ΕΕ: Ναι σε θετική ατζέντα με την Τουρκία, αλλά υπό όρους
Στόχος είναι να επισημανθεί πού θα μπορούσε να υπάρχει στενότερη δέσμευση με την Τουρκία, πάντα υπό προϋποθέσεις και όρους, και χωρίς να μπαίνουν στην άκρη τα ακανθώδη ζητήματα
- Πώς θα λάβουν προσαύξηση στη σύνταξη οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι
- Ναζιστική συγκέντρωση σε παράσταση για την Άννα Φρανκ στις ΗΠΑ - Κρατούσαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς
- Τι σχέση μπορεί να έχουν, το μυλόξιδο, η ρίγανη και η καλέντουλα, με την ωτίτιδα του σκύλου μας;
- Αυτή ήταν η τελευταία καταχώρηση της βασίλισσας Ελισάβετ στο ημερολόγιό της λίγο πριν πεθάνει
Σε τρεις κατηγορίες αναμένεται να χωριστούν οι τομείς συνεργασίας ΕΕ – Τουρκίας στην κοινή έκθεση που ετοιμάζουν η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη.
Μετά την αρνητική και με σαφή μηνύματα έκθεση για την διεύρυνση, στην παρούσα περίπτωση ο στόχος είναι να επισημανθεί πού θα μπορούσε να υπάρχει στενότερη δέσμευση με την Άγκυρα, πάντα υπό προϋποθέσεις και όρους, και χωρίς ωστόσο να μπαίνουν στην άκρη τα ακανθώδη ζητήματα της «περίπλοκης» σχέσης και μεταξύ αυτών είναι το Κυπριακό, η θέση της Τουρκίας σε περιφερειακά θέματα όπως η Μέση Ανατολή και δη μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αλλά και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στη χώρα.
Υπέρ επαναφοράς του διαλόγου υψηλού επιπέδου
Εν τούτοις, η ΕΕ τάσσεται υπέρ επαναφοράς των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας που είχαν ανασταλεί το 2019, υπό τον όρο όμως όπως τονίζεται ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να απέχει από όλες τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και όλες τις άλλες ενέργειες που δεν σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ.
Θα μπορούσαν επίσης να πραγματοποιούνται διάλογοι υψηλού επιπέδου για το κλίμα, την υγεία, τη μετανάστευση και την ασφάλεια, τη γεωργία, την καινοτομία ή ακόμη και για το εμπόριο.
Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και τα περιφερειακά ζητήματα, αναμένεται στην έκθεση να γίνει αναφορά στη τακτική διεξαγωγή διαλόγων ΕΕ-Τουρκίας με πιο δομημένο τρόπο, με σκοπό να είναι πιο αποτελεσματικοί και λειτουργικοί, αλλά να προσκαλείται και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπες συναντήσεις των ομολόγων του.
Σε σχέση με την τομεακή συνεργασία, το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης και η μετανάστευση αναμένεται να είναι στις προτάσεις της Κομισιόν και του Ύπατου Εκπροσώπου.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις