Tαμείο ανάκαμψης: Θα πετύχει η Ιταλία τους στόχους της ΕΕ;
Η επιβράδυνση στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για την πρωθυπουργό Μελόνι
Τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα για την κυβέρνηση Μελόνι καθώς η πρόοδος της Ιταλίας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNRR) είναι επί του παρόντος υπό στενή παρακολούθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σημειώνει υστέρηση στην επίτευξη αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, το Bloomberg ανέφερε πρόσφατα ότι η Ρώμη αντιμετωπίζει αυξημένες δυσκολίες στην εκπλήρωση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εκταμιεύσεις δόσεων, καθώς η ταχύτητα των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων επιβραδύνεται.
Σε πρόσφατο άρθρο το Euronews Business εξέτασε τις μελλοντικές προκλήσεις για τη χώρα καθώς αντιμετωπίζει αβεβαιότητες αλλά και ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης.
Η επιβράδυνση στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για την πρωθυπουργό Μελόνι, καθώς εγείρει την πιθανότητα πιθανών οπισθοδρομήσεων στην κρίσιμη διαδικασία ανάκαμψης.
Η Τέταρτη δόση: Μια κρίσιμη συγκυρία
Η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σημαντικής οικονομικής ενίσχυσης καθώς ετοιμάζεται να λάβει την τέταρτη δόση του PNRR. Αυτή η πολυαναμενόμενη δόση 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να προσφέρει αναγκαία ένεση κεφαλαίων στην οικονομία της χώρας.
Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να εμποδίσουν την επίτευξη των 28 στόχων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δόση.
Το European Recovery and Resilience Facility (RRF), το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πρωτοβουλίας NextGenerationEU, ορίζει ότι η Ιταλία πρέπει να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης προκειμένου να λάβει πληρωμές βάσει απόδοσης.
Χρηματοοικονομική επισκόπηση: Επιχορηγήσεις, δάνεια και αντίκτυπος στο ΑΕΠ
Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας, που περιλαμβάνει 69 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 122,6 δισ. ευρώ σε δάνεια, αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της χώρας (10,79%).
Η άφιξη της τέταρτης δόσης θα φέρει τα συνολικά εκταμιευμένα κεφάλαια σε περίπου 101,9 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι περίπου το 52% των συνολικών διαθέσιμων κεφαλαίων.
Το συνολικό πακέτο είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική αναζωογόνηση και σθένος της Ιταλίας τα επόμενα χρόνια και αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο υπό έλεγχο από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κατά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Ορόσημα και στόχοι: Τιτάνιο έργο μπροστά
Η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα τρομακτικό καθήκον να επιτύχει 377 ορόσημα και στόχους που σχετίζονται με τις επενδύσεις και 150 που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το εντυπωσιακό 72% αυτών των δεσμεύσεων δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί.
Τα φιλόδοξα σχέδια της Ιταλίας να ανανεώσει τη δημόσια διοίκηση, να ενισχύσει τα συστήματα παραγωγής της και να αντιμετωπίσει τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό εμπόδιο λόγω έλλειψης εκπλήρωσης.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, έχει προσφέρει συμβουλές στην Μελόνι για την αντιμετώπιση δύσκολων περιστάσεων, τονίζοντας μια μοναδική προσταγή: μεταρρυθμίσεις.
Ψηφιοποίηση: Ένας βασικός πυλώνας για το μέλλον της Ιταλίας
Ένας από τους βασικούς στόχους του PNRR της Ιταλίας είναι η ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής της χώρας, ειδικά στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης.
Η ιστορικά πολύπλοκη ιταλική γραφειοκρατία έχει εμποδίσει εδώ και καιρό την επιχειρηματική αποτελεσματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Παρά τις σημαντικές προόδους στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) τα τελευταία χρόνια, η Ιταλία παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καταλαμβάνοντας τη 18η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ιταλία έχει λάβει μέχρι στιγμής 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια για ψηφιακό μετασχηματισμό, μέρος της συνολικής διάθεσης 49 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του πυλώνα.
Αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s: Μια αχτίδα ελπίδας
Σε μια θετική εξέλιξη, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας στο Baa3 στις 17 Νοεμβρίου, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές σε «σταθερές» από «αρνητικές».
Αυτή η αλλαγή αντανακλά τη σταθεροποίηση της οικονομικής ισχύος της χώρας, της υγείας του τραπεζικού τομέα και της δυναμικής του χρέους. Τα σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού μεταποιητικού τομέα της, του υψηλού πλούτου των νοικοκυριών και του χαμηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζουν αυτήν την αξιολόγηση.
Δρόμος στρωμένος με προκλήσεις και αβεβαιότητες, αλλά είναι επίσης γεμάτος ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης
Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας τόνισε τη θετική επίδραση του ιταλικού PNRR στις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας, τονίζοντας ότι η επιτυχής εκτέλεση του σχεδίου αναμένεται να ενισχύσει τις οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας τα επόμενα χρόνια.
Το PNRR είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας
Οι τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποδηλώνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ιταλίας, το οποίο πιθανότατα έφτασε στο κάτω μέρος το τρίτο τρίμηνο, αναμένεται να ανακάμψει το τελευταίο τρίμηνο του 2023.
Αυτή η ανάκαμψη προβλέπεται να οδηγήσει σε ετήσια ανάπτυξη 0,7%, επιταχυνόμενη σε 0,9% το 2024 και 1,2% το 2025. Αυτή η αναπτυξιακή τροχιά καθοδηγείται κυρίως από επενδύσεις που χρηματοδοτούνται μέσω του RRF.
Ο δρόμος μπροστά είναι στρωμένος με προκλήσεις και αβεβαιότητες, αλλά είναι επίσης γεμάτος ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης. Για την Ιταλία, το PNRR αντιπροσωπεύει μια χρυσή ευκαιρία για ανάπτυξη, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.
Πηγή: Ot.gr
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen