«Αν εκραγεί το ηφαίστειο τώρα, η ζωή στο Γκρίνταβικ τελειώνει»
«Δεν φοβάμαι, ζω την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία», λέει στα «ΝΕΑ» ο Παύλος Φουρματζίρ, μέλος της ελληνικής κοινότητας που κατοικεί στο Κόπαβογκουρ, δήμο του Ρέικιαβικ
- Χάος για ένα εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα, ουρές και ταλαιπωρία
- EDF: Σε πλήρη λειτουργία ο στόλος των πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία
- Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
Από τη μέρα που άρχισε το ηφαιστειακό σύστημα Fagradalsfjall να βρυχάται, το έδαφος στην Ισλανδία δεν έχει σταματήσει να τρέμει, με τους σεισμούς πλέον να ξεπερνούν τις 12.000 και τους κατοίκους που βρίσκονται στα νοτιοδυτικά παράλια της νησιωτικής χώρας να παρακολουθούν νυχθημερόν από κάμερες στο YouTube την εξέλιξη του ανησυχητικού φαινομένου σε πραγματικό χρόνο.
Ενας εξ αυτών και ο 34χρονος Παύλος Φουρματζίρ, μέλος της ελληνικής κοινότητας του Ρέικιαβικ, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια κατοικεί σε πολυκατοικία στην πόλη Κόπαβογκουρ, 35 χιλιόμετρα από το Γκρίνταβικ, το χωριό – φάντασμα που οι Αρχές εκκένωσαν την Παρασκευή καθώς σε εκείνο το σημείο εντοπίστηκε η μεγαλύτερη περιοχή ανύψωσης του μάγματος που εξαπλώνεται υπογείως σε έναν διάδρομο μήκους 15 χιλιομέτρων.
Ο ίδιος, μιλώντας στα «ΝΕΑ», δηλώνει ότι, παρά τα 32 ενεργά ηφαίστεια, θα συνεχίσει να μένει στην Ισλανδία, ενώ, όσον αφορά το συγκεκριμένο ηφαίστειο – τη δραστηριότητα του οποίου παρακολουθεί στενά, ανεβάζοντας σχετικά ενημερωτικά βίντεο στο κανάλι του eimai.stin.islandia στο TikTok, καθώς είναι και κατ’ επάγγελμα δημιουργός διαφημιστικών βίντεο για το Διαδίκτυο –, ιδανικά θα επιθυμούσε να εκραγεί σύντομα για να τερματιστεί η αγωνιώδης περίοδος αναμονής για όλους.
Στην Ισλανδία υπάρχουν 32 ενεργά ηφαίστεια
«Οι περίπου 4.000 κάτοικοι του Γκρίνταβικ μετακινήθηκαν είτε στις οικογένειές τους είτε στα ειδικά κέντρα που προετοίμασε για αυτούς το κράτος. Εδώ που μένω εγώ δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος σε περίπτωση που εκραγεί το ηφαίστειο, αλλιώς θα μας είχαν ζητήσει ήδη να απομακρυνθούμε. Κίνδυνος μπορεί να προκληθεί, μετά την έκρηξη, από την ομίχλη που ίσως μπλοκάρει τη λειτουργία του κεντρικού αεροδρομίου της χώρας, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο, ή από τον καπνό που είναι πιθανό να πνίξει την πόλη μας, οπότε θα χρειαστεί να φοράμε μάσκες για δύο – τρεις εβδομάδες.
Αυτός ήταν και ένας λόγος που εκκένωσαν το Γκρίνταβικ, εξαιτίας της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Επίσης, θα έχουμε πρόβλημα αν καταστραφεί το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι κοντά στο Γκρίνταβικ γιατί δεν θα έχουμε ρεύμα», εξηγεί ο Παύλος Φουρματζίρ.
Και συνεχίζει: «Κάτω από το Γκρίνταβικ περνά ένας ποταμός μάγματος μήκους 15 χλμ. Οι επιστήμονες λένε ότι το ηφαίστειο μπορεί να εκραγεί σε κάθε σημείο αυτού του υπόγειου διαδρόμου. Και για όσους βρίσκονται πάνω στον διάδρομο είναι τραγικό, όχι γιατί υπάρχει φόβος να χαθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά επειδή θα χαθούν οι περιουσίες τους. Για παράδειγμα, το Γκρίνταβικ είναι ένα χωριό πρόσφατα χτισμένο. Αρκετοί ακόμα πληρώνουν δάνεια γιατί είχαν μόλις φτιάξει τα σπίτια τους. Αν εκραγεί το ηφαίστειο τώρα, η ζωή στο Γκρίνταβικ τελειώνει».
«Δεν φεύγω»
Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση των επιστημόνων προς τους πολίτες της Ισλανδίας, το ηφαίστειο θα έπρεπε να είχε ήδη εκραγεί. «Για κάποιον λόγο δεν έγινε, ίσως γιατί εξαπλώνεται από κάτω», υποθέτει ο 34χρονος που, σε γενικές γραμμές, μπροστά στις εικόνες αποκάλυψης, με το ανοιγμένο έδαφος σε αρκετά σημεία στα νοτιοδυτικά παράλια, καταφέρνει και διατηρεί την ψυχραιμία του.
«Είμαι σούπερ ψύχραιμος επειδή βλέπω ότι οι Ισλανδοί είναι σούπερ ψύχραιμοι. Ακόμα και οι εργάτες, που χτίζουν το τείχος εκεί όπου το ηφαίστειο μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, είναι ψύχραιμοι. Είναι απίθανο πόσο ψύχραιμοι είναι όλοι. Οπότε γιατί να αγχωθώ εγώ; Ακόμα και να ήταν ο κίνδυνος πιο κοντά στο σπίτι μου όμως, το ίδιο θα έλεγα», λέει ο Παύλος Φουρματζίρ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις