Υγρός τάφος για 2.480 μετανάστες η Μεσόγειος
Ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου ξεπερνά ήδη εκείνον του 2022
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
Τουλάχιστον 2.480 μετανάστες έχουν εξαφανιστεί το 2023 στον σκοτεινό βυθό της Μεσογείου.
Αριθμός που ήδη ξεπερνά το σύνολο του 2022 με έναν μήνα να απομένει μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Το Missing Migrants Project αυτής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιεί επικαιροποιημένη παρακολούθηση των δυστυχημάτων στις μεταναστευτικές διαδρομές σε όλο τον κόσμο, δείχνει ότι με αυτόν τον τρόπο έχουν ήδη ξεπεραστεί τα περσινά στοιχεία (2.411), επιβεβαιώνοντας το 2023 ως το πιο θανατηφόρο έτος για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο από το 2018, χωρίς όμως να φτάνουν τα νούμερα του 2014 (5.136), που ήταν η χρονιά με τους περισσότερους θανάτους.
Φέτος η πιο επικίνδυνη διαδρομή συνέχισε να είναι η κεντρική Μεσόγειος (2.188 νεκροί ή αγνοούμενοι μέχρι στιγμής το 2023)
Από τότε που ο ΔΟΜ εγκαινίασε το σύστημα παρακολούθησης το 2014, υπολογίζεται ότι 28.229 μετανάστες έχουν πνιγεί ή εξαφανιστεί στη Μεσόγειο, η πλειονότητα τους (περισσότεροι από 22.000) στην κεντρική διαδρομή, η οποία εκτείνεται από τις ακτές της Λιβύης και άλλες χώρες του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία) προς την Ιταλία και της Μάλτας κυρίως. Η δεύτερη πιο θανατηφόρα διαδρομή είναι η δυτική, με προορισμό κυρίως την Ισπανία (3.464 νεκροί μετανάστες).
Αντίθετα, η ανατολική διαδρομή, που συνήθως καταλήγει στις ακτές του Αιγαίου στην Ελλάδα, είναι αυτή που έχει καταγράψει τα λιγότερα θύματα από το 2014 (2.329).
Φέτος η πιο επικίνδυνη διαδρομή συνέχισε να είναι η κεντρική Μεσόγειος (2.188 νεκροί ή αγνοούμενοι μέχρι στιγμής το 2023).
Μάλιστα, αυτή η διαδρομή ήταν η σκηνή τον περασμένο Ιούνιο ενός από τα χειρότερα ναυάγια που έχουν καταγραφεί στα νερά του Ιονίου μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.
Στο ναυάγιο που σημειώθηκε περίπου 80 χιλιόμετρα από τις ελληνικές ακτές, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 82 επιβατών σε αλιευτικό σκάφος που μετέφερε Πακιστανούς, Σύρους και άλλους μετανάστες από την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, αν και πιστεύεται ότι ο πραγματικός αριθμός θάνατοι είναι περί τους 500, δεδομένου του μεγάλου αριθμού αγνοουμένων.
Οι νεκροί και οι αγνοούμενοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% των ανθρώπων που προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη (πάνω από 266.000 μέχρι στιγμής φέτος), εκ των οποίων περίπου 87.000 αναχαιτίστηκαν από τις αρχές στη θάλασσα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΔΟΜ.
Η διαδρομή της Μεσογείου είναι μακράν αυτή που έχει αφήσει τους περισσότερους νεκρούς και αγνοούμενους από το 2014: τα 28.000 θύματά είναι τα διπλάσια, για παράδειγμα, από τα σχεδόν 14.000 που έχουν σημειωθεί στις υπόλοιπες αφρικανικές διαδρομές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διασχίζουν την έρημο Σαχάρα, Ερυθρά Θάλασσα και εκείνα από τον Ατλαντικό προς τα Κανάρια Νησιά.
Στη Νότια και Κεντρική Αμερική, όπου θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες οδοί για τη χερσαία μετανάστευση, ο αριθμός των θανάτων και των αγνοουμένων από το 2014 έχει αυξηθεί σε 8.543, συμπεριλαμβανομένων οδών όπως η διέλευση των συνόρων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, της Καραϊβικής ή της Το Darién Gap βρίσκεται στον ισθμό μεταξύ Παναμά και Κολομβίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις