Για ποιους λόγους αναστενάζει ο σκύλος;
Είναι ένδειξη χαράς, λύπης, κούρασης ή και κάτι άλλο;
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ο σκύλος – μεταξύ άλλων- εξωτερικεύει τη συναισθηματική του κατάσταση με το γρύλισμα, το χασμουρητό, αλλά και με τον αναστεναγμό.
«Έχετε ακούσει τον σκύλο σας να γρυλίζει, να γαβγίζει, να κλαίει, να γκρινιάζει, να κάνει συριγμούς, να χασμουριέται ή να αναστενάζει;
Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένα πλάσμα με συναισθήματα, που θέλει να εκφράσει με το δικό του τρόπο!
Όλοι οι παραπάνω ήχοι αποτελούν μέρος της «γλώσσας» των σκύλων και μπορούν να έχουν τόσο θετική όσο αρνητική σημασία.
Η γενικότερη εικόνα του σκύλου είναι αυτή που θα μας δείξει αν πρέπει να ανησυχήσουμε ή όχι.
Η σωστή αποκωδικοποίηση αυτών των ήχων θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι πραγματικά νιώθει ο σκύλος μας και τι θέλει να εκφράσει», διευκρινίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.
Οι λόγοι που αναστενάζει ο σκύλος
Ας δούμε, λοιπόν, συγκεκριμένα γιατί αναστενάζουν οι σκύλοι.
Ο αναστεναγμός του σκύλου μας μπορεί να υποδηλώνει κάτι θετικό ή κάτι αρνητικό
«Ο αναστεναγμός του σκύλου είναι ίδιος με του ανθρώπου. Πρόκειται για έναν βαθύ ήχο, ένα έντονο ξεφύσημα, που οι σκύλοι κάνουν για διάφορους λόγους: είτε γιατί είναι χαρούμενοι είτε γιατί πονάνε ή νιώθουν κάποια δυσφορία.
Όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι η γενικότερη εικόνα του σκύλου, που θα μας δώσει τις σωστές πληροφορίες σχετικά με τι ακριβώς συμβαίνει», λέει η κα Γρυπάρη.
Οι λόγοι που ένας σκύλος αφήνει αναστεναγμούς είναι οι εξής:
Προβλήματα υγείας
Σε αυτή την περίπτωση, ένας σκύλος που αναστενάζει, μας δείχνει ότι πονάει ή νιώθει κάποια δυσφορία.
Προβλήματα όπως, η αρθρίτιδα, ο ασκίτης ή η γρήγορη ανάπτυξη των κουταβιών, συνήθως, συνοδεύονται από πόνο, κάτι που ο σκύλος εκφράζει με τον αναστεναγμό.
Φυσικά, ο σκύλος μας θα παρουσιάσει και άλλα συμπτώματα.
Ενδεχομένως να εκφράσει γκρίνια και μούγκρισμα.
Εάν αντιληφθούμε, λοιπόν, ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό, ώστε να προχωρήσουμε στην αντίστοιχη θεραπεία.
Ράτσα – κληρονομικότητα
Υπάρχουν κάποιες ράτσες σκύλων, που είναι πιο θορυβώδεις από κάποιες άλλες.
Τα Λυκόσκυλα και τα Χάσκι είναι μερικές από αυτές τις ομιλητικές ράτσες, οι οποίες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να κάνουν διάφορους ήχους, που αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής τους σε αγέλη. Σε αυτούς τους σκύλους, ο αναστεναγμός είναι κάτι συχνό.
Συναισθηματικοί λόγοι
Εδώ η λίστα είναι μεγάλη. Ένας σκύλος μπορεί να αναστενάζει επειδή είναι χαρούμενος, χαλαρός, ετοιμάζεται για έναν ωραίο υπνάκο. Έχει άγχος, πενθεί κάτι, είναι κουρασμένος, βαριέται, είναι ικανοποιημένος ή αντίθετα αγανακτισμένος για κάτι. Είναι απογοητευμένος, αναζητά την προσοχή μας ή έχει αισθανθεί έναν κίνδυνο και θέλει να μας προειδοποιήσει.
Όπως καταλαβαίνουμε, για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στον σκύλο μας, θα πρέπει να «διαβάσουμε» συνολικά τη «γλώσσα του σώματος» του τετράποδου φίλου μας. Και ίσως, να κρίνουμε από τις λεπτομέρειες.
Όπως είδαμε, ο αναστεναγμός του σκύλου μας μπορεί να υποδηλώνει κάτι θετικό ή κάτι αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όπως λέει η κα Γρυπάρη, είναι ένας ήχος επικοινωνίας του μαζί μας, καθώς προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να μας γνωστοποιήσει τι νιώθει. Αυτό και μόνο μας κάνει να καταλάβουμε ότι οι σκύλοι όχι μόνο έχουν συναισθήματα, αλλά και νιώθουν την ανάγκη να τα εξωτερικεύσουν στους κηδεμόνες τους. Γεγονός που σημαίνει ότι η επικοινωνία και η διάδραση είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής τους!
● Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου, και στη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις