Καύσωνας: Περισσότεροι από 70.000 Ευρωπαίοι μπορεί να πέθαναν το καλοκαίρι του 2022
Νέα μεθοδολογία ανεβάζει την εκτίμηση για τους πλεονάζοντες θανάτους.
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Οι ακραίες θερμοκρασίες του περυσινού καλοκαιριού μπορεί να προκάλεσαν περισσότερους από 70.000 πλεονάζοντες θανάτους στην Ευρώπη, εκτιμά νέα μελέτη, η οποία αναθεωρεί προς τα πάνω τον απολογισμό σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.
Το 2022 ήταν στο σύνολό του το θερμότερο έτος που είχε ζήσει ποτέ η Ευρώπη, μέχρι που το ρεκόρ καταρρίφθηκε από τη φετινή χρονιά, η οποία ήδη θεωρείται η θερμότερη εδώ και τουλάχιστον 125.000 χρόνια, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία παρατήρησης της Γης Copernicus.
Με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Ευρώπη να ξεπερνούν τα κανονικά επίπεδα κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου, κύματα ξηρασίας και σφοδροί καύσωνες έπληξαν πέρυσι χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Η Ελλάδα είχε το 2022 τη δεύτερη υψηλότερη θνησιμότητα λόγω ζέστης στην Ευρώπη
Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση The Lancet Regional Health – Europe, ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στη Βαρκελώνη (ISGlobal) υπολογίζουν τη θνησιμότητα που συνδέεται με τη ζέστη του 2022 σε 16 χώρες για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα ημερήσια δεδομένα.
Η προσέγγιση αυτή υπερέχει σε σχέση με ανάλυση που είχε δημοσιεύσει τον Ιούλιο η ίδια ομάδα, στην οποία εκτιμούσε ότι οι θάνατοι που μπορούν να αποδοθούν στη ζέστη του 2022 κυμαίνονταν γύρω στους 61.000 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η αρχική ανάλυση, εξηγούν οι ερευνητές, βασιζόταν σε εβδομαδιαία συγκεντρωτικά δεδομένα, αντί σε ημερήσια στοιχεία, ένα στατιστικό μειονέκτημα που οδήγησε σε υποτίμηση της θνησιμότητας κατά 10,28%.
H Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις χώρες της νέας ανάλυσης, σύμφωνα όμως με την αρχική εκτίμηση του Ιουλίου η χώρα είχε το καλοκαίρι τη δεύτερη υψηλότερη θνησιμότητα λόγω ζέστης στην Ευρώπη, με 280 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, μετά την Ιταλία που προηγείται με 295.
Η Ισπανία, μια άλλη μεσογειακή χώρα, βρίσκεται στην τρίτη θέση με 237 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Στην Ελλάδα η θνησιμότητα λόγω ζέστης είναι υπερδιπλάσια στις γυναίκες (367 ανά εκατομμύριο) σε σχέση με τους άνδρες (153) και αυξάνεται απότομα μετά την ηλικία των 80 ετών.
Σε απόλυτους αριθμούς, η μελέτη εκτιμούσε ότι 3.092 άνθρωποι στην Ελλάδα πέθαναν από τη ζέστη το καλοκαίρι του 2022.
Μέχρι το 2030, έδειχνε η ανάλυση του Ιουλίου, κατά μέσο όρο 68.000 Ευρωπαίοι θα πεθαίνουν λόγω υψηλών θερμοκρασιών κάθε χρόνο, και περισσότεροι από 94.000 μέχρι το 2040, εκτός αν υπάρξουν δραστικά μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Όπως προειδοποίησαν τον Ιούλιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας και το πρόγραμμα Copernicus, η Ευρώπη θερμαίνεται σήμερα δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, και η μέση θερμοκρασία της το 2022 ήταν 2,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Όπως επισήμανε τότε ο δρ Κάρλο Μπουοντέμπο, επικεφαλής της κλιματικής υπηρεσίας του Copernicus, «το θερμικό στρες-ρεκόρ που έζησαν οι Ευρωπαίοι το 2022 ήταν μια από τις κύριες αιτίες των πλεοναζόντων θανάτων που συνδέονται με τον καιρό στην Ευρώπη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις