Τι μπορεί να φταίει και να δεχτούμε «επίθεση» από τον σκύλο μας; – Πώς θα εξαλείψουμε αυτήν τη συμπεριφορά
Κάθε περίπτωση επίθεσης σκύλου προς τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του είναι διαφορετική, όσον αφορά τα αίτια, αλλά και τη μέθοδο διόρθωσης
Ο σκύλος μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά, ακόμη και προς τον άνθρωπό του.
«Όταν αναφερόμαστε σε επιθετικές συμπεριφορές ενός σκύλου, εννοούμε τη φυσική άμυνα του απέναντι σε μία υποτιθέμενη απειλή.
Μία επιθετική συμπεριφορά, συνήθως, δεν παρουσιάζεται ξαφνικά, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σκύλος έχει επιδείξει προειδοποιητικά σημάδια, ή έχει βιώσει μία στρεσσογόνα αρνητική εμπειρία.
Επίσης, οι επιθετικές συμπεριφορές ενός σκύλου μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, στην εκπαίδευσή του, στην ανατροφή του, σε θέματα υγείας, και άλλα», επισημαίνει ο Δημήτρης Πιτσικάλης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων.
Οι λόγοι που ένας σκύλος μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά προς τον ιδιοκτήτη του
Γιατί, όμως, ένας σκύλος φτάνει σε αυτό το σημείο; Να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά προς τον κηδεμόνα/ιδιοκτήτη του;
Η επιθετική συμπεριφορά, τις περισσότερες φορές, δεν συμβαίνει ξαφνικά
«Αυτό, τις περισσότερες φορές, δεν συμβαίνει ξαφνικά. Ο σκύλος έχει επιδείξει σημάδια ενόχλησης κατά το παρελθόν, ή έχει εκδηλώσει τάσεις κυριαρχίας από πολύ νωρίς.
Έτσι, η αξιολόγηση του κουταβιού μας από έναν επαγγελματία εκπαιδευτή είναι απαραίτητη», λέει ο κ. Πιτσικάλης.
Σύμφωνα με τον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, η επίθεση ενός σκύλου προς τον ιδιοκτήτη του μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως:
Α. Ο σκύλος ενδέχεται να αντιμετωπίζει κάποιο θέμα υγείας, πόνου, κοκ.
Β. Ένας σκύλος μπορεί να εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά προς τον χειριστή του, αν τρομάξει.
Αν, για παράδειγμα, ο σκύλος μας κοιμάται, και εμείς τον αγγίξουμε απότομα, είναι πιθανό να μας επιτεθεί. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορούμε να καταλάβουμε πως πρόκειται για μία ενστικτώδη αντίδραση του ζώου.
Γ. Υπάρχουν σκύλοι, οι οποίοι επιδεικνύουν κυριαρχικές τάσεις και κάνουν διαφύλαξη των πόρων τους (χώρος, αντικείμενα, φαγητό, κοκ).
Δ. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον ιδιοκτήτη και η ανταγωνιστικότητα ανάμεσά τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα λάθος χειρισμών του ίδιου του χειριστή.
Πώς αντιμετωπίζουμε τον σκύλο μας
Αναλόγως με την περίσταση, όπως τονίζει ο κ. Πιτσικάλης, η αντίδραση του ιδιοκτήτη θα πρέπει να διαφέρει.
Αν, για παράδειγμα, ο σκύλος μας αντιδράσει επιθετικά προς εμάς ενώ έχει φοβηθεί, το να τον επιπλήξουμε/μαλώσουμε δεν έχει καμία βάση, καθώς, όχι μόνο δεν θα του μάθει ότι δεν ήταν «σωστό» αυτό που έκανε, αλλά θα δυσκολέψει και τη μεταξύ μας σχέση, διότι ο σκύλος μας, ενδεχομένως, θα αρχίσει να μας φοβάται.
Αν, όμως, για παράδειγμα, ο σκύλος μας εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά προς εμάς επειδή κάνει διαφύλαξη ενός παιχνιδιού του, η λύση θα ήταν να αφαιρέσουμε τον εν λόγω πόρο, ώστε να μην έχει πρόσβαση σε αυτόν. Επιπροσθέτως, μαθαίνουμε στον σκύλο μας να αφήνει κάτι, όταν του το ζητάμε. Και μέσω των ασκήσεων εμπιστοσύνης, ο σκύλος μας δεν θα μας θεωρεί απειλή.
Πρόληψη και εκπαίδευση
«Οι σκύλοι, ως συναισθανόμενα έμβια όντα, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο – ούτε στο σύνολό τους, αλλά ούτε και σε όλες τις συνθήκες», διευκρινίζει ο κ. Πιτσικάλης και συμπληρώνει: « Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η έγκαιρη εκπαίδευση ενός σκύλου και η αντιμετώπιση των οποιοδήποτε μη επιθυμητών συμπεριφορών ενδείκνυται να ξεκινά από πολύ νωρίς, προληπτικά κυρίως, και όχι όταν οι μη επιθυμητές συμπεριφορές έχουν, ήδη, κλιμακωθεί».
● Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία.
Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Dobermanονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του.
Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία.
Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreaming about twister chaser o’bg.
Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον Borut Modic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
- meteo.gr: Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα
- Βελγική αστυνομία: «Έλληνες οι οδηγοί»
- Σλοβακία: Θέτει θέμα αντιποίνων κατά της Ουκρανίας για τον τερματισμό της διαμετακόμισης φυσικού αερίου
- Άρμι Χάμερ: Δεν είναι κανίβαλος, είναι kinky & ξέρει ότι το Χόλιγουντ δε λησμονεί
- Πρέσπες: Έκκληση για αίμα για τον 17χρονο τραυματία του τραγικού τροχαίου
- «Πού να μην πάτε το 2025» – Ποιο ελληνικό δημοφιλές νησί βρίσκεται στη λίστα με τους «προορισμούς προς αποφυγήν»