Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση με επίκεντρο τα θέματα της ακρίβειας και του νέου φορολογικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται το τελευταίο τρίμηνο αναδεικνύεται ως μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών η ακρίβεια, με ποσοστά που ξεπερνούν το 60%.

Επαγγελματικοί φορείς διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν την άμεση απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου

Οι πολίτες δείχνουν παράλληλα δυσαρεστημένοι και για τον τρόπο που αντιδρά και αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την αυξανόμενη αισχροκέρδεια αλλά και την ακρίβεια.

Για αυτό, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρώντας να αλλάξει την εικόνα, πραγματοποίησε επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ, ενώ, προβάλλονται όλο και συχνότερα οι έλεγχοι στις πολυεθνικές που επιφέρουν -μεγάλα- πρόστιμα, σε όσες παρανομούν.

Άλλες δύο πρωτοβουλίες για να δαμάσει η κυβέρνηση την ακρίβεια είναι τα «καρτελάκια μείωσης τιμής» και το «καλάθι του καταναλωτή».

Όμως, την εικόνα που επιχείρησε να φτιάξει το Μαξίμου τσαλάκωσαν οι αναφορές του υπουργού Κώστα Σκρέκα για τις προσφορές 1+1 στα σουπερμάρκετ. Το άδειασμα στα λεγόμενά του ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη που ανέφερε πως «για ελέγχους μιλάμε, ούτε καμία προσφορά θα καταργηθεί, ούτε θα μπορούσε ποτέ η κυβέρνηση να παρέμβει».

Παράλληλα, οι εικόνες με τα αντικλεπτικά σε μπουκάλια λάδι, μισοάδεια καρότσια, αγορά μικρών ποσοτήτων κρέατος, γκρίνιες στις πολυκατοικίες για το αν θα προμηθευτούν ή όχι πετρέλαιο, είναι ενδεικτικές για τις συνθήκες που επικρατούν στα νοικοκυριά.

Σε πίεση το Μαξίμου

Οι αντιδράσεις από τους επαγγελματίες για το νέο φορολογικό

Ένα ακόμη μεγάλο πεδίο πιέσεων για την κυβέρνηση είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επιφέρει μεγάλες αντιδράσεις από επιστημονικούς και επαγγελματικές φορείς.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά ράβει «κοστούμι» 10.920 ευρώ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με την προσδοκία να μειώσει τη φοροδιαφυγή και προσδοκώντας σε ένα όφελος κοντά στο μισό δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, στα ταμεία του Δημοσίου από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, μπαίνουν 1,709 δισ. ευρώ.

Ήδη οι πρώτοι φορείς και σύλλογοι έχουν προβεί σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και διοργανώνονται και απεργίες όπως και συγκεντρώσεις, που κάνουν λόγο για «κεφαλικό φόρο».

Σημειώνεται ότι με κοινή ανακοίνωσή τους επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και νιώθουν την υποχρέωση να αντιδράσουν έντονα και μαζικά.

«Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη» ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Διαμαρτυρίες για το νέο φορολογικό

Σε δύσκολη θέση έφερε την κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου με την αναφορά του για τους δικηγόρους που μπορούν να γίνουν ντελιβεράδες για να… βγάζουν περισσότερα.

Όλα τα κόμματα εξαπέλυσαν πυρά κατά του υφυπουργού και της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αναλγησία. Ο ίδιος αναδιπλώθηκε άμεσα και ζήτησε συγγνώμη. Κάλυψη του προσέφερε και ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Τσακλόγλου είχε προκαλέσει αντιδράσεις πριν λίγες μέρες όταν είχε αναφέρει πως την επόμενη τριετία δεν πρόκειται να δούμε αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης αλλά ότι αυτό κάποια στιγμή θα γίνει στο μέλλον. Η δήλωση αυτή διαψεύστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ώστε τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά.

Τέμπη: Οι αντιδράσεις που είχε προκαλέσει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Το προηγούμενο διάστημα, θύελλα αντιδράσεων σε κοινωνία και αντιπολίτευση (που ζητούσε αποπομπή υπουργού) προκάλεσαν οι αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη για το αν απασχολεί ή όχι τους πολίτες μια Προανακριτική ή Εξεταστική για τα Τέμπη.

Σε αυτήν την περίπτωση, η διπλή «συγγνώμη» του Άδωνι Γεωργιάδη κρίθηκε ικανοποιητική από το Μαξίμου. Όμως, λόγω αυτής της δήλωσης, η κυβέρνηση άμεσα είχε προχωρήσει στη δήλωση στήριξης της εξεταστικής επιτροπής που είχε προτείνει το ΚΚΕ.