«Να βάλουμε τέλος στον κύκλο της βίας» – Άτυπο Συμβούλιο ΕΕ για τη βία κατά των γυναικών
Συζητήθηκαν και οι νέες μορφές βίας που κάνουν την εμφάνισή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η κυβερνοφοβία και τα περιστατικά της εκδικητικής πορνογραφίας
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ένα μεγάλο ευχαριστώ»: Ο πλανόδιος μουσικός που αγκάλιασε ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτίει φόρο τιμής στον συνθέτη
- Συναγερμός για τα κρούσματα σαλμονέλας από ντοματίνια σε 16 χώρες της Ευρώπης
- Ένα κουταβάκι με σπασμένο ποδαράκι μάς χρειάζεται – Βοηθάμε τους εθελοντές που «αιμορραγούν» οικονομικά
Στις προκλήσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, επικεντρώθηκε το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Παμπλόνα της Ισπανίας και στο οποίο συμμετείχε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα.
Βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η υποστήριξη των θυμάτων, η καταπολέμηση νέων μορφών βίας, η προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, καθώς και οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη για την υλοποίηση των διατάξεων της σύμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η κυρία Κεφάλα, σε παρέμβασή της για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την Οδηγία της ΕΕ για το ζήτημα, σημείωσε ότι «αυτή η Οδηγία θα είναι η πρώτη νομοθεσία, που θα εγκριθεί μετά την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η Οδηγία αποτελεί ορόσημο για τη δημιουργία μιας ΕΕ που σέβεται, προάγει και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προωθεί την ισότητα στην πράξη».
Κινητοποίηση για τις νέες μορφές βίας
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «όλες οι χώρες οφείλουμε να συνεργαστούμε στενά μεταξύ μας, καθώς και με φορείς και οργανισμούς που διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία, προκειμένου να βάλουμε ένα τέλος στον κύκλο της βίας».
Επίσης, για το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών που υπάρχει στη χώρα, με την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, τους 20 Ξενώνες Φιλοξενίας, καθώς και στην εφαρμογή του «panic button» που έχει σώσει μέχρι στιγμής δεκάδες γυναίκες.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις νέες μορφές βίας που κάνουν την εμφάνισή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η κυβερνοφοβία, τα περιστατικά της εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn) και άλλες και ζήτησε την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για να προστατευθούν οι γυναίκες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις