Φρένο στην «κατάσχεση» ευρωπαϊκών εταιρειών από Ρώσους, θέλει να βάλει η ΕΕ
Επιχειρήσεις όπως η δανέζικη Carlsberg, η γαλλική Danone και η γερμανική Adidas ήταν μεταξύ εκείνων που «εξαγοράστηκαν» από το Κρεμλίνο
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Οι Ρώσοι που κατέλαβαν τμήματα ευρωπαϊκών εταιρειών μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία θα πρέπει να υποστούν κυρώσεις σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιχειρήσεις όπως η δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg, η γαλλική εταιρεία παραγωγής τροφίμων Danone και η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas ήταν μεταξύ εκείνων που οι δραστηριότητές τους με έδρα τη Ρωσία εξαγοράστηκαν από το Κρεμλίνο λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.
Μέχρι τώρα, η ΕΕ δεν ήταν σε θέση να επιβάλει κυρώσεις σε όσους επωφελήθηκαν από τις κατασχέσεις. Αυτό όμως θα αλλάξει αν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ενωσης εγκρίνουν τα τελευταία σχέδια κυρώσεων της Επιτροπής που περιέχονται σε έγγραφο που είδε το POLITICO.
Oι Βρυξέλλες έχουν προωθήσει 11 κύματα κυρώσεων κατά της Μόσχας
Από την έναρξη του πολέμου πέρυσι, οι Βρυξέλλες έχουν προωθήσει 11 κύματα κυρώσεων κατά της Μόσχας -που καλύπτουν τομείς από την ενέργεια έως τις τράπεζες- σε μια προσπάθεια να αδειάσει το πολεμικό ταμείο του Πούτιν και να τιμωρήσει τους κολλητούς του.
Το 12ο πακέτο, που πρότεινε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, επικεντρώνεται κυρίως στην απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο συζητήθηκε από τους απεσταλμένους της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή, η ΕΕ θα μπορεί να στοχεύει πρόσωπα ή φορείς που “επωφελούνται από την υποχρεωτική μεταβίβαση της κυριότητας ή του ελέγχου οντοτήτων που είναι εγκατεστημένες στη Ρωσία και οι οποίες προηγουμένως ανήκαν ή ελέγχονταν από πρόσωπα της Ένωσης”.
Σύμμαχοι του Πούτιν αναλαμβάνουν τις «κρατικοποιημένες» εταιρίες
Από τον Φεβρουάριο του 2022, το ρωσικό κράτος έχει κατασχέσει 93 ξένες επιχειρήσεις και έχει πάρει στα χέρια του περιουσιακά στοιχεία δυτικής ιδιοκτησίας αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Οι νέες κρατικές εταιρείες τοποθετούνται συνήθως στα χέρια των ακόλουθων του Κρεμλίνου. Ένα παράδειγμα είναι ο 32χρονος Γιακούμπ Ζακρίεφ – συγγενής του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ και σύμμαχος του Πούτιν – ο οποίος διορίστηκε τόσο στη διεύθυνση των ρωσικών δραστηριοτήτων της Danone όσο και της Carlsberg.
Η ΕΕ δεν μπορεί να παγώσει ή να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις της δεν έχουν αποτέλεσμα εκτός Ευρώπης, ούτε μπορεί να αναγκάσει τους νέους ιδιοκτήτες να επιστρέψουν τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία, αλλά η σκέψη είναι ότι οι κυρώσεις θα τους αποθαρρύνουν από το να δεχθούν εξαρχής την παραχώρηση από το ρωσικό κράτος.
«Εάν συμμετάσχουν σε αυτή τη συναλλαγή, τότε θα μπουν αυτόματα στον κατάλογο των κυρώσεων, με όλες τις συνέπειες για την εταιρεία και τους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών περιορισμών και των ταξιδιωτικών περιορισμών», δήλωσε η Σβιτλάνα Ταράν, ερευνήτρια στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες.
Η πρόταση της Επιτροπής θα επέτρεπε τεχνικά στους Ευρωπαίους ιδιοκτήτες της κατασχεθείσας εταιρείας να λάβουν αποζημίωση από το ρωσικό κράτος, αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί, καθώς θα βασιζόταν στην προσφορά του Κρεμλίνου, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις