μπέιτ Λάχια
  • Χτυπήθηκαν οι κύριες πύλες, οι γεννήτριες ρεύματος και το κεντρικό διοικητικό γραφείο του Ινδονησιακού Νοσοκομείου
  • Στη συνοικία Ταλ αλ-Ζάαταρ
  • Στο σχολείο του ΟΗΕ, Αμπού Χουσεΐν με τουλάχιστον 27 νεκρούς και 93 τραυματίες

23:34 Βανδαλισμοί και πλιάτσικο σε εβραϊκούς τάφους στο Βέλγιο

Άγνωστοι βανδάλισαν τουλάχιστον 85 τάφους στο εβραϊκό τμήμα ενός νεκροταφείου του Σαρλερουά στο νότιο Βέλγιο, ενώ χάλκινα αντικείμενα και αστέρια του Δαβίδ εκλάπησαν σε μια «ενέργεια αντισημιτικού χαρακτήρα» που καταδίκασαν σήμερα οι αρχές αυτής της μεγάλης βαλονικής πόλης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:29 Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Άμστερνταμ

Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης έγινε σήμερα στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

23:23 Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα: Μέχρι τώρα έχει φτάσει σε 760.000 στη Γάζα

Σε ανάρτησή του το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ενημερώνει ότι έχει κατορθώσει να βοηθήσει 760.000 ανθρώπους στην πολιορκημένη Γάζα.

23:13 Channel 12: Θα υπάρχει έλεγχος για τις δηλώσεις των ομήρων που θα απελευθερωθούν

Σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12, θα υπάρχει έλεγχος για τις δηλώσεις των ομήρων που θα απελευθερωθούν.

Για αυτόν τον σκοπό θα συνεργαστούν το ισραηλινό υπουργείο Υγείας και ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των IDF.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, οι ισραηλινές αρχές δεν επιθυμούν να επαναληφθούν οι σκηνές μετά την απελευθέρωση της Γιοσεβέντ Λίφσιτζ στα τέλη Οκτωβρίου, όταν η 85χρονη δήλωσε στα ΜΜΕ ότι της φέρθηκαν καλά ενώ βρισκόταν υπό ομηρία.

23:04 Η Μελίσα Μπαρέρα τάχθηκε υπέρ των Παλαιστινίων και απολύθηκε από το Scream VII – Τι απαντά

Η ηθοποιός δήλωσε ότι καταδικάζει τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία, αφού απολύθηκε από το Scream VII για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ερμηνεύτηκαν ως αντισημιτικές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Την Μπαρέρα στήριξε και η συνάδελφός της Τζένα Ορτέγκα, η οποία παραιτήθηκε από το Scream.

Οι δύο ηθοποιοί που παραιτήθηκαν από το Scream.

22:56 Oxfam: Αύξηση σε πρόωρους τοκετούς στη Γάζα λόγω του στρες και των ψυχικών τραυμάτων

Ο αριθμός των πρόωρων τοκετών αυξήθηκε κατά σχεδόν 30% στην πολιορκούμενη από το Ισραήλ Γάζα τον τελευταίο μήνα, καθώς οι μητέρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ολοένα και μεγαλύτερο στρες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δραματικές είναι οι συνθήκες στη Γάζα για τα νεογέννητα μωρά.

22:50 Ανατριχιαστικό βίντεο από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Το Ινδονησιακό Νοσοκομείο βρίσκεται υπό νέα ισραηλινή επίθεση, ενώ τα παλαιστινιακά ΜΜΕ μεταδίδουν βίντεο από την αυλή του ιδρύματος όπου υπάρχουν πτώματα τα οποία δεν έχουν μετακινηθεί.

Δείτε το ανατριχιαστικό βίντεο:

22:40 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: «Σφοδρός βομβαρδισμός» στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Ο Άσραφ αλ-Κούντρα, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, καταγγέλλει ότι το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε «σφοδρό βομβαρδισμό» του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη βόρεια Γάζα.

Περισσότεροι από 200 ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εσωτερικά εκτοπισμένοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο της Μπέιτ Λάχια, το οποίο βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και μία εβδομάδα.

22:32 Αιγυπτιακή πηγή σε καταριανή εφημερίδα: Η Χαμάς θα απελευθερώσει 23 ομήρους από την Ταϊλάνδη χωρίς όρους

Αιγυπτιακή πηγή δήλωσε στην εφημερίδα του Κατάρ Al-Arabi Al-Jadid ότι, αφού ήρθε σε επαφή με τη Χαμάς, το Ιράν παρείχε στην κυβέρνηση της Ταϊλάνδης πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση των 23 Ταϊλανδών εργαζομένων που κρατούνται όμηροι από την οργάνωση.

Σύμφωνα με την πηγή, η Χαμάς δήλωσε ότι θα απελευθερώσει τους Ταϊλανδούς ομήρους άνευ όρων, βασιζόμενη στη διαμεσολάβηση του Ιράν.

Την είδηση αναμεταδίδουν και ισραηλινά Μέσα, όπως η Jerusalem Post.

22:23 IDF: «Σκοτώσαμε τον διοικητή των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς»

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον Αμρ Αμπού Τζαλάχ, τον διοικητή της ναυτικής δύναμης της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα και «έναν άλλο τρομοκράτη από τη ναυτική δύναμη της οργάνωσης».

22:14 Η σύνοψη του Al Jazeera για τη συμφωνία

Το Al Jazeera έχει δημιουργήσει ένα infographic για τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός που ξεκινάει αύριο στις 07:00 το πρωί.

50 γυναίκες και παιδιά όμηροι θα απελευθερωθούν από τη Γάζα, ενώ 150, επίσης, Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά θα αφεθούν ελεύθεροι από τις ισραηλινές φυλακές.

Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, ενώ κατά τη διάρκειά της θα περάσει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας από τη Ράφα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι μάχες θα σταματούν για μια ακόμη ημέρα στη Γάζα για κάθε 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται.

Κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ δεν θα κινεί τα τανκς και τα στρατιωτικά του οχήματα και θα επιτρέψει στους αμάχους να κινούνται από τον βορρά προς τον νότο από την οδό Σαλάχ αλ-Ντιν.

22:06 Παλαιστινιακά ΜΜΕ: Νέα επίθεση του Ισραήλ στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις εναντίον του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη βόρεια Γάζα, όπως αναφέρουν παλαιστινιακά Μέσα και αναμεταδίδει το Al Jazeera.

Οι επιθέσεις έπληξαν την κύρια είσοδο του νοσοκομείου, καθώς και τις γεννήτριες ρεύματος που βρίσκονται εκεί.

Το Al Jazeera δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Το νοσοκομείο στην Μπέιτ Λάχια βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και εβδομάδες, με το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς που βρίσκονται μέσα να μην μπορούν να φύγουν.

21:57 Στρατιωτικός εκπρόσωπος των IDF: «Οι δυνάμεις θα παραμείνουν στη Γάζα – Μπορεί να υπάρχουν πισωγυρίσματα στη συμφωνία»

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν στη Γάζα και θα συνεχίσουν να κινούνται κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι όλες οι ισραηλινές μονάδες θα παραμείνουν στη Γάζα κατά μήκος των γραμμών που συμφωνήθηκαν.

«Τις επόμενες ημέρες, θα επικεντρωθούμε στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης», πρόσθεσε ο Χαγκάρι, ενώ σημείωσε ότι η Χαμάς μπορεί να χρησιμοποιήσει «ψυχολογική τρομοκρατία» και να υπάρχουν πισωγυρίσματα στη συμφωνία.

21:47 Με τον ηγέτη της Χαμάς συναντήθηκε ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Ντόχα του Κατάρ, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση των δύο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

21:39 Ερυθρά Ημισέληνος: Το κονβόι εκκένωσης από το Αλ Σίφα χρειάστηκε σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα για να φτάσει στη νότια Γάζα

Περίπου 20 ώρες χρειάστηκε το κονβόι που απομάκρυνε ασθενείς και τραυματίες από το νοσοκομείο Αλ Σίφα για να φτάσει στη νότια Γάζα, όπως καταγγέλλει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS).

Η αυτοκινητοπομπή 14 ασθενοφόρων της PRCS μετέφερε περίπου 70 τραυματίες και ασθενείς από το Αλ Σίφα, το οποίο έχουν καταλάβει οι ισραηλινές δυνάμεις.

21:30 Σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ.

21:22 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: 27 νεκροί από νέο ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο του ΟΗΕ

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι ισραηλινό χτύπημα έπληξε το σχολείο Αμπού Χουσεΐν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια.

Το σχολείο στεγάζει εκτοπισμένους Παλαιστίνιους από άλλα μέρη της Γάζας.

Εκτός από τους 27 νεκρούς, δεκάδες είναι οι τραυματίες, με γιατρό να δηλώνει ότι φτάνουν τους 93.

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει στη Γάζα πριν από την πολυαναμενόμενη κατάπαυση του πυρός.

Πηγή φωτογραφίας: Άνας Αλ Σαρίφ

21:14 Τουρκία: Περίπου 50 τραυματισμένα παιδιά θα μεταφερθούν αύριο Παρασκευή από τη Γάζα σε τουρκικά νοσοκομεία

Η Τουρκία σχεδιάζει να απομακρύνει αύριο Παρασκευή ορισμένα τραυματισμένα ή άρρωστα παιδιά από τη Γάζα, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των εκκενώσεων, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει παραλάβει 150 ανθρώπους, κυρίως καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους, από τη Γάζα, προκειμένου να συνεχίσουν τη θεραπεία τους σε τουρκικά νοσοκομεία. Αυτήν την εβδομάδα απομακρύνθηκαν επίσης από τον παλαιστινιακό θύλακα περισσότεροι από 100 Τούρκοι και μέλη των οικογενειών τους.

Σε δηλώσεις που έκανε από το αεροδρόμιο της Άγκυρας, ο Κοτζά είπε ότι τρία άρρωστα παιδιά από τη Γάζα μεταφέρθηκαν σήμερα στην Τουρκία για νοσηλεία. Πρόκειται για ένα αγόρι 2 ετών και δύο κορίτσια ηλικίας 9 και 10 ετών. Ο τρίτος γύρος, κατά τον οποίο θα απομακρυνθούν 50 άνθρωποι από τη Γάζα, καθυστέρησε λόγω προβλημάτων στην εξασφάλιση άδειας για την έξοδό τους από τον θύλακα, διευκρίνισε ο υπουργός. Τα προβλήματα αυτά έχουν πλέον επιλυθεί και οι αρχές ολοκληρώνουν την προετοιμασία, πρόσθεσε.

«Αναμένουμε ότι η τρίτη εκκένωση θα γίνει αύριο (Παρασκευή) και θα αφορά κυρίως παιδιά και νέους ανθρώπους», είπε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι πρόκειται κατά κύριο λόγο για τραυματίες και λίγους καρκινοπαθείς. Κανένας από τους 50 δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Τουρκία έχει στείλει περίπου 800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αίγυπτο για τους κατοίκους της Γάζας και λέει ότι θέλει να οργανώσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας εντός του θύλακα, κοντά στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα. Ο Κοτζά είπε σήμερα ότι ένας συντονιστικός μηχανισμός αποτελούμενος από Τούρκους, Αιγύπτιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους εργάζεται για να βρει την κατάλληλη τοποθεσία για αυτό το νοσοκομείο.

21:06 Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στην παρέλαση για το Thanksgiving στη Νέα Υόρκη

Ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης ζήτησαν να σταματήσει η «γενοκτονία στη Γάζα», διακόπτοντας για λίγη ώρα την ετήσια παρέλαση για τη γιορτή Thanksgiving στη Νέα Υόρκη.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Brendan McDermid/Reuters

20:57 Αδιανόητη ανάρτηση Ισραηλινού δημοσιογράφου

Ο στρατιωτικός ανταποκριτής του ισραηλινού Channel 12, Χαλίλ Μπίτον έγραψε ευχές για τα γενέθλια των παιδιών του πάνω σε πυραύλους που προορίζονταν για να βομβαρδιστεί η Γάζα.

Μάλιστα, φρόντισε να κάνει ο ίδιος γνωστή την πράξη του με ανάρτηση στο Χ.

Πηγή φωτογραφίας: X (πρώην Twitter)

20:48 Η ανάρτηση του Ισραηλινού υπουργού Επικοινωνίας για το «μαύρο» στη Haaretz

Όπως προαναφέρθηκε, ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι ζητά κυρώσεις κατά της εφημερίδας Haaretz, ενώ έκανε και ανάρτηση για το ίδιο θέμα.


Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:39 Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: «Μετά τη σύντομη εκεχειρία, σκληρές μάχες θα ξεκινήσουν ξανά για τουλάχιστον δύο μήνες»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι σφοδρές μάχες θα ξεκινήσουν ξανά μετά τη σύντομη εκεχειρία που θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή, οι οποίες προβλέπει ότι θα κρατήσουν για τουλάχιστον δύο μήνες.

«Αυτό που θα δείτε τις επόμενες ημέρες είναι πρώτα η απελευθέρωση των ομήρων. Αυτή η ανάπαυλα θα είναι σύντομη», είπε ο Γκάλαντ στους στρατιώτες της μονάδας καταδρομών Shayetet 13 του Πολεμικού Ναυτικού.

«Αυτό που απαιτείται από εσάς σε αυτή την ανάπαυλα είναι να οργανωθείτε, να ετοιμαστείτε, να ερευνήσετε, να ανεφοδιαστείτε και να ετοιμαστείτε να συνεχίσετε», είπε ο Γκάλαντ στις ισραηλινές δυνάμεις.

«Θα υπάρξει συνέχεια, γιατί πρέπει να ολοκληρώσουμε τη νίκη και να δημιουργήσουμε την ώθηση για τις επόμενες ομάδες ομήρων, οι οποίοι θα επιστρέψουν μόνο ως αποτέλεσμα της πίεσης», τόνισε.

Ακόμη και μετά το τέλος της περιόδου των έντονων μαχών, είπε ο Γκάλαντ, «θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις στις οποίες η Shayetet 13 θα έχει κάτι να κάνει, μέχρι να μην υπάρχει στρατιωτική απειλή από τη Λωρίδα της Γάζας και θα έχουμε ελευθερία δράσης για να κάνουμε ό,τι θέλουμε ανά πάσα στιγμή».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

20:30 Φωτογραφίες μετά από χτύπημα του Ισραήλ σε σχολείο του ΟΗΕ

Ο Άνας Αλ Σαρίφ έχει δημοσιεύσει συγκλονιστικές φωτογραφίες μετά από νέο χτύπημα του Ισραήλ σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα.

Τις φωτογραφίες αναδημοσιεύει το Quds News Network:

20:23 Μπάιντεν: «Έχω σταυρώσει τα δάχτυλά μου» για την απελευθέρωση τρίχρονου κοριτσιού από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το CNN, o πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει «σταυρώσει τα δάχτυλά του», ελπίζοντας ότι ένα 3χρονο κορίτσι από τις ΗΠΑ που κρατείται όμηρος στη Γάζα θα είναι μεταξύ εκείνων που θα απελευθερωθούν την Παρασκευή στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς για τους ομήρους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θα κάνει κάποια δήλωση μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

20:16 Λευκός Οίκος: «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Κατάρ» για τη συμφωνία

Σε σύντομη δήλωσή της, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Άντριεν Γουάτσον, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση του Κατάρ σχετικά με την οριστικοποιημένη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων και των κρατουμένων, η οποία θα αρχίσει την Παρασκευή.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Κατάρ και αναμένουμε να δούμε αύριο έναν αριθμό ομήρων να βγαίνουν από τη Γάζα», δήλωσε η Γουάτσον.

20:10 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 12χρονο παιδί στη Ναμπλούς

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 12χρονο αγόρι στην Μπέιτα, κοντά στη Ναμπλούς, στη Δυτική Όχθη.

Την είδηση μεταδίδει και το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το όνομα του παιδιού ήταν Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Φουάντ Εντέλι.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 229.

20:00 Να ανοίξει το πέρασμα στη Ράφα ζητάει η κυβέρνηση στη Γάζα και να παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Όπως προαναφέρθηκε, το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα ανακοίνωσε ότι οι νεκροί μετά από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν φτάσει τις 14.854.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι περίπου 7.000 Παλαιστίνιοι αγνοούνται, είτε κάτω από τα χαλάσματα, είτε στους δρόμους, είτε η τύχη τους είναι «άγνωστη».

Σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα:

  • Ο αριθμός των μελών του ιατρικού προσωπικού που σκοτώθηκαν αυξήθηκε σε 207
  • Τουλάχιστον 26 μέλη της πολιτικής προστασίας έχουν σκοτωθεί
  • Τουλάχιστον 65 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί
  • Περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί
  • Περισσότερο από το 75% των τραυματιών είναι γυναίκες και παιδιά.

Το γραφείο έκανε ξανά έκκληση για το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα «όλο το εικοσιτετράωρο», ενόψει της τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός και κάλεσε να διανεμηθούν τα πολυπόθητα ιατρικά εφόδια και η βοήθεια σε «όλα τα νοσοκομεία» σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

19:52 «Δεν κέρδισα στη λοταρία» – Τι λέει ο γιος ηλικιωμένων ομήρων

Ο Γκάι Μέτζγκερ, του οποίου οι γονείς Ταμάρ Μέτζγκερ (78) και Γιόραμ Μέτζγκερ (80) κρατούνται όμηροι στη Γάζα, δήλωσε στην Wall Street Journal ότι η μητέρα του δεν θα είναι μέσα στην πρώτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν την Παρασκευή, την πρώτη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός.

«Δεν κέρδισα στη λοταρία», είπε χαρακτηριστικά ο Μέτζγκερ στην αμερικανική εφημερίδα.

19:43 Αυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα – Τουλάχιστον 14.854 τα θύματα από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα σε νεότερο απολογισμό για τους νεκρούς στη Λωρίδα κατά τη διάρκεια του πολέμου αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 14.854 νεκροί μέχρι τώρα, μεταξύ των οποίων πάνω από 6.150 παιδιά και 4.000 γυναίκες, εξαιτίας των ισραηλινών χτυπημάτων.

Στιγμιότυπο από ισραηλινό χτύπημα στη Λωρίδα της Γάζας.

19:37 Το Fox News συνεργάστηκε με τον ισραηλινό στρατό για να «στήσουν» υποτιθέμενη σύλληψη μαχητή

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι ρεπόρτερ του Fox News συνεργάστηκε με τον ισραηλινό στρατό για να «στήσουν» υποτιθέμενη σύλληψη μαχητή της Χαμάς.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, ο ρεπόρτερ του αμερικανικού δικτύου, που έχει στενές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και έχει έρθει πολλές φορές για αρνητικούς λόγους στο προσκήνιο, «μεταδίδει» ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν μαχητή της Χαμάς.

Ο άνδρας είναι γυμνός και δεμένος, με καλυμμένα τα μάτια. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο ίδιος έχει αφεθεί ελεύθερος και ξεκινά να απαλλάσσεται από τα δεσμά του.

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:27 Νεότερα για τις γερμανικές επιχειρήσεις κατά υποστηρικτών της Χαμάς

Περίπου 500 αστυνομικοί συμμετείχαν σήμερα στη Γερμανία σε έρευνες στα σπίτια μελών και υποστηρικτών της Χαμάς και της οργάνωσης Σαμιντούν, που συνδέεται με την παλαιστινιακή οργάνωση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:20 IDF: «Βρέθηκαν εκτοξευτές σε οπωρώνα και τούνελ κάτω από τζαμί»

Σύμφωνα με τις IDF,«βρέθηκαν εκτοξευτές σε οπωρώνα και τούνελ κάτω από τζαμί» κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων στα προάστια του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

19:10 Εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ: «Έχουμε καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς 335 ισραηλινά τανκς και στρατιωτικά οχήματα»

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, Αμπού Ομπάιντα δήλωσε ότι οι μαχητές της οργάνωσης έχουν καταστρέψει «ολοσχερώς ή μερικώς 335 ισραηλινά τανκς και στρατιωτικά οχήματα».

«Χαιρετίζουμε τις δυνάμεις του έθνους μας, ιδιαίτερα τους αδελφούς μας στην Υεμένη, τον Λίβανο, το Ιράκ και σε κάθε μέτωπο που εργάζονται για να χτυπήσουν τον [σιωνιστικό] εχθρό», πρόσθεσε ο Ομπάιντα.

Ισραηλινό τανκ φλέγεται μετά από επίθεση των μαχητών της Χαμάς.

19:02 Παραιτήθηκε μέλος της αγγλικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που συνέκρινε τον Νετανιάχου με τον Χίτλερ

Ο Γουασίμ Χακ, μέλος του συμβουλίου της αγγλικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που είχε γράψει στο X ότι «ο Αδόλφος Χίτλερ θα ήταν υπερήφανος για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου» και αργότερα έσβησε την ανάρτησή του, παραιτήθηκε.

«Σήμερα το πρωί παραιτήθηκα από τη FA. Επανέλαβα επίσης τη συγγνώμη μου προς την εβραϊκή κοινότητα», έγραψε ο Χακ στο X. «Αυτός ο πόλεμος έχει αφήσει χιλιάδες νεκρούς, πολλοί από εμάς είναι σε απόγνωση και βαθιά προβληματισμένοι. Ελπίζω ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να παίξει μελλοντικά ρόλο στην άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των κοινοτήτων».

18:53 Al Mayadeen: Νέες εκρήξεις σε δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο Al Mayadeen, δύο νέες εκρήξεις έγιναν σε δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, στο Ιρμπίλ (δίπλα στο αεροδρόμιο) και στην Άιν αλ-Άσαντ.

18:51 Al Jazeera: Θα συνεδριάσει ξανά το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο, ίσως ο Νετανιάχου δώσει νέα συνέντευξη Τύπου

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera σημειώνει ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεδριάσει ξανά το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο και ίσως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δώσει νέα συνέντευξη Τύπου σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γνωστού Μέσου, στην ίδια συνέντευξη ίσως μιλήσουν και οι υπουργοί Γιόαβ Γκάλαντ και Μπένι Γκαντζ, όπως και την Τετάρτη.

18:42 Αραβόφωνος εκπρόσωπος IDF: Πάνω από 20 ρουκέτες της Χεζμπολάχ έπεσαν μέσα στον Λίβανο

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, Αβιχάι Αντράεε υποστηρίζει ότι από τις 50 ρουκέτες που έριξε η Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ, οι 20 έπεσαν μέσα στον Λίβανο.

«Η επίθεση προκάλεσε οικονομικές ζημιές στα χωριά Ρμέις, Άιν Έμπελ και Γιαρούν», αναφέρει ο ίδιος.

18:32 Ερυθρός Σταυρός: Οι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι από το πέρασμα στη Ράφα στην Αίγυπτο και μετά θα μεταφερθούν στο Ισραήλ

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι οι όμηροι που θα αφεθούν ελεύθεροι από τη Γάζα θα διασχίσουν το πέρασμα της Ράφα και θα περάσουν στην Αίγυπτο και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Ισραήλ.

Στην ανακοίνωσή του ο Ερυθρός Σταυρός σημειώνει: «ελπίζουμε ότι η εκεχειρία θα συμβάλει στην παροχή βοήθειας σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας».

18:24 Ψάχνουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια στη Γάζα

Άμαχοι στη Ράφα της νότιας Γάζας ψάχνουν για επιζώντες κάτω από τα ερείπια μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε 300 αεροπορικά χτυπήματα στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες.

Δείτε το βίντεο του Al Arabiya:

18:15 Ο Ισραηλινός  υπουργός Επικοινωνιών προτείνει κυρώσεις κατά της Haaretz για «ψευδή προπαγάνδα»

Ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι προτείνει κυβερνητικό ψήφισμα για τη διακοπή κάθε κρατικής διαφήμισης, συνδρομής ή άλλης εμπορικής σχέσης με την ισραηλινή ημερήσια εφημερίδα Haaretz, λόγω της «ντεφετιστικής και ψευδούς προπαγάνδας» του εντύπου κατά του κράτους του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Από την αρχή του πολέμου, το γραφείο μου έχει λάβει πολλές καταγγελίες ότι η εφημερίδα Haaretz έχει υιοθετήσει μια επιβλαβή γραμμή που υπονομεύει τους στόχους του πολέμου και αποδυναμώνει τη στρατιωτική προσπάθεια και την κοινωνική ανθεκτικότητα», έγραψε ο Κάρχι στην επιστολή που έστειλε στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Γιόσι Φουκς.

Ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι.

18:05 Νέο ισραηλινό χτύπημα στη νότια Γάζα, βομβαρδίστηκε χώρος δεξιώσεων για γάμους

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα παρά την ανακοίνωση για την κατάπαυση του πυρός που θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά Μέσα, ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν χώρο δεξιώσεων για γάμους στην Μπάνι Σουχέιλα, νότια της Λωρίδας της Γάζας.

17:55 Νέα βίντεο από τις επιχειρήσεις τους έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF

Σύμφωνα με τις IDF, βρέθηκαν όπλα κάτω από παιδικά κρεβάτια στην Τζαμπάλια, καθώς και τούνελ.


Επίσης, οι IDF ανακοίνωσαν τη σύλληψη 40 καταζητούμενων Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη, από τους οποίους οι τρεις σχετίζονται με τη Χαμάς.

17:46 Γκιντεόν Λεβί: «Ανάμεικτα συναισθήματα» παρά την ισχυρή υποστήριξη για τη συμφωνία στο Ισραήλ

Ο γνωστός Ισραηλινός δημοσιογράφος και αρθρογράφος της Haaretz, Γκιντεόν Λεβί αναφέρει ότι η απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα θα οδηγήσει τόσο σε πανηγυρισμούς, όσο και σε θρήνο στο Ισραήλ αφού πολλοί άλλοι παραμένουν υπό ομηρία.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, στο Ισραήλ υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και για τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα.

«[Η εξάλειψη της Χαμάς] παραμένει ο στρατιωτικός στόχος, αλλά αυτή τη στιγμή είναι μόνο ρητορικός», είπε ο Λεβί. «Το ερώτημα είναι, αν είναι δυνατό να γίνει αυτό και με ποιο τίμημα».

«Αυτή τη στιγμή οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν τη συνέχιση του πολέμου, αλλά θα υπάρξει μια στιγμή κατά την οποία το Ισραήλ θα πρέπει να αναρωτηθεί – μέχρι πότε και τι θα ακολουθήσει και με ποιο τίμημα θα συνεχίσουμε; Όλα αυτά είναι ανοιχτά ερωτήματα τώρα και οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν θα πάμε για άλλη μια κλιμάκωση μετά την εκεχειρία, μετά την κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.

17:36 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός

Σε βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας προχώρησε το Ισραήλ μετά από την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα ξεκινήσει την Παρασκευή, σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Quds News Network, το οποίο σχετίζεται με τη Χαμάς:

17:31 Άγνωστο τι θα γίνει με τις επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους

Ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ, Ματζίντ αλ-Μανσάρι όταν ρωτήθηκε για το εάν θα επιτραπεί στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθεί τους ομήρους (όπως είχε υποστηρίξει χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου), απάντησε ότι «δεν έχει πληροφορίες» για αυτό το ζήτημα.

17:24 Τα σημαντικότερα σημεία για την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου του καταριανού ΥΠΕΞ στην Ντόχα, Ματζίντ αλ-Μανσάρι για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Μια μικρή σύνοψη της συνέντευξης Τύπου:

  • Η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα αρχίσει την Παρασκευή στις 07:00 η ώρα
  • Το Κατάρ αναμένει ότι ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα το συντομότερο δυνατό από το πέρασμα της Ράφα
  • Η πρώτη παρτίδα ομήρων που κρατούνται στη Γάζα – 13 γυναίκες και παιδιά – θα απελευθερωθεί περίπου στις 16:00 την Παρασκευή
  • Οι πρώτοι Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι πρόκειται επίσης να απελευθερωθούν αύριο
  • Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε θετικό περιβάλλον, όπως τόνισε ο Ματζίντ αλ-Μανσάρι και σημείωσε ότι ελπίζει πως η κατάπαυση του πυρός θα οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου

17:15 Το γραφείο του Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι πήρε την πρώτη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έχει στα χέρια του την αρχική λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν.

«Οι αξιωματούχοι που έχουν την ευθύνη τσεκάρουν τις λεπτομέρειες στον κατάλογο και είναι σε επικοινωνία με όλες τις οικογένειες (σ.σ. των ομήρων).

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:07 Θα ισχύσει η κατάπαυση του πυρός και σε άλλα μέτωπα;

Ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με άλλα μέτωπα, ξεκαθάρισε ότι η κατάπαυση του πυρός έχει συμφωνηθεί «μόνο τη Λωρίδα της Γάζας».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η διαμεσολάβηση του Κατάρ γίνεται μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

«Δεν μιλάμε για άλλα μέτωπα. Μιλάμε συγκεκριμένα για την κατάσταση στη Γάζα», είπε ο Ματζίντ αλ-Μανσάρι.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει η αίσθηση ότι και τα δύο μέρη επιθυμούν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ο εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε:

«Αυτό που αισθανθήκαμε είναι ότι έχουν δεσμευτεί σε αυτό ιδιαίτερα. Στόχος μας είναι να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες παύσεις που μπορούν να βάλουν τέλος σε αυτόν τον πόλεμο από τον οποίο υποφέρουν όλοι. Ας ελπίσουμε ότι το τέλος θα έρθει πολύ σύντομα και πρέπει να χτίσουμε αυτό και εκείνο για να φτάσουμε σε μια μόνιμη και διαρκή κατάπαυση του πυρός».

17:03 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ επιβεβαιώνουν ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει στις 07:00 την Παρασκευή το πρωί

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ επιβεβαιώνουν ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει στις 07:00 την Παρασκευή το πρωί, ενώ για κάθε έναν όμηρο που θα απελευθερώνεται θα αφήνονται ελεύθεροι τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

17:02 Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δυσκόλεψαν τις διαπραγματεύσεις

Ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι τόνισε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δυσκόλεψαν τις διαπραγματεύσεις.

«Ελπίζουμε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου όλα είναι έτοιμα και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε επί τόπου.

Ελπίζουμε λοιπόν ότι μέχρι τις 7 π.μ. αύριο και όλα θα σταματήσουν και θα έχουμε την έναρξη της ανθρωπιστικής παύσης», είπε στη συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες, του πώς θα γίνει αυτό ήταν πολύ δύσκολες.

Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν θα προκαλέσει ζημιά στη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων, αλλά και ότι οι παράμετροι της συμφωνίας θα συμφωνηθούν με την επιχειρησιακή έννοια μεταξύ των δύο πλευρών.

Αυτό απαιτούσε πολλές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι οι συζητήσεις έγιναν σε ένα πολύ θετικό περιβάλλον, όπου και οι δύο πλευρές έδειξαν τη δέσμευση για την ίδια τη συμφωνία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ, Ματζίντ αλ-Μανσάρι.

16:56 Τι θα σημάνει παραβίαση της συμφωνίας

Ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το τι μπορεί να σημάνει παραβίαση της συμφωνίας.

«Η συμφωνία αφορά την πλήρη παύση των εχθροπραξιών εντός των τεσσάρων ημερών. Έτσι, προφανώς οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών οποιουδήποτε είδους θα αποτελούσε παραβίαση.

Είναι πολύ σημαντικό οι γραμμές επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτές, ώστε οποιαδήποτε πιθανή παραβίαση, όπως κι αν ορίζεται, να κοινοποιείται αμέσως και στις δύο πλευρές και να υπάρχει τρόπος να υποχωρήσουμε από αυτήν και να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε με τη συμφωνία», τόνισε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

16:52 Ποια ονόματα περιλαμβάνουν οι πρώτοι κατάλογοι

«Η πρώτη απελευθέρωση (σ.σ. ομήρων) θα αφορά 13 άτομα – γυναίκες και παιδιά», αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

«Θα απελευθερωθούν περίπου στις 16:00 το απόγευμα», πρόσθεσε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

«Αυτό θα συμβαίνει κάθε μέρα μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο, όπου η κατάσταση θα είναι πολύ πιο ασφαλής για να μπορούν να κυκλοφορούν. Θα παραδίδονται στον Ερυθρό Σταυρό και η ιδέα είναι να γίνει η μεταφορά όσο το δυνατόν πιο ασφαλής για όλα τα μέρη», είπε.

«Οι κατάλογοι που ανταλλάχθηκαν σήμερα ήταν οι κατάλογοι της πρώτης ημέρας», ξεκαθάρισε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

16:46 Η λίστα με τα ονόματα ομήρων και κρατουμένων είναι μια «διαδικασία που θα πηγαίνει ημέρα με την ημέρα»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η λίστα με τα ονόματα ομήρων και κρατουμένων είναι μια «διαδικασία (σ.σ. που θα πηγαίνει) ημέρα με την ημέρα».

«Όταν θα έχουμε επιβεβαιώσει και τις δύο λίστες, τότε θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία να βγάλουμε τους ανθρώπους έξω. Αλλά υπάρχει συμφωνία με τα χρονικά διαστήματα. Οι ομάδες μας εργάζονται νυχθημερόν», πρόσθεσε.

16:44 Άγνωστο πόσοι Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν την Παρασκευή

Ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ είπε στους δημοσιογράφους στην Ντόχα ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν την Παρασκευή.

«Μπορώ όμως να σας πω ότι η συμφωνία είναι αμοιβαία, οπότε αναμένουμε να γίνει απελευθέρωση και από την ισραηλινή πλευρά ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των ομήρων γύρω στις 16:00 το απόγευμα», είπε.

16:40 Κατάρ: «Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας»

Απαντώντας σε ερώτηση του Al Jazeera, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος» της συμφωνίας.

«Περιμένουμε να εισέλθει η βοήθεια το συντομότερο δυνατό από το πέρασμα της Ράφα», δήλωσε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

«Θα καλύψει ένα τμήμα των αναγκών στη Γάζα. Η ανάγκη είναι τόσο μεγάλη στη Γάζα», εξήγησε.

«Φυσικά, στόχος μας είναι αυτή η συμφωνία να καταλήξει σε μια μόνιμη εκεχειρία», τόνισε ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ.

16:38 Ποια ήταν τα κριτήρια για την απελευθέρωση των ομήρων

Τα κριτήρια για το ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν, είπε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, «ήταν καθαρά ανθρωπιστικά και η εστίασή μας ήταν να απομακρύνουμε τις γυναίκες και τα παιδιά από τον κίνδυνο το συντομότερο δυνατό».

Ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι «η δυναμική που μεταφέρει αυτή η συμφωνία θα μας βοηθήσει να τους βγάλουμε όλους εγκαίρως έξω και ταυτόχρονα, φυσικά, να μειώσουμε τις δυσκολίες των ανθρώπων στη Γάζα μέσω της ανθρωπιστικής παύσης που πραγματοποιείται».

16:36 Το Κατάρ ελπίζει ότι θα οδηγηθούμε σε τερματισμό του πολέμου

Ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι δήλωσε ότι «με την έναρξη της κατάπαυση του πυρός, η ελπίδα μας είναι ότι θα οδηγήσει στην επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας και μόνιμης ειρήνης».

Σύμφωνα με τον αλ-Ανσάρι, «στις τέσσερις ημέρες της κατάπαυσης του πυρός, θα συγκεντρωθούν πληροφορίες για τους υπόλοιπους απαχθέντες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος θα αποτελέσουν πλήρες μέρος της επιχείρησης για την απελευθέρωσή τους. Η κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει συνολική παύση των μαχών στο βόρειο και νότιο τμήμα της Λωρίδας».

16:33 Κατάρ: «Οι συναντήσεις κύλησαν πολύ καλά και σε θετικό περιβάλλον»

«Οι επικοινωνίες που έλαβαν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν μέχρι νωρίς το πρωί σήμερα με τους Αιγύπτιους και τα μέρη της σύγκρουσης που βρίσκονται εδώ στη Ντόχα», πρόσθεσε ο Ματζίντ.

«Οι συναντήσεις κύλησαν πολύ καλά και σε θετικό περιβάλλον. Τα αποτελέσματα ήταν φυσικά το σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας, το οποίο πάντα λέγαμε ότι έπρεπε να είναι κάτι συγκεκριμένο και πολύ έτοιμο για να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για την απελευθέρωση των ομήρων», τόνισε ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ.

16:27 Πώς θα γίνει η απελευθέρωση των ομήρων

Σύμφωνα με τον Ματζίντ αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντόχα: «Όσοι όμηροι προέρχονται από τις ίδιες οικογένειες θα απελευθερωθούν μαζί».

«Προφανώς κάθε ημέρα θα απελευθερώνεται ένας αριθμός πολιτών, όπως συμφωνήθηκε, ώστε να φτάσουμε συνολικά στους 50 μέσα στις τέσσερις ημέρες».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:

16:17 Στις 07:00 το πρωί της Παρασκευής θα ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός – Τι ανακοίνωσε το Κατάρ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής στις 07:00 και θα κρατήσει για τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανταλλαγή 50 Ισραηλινών γυναικών που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά σε ισραηλινές φυλακές θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 η ώρα.

Εκείνη την ώρα θα απελευθερωθούν οι πρώτοι 13 όμηροι αφού αυτή η διαδικασία θα γίνει σταδιακά.

Την ανακοίνωση του καταριανού ΥΠΕΞ έχει μεταδώσει και το δίκτυο που σχετίζεται με τη Χαμάς, Quds News Network.

16:15 Ισραηλινή πηγή στο BBC: Η Χαμάς έχει πρόσθετες απαιτήσεις για τη συμφωνία

Η Όρλα Γκέριν, ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, επικαλείται ισραηλινή πηγή που της μετέφερε ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων καθυστερεί επειδή η Χαμάς έχει πρόσθετες απαιτήσεις για τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινούσε σήμερα στις 10:00 το πρωί ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι οι πρώτοι όμηροι δεν πρόκειται να απελευθερωθούν πριν από την Παρασκευή.

16:07 Νέο χτύπημα των IDF σε θέσεις της Χεζμπολάχ

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα νέο βίντεο από επίθεση που πραγματοποίησαν σε υποδομές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, με τις εχθροπραξίες στην περιοχή να συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ένα ελικόπτερο και άρματα μάχης έπληξαν έναν πυρήνα της Χεζμπολάχ που εκτόξευσε αντιαρματικό πύραυλο στη βάση Μπιράνιτ.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

15:57 Τέσσερις νεκροί κατά τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο της Χαν Γιουνίς

Τέσσερις ασθενείς άφησαν την τελευταία τους πνοή, κατά την μεταφορά τους, από νοσοκομείο της βόρειας Γάζας σε νοσοκομείο στην Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με τη μαρτυρία γιατρού.

«Μεταφερθήκαμε στο Dar-el-Salem, που είναι πολύ μικρό, αλλά έχουμε δημιουργήσει κάποιο είδος εξωτερικών ιατρείων. Δεχόμαστε τώρα περίπου 200 ασθενείς την ημέρα», δήλωσε ο Subhi Sukeyk.

Παράλληλα,, τόνισε ότι ενώ υπάρχουν προσπάθειες να οργανωθούν μεταφορές για να λάβουν οι ασθενείς θεραπεία εκτός Γάζας, το νοσοκομείο εξακολουθεί να χρειάζεται φάρμακα και χημειοθεραπεία για τους καρκινοπαθείς.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε καθόλου φάρμακα. Ακούμε ότι κάποια ιδρύματα ή οργανισμοί προσπαθούν να βοηθήσουν και απευθυνόμαστε σε αυτούς, δίνοντάς τους τον κατάλογο των αναγκών μας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα νέο», είπε.

Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε από ισραηλινά πλήγματα μεταφέρεται σε νοσοκομείο στα νότια της Λωρίδας της Γάζας

15:44 Νετανιάχου: Ελπίζουμε να παρούμε πίσω όλους τους ομήρους μας

Την καθυστέρηση στη συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σχολίασε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Ελπίζουμε να βγάλουμε τους ομήρους μας έξω, υπάρχουν πολλές προκλήσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Ελπίζουμε να πάρουμε πίσω τους πρώτους ομήρους και, μετά από αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να τους σώσουμε όλους», τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

15:37 Γαλλία: Να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για εκεχειρία

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμφωνία εκεχειρίας πρέπει να προχωρήσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Η Anne-Claire Legendre ανέφερε επίσης ότι η γαλλική κυβέρνηση προτρέπει επίσης «την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων». «Ζητάμε να τηρηθούν πλήρως οι όροι αυτής της συμφωνίας», πρόσθεσε η ίδια.

15:28 Σειρήνες ηχούν στη Ζαρίτ που βρίσκεται βόρεια του Ισραήλ, σε διάφορες περιοχές νότια της χώρας και στο κιμπούτς Μπέερι, κοντά στα σύνορα Ισραήλ και Γάζας

15:16 Η Χαμάς δεν επιτρέπει στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθεί τους ομήρους που θα παραμείνουν στη Γάζα

Λεπτομέρειες για τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Wall Street Journal». Σύμφωνα με την Αμερικανική εφημερίδα, η ισλαμιστική οργάνωση θέλει οι όμηροι να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιώντας αιγυπτιακά ασθενοφόρα και όχι με τη συνεργασία του Ερυθρού Σταυρού.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι η Χαμάς δεν επιτρέπει επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού στους υπόλοιπους απαχθέντες που θα παραμείνουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το Κάιρο έλαβε τη λίστα με τους πρώτους 10 ομήρους που θα απελευθερωθούν από τη Λωρίδα της Γάζας και θα επιστρέψουν στο Ισραήλ, τονίζει η «Wall Street Journal».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από μεριάς Ισραήλ για την ύπαρξη μιας τέτοιας λίστας.

Ασθενοφόρα με ασθενείς φτάνουν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στην Χαν Γιούνις

15:09 Λευκός Οίκος: Η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς ισχύει

Για ένα «συμφωνημένο deal» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κάνει λόγο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, παρά την καθυστέρηση της έναρξης της εκεχειρίας.

«Τα μέρη επεξεργάζονται τις τελικές λεπτομέρειες, ιδίως για την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της», διευκρίνισε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και τόνισε ότι τα δύο μέρη «βρίσκονται σε καλό δρόμο». «Ελπίζουμε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής», πρόσθεσε.

14:57 Βρέθηκε σορός μαχητή της Χαμάς σε φρεάτιο αποχέτευσης στο νότιο Ισραήλ

Οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ ανέφεραν ότι εντόπισαν τη σορό ενός μαχητή της Χαμάς σε ένα φρεάτιο αποχέτευσης στις εγκαταστάσεις όπου βρισκόταν το αστυνομικό τμήμα του Σντερότ.

Το πτώμα βρέθηκε κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης των ερειπίων του σταθμού, μετά την κατεδάφισή του, αφού υπήρξε στόχος της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

14:45 Κοινή ανακοίνωση των IDF και της ISA για τον διευθυντή του Αλ Σίφα

«Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας συνελήφθη και μεταφέρθηκε για ανάκριση από την ISA, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι το νοσοκομείο, υπό την άμεση διεύθυνσή του, χρησίμευε ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς. Το δίκτυο σηράγγων της Χαμάς, που βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο, εκμεταλλευόταν επίσης την ηλεκτρική ενέργεια και τους πόρους του νοσοκομείου. Επιπλέον, η Χαμάς αποθήκευε πολυάριθμα όπλα μέσα στο νοσοκομείο και στους χώρους του.

Μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι μαχητές της οργάνωσης αναζήτησαν καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο, ενώ ορισμένοι από αυτούς πήραν μαζί τους ομήρους από το Ισραήλ. Μια έκθεση επιβεβαίωσε επίσης τη δολοφονία της στρατιωτίνας Noa Marciano στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

Στο νοσοκομείο, υπό τη διεύθυνση του Mohammad Abu Salmiya, υπήρχε εκτεταμένη δραστηριότητα της Χαμάς. Τα ευρήματα για την εμπλοκή του σε δραστηριότητες θα καθορίσουν αν θα υποβληθεί σε περαιτέρω ανάκριση από την ISA».

14:35 Δέκα νεκροί από επίθεση σε συνοικία της Γάζας

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού στη συνοικία Σέιχ Ραντουάν της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

14:24 Συνεχίζονται οι μάχες στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ

Ενώ όλοι αναμένουν την εκεχειρία στη Γάζα, οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου συνεχίζονται, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι πολλά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας βομβαρδίζουν στόχους της Χεζμπολάχ, στα περίχωρα των πόλεων Kfar Shuba, Halta και al-Jebin.

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση δήλωσε ότι μαχητές της στόχευσαν συγκεντρώσεις ισραηλινών στρατιωτών γύρω από το al-Marj, προκαλώντας άγνωστο αριθμό θυμάτων.

14:16 Itamar Ben Gvir: «Όχι πανηγυρισμοί για την απελευθέρωση κρατουμένων»

Ο ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, Itamar Ben Gvir, ζήτησε από τις αρχές των φυλακών να μην επιτρέψουν πανηγυρισμούς για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

«Οι οδηγίες μου είναι σαφείς: Δεν πρέπει να υπάρξουν εκδηλώσεις χαράς», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος αντιτάχθηκε στη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς.

14:09 Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς παρά τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

14:07 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Κατάρ λέει ότι ο ακριβής χρόνος έναρξης της εκεχειρίας θα ανακοινωθεί «εντός ωρών».
  • Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον τελευταίο ισραηλινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια.
  • Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας λέει ότι υπάρχουν 65 πτώματα μέσα στο νοσοκομείο της Ινδονησίας που δεν μπορούν να θάψουν, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις να τις εκκενώσουν.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα μαζί με αρκετούς ακόμα υγειονομικούς
  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι σταματά τον συντονισμό με τον ΠΟΥ για την εκκένωση τραυματιών και ιατρικού προσωπικού, μετά τη σύλληψη των γιατρών

14:00 Al Jazeera: Προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού δέχτηκε πυρά ενώ μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια

Το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού δέχθηκε πυρά ενώ προσπαθούσε να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Al Jazeera.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν ειδική προστασία βάσει του διεθνούς δικαίου και πιέζουμε για άμεση προστασία όλων των αμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία έχουν «μετατραπεί σε νεκροταφεία και πεδία πολέμου».

13:45 Ο διευθυντής του Σίφα συνελήφθη συνοδεύοντας ασθενείς προς τη νότια Γάζα

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα είπε ότι ο διευθυντής του Αλ Σίφα συνελήφθη σε κομβόι που πήγαινε προς τη νότια Γάζα.

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan ανέφερε ότι ανακρίθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet μετά τη σύλληψή του.

«Μας εκπλήσσει πολύ η στάση των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για αυτό το έγκλημα μέχρι αυτή τη στιγμή», είπε ο εκπρόσωπος αφού σημείωσε ότι σταματούν τον συντονισμό με τον ΠΟΥ για την εκκένωση των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αυτό σημαίνει ότι η εκκένωση των τραυματιών και των υπόλοιπων ιατρικών ομάδων στη Γάζα έχει προς το παρόν σταματήσει. Το υπουργείο επέκρινε το γεγονός ότι οι ομάδες συνελήφθησαν παρόλο που η έξοδός τους ήταν συντονισμένη με το Ισραήλ.

13:34 Βουλευτής του Νετανιάχου: «Ώρα να επιστρέψουμε στον παλιό, καλό σιωνισμό – Έλεγχος της Γάζας με εποίκους»

Ο βουλευτής του Λικούντ, του κόμματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Ariel Kallner δήλωσε χθες ότι το δόγμα που κατέρρευσε στις 7 Οκτωβρίου είναι αυτό των Συμφωνιών του Όσλο και της απόσυρσης από τη Γάζα και ότι η αντίληψη που θεωρεί τους εποικισμούς βάρος για την ασφάλεια και όχι πλεονέκτημα πρέπει να ξεριζωθεί εκ βάθρων.

Ο Kallner έκανε τις δηλώσεις αυτές στο συνέδριο «Επιστροφή στη Γάζα» που διοργάνωσαν κινήματα εποίκων. Όσον αφορά τον μελλοντικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, ο Kallner δήλωσε ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στον καλό και παλιό σιωνισμό που κατανοεί ότι οι IDF δεν έχουν καμία προοπτική στο να ελέγχουν μεγάλες περιοχές με την πάροδο του χρόνου χωρίς μια παρουσία πολιτών που να κατέχει σημαντικά τμήματα της περιοχής».

13:24 Ο Ερυθρός Σταυρός δεν γνωρίζει για συμφωνία που επιτρέπει στο προσωπικό του να επισκέπτεται τους ομήρους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δηλώνει ότι «δεν έχει λάβει γνώση» οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να επιτραπεί στο προσωπικό της να επισκέπτεται ομήρους στη Γάζα, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι αυτό προβλεπόταν για τη συμφωνία.

«Μέχρι στιγμής, η ΔΕΕΣ δεν έχει λάβει γνώση οποιασδήποτε συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τα δύο μέρη, σχετικά με τις επισκέψεις της στους ομήρους. Σε περίπτωση που συμφωνηθεί μια επίσκεψη, η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη «, δήλωσε την Πέμπτη στο CNN η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Φατίμα Σατόρ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επιτραπεί στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθεί και να προσφέρει ιατρική υποστήριξη στους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα μετά την επιστροφή ορισμένων από αυτούς στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας.

13:13 «Κατάπτυστη πράξη» – Καταδικάζει η Χαμάς τη σύλληψη του διευθυντή του Αλ Σίφα

Η Χαμάς καταδίκασε τη σύλληψη από τις ισραηλινές δυνάμεις του διευθυντή και του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου Αλ Σίφα και κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να εργαστούν για την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια κατάπτυστη πράξη που προέρχεται μόνο από μια οντότητα που στερείται κάθε αίσθησης ανθρωπιάς και ηθικής, εκτός του ότι αποτελεί έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συμβάσεων που εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις κατά του ιατρικού προσωπικού ανά πάσα στιγμή», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

O διευθυντής του Αλ Σίφα Mohammad Abu Salmiya

13:10 Διόρθωση: Η Ισπανία τάσσεται υπέρ της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα»

Με νεότερο τηλεγράφημα του το πρακτορείο Reuters διορθώνει τον τίτλο και την πρώτη παράγραφο του τηλεγραφήματος που αναμεταδόθηκε από το in και μεγάλα διεθνή ΜΜΕ με προέλευση τη Μαδρίτη και τίτλο «Μεσανατολικό: Η Ισπανία τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα»», διευκρινίζοντας πως η Ισπανία δεν τάσσεται «υπέρ της αναγνώρισης ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους ‘σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα’» αλλά υπέρ «μιας ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα»».

13:00 Η εκεχειρία ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Ο Adel Abdel Ghafar, από το Συμβούλιο για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις στη Μέση Ανατολή, λέει ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει η συμφωνία εκεχειρίας, καθώς χρησιμεύει και ως «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέλλον σε κάτι πιο μόνιμο και πιο ανθεκτικό», δήλωσε ο Abdel Ghafar στο Al Jazeera.

Είπε ακόμα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που θα εισέλθει στη Γάζα κατά τη διάρκεια της αναμενόμενης εκεχειρίας θα είναι «μόνο μια σταγόνα από αυτό που πραγματικά χρειάζεται».

«Αυτό που πραγματικά χρειάζεται μακροπρόθεσμα είναι να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων φορτηγών για να βοηθηθεί ο πληθυσμός».

12:50 Νέες αναφορές από ισραηλινές πηγές για τη συμφωνία

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στο Ισραήλ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν «ελπίδες» ότι το πλαίσιο για μια συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ θα ξεκινήσει αύριο.

«Αυτή είναι μια αλλαγή στη γλώσσα, η οποία υποδηλώνει ότι το χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι λιγότερο βέβαιο», αναφέρει η δημοσιογράφος και προσθέτει:

«Αλλά αυτή είναι μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση, και το Κατάρ – ο βασικός μεσολαβητής – δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες. (Η συμφωνία περιλαμβάνει την παύση των μαχών, την απελευθέρωση ορισμένων ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την απελευθέρωση ορισμένων παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ).

«Ίσως οι καθυστερήσεις στη συγκέντρωση των ομήρων στη Γάζα να επιβραδύνουν τα πράγματα, αλλά αυτό είναι αβέβαιο», καταλήγει.

12:36 Συνάντηση Ισραηλινού προέδρου με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και του Βελγίου

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ φιλοξένησε τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και του Βελγίου. Ο Χέρτζογκ είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ταυτόχρονα είναι δεσμευμένο στο διεθνές δίκαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Juse Manuel Albares, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η χώρα του είναι υπέρ της αναγνώρισης ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Η ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους «θα είναι η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE. Επανέλαβε ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να διοργανώσει ειρηνευτική διάσκεψη για τη σύγκρουση.

12:20 Δεχτήκαμε τη μεγαλύτερη επίθεση από τον Λίβανο, λέει το Ισραήλ

Το Ισραήλ δήλωσε ότι δέχθηκε την πιο σημαντική επίθεση από τον Λίβανο από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, περίπου 50 βλήματα εκτοξεύτηκαν στις πόλεις της Άνω Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ.

Αεροπορικές σειρήνες ήχησαν σε πόλεις κοντά στα λιβανέζικα σύνορα, ενώ σπίτια χτυπήθηκαν στην περιοχή Μανάρα χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ δήλωσε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο δύο συγκεντρώσεις πεζικού ισραηλινών στρατιωτών στις περιοχές Dhayra και Jal al-Alam.

Πρόσθεσαν ότι στόχος ήταν επίσης η ισραηλινή στρατιωτική βάση Ein Zeitim στην πόλη Safed.

12:06 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας θα σταματήσει να συντονίζεται με τον ΠΟΥ για τις εκκενώσεις νοσοκομείων

Ο εκπρόσωπος Ashraf al-Qudra δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας της Γάζας αποφάσισε να σταματήσει τον συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εκκένωση τραυματιών και ιατρικού προσωπικού.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά τη σύλληψη του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα και άλλων γιατρών.

Ο Al-Qudra δήλωσε ότι το Ισραήλ και ο ΟΗΕ φέρουν την ευθύνη για τη σύλληψη του ιατρικού προσωπικού, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετώπισαν βίαια το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς.

12:00 Τουλάχιστον 90 ακόμη Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει 90 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από χθες το βράδυ, 36 από αυτούς από το χωριό Azzun ανατολικά της Qalqilya και τον προσφυγικό καταυλισμό Arroub.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και πρώην κρατούμενοι.

Από τις 7 Οκτωβρίου, 3.130 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

11:46 Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και στη Ράφα – Νέο χτύπημα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Νέο χτύπημα και στη Ράφα με στόχο κατοικίες.

[Mohammed Abed/AFP]

11:31 Το Κατάρ λέει ότι ο χρόνος της εκεχειρίας θα ανακοινωθεί σύντομα

Το Κατάρ λέει ότι ο ακριβής χρόνος της εκεχειρίας θα ανακοινωθεί «εντός ωρών».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Majid al-Ansari δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ ότι οι συνομιλίες «συνεχίζονται με θετικό τρόπο».

Πρόσθεσε ότι το Κατάρ συνεργάζεται και με τις δύο πλευρές, καθώς και με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, για να εγγυηθεί ότι η εκεχειρία θα αρχίσει γρήγορα, αλλά και ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για διασφαλιστεί ότι και οι δύο πλευρές θα δεσμευτούν στη συμφωνία.

11:23 Δύο σπίτια χτυπήθηκαν από ρουκέτα στο βόρειο Ισραήλ

11:20 Έφοδος της γερμανικής αστυνομίας σε κτίρια παλαιστινιακών οργανώσεων

Περισσότεροι από 300 Γερμανοί αστυνομικοί συμμετείχαν σήμερα το πρωί σε επιδρομές εναντίον δύο παλαιστινιακών οργανώσεων που έχουν τεθεί εκτός νόμου από τις αρχές Νοεμβρίου.

Σε ολόκληρη τη χώρα, πραγματοποιήθηκαν επιδρομές και έρευνες σε 15 κτίρια, εκ των οποίων τα 11 στο Βερολίνο, δήλωσε εκπρόσωπος της διοίκησης Εσωτερικών της Γερουσίας.

Επτά έρευνες στο Βερολίνο σχετίζονταν με τη Χαμάς και τέσσερις με το Samidoun, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστίνιων Κρατουμένων.

11:04 Υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους η Ισπανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Εμανουέλ Αλβάρες δήλωσε ότι η Ισπανία είναι υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE, ο Αλβάρες δήλωσε ότι ένα παλαιστινιακό κράτος «θα είναι η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να μεταβεί σήμερα στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μαζί με τον Βέλγο ομόλογό του Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

10:55 Παλαιστίνιος δημοσιογράφος σκοτώθηκε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ο φωτορεπόρτερ Mohammad Moin Ayyash και μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι του στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, τουλάχιστον 53 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

Ο πιο αιματηρός πόλεμος για τους δημοσιογράφους

10:39 Η καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια μέσα από ένα βίντεο

Ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος ανάρτησε ένα βίντεο που δείχνει την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα μετά τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Όπως αναφέραμε πριν από λίγο, ο καταυλισμός έγινε και πάλι στόχος την Πέμπτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους.

Παρακολουθήστε το βίντεο του Awad Abu Sharkh παρακάτω:

View this post on Instagram

A post shared by Awad 𓂆 (@awadkh11)

10:35 Εκκενώθηκε το ινδονησιακό νοσοκομείο

Η ινδονησιακή φιλανθρωπική οργάνωση Medical Emergency Rescue Committee (MER-C) η οποία χρηματοδότησε το νοσοκομείο της Ινδονησίας στη Γάζα όταν κατασκευάστηκε το 2011, αναφέρει ότι το νοσοκομείο εκκενώθηκε πλήρως και οι εθελοντές του μεταφέρθηκαν στη Ράφα.

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους ανθρώπους που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις να τις εκκενώσουν σε τέσσερις ώρες.

«Το νοσοκομείο της Ινδονησίας είναι πλέον άδειο και οι εθελοντές μας μεταφέρθηκαν σε ένα σχολείο κοντά στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Ράφα», δήλωσε στο Al Jazeera ο Sarbini Abdul Murad, επικεφαλής του MER-C.

«Οι γιατροί και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο. Οι εθελοντές μας βρίσκουν καταφύγιο σε ένα σχολείο μαζί με χιλιάδες άλλους».

10:26 «Δεν τελειώνουμε τον πόλεμο» – Μήνυμα του αρχηγού του ισραηλινού ΓΕΣ στους στρατιώτες

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε μιλώντας σε στρατιώτες ότι «δεν τελειώνουμε τον πόλεμο».

Σύμφωνα με όσα έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός, ο Herzi Halevi, μιλώντας σε διοικητές ταξιαρχιών μέσα στη Γάζα, είπε:

«Προσπαθούμε να συνδέσουμε τους στόχους του πολέμου, έτσι ώστε η πίεση από την χερσαία επιχείρηση να επιφέρει τη δυνατότητα να επιτευχθεί και ο στόχος αυτού του πολέμου, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την απελευθέρωση των απαχθέντων ομήρων. Δεν τερματίζουμε τον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε, προχωρώντας και συνεχίζοντας και σε άλλες περιοχές της Χαμάς.

Είμαι πολύ περήφανος για εσάς, κάνετε εξαιρετική δουλειά».

10:16 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε δύο ενστάσεις κατά της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την Πέμπτη δύο εφέσεις που κατατέθηκαν κατά της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, κρίνοντας ότι δεν δικαιολογείται η παρέμβαση του δικαστηρίου, δεδομένης της ευρείας διακριτικής ευχέρειας που διαθέτει η κυβέρνηση σε αποφάσεις με σαφή χαρακτήρα πολιτικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη Haaretz «στην απόφασή τους, οι δικαστές David Mintz, Alex Stein και Yechiel Meir Kasher απέρριψαν τους ισχυρισμούς ορισμένων αιτούντων, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων τρομοκρατίας, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση κάνει διακρίσεις μεταξύ των ομήρων. Διαπίστωσαν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης δείχνουν ότι στοχεύει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων και ότι η Χαμάς είναι αυτή που τους διαχωρίζει».

10:04 Haaretz: Ο διευθυντής του Αλ Σίφα συνελήφθη ενώ βρισκόταν στον ανθρωπιστικό διάδρομο

Σύμφωνα με τη Haaretz που επικαλείται πηγές του IDF ο διευθυντής του Αλ Σίφα Mohammad Abu Salmiya συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε ανθρωπιστικό διάδρομο από τη βόρεια στη νότια Γάζα.

09:49 Τρεις γιατροί και τέσσερις νοσοκόμες φροντίζουν τους 180 ασθενείς που παραμένουν παγιδευμένοι στο Αλ Σίφα

09:37 IDF: Χτυπήσαμε 300 στόχους της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε 300 στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια ενημέρωση για την επίθεσή του σήμερα το πρωί.

Οι IDF ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις από αέρος το τελευταίο 24ωρο, σε στόχους συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών αρχηγείων, των υπόγειων σηράγγων μάχης, των αποθηκών αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, των χώρων παραγωγής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και των θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών.

Οι IDF δήλωσαν επίσης ότι στόχευσαν την περιοχή γύρω από την Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα και «κατέστρεψαν» μια σήραγγα που ανακάλυψαν στο Μπέιτ Χανούν.

09:29 Στο Ισραήλ ο Ντέιβιντ Κάμερον

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον έφτασε στο Ισραήλ, στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή από την ανάληψη των καθηκόντων του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κάμερον θα συναντηθεί τόσο με Ισραηλινούς όσο και με Παλαιστίνιους ηγέτες για να συζητήσει τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Κάμερον επισκέπτεται το Κιμπούτζ Be’eri, ένα από τα σημεία που επιτέθηκε η Χαμάς

09:24 Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazzera ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε περιοχές γύρω από τις λιβανέζικες μεθοριακές πόλεις Shihin και Al-Jebin, ενώ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την εκτόξευση πυραύλων προς την τοποθεσία Sasa’a στο Ισραήλ.

Την Τετάρτη, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το θάνατο πέντε μαχητών της, μεταξύ των οποίων και ο γιος του επικεφαλής του κοινοβουλευτικού μπλοκ του κόμματος, βουλευτή Μοχάμεντ Ράαντ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή σε σπίτι στο νότιο Λίβανο.

Χθες υπήρχαν ενδείξεις ότι, αν και δεν αποτελούσε άμεσο μέρος της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς, η Χεζμπολάχ θα τηρούσε μια περίοδο εκεχειρίας στα βόρεια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, αν το Ισραήλ τη τηρούσε επίσης.

09:12 Τελεσίγραφο των IDF για εκκένωση του Ινδονησιακού νοσοκομείου

Ο Munir al-Bursh, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας που βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο της Ινδονησίας, λέει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει δώσει τελεσίγραφο σε όσους βρίσκονται εντός των εγκαταστάσεων να εκκενώσουν σε τέσσερις ώρες.

Μιλώντας στο Al Jazeera, είπε ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται γύρω από το νοσοκομείο της βόρειας Γάζα από όλες τις πλευρές.

Είπε ακόμα ότι στο νοσοκομείο βρίσκονται 65 πτώματα που δεν μπορούν να θάψουν. Περίπου 200 ασθενείς βρίσκονται εντός των κτιρίων, ενώ κατάφεραν να εκκενώσουν μέχρι χθες 450 άτομα.

Το κάθε ασθενοφόρο μπορεί να μεταφέρει έξι με επτά άτομα τη φορά, πρόσθεσε.

09:07 «Λεπτομέρειες καθυστερούν την εκεχειρία»

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο AFP ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς οφείλεται σε λεπτομέρειες της «τελευταίας στιγμής» σχετικά με το ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν και πώς.

Η εκεχειρία, η οποία αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη, αναβλήθηκε λόγω «των ονομάτων των ισραηλινών ομήρων και των λεπτομερειών απελευθέρωσής τους», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

08:54 Συνέλαβαν τον διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τον διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα και άλλους γιατρούς, σύμφωνα με το Arab News και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα έγινε στόχος των ισραηλινών δυνάμεων που εισέβαλαν τις προηγούμενες μέρες εντός του κτιρίου εκκενώνοντάς με τη βία ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό.

«Ο γιατρός Mohammad Abu Salmiya συνελήφθη μαζί με αρκετούς άλλους γιατρούς», δήλωσε ο Khalid Abu Samra, επικεφαλής τμήματος του νοσοκομείου στο AFP.

Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι κάτω από το νοσοκομείο υπάρχει το αρχηγείο της Χαμάς, αλλά δεν έχει προσκομίσει αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του αν και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το Αλ Σίφα εδώ και αρκετές ημέρες.

08:49 Λωρίδα της Γάζας, «σκόνη και θρύψαλα» ζωές και υποδομές

Εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τη σφαγή αμάχων και κλιμακούμενων πιέσεων για τερματισμό του πολέμου, το Τελ Αβίβ επιμένει στον διακηρυγμένο -κατά πολλούς αναλυτές ανέφικτο- στόχο του για πλήρη εξάλειψη της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, κι ενώ έχει ήδη ισοπεδώσει μεγάλο τμήμα στον βορρά, ο ισραηλινός στρατός έχει στρέψει το βλέμμα στο νότο του παλαιστινιακού θύλακα, όπου εκτιμά ότι έχουν καταφύγει ηγετικά στελέχη της Χαμάς.

Εκεί ωστόσο δίνει μάχη επιβίωσης η συντριπτική πλειονότητα του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, αντιμέτωπη με το φάσμα της ανθρωπιστικής καταστροφής και ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Μαργαρίτας Βεργολιά εδώ

08:37 Τουλάχιστον πέντε νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Γάζας, δήλωσε ανταποκριτής του Al Jazeera.

08:23 Ισραηλινοί αξιωματούχοι: Η καθυστέρηση υλοποίησης της συμφωνίας δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία

Ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι η καθυστέρηση της εφαρμογής της συμφωνίας οφείλεται σε διοικητικά ζητήματα «τα οποία αντιμετωπίζονται», και σημειώνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ειδικότερα, πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους δήλωσε στη Haaretz ότι, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η καθυστέρηση δεν προέρχεται από διακοπή των συνομιλιών, αλλά μάλλον από την ανάγκη επίλυσης διοικητικών θεμάτων, τα οποία αντιμετωπίζονται».

08:11 Τουλάχιστον 200 τραυματίες είναι εγκλωβισμένοι στο Ινδονησιακό νοσοκομείο

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Γάζας τουλάχιστον 200 τραυματίες και υγειονομικό προσωπικό παραμένουν στο Ινδονησιακό νοσοκομείο που έχει γίνει πολλές φορές στόχος των ισραηλινών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες.

Ασθενείς από το Ινδονησιακό νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο στην κεντρική Γάζα

08:06 Κατάρ: Σε λίγες ώρες θα ανακοινωθεί ο χρόνος έναρξης της κατάπαυσης του πυρός

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majid bin Mohammed Al Ansari, δήλωσε ότι η ανακοίνωση για την έναρξη της εκεχειρίας θα μπορούσε να έρθει τις επόμενες ώρες. Το Κατάρ έχει μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία.

07:55 Τουλάχιστον 15 νεκροί στη Χαν Γιουνίς

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν σε μια σειρά ισραηλινών επιδρομών που είχαν ως στόχο κατοικημένα σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ανταποκριτής του Al Jazeera.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί είναι οι αγνοούμενοι, σε ισραηλινές επιδρομές που είχαν στόχο πέντε κατοικίες ανατολικά της Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

Ο ανταποκριτής ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν αρκετοί νεκροί και τραυματίες σε ισραηλινές επιδρομές που είχαν στόχο δύο σπίτια και ένα διαμέρισμα στην Ντέιρ αλ-Μπάλα, στην κεντρική Γάζα.

07:42 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων και των κρατούμενων Παλαιστινίων καθυστερεί, εντείνοντας την αγωνία των συγγενών.
  • Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του ΟΗΕ, Adrienne Watson, δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον «ελπίζει» ότι η απελευθέρωση των αιχμαλώτων θα αρχίσει μέχρι την Παρασκευή.
  • Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της κατάπαυσης πυρός, καθώς το Ισραήλ αρνείται να επιβεβαιώσει τη δήλωση της Χαμάς ότι αυτή θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη στις 10πμ
  • Αναφορές για θανάτους και τραυματισμούς σε όλη τη Γάζα, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τους βομβαρδισμούς ενόψει της αναμενόμενης εκεχειρίας.
  • Τουλάχιστον ένας νεκρός από τις ολονύχτιες ισραηλινές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι κατέρριψαν πολλά «μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης» καθώς στην Ερυθρά Θάλασσα
  • Πέντε μέλη της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του γιου ενός λιβανέζου βουλευτή, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο
  • Η κορυφαία γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν ζητά παράταση της εκεχειρίας και «οριστικό τέλος» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και λέει ότι θα ήταν «σοβαρό στρατηγικό και ηθικό λάθος» για το Ισραήλ να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα μετά την αναμενόμενη εκεχειρία

07:31 Αυστραλία: Αποχές και διαμαρτυρίες μαθητών υπέρ της Παλαιστίνης

Μαθητές στη Μελβούρνη της Αυστραλίας αποχώρησαν από το σχολείο για να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης, ενώ παρόμοια διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί και για το Σίδνεϊ την Παρασκευή.

Μια δήλωση που κοινοποιήθηκε πριν από τη διαμαρτυρία ανέφερε ότι οι μαθητές ζητούν:

  • τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
  • την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη
  • τον τερματισμό της αυστραλιανής στρατιωτικής βοήθειας και υποστήριξης προς το Ισραήλ.

07:15  «Αν σκοτώσαμε 4.000 παιδιά δεν είναι αρκετό» – Χειροπέδες σε πρώην διπλωμάτη και σύμβουλο του Ομπάμα

Ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ Stuart Seldowitz συνελήφθη και αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο που τον δείχνει να παρενοχλεί με ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά σχόλια έναν πλανόδιο πωλητή χαλάλ στη Νέα Υόρκη.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης απήγγειλε κατηγορίες στον Seldowitz για παρενόχληση δευτέρου βαθμού, έγκλημα μίσους/παρακολούθηση, παρενόχληση με σκοπό την πρόκληση φόβου και παρενόχληση στον τόπο εργασίας, ανέφερε το Documented.

Στο βίντεο, ο Seldowitz, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Ισραηλινών και Παλαιστινιακών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, φαίνεται να λέει σε έναν άνδρα που πουλάει τρόφιμα: «Αν σκοτώσαμε 4.000 παιδιά από την Παλαιστίνη, δεν ήταν αρκετό».

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο ωστόσο οι πελάτες κάνουν ουρά για να φάνε από τον πλανόδιο πωλητή ως ένδειξη αλληλεγγύης και αντίστασης στην ισλαμοφοβία.

07:03 Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός την Πέμπτη λέει το Ισραήλ

Ο Tzachi Hanegbi,επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ λέει ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός την Πέμπτη.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν, προς το παρόν, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη Χαμάς. Υπάρχουν επίσημες πηγές στο γραφείο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες ο κατάλογος των απαχθέντων δεν έχει παραδοθεί από τη Χαμάς ενώ αναφέρουν ακόμα ότι η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί.

Η Χαμάς δεν έχει αντιδράσει προς το παρόν σε αυτές τις δηλώσεις.

Οι συγγενείς των αιχμαλώτων λένε ότι δεν έχουν ενημερωθεί για αυτή την καθυστέρηση και το άκουσαν από τα μέσα ενημέρωσης.

«Ορισμένες οικογένειες αισθάνονται ότι η κυβέρνηση κάνει την ομίχλη του πολέμου ακόμη πιο αδιαπέραστη από ό,τι χρειάζεται», αναφέρει ο Rory Challands από το Al Jazeera.

06:58 Φόβοι για πολλούς νεκρούς και τραυματίες μετά τους βομβαρδισμούς στη βόρεια Γάζα

Υπάρχουν πολλές αναφορές για θανάτους και τραυματίες μετά τα πλήγματα των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή Abu Iskander στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Το Abu Iskander, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δυτικά του νοσοκομείου της Ινδονησίας, έχει δεχτεί πολλά θανατηφόρα πλήγματα από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

06:45 Ολονύχτιες επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει πολλά ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα να εισέρχονται στον προσφυγικό καταυλισμό Arroub, που βρίσκεται βόρεια της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου πραγματοποιήθηκαν πολλές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έντονες ανταλλαγές πυροβολισμών αναφέρθηκαν στην πόλη Tubas, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νυχτερινή επίθεση. Οι περιοχές που δέχτηκαν ακόμα επίθεση ήταν η Τζενίν, η Καφρ Νταν (δίπλα στην Τζενίν), η Αζούν (δυτικά της Ναμπλούς), η Μπείτ Φουράικ (ανατολικά της Ναμπλούς), η Σεμπάστια (βορειοδυτικά της Ναμπλούς), ο προσφυγικός καταυλισμός Μπαλάτα, όπου ένας έφηβος δολοφονήθηκε και ακόμα ένας συνελήφθη, ο προσφυγικός καταυλισμός Καλαντίγια, βόρεια της κατεχόμενης ανατολικής Ιερουσαλήμ και η Χεβρώνα.

06:30 Αγωνία για την πολυαναμενόμενη εκεχειρία

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ εν αναμονή της κατάπαυσης πυρός που έχει συμφωνηθεί αλλά μένει να φανεί εάν θα υλοποιηθεί και θα έχει τη διάρκεια που έχει αποφασιστεί.

Για να δείτε τι έχει προηγηθεί διαβάστε εδώ

Sports in

«Κλείνουν» τα πρώτα φιλικά στον Άρη

Οι κιτρινόμαυροι αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν τρία ή τέσσερα παιχνίδια προετοιμασίας, που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, κατά το διάστημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024