Νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Οι προσδοκίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα
Ως ευκαιρία για περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βλέπει η Αθήνα τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα με τις δύο πλευρές να προσέρχονται στη συνάντηση με θετική διάθεση. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα, οι δίαυλοι επικοινωνίας, ακόμη και σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας είναι ενεργοποιημένοι, γεγονός που έχει βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.
Η συνεδρίαση επιδιώκεται να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας.
Όπως έγινε γνωστό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφτεί αυθημερόν τη χώρα μας καθώς δεν θα διανυκτερεύσει ενώ το πρωί οι υπουργοί θα δει ο καθένας τους ομολόγους τους. Οι υπουργοί Εξωτερικών, οι διπλωματικοί εκπρόσωποι, και οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, στη συνέχεια θα γίνει η συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει η συνάντηση υπό μορφή γεύματος.
Ποιοι υπουργοί θα συμμετέχουν
Στη συνεδρίαση του ΑΣΣ θα συμμετέχουν, από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί:
– Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης (μαζί με Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου & Κώστα Φραγκογιάννη),
– Άμυνας: Νίκος Δένδιας,
– Μετανάστευσης: Δημήτρης Καιρίδης,
– Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη,
– Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη,
– Οικονομικών: Κωστής Χατζηδάκης,
– Παιδείας: Κυριάκος Πιερρακάκης.
Και από την Τουρκία οι:
– Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν,
– Άμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ,
– Εσωτερικών: Αλί Γερλίκαγια,
– Τουρισμού – Πολιτισμού: Μεχμέτ Νουρί Ερσόι,
– Οικονομικών: Μεχμέτ Σισμέκ,
– Ενέργειας – Τεχνολογίας: Αλπαρσλάν Μπαιρακτάρ,
– Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν.
Το μήνυμα του Τούρκου πρέσβη
Ο Τούρκος πρέσβης, Τσαγατάι Ερτσίγιες, επισκέφτηκε την Ελλάδα για την επικείμενη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη και έκανε αποκλειστικές δηλώσεις στο MEGA.
Η συνεδρίαση επιδιώκεται να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων
«Τον τελευταίο αιώνα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν σκαμπανεβάσματα. Όμως, εφέτος, είναι μια χρονιά που επικρατεί θετικό κλίμα στις σχέσεις μας. Οι ηγέτες μας, ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης, τους τελευταίους δύο μήνες συναντήθηκαν δύο φορές και με αφορμή την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μ ας, στις 7 Δεκεμβρίου θα επισκεφτεί τη Αθήνα. Εμείς, ως Τουρκία, επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε κάθε τομέα».
Τα θέματα που θα συζητηθούν
Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, είπε πως ο Ερντογάν δεν θέλει να ανοίξει ένα μέτωπο με την Ελλάδα. Εύχομαι στο προσεχές μέλλον να αυξηθούν αμφότερα παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
«Δεν έχει να κερδίσει κάτι αλλά θα χάσει. Πιέζει τις ΗΠΑ για τα F-16 και θέλει να δώσει θετικό σινιάλο. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν προσπάθειες να υπάρξουν συμφωνίες. Δεν πιστεύω πως θα αγγίξουμε σημαντικά θέματα. Μην περιμένουμε η Τουρκία να αλλάξει τακτική. Δεν έχει αλλάξει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Αυτά που προωθούμε είναι θέματα χαμηλής πολιτικής».
Ο Κώστας Ιατρίδης, πτέραρχος ε.α και αμυντικός αναλυτής, είπε πως ο Ερντογάν όταν υψώνει τη φωνή έχει πρόβλημα εσωτερικό.
«Τελευταία έχει ‘’φάει ‘’πόρτες. Είναι στρυμωγμένος και υψώνει την εθνικιστική φωνή γιατί έχει εσωτερικό πρόβλημα. Πρέπει να συμφωνήσουν και οι 4 κράτη, για τα και Eurofighter. Προς το παρόν η Γερμανία δεν συμφωνεί».
- Ξετυλίγοντας τα μυστήρια της μαγικής μαντλέν του Μαρσέλ Προυστ
- Κουέντα: Αυτόν θέλει να πάρει από τη Σπόρτινγκ ο Αμορίμ πριν τον… Γκουαρντιόλα
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 8 νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στην Οδησσό
- Νικόλ Κίντμαν: Ο φόβος του θανάτου με κρατά ξύπνια τις νύχτες
- Η Airbnb σε πάει στο Κολοσσαίο και σε μετατρέπει σε… μονομάχο
- Τα πρώτα… 20 χρόνια είναι δύσκολα: Τα τρία ζώδια που θα ζήσουν μεγάλες αλλαγές στις επόμενες δύο δεκαετίες