ΣΥΡΙΖΑ: Μητσοτάκης και Σαμαράς χωρίζουν τους ρόλους για τα ελληνοτουρκικά – Ζητά ενημέρωση αρχηγών
«Ναι» στον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου», τονίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέτουν σαφείς κόκκινες γραμμές.
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για το τι θα συζητηθεί, πριν τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι σαφής: Στηρίζουμε σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων», τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου, με αφορμή την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Όχι σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση
Παράλληλα, θέτουν σαφείς κόκκινες γραμμές σε σχέση με τον διάλογο: Αποστρατιωτικοποίηση και κυριαρχία. «Τονίζουμε τη σαφή προοπτική της Χάγης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Όχι σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση. Και με καθαρή στρατηγική που θα δεσμεύει την Τουρκία στον διάλογο ώστε να μην μπορεί να αξιοποιήσει αύριο την εικόνα του καλού παιδιού και μετά να επανέλθει στην ένταση όταν αποκομίσει τα οφέλη που θέλει (πχ. F16). Άλλωστε έχουμε κάνει και σχετικές προτάσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις», επισημαίνουν.
«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη»
Οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν επίσης ότι η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία χειρίζονται το θέμα της Τουρκίας με εσωκομματικούς όρους και εσωκομματικά παιχνίδια.
«Δυστυχώς όπως έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά από το 2021, στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει μια τέτοια συγκροτημένη στρατηγική με αρχή μέση και τέλος για την Τουρκία. Η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ χειρίζονται το θέμα της Τουρκίας με εσωκομματικούς όρους. Με κριτήριο τις εσωτερικές τους ισορροπίες και τα εσωκομματικά τους παιχνίδια και όχι το συμφέρον της χώρας. Με τα γνωστά αποτελέσματα.
Με τον πρωθυπουργό πότε να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποτελεί εθνική εξαίρεση, λέγοντας ότι ο πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη για εμάς με στόχο να αλιεύσει ψήφους σε πιο σκληρό ακροατήριο. Πότε να μιλά για υποχωρήσεις για να προσεγγίσει άλλο ακροατήριο.
Και τώρα στη ΝΔ φθάνουν στο σημείο να χωρίζουν τους ρόλους με τον κ. Σαμαρά για να παίξουν αυτό το πολιτικό παιχνίδι: Ότι δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει διάλογο ενώ ο νυν θέλει. Την ίδια στιγμή το μήνυμα που βγαίνει προς την Τουρκία και στους εταίρους μας είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει συνεκτική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος, την οποία προωθεί αποφασιστικά αλλά επιδίδεται σε εσωκομματικά παιχνίδια», λένε χαρακτηριστικά οι πηγές.
Και καταλήγουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Στο πλαίσιο αυτό δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη και ζητάμε να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για το τι θα συζητηθεί, πριν τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Άλλωστε θυμίζουμε ότι πριν την προηγούμενη Σύνοδο (τον Μάρτιο 2016) είχε συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσουμε σαφή απάντηση για το πώς και σε ποιο πλαίσιο θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες. Ένα θέμα το οποίο αποφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση να απαντήσει».
Στις 7 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν στην Αθήνα
Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφτεί αυθημερόν τη χώρα μας καθώς δεν θα διανυκτερεύσει, ενώ το πρωί οι υπουργοί θα δει ο καθένας τους ομολόγους τους. Οι υπουργοί Εξωτερικών, οι διπλωματικοί εκπρόσωποι, και οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, στη συνέχεια θα γίνει η συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει η συνάντηση υπό μορφή γεύματος.
Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα συμμετέχουν, από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί:
– Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης (μαζί με Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου & Κώστα Φραγκογιάννη),
– Άμυνας: Νίκος Δένδιας,
– Μετανάστευσης: Δημήτρης Καιρίδης,
– Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη,
– Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη,
– Οικονομικών: Κωστής Χατζηδάκης,
– Παιδείας: Κυριάκος Πιερρακάκης.
Και από την Τουρκία οι:
– Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν,
– Άμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ,
– Εσωτερικών: Αλί Γερλίκαγια,
– Τουρισμού – Πολιτισμού: Μεχμέτ Νουρί Ερσόι,
– Οικονομικών: Μεχμέτ Σισμέκ,
– Ενέργειας – Τεχνολογίας: Αλπαρσλάν Μπαιρακτάρ,
– Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις