Το ελληνικό χρέος «μαγνήτης» για μεγάλους ξένους επενδυτές
Στα ελληνικά ομόλογα τοποθετούνται JP Morgan, Citigroup, SocGen – Ποιότητα βλέπει και η Goldman
Ο Νοέμβριος φαίνεται ότι έχει επαναφέρει τα ελληνικά ομόλογα ψηλά στις επενδυτικές επιλογές των ξένων αναλυτών μετά από ένα δίμηνο αναταράξεων που οδήγησε μάλιστα την απόδοση του 10ετούς ελληνικού από το 4,5% στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Από την αρχή του Νοεμβρίου, όμως, έχει αρχίσει μια τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων και ανόδου των τιμών, με αρκετούς αναλυτές να συστήνουν θέσεις long στους ελληνικούς τίτλους.
Τελευταίο παράδειγμα του παραπάνω σήμερα ήταν η Societe Generale, καθώς στο outlook για το 2024 στο μέτωπο του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, η γαλλική τράπεζα συστήνει long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, έναντι των ιταλικών, όπως και long θέσεις στα ιρλανδικά, έναντι των γερμανικών.
Η Ελλάδα μόλις τον Οκτώβριο ανέκτησε την πιστοληπτική της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από την S&P
Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα μόλις τον Οκτώβριο ανέκτησε την πιστοληπτική της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από την S&P και πιθανότατα θα λάβει άλλη μία τον Δεκέμβριο.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 3,84%, με την αγορά να εστιάζει και στην προσεχή αξιολόγηση το οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία την 1η Δεκεμβρίου. Άλλωστε, τελευταία «τρέχει» και η σύσταση long της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, η απόδοση των οποίων παραμένει στο 4,26%.
Υψηλά στις επενδυτικές επιλογές και της Citigroup είναι τα ελληνικά ομόλογα, ενώ πρόσφατα η Goldman Sachs είχε αναφέρει ότι τα κρατικά ομόλογα «καλής ποιότητας» στην περιφέρεια της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας θα υπεραποδώσουν το επόμενο έτος.
Τι εκτιμά για το 2024 η Societe Generale
Στις θετικές… «αποκλίσεις» της Ευρωζώνης εντάσσει την Ελλάδα η Societe Generale, όπως και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς αναμένεται να παρουσιάσουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 και σημαντική μείωση του χρέους, ενώ είναι σε θέση να καλύψουν τις πληρωμές τόκων.
Άλλες χώρες με πιο άκαμπτη δομή κόστους ή υψηλές πληρωμές τόκων, όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υψηλά ελλείμματα και τον επιπλέον επιβάρυνση χρέους.
Όπως εξηγεί, η παραπάνω απόκλιση αλλάζει σιγά σιγά την παραδοσιακή ταξινόμηση των χωρών του πυρήνα, του ημιπυρήνα και της περιφέρειας.
Για παράδειγμα, θα ήταν δύσκολο να χαρακτηριστεί η Ιρλανδία ως περιφερειακή χώρα, όταν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της χώρας ήταν ήδη ο χαμηλότερος μεταξύ των μεγάλων χωρών της ζώνης του ευρώ το 2022. Η αναδιάταξη της δημοσιονομικής ιεραρχίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι εκδόσεις του 2024
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να ομαλοποιηθεί και η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, καθώς παρά τα ακόμη υψηλά αποθέματα ρευστότητας της τάξης των 30 δισ. ευρώ που διαθέτουν τα ελληνικά ταμεία, η Ελλάδα πιθανό να κάνει συχνά εμφανίσεις στις κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς της DZBank, η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα 15 δισ. ευρώ το 2024, καθώς θα αντιμετωπίσει λήξεις ομολόγων περίπου 9 δισ. ευρώ (συμπ. GLF, EFSF, SMP), αλλά και ένα έλλειμμα προϋπολογισμού περί τα 5 δισ.
Η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων βοήθειας από την κρίση που πέρασε, αναφέρει η DZ Bank. Αυτά από το ΔΝΤ έχουν ήδη αποπληρωθεί πλήρως, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης νέα πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του GLF μέχρι το τέλος του έτους. Από τα αρχικά 53 δισ. ευρώ, τα 45 δισ. ευρώ εξακολουθούν να εκκρεμούν.
Πηγή: ΟΤ
- Ο Δήμος Πολυγύρου αποκτά το δικό του λογότυπο
- Δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα κλάπηκαν από χάκερ το 2024
- Πότε έρχεται στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό o Νέιθαν Μενσά
- Εποχικοί πυροσβέστες: «Όχι» στην τροπολογία από την κυβέρνηση – «Νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες», λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η Μπίλι Άιλις λέει ότι έκανε «πολύ καλό σεξ» το 2024
- ΕΟΔΥ: Πάνω από 500 νέες εισαγωγές με Covid-19 και 14 θάνατοι – Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης