Τοξικός αέρας: Σκότωσε 500.000 ανθρώπους στην Ε.Ε. το 2021
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι μισοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη μείωση της ρύπανσης στα συνιστώμενα όρια.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι μισοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη μείωση της ρύπανσης στα συνιστώμενα όρια.
Ο τοξικός αέρας σκότωσε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην ΕΕ το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Περίπου οι μισοί από τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη μείωση της ρύπανσης στα όρια που συνιστούν οι γιατροί.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα περιβαλλοντικής υγείας»
Όπως γράφει ο Guardian οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος απέδωσαν 253.000 πρόωρους θανάτους σε συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων, γνωστών ως PM2.5, που ξεπερνούσαν τα ανώτατα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (5μg/m3).
Επιπλέον, 52.000 θάνατοι προήλθαν από υπερβολικά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και 22.000 θάνατοι από βραχυπρόθεσμη έκθεση σε υπερβολικά επίπεδα όζοντος.
«Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος μας υπενθυμίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα περιβαλλοντικής υγείας στην Ε.Ε.», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.
H ΕΕ στοχεύει να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 55% μέχρι το τέλος της δεκαετίας
Οι γιατροί λένε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ανά τον κόσμο αλλά ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να μειωθεί. Μεταξύ 2005 και 2021, ο αριθμός των θανάτων από PM2,5 στην ΕΕ μειώθηκε κατά 41% και η ΕΕ στοχεύει να φτάσει το 55% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Ο ΠΟΥ, ο οποίος αυστηροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα το 2021, προειδοποιεί ότι κανένα επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές, θέτοντας ανώτατα όρια για ορισμένους ρύπους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Σεπτέμβριο ευθυγράμμισε τους κανόνες της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα με εκείνους του ΠΟΥ , αλλά αποφάσισε να καθυστερήσει την υιοθέτησή τους μέχρι το 2035.
«Τα καλά νέα είναι ότι η πολιτική για τον καθαρό αέρα λειτουργεί και η ποιότητα του αέρα μας βελτιώνεται», δήλωσε ο Σινκεβίτσιους. «Αλλά πρέπει να τα πάμε ακόμα καλύτερα και να μειώσουμε περαιτέρω τα επίπεδα ρύπανσης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις