Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
«Εν αρχή ην ο σπόρος»: επιτέλους ένα βιώσιμο καλαμάκι που δεν μουλιάζει

«Εν αρχή ην ο σπόρος»: επιτέλους ένα βιώσιμο καλαμάκι που δεν μουλιάζει

Η Staramaki ενώνει τις δυνάμεις της με τη Nestlé Ελλάς για ένα πιο βιώσιμο και συνάμα απολαυστικό μέλλον.

Το πρόβλημα όλων από τότε που απαγορεύτηκε το πλαστικό καλαμάκι είναι ότι η απόλαυση του κρύου καφέ βρήκε εμπόδια. Και αυτό γιατί τα χάρτινα καλαμάκια σε λίγα λεπτά μουλιάζουν και είναι για πέταμα. Οπότε τι; Οπότε staramaki. Πρόκειται για μία απίθανη ιδέα, αφού το καλαμάκι αυτό δεν μουλιάζει ποτέ γιατί παράγεται από τον ίδιο τον κορμό του φυτού. Επιπλέον, για την κατασκευή του δεν χρειάζεται ενέργεια και ρυπογόνες διαδικασίες για να παραχθεί όπως ένα χάρτινο καθότι προκύπτει ως υποπροϊόν της τοπικής καλλιέργειας σιτηρών!

Μία τέτοια καινοτόμα ιδέα, καθόλα πράσινη και βιώσιμη, βρήκε δίπλα της την Nestlé Ελλάς που με την εμπειρία της στον καφέ, φρόντισε να υποστηρίξει την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Staramaki. Η συνεργασία τους που μετρά ήδη τρία χρόνια, περιλαμβάνει την παροχή τεχνογνωσίας, τεχνικού εξοπλισμού και ένα κοινό όραμα για την ανάπτυξη λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον.

Η Κοιν.Σ.Επ. Staramaki εδρεύει και δραστηριοποιείται στο Κιλκίς. Το staramaki που είναι ένα 100% φυσικό προϊόν δημιουργείται από τον κορμό των φυτών του σιταριού που απομένει στα χωράφια, αφού θεριστεί η ταξιανθία (το μέρος δηλαδή που χρησιμοποιείται για τροφή). Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν παράγει το ίδιο το προϊόν απορρίμματα αλλά αξιοποιεί αυτά που δημιουργούνται από την πιο διαδεδομένη καλλιέργεια της περιοχής! Ο Στέφανος Καμπέρης, Επικεφαλής της Staramaki, μας εξηγεί αναλυτικότερα τη διαδικασία: «Τα στελέχη των σιτηρών, οι κορμοί δηλαδή των φυτών που μένουν στο χωράφι, θερίζονται μηχανικά και συλλέγονται με το χέρι. Στη συνέχεια μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις μας όπου και κόβονται».  Η κοπή γινόταν αρχικά με το χέρι, όμως με την στήριξη της Nestlé Ελλάς, η κοινωφελής αυτή επιχείρηση έχει πλέον αποκτήσει την πρώτη αυτόματη μηχανή κοπής σιτηρών στον κόσμο, που σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες της. Αυτό είχε αποτέλεσμα φυσικά να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της δυναμική. Όλη αυτή η διαδικασία που φέρει τα χαρακτηριστικά αυτού που λέμε βιώσιμη ανάπτυξη συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Nestlé για το περιβάλλον. Το Staramaki είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της πρωτοβουλίας του καφέ Nescafé «Με Σεβασμό για το Μέλλον», για μείωση της χρήσης πλαστικού.

Επιπροσθέτως, πέραν της καινοτομίας και της πράσινης παραγωγικής διαδικασίας, υπάρχουν και άλλα. Όπως επισημαίνει η Ελένη Καραγιαννίδου, Υπεύθυνη Ποιότητας για το Staramaki: «Αυτό που κάνει το Staramaki μοναδικό είναι ότι δεν μουλιάζει και δεν αφήνει γεύση. Είναι ένα υψηλής απόδοσης προϊόν, το οποίο δεν αλλοιώνει το ρόφημα. Έτσι, αντέχει όσες ώρες χρειαστούμε για να απολαύσουμε τον αγαπημένο μας κρύο καφέ». Έχοντας εξασφαλίσει την αντοχή, όπως και την γευστική εμπειρία, το Staramaki συνδυάζεται ιδανικά με τον κρύο καφέ. Αν θέλετε άμεσα να πάρετε μία γεύση (μεταφορικά και κυριολεκτικά) επισκεφτείτε τις Nespresso Boutiques, της Γλυφάδας και της Θεσσαλονίκης, όπου εκεί μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας  στο χέρι.

H Nestlé Ελλάς, συνεπής στις δεσμεύσεις της για βιωσιμότητα, θα συνεχίσει τόσο να αναπτύσσει, όσο και να υποστηρίζει πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και φυσικά την κοινωνία.  Ο Νίκος Εμμανουηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, σχετικά με τη συνεργασία τους με το Staramaki: «Η βιωσιμότητα αποτελεί για την εταιρεία μας κινητήρια δύναμη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Προσφέρουμε τεχνογνωσία, προτείνουμε λύσεις μέσα από  ένα ευρύ προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που έχει στόχο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καταναλωτή σε όλα τα στάδια της ζωής του, και αναπτύσσουμε συνεργασίες για το περιβάλλον και την κοινωνία. Όλα τα παραπάνω γίνονται πράξη και μέσω της συνεργασίας μας με το Staramaki. Υποστηρίζουμε την περαιτέρω ανάπτυξη ενός ελληνικού καινοτόμου προϊόντος που σέβεται το περιβάλλον, προστατεύει τη γευστική εμπειρία του κρύου καφέ, ενώ παράλληλα δημιουργεί αξία για την τοπική κοινωνία».

Ένα βιώσιμο μέλλον για να είναι δυνατό προϋποθέτει έναν βιώσιμο τρόπο ζωής και ανάπτυξης. Για αυτό όλοι μας, καταναλωτές και επιχειρήσεις, θα πρέπει από κοινού να υποστηρίζουμε στην πράξη τέτοιες καινοτόμες πράσινες προσπάθειες, που έχουν ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οπότε, τι θα λέγατε να ξεκινήσουμε αυτό το «ταξίδι» με το αγαπημένο μας πρωινό καφεδάκι;

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024