Σαμ Αλτμαν: Είναι ο νέος «θεός» της τεχνολογίας;
Ο δημιουργός του ChatGPT προβάλλει ως άξιος συνεχιστής του Μπιλ Γκέιτς και άλλων πρωτοπόρων. H καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Σε πρόσωπο της χρονιάς στον τομέα της τεχνολογίας οδεύει να αναδειχτεί ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης OpenAI Σαμ Αλτμαν.
Οχι μόνο για τις επιτυχίες του στο ΑΙ αλλά και για το γεγονός ότι «κατάφερε» να απολυθεί από το πόστο του και να προσληφθεί ξανά μέσα σε πέντε μόλις ημέρες, με παρέμβαση της ίδιας της Microsoft που είναι πλέον βασικός μέτοχος της OpenAI.
Οραματιστής
Ως οραματιστής κατάφερε να εξαπλώσει την τεχνητή νοημοσύνη περισσότερο από κάθε άλλον μέσω του chatbot ChatGPT, παραδεχόμενος πάντως στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου τους κινδύνους του ΑΙ, λέγοντας ότι: «Αν αυτή η τεχνολογία πάει στραβά, τότε μπορεί να πάει πολύ στραβά».
Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του μέχρι σήμερα στον χώρο είναι τέτοια που έχει φτάσει να παρομοιάζεται με άλλους μεγάλους της τεχνολογίας, όπως ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta / Facebook / Instagram / WhatsApp και ο Στιβ Τζομπς της Apple.
Το ChatGPT ήταν και η μεγάλη επιτυχία της OpenAI που έκανε τελικά εταιρείες κολοσσούς όπως η Microsoft να επενδύσουν σε αυτήν.
Ισως επειδή όλοι τους μοιράστηκαν εκτός από την επιτυχία κι ένα άλλο κοινό: εγκατέλειψαν τις σχολές τους για να ακολουθήσουν το δικό τους όνειρο στην ανάπτυξη τεχνολογίας, έγιναν στην πορεία κροίσοι και ηγήθηκαν μερικών από τις πιο πετυχημένες εταιρείες στον κόσμο.
«Prepper». Ο εβραϊκής καταγωγής Αλτμαν είναι χορτοφάγος και μένει στο Σικάγο. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Σεντ Λούις του Μιζούρι κι αφού παρακολούθησε την John Burroughs School, μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2005 για να σπουδάσει επιστήμη των υπολογιστών.
Φιλοδοξίες
Εφυγε όμως από αυτό έπειτα από έναν χρόνο για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του.
Σε συνέντευξή του το 2016 ο 38χρονος σήμερα Αλτμαν παραδέχτηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος και ανέφερε ότι το να έχει υπολογιστή από την παιδική του ηλικία τον βοήθησε να αναγνωρίσει τη σεξουαλικότητά του, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Coingape.
Είναι επίσης γνωστός ως «Prepper», δίνοντας σημασία στην επιβίωση σε ακραίες συνθήκες.
Σε μια από τις συνεντεύξεις του, είπε ότι διατηρεί αποθήκες με είδη επιβίωσης όπως όπλα, χρυσό, ιωδιούχο κάλιο, αντιβιοτικά, μπαταρίες και μάσκες αερίων. Διαθέτει επίσης μεγάλη έκταση γης για να καταφύγει εκεί αν χρειαστεί.
Η συνεργασία με τον Μασκ
Ο Αλτμαν ίδρυσε την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI το 2015 μαζί με τον Ιλον Μασκ και άλλους επενδυτές – υπέρμαχους της τεχνολογίας. Ο Ιλον Μασκ έφυγε από την εταιρεία το 2018 για να κυνηγήσει άλλα ενδιαφέροντά του, ενώ ο Αλτμαν το 2019 έγινε διευθύνων σύμβουλος σε αυτήν.
Τον Νοέμβριο του 2022 παρουσίασε το ChatGPT, το οποίο σαν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) έγινε διάσημο παντού, με εκατομμύρια καινούργιους χρήστες να το χρησιμοποιούν κάθε εβδομάδα.
Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται σήμερα από φοιτητές μέχρι εργαζομένους σε επιχειρήσεις, τόσο για προσωπικούς όσο και για επαγγελματικούς λόγους.
Και υπόσχεται – με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται – να αλλάξει τον κόσμο, από την εργασία μέχρι την υγειονομική περίθαλψη κι ακόμη παραπέρα.
Το ChatGPT ήταν και η μεγάλη επιτυχία της OpenAI που έκανε τελικά εταιρείες κολοσσούς όπως η Microsoft να επενδύσουν σε αυτήν.
Είναι ενδεικτικό ότι η Microsoft, η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, έχει σήμερα μεγάλο ποσοστό (49%) με επένδυση 13 δισ. δολαρίων – και βασικό λόγο στα δρώμενα της OpenAI.
Πλούσιος
Η επιτυχία έκανε τον Σαμ Αλτμαν πλούσιο αφού σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις η καθαρή περιουσία του κυμαίνεται μεταξύ 500 και 700 εκατ. δολαρίων.
Μεγάλο μέρος του πλούτου του προέρχεται από τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών του και από επενδύσεις σε άλλες εταιρείες.
Οταν πάντως ρωτήθηκε για το εάν κερδίζει πολλά χρήματα μέσω του OpenAI, ο Αλτμαν είχε αναφέρει ότι πληρωνόταν αρκετά για να έχει καλή ασφάλιση υγείας και πως εργάζεται στο OpenAI γιατί αγαπά τη δουλειά του.
Premium εκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις