Καθόλου δημοφιλής η ταινία «Ναπολέων» στη Γαλλία – Την θεωρούν «αντί – γαλλική»
Οι ιστορικοί επισημαίνουν τα σφάλματα των γεγονότων και την εχθρική προκατάληψη κατά του αυτοκράτορα στην ταινία του σκηνοθέτη του Blade Runner.
- «Αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» η Ζιζέλ Πελικό - Κοντά στην ολοκλήρωση η εκδίκαση της υπόθεσης
- Τι λέει η Ειρήνη για το ηχητικό όπου προσποιήθηκε την Πόπη - «Γιατί τόσο ψέμα...» αναρωτιέται η νονά
- «Θαρραλέα απόφαση» η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης του ΔΠΔ κατά Νετανιάχου, Γκάλαντ, λέει ο Ερντογάν
- Θλίψη στην κηδεία του Δημήτρη Σούρα: Συντετριμμένες η σύζυγος και η κόρη του (εικόνες)
Ένας Βρετανός που διηγείται την ιστορία του Γάλλου Καίσαρα. Μία ιστορία που ξεκινά με ένα λάθος (ο Ναπολέων Βοναπάρτης παρίσταται στον αποκεφαλισμό της Μαρίας Αντουανέτας, όμως τελικά δεν συνέβη) και τελειώνει «ξεδιπλώνοντας» τον αριθμό των θανάτων που άφησε στο διάβα του σε όλη την Ευρώπη (υπονοούμενο: ήταν προάγγελος του Χίτλερ). Επιπλέον, το πρόσωπο του αυτοκράτορα και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές μιλούν στα αγγλικά.
«Ως καθηγητής ιστορίας της Σορβόννης, θα τον συμβούλευα να μην δει αυτή την ταινία»
Η ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ, η οποία προβάλλεται για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, έχει θίξει αρκετά τους Γάλλους. Δεν υπάρχουν και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες των οποίων οι τάφοι είναι τοποθετημένοι στο κέντρο της πρωτεύουσας ενός έθνους: Ο Λένιν, ο Μάο… και ο Ναπολέων, τα λείψανα του οποίου βρίσκονται στο μνημείο Les Invalides. Είναι αδύνατον να κατανοήσει κάποιος αυτή τη χώρα χωρίς τον άνθρωπο που αποτέλεσε την τελευταία αληθινή στιγμή της γαλλικής ισχύος στον κόσμο και που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το σύγχρονο κράτος της.
«Είναι ένας ατελής Ναπολέων», «Ενίοτε, μονολιθικός»
«Αποκρύπτει το πολιτικό τοπίο»
«Είμαι φανατικός θαυμαστής του Ρίντλεϊ Σκοτ», είπε ο ιστορικός Jean Tulard το βράδυ της Τρίτης. Εκτός από λάτρης του σκηνοθέτη των ταινιών Blade Runner, Alien και Gladiator, ο Tulard είναι επίσης φανατικός θαυμαστής του Ναπολέοντα, ή καλύτερα, είναι ένας από τους πιο επιφανείς μελετητές του και ένας από τους σημαντικότερους βιογράφους του. Ο Tulard μιλούσε σε ένα συμπόσιο που διοργανώθηκε από το περιοδικό Le Figaro Histoire στο L’Arlequin, μια παριζιάνικη κινηματογραφική αίθουσα, στην οποία το κοινό είχε μόλις παρακολουθήσει μια πρώτη προβολή της ταινίας «Ναπολέων».
Ήταν μια σημαντική διαφοροποίηση. Διότι, μετά από αυτή τη δήλωση, ο Tulard και οι άλλοι συμμετέχοντες ιστορικοί στο συμπόσιο προχώρησαν στην αποδόμηση – με κομψότητα, αλλά ανελέητα – της ταινίας που μόλις είχαν δει. Μερικές από τις κριτικές που ακούστηκαν στη σκηνή του L’Arlequin: «Αποκρύπτει το πολιτικό τοπίο», «απογοητεύτηκα από το σκηνικό», «κατά τη διάρκεια της μάχης του Αούστερλιτς δεν μπορείς να καταλάβεις τίποτα», «είναι ένας ατελής Ναπολέων», «ενίοτε, μονολιθικός».
Ο Tulard, ο οποίος στα 90 του χρόνια «μετράει» μια βιβλιογραφία δεκάδων βιβλίων για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, στο τέλος της ομιλίας του, όταν ρωτήθηκε αν η νέα ταινία είναι ένα καλό πρώτο βήμα για κάποιον που δεν είναι γνώστης του Ναπολέοντα, απάντησε κατηγορηματικά: «Θαυμάζω τον Ρίντλεϊ Σκοτ, αλλά ως καθηγητής ιστορίας της Σορβόννης, θα τον συμβούλευα να μην δει αυτή την ταινία». Τα χειροκροτήματα ακούγονταν σε όλους τους διαδρόμους. «Ως λάτρης του κινηματογράφου, ναι», κατέληξε. «Ως ιστορικός, όχι!»
*Mε πληροφορίες από Elpais | Κεντρική φωτογραφία θέματος: YouTube/Sony
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις