Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα ολοκληρώνει την ηλεκτρονική τιμολόγηση

Η Ελλάδα ολοκληρώνει την ηλεκτρονική τιμολόγηση

Πανευρωπαϊκά η Ιταλία ηγείται της εφαρμογής ηλεκτρονικών τιμολογίων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η χώρα μας θα την έχει μαζικοποιήσει την επόμενη τριετία

Το 87% των ευρωπαϊκών χωρών χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τιμολόγια σε υποχρεωτική βάση, σύμφωνα με τη μελέτη «The B2B Electronic Invoice in Europe» που δημοσίευσε η εταιρεία ερευνών SERES

Επί του παρόντος, το 100% των ευρωπαϊκών χωρών χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τιμολόγια στις εμπορικές τους συναλλαγές, το 87% σε υποχρεωτική βάση και το υπόλοιπο 13% σε εθελοντική βάση.

Η Ιταλία ηγείται της εφαρμογής ηλεκτρονικών τιμολογίων στον ιδιωτικό τομέα, η Γαλλία προχωρά σε ένα σταθερό έργο και η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ελλάδα σχεδιάζουν συγκεκριμένα σχέδια για να μαζικοποιήσουν τη χρήση του τα επόμενα τρία χρόνια.

Εξάλλου, στην Ισπανία, ο νόμος Crea y Crece ορίζει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των ηλεκτρονικών τιμολογίων στις εμπορικές συναλλαγές για τις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ, με μέγιστη περίοδο ενός έτους μετά την έγκριση των αντίστοιχων κανονισμών.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Η SERES, εταιρεία εξειδικευμένη στην ασφαλή ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων, δημοσίευσε τη μελέτη της «Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο B2B στην Ευρώπη», μια ανάλυση που προσφέρει ένα λεπτομερές όραμα για την εξέλιξη του ηλεκτρονικού τιμολογίου σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις μελλοντικές προκλήσεις όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα επόμενα χρόνια.

Τα στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η δέσμευση της Ευρώπης για ψηφιοποίηση και αποτελεσματικότητα στις επιχειρηματικές διαδικασίες έχει αυξηθεί σημαντικά και σηματοδοτεί σαφή πρόοδο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην περιοχή.

Στην Ευρώπη, η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων στον τομέα B2B έχει εξαπλωθεί ταχέως τα τελευταία χρόνια και ένας σημαντικός αριθμός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων εντός μιας περιόδου όχι μεγαλύτερης των πέντε ετών.

Επί του παρόντος, το 100% των ευρωπαϊκών χωρών το χρησιμοποιούν στις εμπορικές τους συναλλαγές. Επιπλέον, στον τομέα των Δημοσίων Διοικήσεων, το 87% των χωρών έχει ήδη εφαρμόσει την ηλεκτρονική τιμολόγηση σε υποχρεωτική βάση, ενώ το υπόλοιπο 13% τη χρησιμοποιεί εθελοντικά το 2023.

Κοινό ευρωπαϊκό πρότυπο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λειτουργεί ως κινητήριος παράγοντας για την ηλεκτρονική τιμολόγηση εδώ και πολύ καιρό. Το 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν την Οδηγία 55/ΕΕ για τη θέσπιση κοινού ευρωπαϊκού προτύπου για την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Στόχος της Οδηγίας ήταν να απλοποιήσει και να ενοποιήσει τη διαδικασία τιμολόγησης και ανταλλαγής μεταξύ εταιρειών και ιδρυμάτων σε διάφορες χώρες, με έμφαση στη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την προώθηση της βιωσιμότητας στις εμπορικές συναλλαγές.

Επιπλέον, η ευρεία χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων σε διεθνές επίπεδο, που προωθείται μέσω νόμων ή κυβερνητικών κανονισμών, έχει καταστεί κρίσιμο στοιχείο στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών και αυτοαπασχολούμενων. Αυτό το εργαλείο, όντας υποχρεωτικό στις Δημόσιες Διοικήσεις, έχει αναγκάσει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταρτίσουν σχέδια για την ένταξή του στον ιδιωτικό τομέα.

Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών είναι η τυποποίηση των μορφών και του περιεχομένου των ηλεκτρονικών τιμολογίων, διευκολύνοντας σημαντικά τις διαδικασίες τιμολόγησης. Επιπλέον, έχει προωθήσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφόρων συστημάτων και χωρών, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα του διασυνοριακού εμπορίου.

Η Ιταλία πρωτοπορεί

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ιταλία πρωτοπορεί στην εφαρμογή ηλεκτρονικών τιμολογίων σε ιδιωτικές εταιρείες. Στην υπόλοιπη ήπειρο συναντάμε περιπτώσεις όπως η Γαλλία, η οποία έχει ένα αρκετά προηγμένο σχέδιο για την ευρεία χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, και περιπτώσεις όπως η Γερμανία, το Βέλγιο ή η Ελλάδα, χώρες όπου σχεδιάζονται σχέδια για ευρεία χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Η Ισπανία, η οποία ενσωμάτωσε την υποχρέωση χρήσης αυτού του πόρου στον τομέα B2G το 2015, επέκτεινε την υποχρέωσή της για κρατικούς υπεργολάβους πριν από μερικά χρόνια. Ο νόμος Create and Grow, που ισχύει από τις 19 Οκτωβρίου 2022, σηματοδότησε ορόσημο καθιερώνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας την απαίτηση χρήσης ηλεκτρονικών τιμολογίων στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων.

Ο νέος αυτός κανονισμός θα επηρεάσει αρχικά τις εταιρείες με τζίρο άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες πρέπει να εφαρμόσουν ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός μέγιστης περιόδου ενός έτους μετά την έγκριση των αντίστοιχων κανονισμών. Άλλες εταιρείες και επαγγελματίες θα έχουν ένα επιπλέον έτος για να πραγματοποιήσουν την εφαρμογή τους.

Στην Ελλάδα φαίνεται πως είμαστε σε καλό δρόμο…

Must in

Εντυπωσιακός Πόρτις στη νίκη των Μπακς επί των Γουίζαρντς

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να απουσίαζε, όμως οι Μπακς έκαναν το χρέος τους και νίκησα τους Γουίζαρντς με 112-101, έχοντας σε εξαιρετική βραδιά τον Μπόμπι Πόρτις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο