Πώς προσέρχονται Ελλάδα – Τουρκία στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Στόχος όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές «είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων
Η αντίστροφη μέτρηση για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας έχει ξεκινήσει. Οι υπουργοί Εξωτερικών, των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν που έχουν την πολιτική επίβλεψη της οργάνωσης αλλά και της εξέλιξης του πολιτικού διαλόγου των δύο χωρών βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για τις λεπτομέρειες και τις συμφωνίες που τελικά θα υπογραφούν.
Στόχος όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές «είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις».
Χαμηλό προφίλ
Σε αυτό το κλίμα η Τουρκία δείχνει να επιμένει στη διατήρηση χαμηλού προφίλ όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, αποφεύγοντας την πολεμική ρητορική του 2022, αλλά και σχόλια που θα μπορούσαν να φέρουν αντιδράσεις.
Έστω και με κάποιες παραφωνίες.
Όπως σχολίαζαν στον in αρμόδιες πηγές το πόσο θα διαρκέσει το καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. Σημείωναν ωστόσο ότι η πρόθεση είναι να προστατευθεί κατά το δυνατόν περισσότερο.
Όσοι δε υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες υπέρ των λύσεων δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε αυτή την περίοδο της «καταλλαγής» όπως την έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα ο Γεραπετρίτης, όπου οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις έχουν παγώσει και η ρητορική είναι εξαιρετικά προσεγμένη, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν η βάση για το επόμενο βήμα.
Μία περίοδος ηρεμίας στην οποία όπως σημειώνουν αναλυτές και διπλωμάτες δεν καλλιεργείται ο στόχος της επίλυσης των ζητημάτων είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα λήξει με επιστροφή στην ένταση.
Το αν Ελλάδα και Τουρκία θα καταφέρουν να διατηρήσουν το καλό κλίμα και να προχωρήσουν στο διάλογο είναι κάτι που κανείς δεν ρισκάρει να προβλέψει αυτή τη στιγμή
Προσήλωση στη διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας δείχνουν και άνθρωποι που αποτελούν στενούς συνεργάτες του Ερντογάν και την περίοδο της έντασης ακολουθούσαν και αυτοί εξαιρετικά επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρύτερου κλίματος. Ενδεικτική η συνέντευξη του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, στα «ΝΕΑ» ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν επωφελείται από την ένταση. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μακροχρόνια ζητήματα και τα περισσότερα από αυτά είναι αλληλένδετα και πολύπλοκα, ωστόσο μπορούμε να τα επιλύσουμε προς όφελος των μελλοντικών γενεών μας.
Οφείλουμε και οι δύο στα παιδιά μας σχέσεις καλής γειτονίας, όπως αυτές που ζήσαμε την εποχή του Ατατούρκ και του Βενιζέλου. Η μεταξύ τους χειραψία ήταν ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον. Πρέπει να συνεχίσουμε με αυτά τα βήματα. Οι χώρες μας βρίσκονται στην ίδια Συμμαχία και έχουμε πολύ καλύτερες συνθήκες σήμερα. Και έχουμε επίσης κοινές προκλήσεις».
Για τον Αλτούν είναι σημαντικό Ελλάδα και Τουρκία να κρατούσουν ανοιχτούς «όλους τους διαύλους ανοιχτούς. Πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλον και όχι σε άλλους για εμάς. Μια τέτοια κοινή κατανόηση θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και σεβασμού απέναντι στις ευαισθησίες και τα ζωτικά συμφέροντα του άλλου. Εφόσον έχουμε περισσότερη διαφάνεια, προβλεψιμότητα και την αίσθηση της καλής γειτονίας, οι δύο χώρες μας θα έχουν αρκετό χώρο για να επιλύσουν τις διαφορές τους».
Αναφερόμενος δε στα μακροχρόνια ζητήματα Ελλάδας – Τουρκίας σημειώνει ότι έχουν πολύπλοκο χαρακτήρα και αναγνωρίζει ότι «η επίλυσή τους απαιτεί αμοιβαία εμπιστοσύνη, προσπάθειες, ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο και φυσικά υπομονή. Ενώ αναζητούμε λύσεις, είναι σημαντικό να αποφύγουμε την κλιμακούμενη ρητορική».
Το αν Ελλάδα και Τουρκία θα καταφέρουν να διατηρήσουν το καλό κλίμα και να προχωρήσουν στο διάλογο είναι κάτι που κανείς δεν ρισκάρει να προβλέψει αυτή τη στιγμή. Όλοι ωστόσο σε επίπεδο δηλώσεων αναγνωρίζουν ότι οι δύο πλευρές έχουν πολύ περισσότερα να κερδίσουν από τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» και την αποφυγή των εντάσεων.
Με ζητούμενο να παραμένει να καταφέρουν όντως να οικοδομήσουν το χώρο που έχει δημιουργηθεί στη βάση των συνεργασιών και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Στόχος ιδιαίτερα δύσκολος αν σκεφτεί κανείς ότι οι πάγιες θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν. Και δη σε ζητήματα που αφορούν θέματα εθνικής κυριαρχίας.
- Αστυνομικός της Βουλής: «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» – Σοκάρει η 35χρονη
- Πάρος: Συνελήφθη ένας από τους ανήλικους για την επίθεση με μαχαίρι στα δύο αδέρφια
- Πόλεις: Ποιες είναι οι καλύτερες για αστική κινητικότητα
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Διπλή ευκαιρία με Ζέλσον και Ελ Κααμπί ο Ολυμπιακός (vid)
- TikTok: Η Αλβανία απαγορεύει τη χρήση του για τουλάχιστον έναν χρόνο