Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Παρατείνεται η εκεχειρία για δύο ημέρες - Προχωρά η ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων

Live: Παρατείνεται η εκεχειρία για δύο ημέρες – Προχωρά η ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων

Δείτε live στο in - Παράταση της εκεχειρίας – «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί» απειλεί ο Νετανιάχου

Περισσότεροι Ισραηλινοί όμηροι και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα Δευτέρα, ενώ συμφωνήθηκε η διήμερη παράταση της εκεχειρίας.

Η Χαμάς  δήλωσε ότι θα απελευθερώσει 20 ομήρους τις επόμενες δύο ημέρες, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι μετά την εκεχειρία η επίθεση του στρατού θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, αναμένεται σήμερα να ζητήσει από την κυβέρνησή του να εγκρίνει προϋπολογισμό «πολέμου», ύψους 30 δισεκατομμυρίων σέκελ. Την ίδια ώρα η κατάσταση στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, είναι απελπιστική.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

06:25 Παρατείνεται για δύο ημέρες η εκεχειρία στη Γάζα

Διαβάστε όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

04:50 Η βία κατά των Παλαιστινίων δημοσιογράφων συνεχίζεται

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων αναφέρει ότι έχει καταγράψει επιθέσεις εναντίον Παλαιστίνιων δημοσιογράφων έξω από τη φυλακή Ofer τις τελευταίες ημέρες.

Αρκετοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση την Κυριακή ενώ κάλυπταν την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές, δήλωσε η CPJ.

04:25 Ένα από τα παιδιά που απελευθερώθηκαν από ισραηλινή φυλακή δήλωσε στο Al Jazeera ότι ξυλοκοπήθηκε από ισραηλινούς φρουρούς την περασμένη εβδομάδα και έσπασε το χέρι και το δάχτυλό του

Ο Νοχάμεντ Ναζάλ, ένας έφηβος από την Τζενίν, δήλωσε ότι δεν του δόθηκε καμία θεραπεία στη φυλακή στην έρημο Negev παρά τα τραύματά του και ότι το μόνο που του έβαλε ο Ερυθρός Σταυρός ήταν να του κρεμάσει το χέρι με γάζα μετά την απελευθέρωσή του.

«Δεν μου έδωσαν τίποτα», είπε, αναφερόμενος στους Ισραηλινούς. «Έσπασα το χέρι μου, δεν μπορώ να κουνήσω το δάχτυλό μου».

Η μητέρα του, που στεκόταν δίπλα του καθώς του έπαιρνε συνέντευξη, είπε ότι δεν είχε ιδέα για το τι του συνέβαινε.

«Δεν υπήρχαν τηλεφωνήματα, επισκέψεις, τίποτα», είπε.

04:00 Ο Μπλίνκεν ευχαριστεί το Κατάρ για τη βοήθεια στην απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Αλ Θάνι τη Δευτέρα, ευχαριστώντας τον για «τη συνεργασία και τις κρίσιμες προσπάθειες του Κατάρ να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς».

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προστίθεται ότι ο Μπλίνκεν «χαιρέτισε την ασφαλή ανάκτηση της τετράχρονης Αμερικανίδας Αμπιγκέιλ Ιντάν», καθώς και «την ενημέρωση του Αλ Θάνι ότι οι πλευρές συμφώνησαν να παρατείνουν την ανθρωπιστική παύση στη Γάζα για τις επόμενες 48 ώρες«.

03:35 Η παλαιστίνια ακτιβίστρια Αχέντ Ταμίμι βρίσκεται στον κατάλογο των 50 κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της παράτασης της εκεχειρίας

Η εξέχουσα Παλαιστίνια ακτιβίστρια Ahed Tamimi φέρεται να περιλαμβάνεται στον κατάλογο που εγκρίθηκε νωρίτερα με 50 γυναίκες Παλαιστίνιες κρατούμενες που εγκρίθηκε για πιθανή πρόωρη απελευθέρωση στο πλαίσιο της παράτασης της συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα εβραιόφωνα μέσα ενημέρωσης.

Η Ταμίμι συνελήφθη μόλις πριν από τρεις εβδομάδες για ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ταμίμι έγινε σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα αφότου φυλακίστηκε ως έφηβη επειδή χαστούκισε έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Είπε ότι οι στρατιώτες είχαν πυροβολήσει τον ξάδελφό της στο κεφάλι με σφαίρα από καουτσούκ μια ώρα πριν από την συνάντηση που έγινε viral.

Η Tamimi, η οποία ήταν 16 ετών τότε, παραδέχτηκε στο πλαίσιο συμφωνίας για την απολογία της την επίθεση σε στρατιώτη των IDF, την υποκίνηση σε βία και τη διατάραξη της τάξης των στρατιωτών σε δύο άλλες περιπτώσεις.

03:10 Η αστυνομία του Ισραήλ λέει ότι οι γραμμές έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργούν λόγω «απροσδιόριστου σφάλματος»

Η αστυνομία του Ισραήλ αναφέρει ότι οι γραμμές έκτακτης ανάγκης είναι εκτός λειτουργίας εν μέσω ενός απροσδιόριστου «προσωρινού σφάλματος» στην υπηρεσία.

«Η γραμμή έκτακτης ανάγκης 100 της αστυνομίας δεν είναι ενεργή», αναφέρει η αστυνομία, προσθέτοντας ότι και οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να κατευθύνονται στο 052-2020100.

Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών Magen David Adom αναφέρει ότι οι καλούντες μπορούν να καλέσουν το 073-2630400 για ιατρική βοήθεια και αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, «λόγω δυσλειτουργίας στις γραμμές έκτακτης ανάγκης».

02:45 Παλαιστίνιος κρατούμενος: Κάθε μέρα ήταν χειρότερη από την προηγούμενη – Δεν ξέραμε τι θα επακολουθούσε

Ο κρατούμενος Σαντάμ Τακάτκα αφού απελευθερώθηκε σήμερα ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, προέβη σε μερικές σύντομες δηλώσεις.

«Ζούσαμε κανονικά στη φυλακή.Ξαφνικά, οι μονάδες καταστολής μπήκαν μέσα, πήραν τις τηλεοράσεις και μας αντιμετώπισαν βίαια».

Κάθε μέρα ήταν χειρότερη από την προηγούμενη. Ζούσαμε με την ελπίδα, χωρίς να ξέρουμε τι θα επακολουθούσε. Αλλά είχαμε ελπίδα

Περιγράφει πώς οι υπηρεσίες των φυλακών είπαν ψέματα σε μια ομάδα κρατουμένων ότι θα απελευθερωθούν την Πέμπτη, αλλά κατέληξαν να μεταφέρουν τους κρατούμενους σε ένα νέο τμήμα της φυλακής την Παρασκευή, και ότι αυτού του είδους ο ψυχολογικός πόλεμος είναι συνηθισμένος μεταξύ των νεαρών κρατουμένων.

02:20 Παλαιστίνη: «Ρώτησε τον δεσμοφύλακα αν κηρύχθηκε ανακωχή και τον σκότωσαν στο ξύλο»

Ένας από τους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από τη φυλακή της ερήμου Νεγκέβ μιλάει για το μαρτύριο του φυλακισμένου Παλαιστίνιου Thaer Abu Assab, ενός από τους έξι Παλαιστίνιους κρατούμενους που σκοτώθηκαν από το κατοχικό καθεστώς από τις 7 Οκτωβρίου.

«Οι συνθήκες των κρατουμένων είναι πολύ σκληρές.Υπάρχει πολύ λίγο φαγητό, μας χτυπούν, υπάρχει ένας μάρτυρας, σκοτώθηκε στο τμήμα της φυλακής όπου ήμουν εγώ, ο Thaer Abu Assab».

Τον χτυπούσαν και τον χτυπούσαν μέχρι που πέθανε

«Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε να φέρουν το γιατρό, ο γιατρός έφτασε μετά από 1,5 ώρα, αλλά είχε «φύγει». Δεν νοιάστηκαν γι’ αυτόν, ακόμα και όταν ήταν ξαπλωμένος στο πάτωμα, σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Πέθανε εκεί στο πάτωμα και παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό. Με βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς.

Τον σκότωσαν επειδή έκανε μια ερώτηση, ρώτησε τον δεσμοφύλακα, υπάρχει ανακωχή; Ο δεσμοφύλακας απάντησε: «Όχι». Τη νύχτα μπήκαν μέσα και τον σκότωσαν».

01:50 Τρία έφηβα κορίτσια και 30 παιδιά απελευθερώθηκαν από την πλευρά των Παλαιστινίων

Όταν γίνεται λόγος για παιδιά κρατούμενους στο Ισραήλ δυστυχώς δεν είναι καθ’ υπερβολήν, τις τελευταίες ημέρες έχουν απελευθερωθεί πάρα πολλά από τα παιδιά-κρατούμενους.

Το απελευθερωμένο παιδί κρατούμενος Μοχάμαντ Ταρίκ Χάουγουασίν έφτασε στο σπίτι της οικογένειάς του στον καταυλισμό της Τζενίν, δύο ημέρες μετά την απελευθέρωσή του στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων της αντίστασης λόγω της επίθεσης της IOF στον καταυλισμό.

Περιγράφει τους ξυλοδαρμούς από τις υπηρεσίες των φυλακών πριν από την απελευθέρωσή του.

Η μητέρα του είπε: «Τα συναισθήματά μου δεν μπορούν να περιγραφούν. Η χαρά μας δεν θα είναι ποτέ πλήρης γιατί το μυαλό μας είναι με τις οικογένειες των μαρτύρων που έχασαν τα πάντα».

01:30 Απελευθερώθηκε η 16χρονη Νοφούζ που αντί να απελευθερωθεί την Παρασκευή κατέληξε στο νοσοκομείο

Η 16χρονη Παλαιστίνια από το Sheikh Jarrah της Ιερουσαλήμ, η οποία είναι φυλακισμένη από το 2021 και τα 14 της χρόνια αφέθηκε ελεύθερη. Καταδικάστηκε σε 12 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές κατοχής μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Η 16χρονη χωμένη στην αγκαλιάτου πατέρα της, επιτέλους ελεύθερη.

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να αποφυλακιστεί πριν από δύο ημέρες και ο πατέρας της κρατήθηκε όλη την ημέρα στο διαβόητο κέντρο κράτησης Moskobiya, πριν μεταφερθεί ξαφνικά στο νοσοκομείο και στη συνέχεια επιστρέψει στις φυλακές Damon.

Παρότι ήταν προγραμματισμένο να απελευθερωθεί την Παρασκευή, εν τέλει κατέληξε στο νοσοκομείο θύμα ξυλοδαρμού από στρατιώτες.

01:10 Το Ισραήλ εγκρίνει λίστα 50 Παλαιστινίων κρατουμένων γυναικών για μελλοντική ανταλλαγή

Όπως ενημέρωσε και η παλαιστινιακή πλευρά πως θα απελευθερωθούν μονάχα γυναίκες, έτσι και το Ισραήλ με τη σειρά του κατάρτισε αποκλειστικά λίστα με γυναίκες κρατούμενες για μελλοντικές ανταλλαγές ομήρων – αιχμαλώτων.

Η Χαμάς δήλωσε νωρίτερα ότι έλαβε έναν κατάλογο 33 Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές σε αντάλλαγμα για τους 11 ισραηλινούς ομήρους.

Είπε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις γυναίκες κρατούμενες και 30 ανήλικοι.

00:50 Επιβολή σκληρών μέτρων κατά των λιποτακτών από 1 Δεκεμβρίου για το Ισραήλ

Σκλήρότερα μέτρα από την 1η Δεκεμβρίου στους Ισραηλινούς λιποτάκτες στη Γάζα.

Ο στρατός αναφέρει περίπου 2.000 λιποτάκτες, κυρίως στρατεύσιμους, η απουσία των οποίων -ενώ άλλοι προσφέρονται εθελοντικά να υπηρετήσουν σε καιρό πολέμου- υπονομεύει τις αξίες της υπευθυνότητας και της ισότητας.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα εφαρμόζουν αυστηρότερες ποινές κατά των στρατιωτών αδικαιολογήτως απόντων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων η ποινή είναι 1 μέρα φυλάκιση σε στρατιωτική φυλακή για κάθε ημέρα απουσίας από την μονάδα.

00:25 Διαμαρτυρία και δυσπιστία, ισραηλινή μονάδα αρνήθηκε να επιστρέψει στο πεδίο

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης συζητούν την αυξανόμενη κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων εν μέσω της απόλυσης αξιωματικών που αποσύρθηκαν από τις μάχες στη Γάζα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «αποτυχία παροχής κάλυψης κατά τη διάρκεια μιας εισβολής, με αποτέλεσμα μια θανατηφόρα ενέδρα».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν μια κατάσταση διαμαρτυρίας και δυσπιστίας εντός των δυνάμεων του Ισραήλ. Περίπου οι μισοί στρατιώτες ενός στρατιωτικού λόχου αρνήθηκαν να επανέλθουν στη μάχη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντιπαράθεση με την απόλυση δύο αξιωματικών που επέλεξαν να αποσυρθούν από τη μάχη όταν ο στρατιωτικός λόχος έμεινε χωρίς υποστήριξη πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα 

00:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι 11 αιχμάλωτοι που απελευθερώθηκαν στη Γάζα επέστρεψαν τώρα στο Ισραήλ, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους και θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
  • Τρεις Παλαιστίνιες γυναίκες και 30 παιδιά αναμένεται να απελευθερωθούν σύντομα από τις ισραηλινές φυλακές.
  • Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δηλώνει στο Al Jazeera ότι η διήμερη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα είναι ένα θετικό σημάδι που ελπίζουμε ότι μπορεί να «προετοιμάσει το έδαφος για μια πιο βιώσιμη εκεχειρία».
  • Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανακοίνωση του Κατάρ και της Χαμάς ότι η εκεχειρία θα παραταθεί έως το πρωί της Πέμπτης- ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφέρει ότι ελπίζει ότι η παράταση θα οδηγήσει σε περισσότερες αναγκαίες παραδόσεις βοήθειας.
  • Οι οικογένειες τριών Παλαιστίνιων φοιτητών που πυροβολήθηκαν στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι οι νέοι στοχοποιήθηκαν «απλώς και μόνο επειδή ήταν Παλαιστίνιοι».

23:40 Οικογένειες Παλαιστινίων που αναμένεται να ελευθερωθούν συγκεντρώνονται στη Ραμάλα

23:22 Επίσκεψη Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πιέσει για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων που κρατούνται στην περιοχή και θα εργαστεί για τη βελτίωση της προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι ο Μπλίνκεν θα συζητήσει το μέλλον της Γάζας και την ανάγκη για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με «περιφερειακούς εταίρους».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε αμέσως το ταξίδι.

23:02 Οι 11 όμηροι που απελευθερώθηκαν έφτασαν στο Ισραήλ

Οι 11 αιχμάλωτοι είναι οι τελευταίοι που απελευθερώθηκαν, την τέταρτη ημέρα της εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς. Θα υποβληθούν σε ιατρική αξιολόγηση και στη συνέχεια θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους, ανέφερε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

22:53 Κατάρ: Ελπίζουμε ότι αυτή η δυναμική θα ανοίξει την πόρτα για διαρκή και βιώσιμη εκεχειρία

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κατάρ Αλ Ανσάρι δήλωσε στο Al Jazeera ότι η παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα σηματοδοτεί μια «ελπιδοφόρα στιγμή» στην οποία το Κατάρ ελπίζει ότι μπορεί να βασιστεί για να αυξήσει τον αριθμό των αιχμαλώτων που απελευθερώνονται και να «προετοιμάσει το έδαφος για μια πιο βιώσιμη εκεχειρία».

Ειδικότερα ανέφερε:

«Ελπίζουμε πρώτα απ’ όλα ότι θα αυξήσουμε τον αριθμό των ομήρων που βγαίνουν» από τη Γάζα.

«Κάθε μέρα που μπορούμε να κερδίσουμε ηρεμία, φυσικά είναι κάτι πολύτιμο για τον λαό της Γάζας, ειδικά όταν πρόκειται για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες 48 ώρες με την ελπίδα να παραταθεί περαιτέρω η εκεχειρία».

«Ελπίζουμε ότι αυτή η δυναμική θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε την πόρτα για διαπραγματεύσεις για μια πιο διαρκή και βιώσιμη εκεχειρία».

Η ομάδα διαμεσολάβησης του Κατάρ εργάζεται «νυχθημερόν»- «είμαι αρκετά σίγουρος ότι η ομάδα θα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει τώρα που προχωράμε σε αυτές τις δύο επιπλέον ημέρες».

22:51 Δήλωση του Μπάιντεν για τους τρεις Παλαιστίνιους φοιτητές που έπεσαν θύματα πυροβολισμών ενόπλου

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο ίδιος και η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν «έμαθαν με τρόμο ότι τρεις φοιτητές παλαιστινιακής καταγωγής» πυροβολήθηκαν.

«Ενώ περιμένουμε περισσότερα γεγονότα, γνωρίζουμε το εξής: δεν υπάρχει απολύτως καμία θέση για τη βία ή το μίσος στην Αμερική», συνεχίζει η δήλωση.

Προστίθεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παράσχει κάθε πόρο που θα χρειαστεί για να βοηθήσει στην έρευνα για τους πυροβολισμούς.

22:44 Παρατείνεται η κράτηση του διευθυντή του Αλ Σίφα

Η Ισραηλινή Ραδιοτηλεοπτική Αρχή αναφέρει ότι η κράτηση του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα, Muhammad Abu Salamiya, παρατάθηκε για 45 ημέρες.

Αντιμετωπίζει έρευνα με την κατηγορία της «βοήθειας προς τον εχθρό».

Ο διευθυντής του Αλ Σίφα συνελήφθη μαζί με άλλους γιατρούς μετά την πολιορκία και την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο. Ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι κάτω από το νοσοκομείο βρίσκεται αρχηγείο της Χαμάς, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα

22:41 UNICEF: Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ζητούν νερό, τροφή και ειρήνη

Ο Τζέιμς Έλντερ από τη UNICEF δηλώνει στο Al Jazeera ότι «η κατάσταση παραμένει τραγική» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Περιγράφει τις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες και το αίσθημα θλίψης που έχει ριζώσει στη Λωρίδα της Γάζας μετά από εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών και μαζικών απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Η UNICEF, είπε ο Έλντερ, είναι απασχολημένη με τη διανομή όσο το δυνατόν περισσότερης βοήθειας στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας. «Αυτά που έρχονται είναι τα σωστά πράγματα όπως μαγειρικό αέριο, αλεύρι, νερό, καύσιμα, φάρμακα αλλά οι ουρές σχηματίζουν χιλιόμετρα».

Τόνισε ωστόσο ότι οι παραδόσεις παραμένουν ανεπαρκείς «μετά από επτά εβδομάδες απόλυτης φρίκης».

Για το μέλλον, είπε ότι η οργάνωσή του ζητά να ανοίξουν περισσότερα περάσματα στη Γάζα, ώστε να «πολλαπλασιαστεί η βοήθεια», και αυτή η παύση των μαχών να μετατραπεί σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Υπάρχουν τρία πράγματα που οι άνθρωποι φαίνεται να ζητούν σταθερά στη Γάζα: νερό, τρόφιμα και ειρήνη».

22:31  Το Ιράν ζητά να διερευνηθεί η χρήση χημικών όπλων από το Ισραήλ

Το Ιράν κάλεσε τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) να διερευνήσει αναφορές για χρήση χημικών όπλων από το Ισραήλ κατά την πρόσφατη επίθεσή του κατά της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

22:25 Βίντεο με την εισβολή των Ισραηλινών αστυνομικών σε σπίτι Παλαιστίνιας που απελευθερώνεται σήμερα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν απόψε στα σπίτια των οικογενειών πολλών Παλαιστινίων κρατουμένων στην Ιερουσαλήμ, οι οποίοι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι απόψε στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής με το Ισραήλ.

Τοπικές πηγές ανέφεραν στο παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA ότι μεγάλη ισραηλινή δύναμη εισέβαλε στα σπίτια αρκετών Παλαιστίνιων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν αργότερα απόψε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής και απείλησε τις οικογένειές τους να μην γιορτάσουν την απελευθέρωσή τους.

22:22 Εννιά παιδιά και δύο γυναίκες – Αυτοί είναι οι Ισραηλινοί όμηροι που ελευθέρωσε η Χαμάς

Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν την τέταρτη μέρα της εκεχειρίας

22:06  Οι 11 Ισραηλινοί παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό – Απελευθερώθηκαν 33 Παλαιστίνιοι – Βίντεο της Χαμάς

Στους Ισραηλινούς ομήρους που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα περιλαμβάνονται 3 Γάλλοι πολίτες, 2 Γερμανοί και 6 Αργεντινοί είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ. Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την παράδοσή τους στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κατάρ ανέφερε ακόμα σε ανάρτησή του ότι απελευθερώθηκαν 33 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και 30 ανήλικοι.

21:52 Η Αμερικανή ηθοποιός Σίνθια Νίξον κατεβαίνει σε απεργία πείνας έξω από τον Λ. Οίκο ζητώντας να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα

Η Σίνθια Νίξον, Αμερικανή ηθοποιός που έχει γίνει γνωστή στην Ελλάδα από τη συμμετοχή της στο Sex and the City, προχωρά μαζί με βουλευτές και ακτιβιστές σε πενθήμερη απεργία πείνας έξω από τον Λευκό Οίκο ζητώντας μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της απεργίας πείνας, οι ακτιβιστές κατήγγειλαν τον ρόλο του Μπάιντεν στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των μαχών.

Η Νίξον υπογράμμισε την μεγάλη σφαγή στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας δεκάδων δημοσιογράφων και εργαζομένων του ΟΗΕ, καθώς και της καταστροφής ολόκληρων γειτονιών.

«Η φαινομενική αδιαφορία του προέδρου μας για τον απίστευτο φόρο αίματος που η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ επιβάλλει σε αθώους πολίτες δεν αντανακλά ούτε στο ελάχιστο την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αμερικανών», δήλωσε.

«Και θα ήθελα να κάνω μια προσωπική έκκληση στον πρόεδρο να ανακτήσει την ενσυναίσθηση για την οποία είναι τόσο γνωστός και να κοιτάξει τα παιδιά της Γάζας και να φανταστεί ότι είναι τα δικά του παιδιά».

21:38 Χαιρετίζει την παράταση της εκεχειρίας ο Μπορέλ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι μετέφερε την υποστήριξή του για την παράταση της εκεχειρίας σε συνομιλία που είχε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry.

Ο Μπορέλ ανέφερε σε ανάρτησή του ότι η παράταση «θα επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και περαιτέρω απελευθέρωση ομήρων».

«Επαίνεσα τον καθοριστικό ρόλο της Αιγύπτου στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας», πρόσθεσε.

21:25 Παλαιστίνιοι γύρω από τη φωτιά στα συντρίμμια του σπιτιού τους

Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται γύρω από τη φωτιά ανάμεσα στα ερείπια του σπιτιού τους που καταστράφηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα. Η έλλειψη ρεύματος και καυσίμων έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.

21:10 Ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι Παλαιστίνιας κρατούμενης που αναμένεται να απελευθερωθεί σήμερα

Μεγάλες δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι της κρατούμενης Ναφούζ Χαμάντ στην Ιερουσαλήμ, όπου αναμένεται να απελευθερωθεί απόψε στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

21:08 Οι έντεκα Ισραηλινοί όμηροι που θα απελευθερωθούν σήμερα είναι από το Κιμπούτς Νιρ Οζ

Οι 11 όμηροι που πρόκειται να απελευθερωθούν απόψε από τη Χαμάς είναι κάτοικοι του Κιμπούτς Νιρ Οζ. Μετά την απελευθέρωσή τους, 49 είναι οι κάτοικοι του Νιρ Οζ που παραμένουν όμηροι στη Γάζα.

Η πρόεδρος του κιμπούτς, Osnat Peri, δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλη ανακούφιση απόψε, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία για τους αγαπημένους μας που βρίσκονται ακόμα στην αιχμαλωσία της Χαμάς. Απαιτούμε την επιστροφή όλων των ομήρων, αμέσως και με οποιοδήποτε κόστος».

21:04 Νετανιάχου: Συνεχίζουμε με το σχέδιο για τους ομήρους όπως έχουμε συμφωνήσει – Οι στόχοι μας παραμένουν

«Συνεχίζουμε το σχέδιο για τους ομήρους όπως συμφωνήθηκε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης της κυβέρνησης: «Όσον αφορά τους ομήρους – συνεχίζουμε με το σχέδιο όπως συμφωνήθηκε και συνεχίζουμε επίσης με τον κεντρικό στόχο που έχουμε θέσει:

Να επιτύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων, να εξαλείψουμε τη Χαμάς και φυσικά να διασφαλίσουμε ότι αυτή η απειλή δεν θα επαναληφθεί στη Γάζα, Δεν θα υπάρξει ένα καθεστώς που ενθαρρύνει την τρομοκρατία, εκπαιδεύει την τρομοκρατία και πληρώνει για την τρομοκρατία».

21:01 Ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι εργάζεται για να δει την εκεχειρία να πραγματοποιείται και να παρατείνεται

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ότι παραμένει σε επαφή με τους «ηγέτες του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι κάθε πτυχή της συμφωνίας θα εφαρμοστεί».

«Έχω πιέσει σταθερά για μια παύση των μαχών ώστε να επιταχυνθεί και να επεκταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που πηγαίνει στη Γάζα και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε ξεχωριστή ανάρτηση του Λευκού Οίκου προστίθεται ότι ο Μπάιντεν «θα συνεχίσει να εργάζεται για την παράταση της παύσης πέραν των δύο επιπλέον ημερών».

20:52 Ο Λίβανος δεν επιθυμεί πόλεμο – Η επέκταση της σύγκρουσης είναι στα χέρια του Ισραήλ

«Ο Λίβανος δεν θέλει ούτε επιδιώκει τον πόλεμο», αναφέρει το λιβανέζικο υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο X.

Κάλεσε «τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να σταματήσουν τις απειλές για την καταστροφή του Λιβάνου και τις καθημερινές και επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές παραβιάσεις της κυριαρχίας του Λιβάνου».

Από τις 8 Οκτωβρίου, η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με τον ισραηλινό στρατό στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

20:43 Χαμάς: Η επόμενη φάση της συμφωνίας θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο γυναίκες και παιδιά

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε απόψε ότι η οργάνωση προσπαθεί να επιτύχει μια νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων, όχι μόνο γυναικών και παιδιών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, Khalil al-Hayya, η Χαμάς κατάφερε να εντοπίσει έναν αριθμό επιπλέον ομήρων, επιτρέποντας την παράταση της εκεχειρίας κατά δύο ημέρες. Σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera, ο al-Hayya δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επόμενη φάση -η επιστροφή των ομήρων εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά- θα ξεκινήσει αμέσως μετά την τρέχουσα κατάπαυση του πυρός.

20:39 Τι αποκαλύπτει για την επόμενη μέρα ο «άνθρωπος κλειδί» της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς

«Ελπίζουμε πως αυτή η ανθρωπιστική παύση θα οδηγήσει σε κάτι πιο μακροχρόνιο, ενδεχομένως να οδηγήσει σε μία κατάπαυση πυρός», τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Κατάρ και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Δρ. Ματζέν Μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρ, λίγο πριν την εκπνοή της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο ίδιος διεμήνυσε ότι οι προσπάθειες της χώρας του για την εξεύρεση μιας λύσης στο Παλαιστινιακό θα συνεχιστούν και υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στην απελευθέρωση των ομήρων και φυλακισμένων.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

20:36 Γκάλαντ: Η ισραηλινή επιχείρηση μετά την εκεχειρία θα είναι μεγαλύτερη και σε όλη τη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με ισραηλινούς στρατιώτες και απείλησε για μεγαλύτερη επιχείρηση στη Γάζα μετά την εκεχειρία.

Είπε στους στρατιώτες να περιμένουν μια ξεκούραστη και αναζωογονημένη Χαμάς όταν ξαναρχίσουν οι μάχες, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Θα συναντήσετε κάτι που είναι λίγο πιο προετοιμασμένο, έτσι και αυτοί θα συναντήσουν πρώτα τις βόμβες της πολεμικής αεροπορίας, και μετά τα βλήματα των αρμάτων μάχης και του πυροβολικού, και τις μπουλντόζες D9, και τέλος τα πυρά των μαχητών πεζικού», δήλωσε ο Γκαλάντ.

20:24 Αίγυπτος: Θα απελευθερωθούν και έξι Ταϊλανδοί μαζί με τους Ισραηλινούς ομήρους

20:20 Η Χαμάς δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των παιδιών που θα απελευθερωθούν σήμερα

Συνολικά 30 παιδιά θα απελευθερωθούν σήμερα και τρεις γυναίκες. Η Χαμάς δημοσίευσε κατάλογο με τα ονόματά τους.

20:15 Ο ηγέτης της Χαμάς Yahya Sinwar συναντήθηκε προσωπικά με τους ομήρους – «Είστε ασφαλείς»

Όπως μεταδίδουν ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης ο ηγέτης της Χαμάς Yahya Sinwar συναντήθηκε προσωπικά με ομήρους σε τούνελ της οργάνωσης.

Το channel 12 δημοσίευσε την είδηση σημειώνοντας μάλιστα ότι ο ηγέτης της οργάνωσης του μίλησε σε άπταιστα εβραϊκά λέγοντάς τους «Γεια σας είμαι ο Yahya Sinwar. Είστε προστατευμένοι εδώ, δεν θα σας συμβεί τίποτα».

19:56 Οργάνωση Αμερικανο-αράβων στις ΗΠΑ για την υγεία των τριών Παλαιστίνιων που δέχτηκαν πυρά στο Βερμόντ

Η Αμερικανο-αραβική Επιτροπή κατά των Διακρίσεων αναφέρει ότι ένας από τα θύματα παραμένει σοβαρά τραυματισμένος, ένας είναι σε κρίσιμη κατάσταση και ένας αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο σήμερα.

«Η ADC συνεργάζεται στενά με τους φοιτητές και τις οικογένειές τους», ανέφερε η ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι καλεί τις αρχές του Βερμόντ να αντιμετωπίσουν τους πυροβολισμούς ως έγκλημα μίσους, καθώς και ότι καλεί τις ομοσπονδιακές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα για εγκλήματα μίσους.

Για τους πυροβολισμούς έχει συλληφθεί ένας άνδρας.

19:51 Το σχόλιο του Λευκού Οίκου για την παράταση της εκεχειρίας

«Προκειμένου να παραταθεί η εκεχειρία, η Χαμάς δεσμεύτηκε να απελευθερώσει άλλες 20 γυναίκες και παιδιά τις επόμενες δύο ημέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

«Ελπίζουμε να δούμε την παύση να παρατείνεται περαιτέρω και αυτό θα εξαρτηθεί από τη Χαμάς που θα απελευθερώσει περισσότερους ομήρους», είπε.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να θέτουν όρους στην στρατιωτική βοήθεια προκειμένου να πιέσουν το Ισραήλ να περιορίσει τις απώλειες αμάχων κατά τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, ο Κίρμπι είπε: «Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε τους Ισραηλινούς, καθώς διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, να το κάνουν με τη μέγιστη δυνατή προσοχή για τη ζωή αθώων πολιτών».

19:46 Πώς οι σεΐχηδες του Κατάρ έγιναν ο νο1 διαπραγματευτής για απελευθέρωση ομήρων

Το Κατάρ έχει καταφέρει να αποκτήσει έναν εξέχοντα ρόλο στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και για την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμάλωτους. Πώς όμως το κράτος του Κόλπου έγινε μία από τις πιο εξέχουσες χώρες στις διαπραγματεύσεις για περιπτώσεις ομηρίας;

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

19:39 Ξεκίνησε η διαδικασία παράδοσης ομήρων από τη Χαμάς

19:22 «Καλά νέα που μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος του πολέμου» λέει η Χαμάς για την παράταση της εκεχειρίας

Ο Ghazi Hamad δήλωσε στο Al Jazeera ότι η Χαμάς θέλει να «σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητα» κατά του παλαιστινιακού λαού.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να παρατείνουμε μέχρι να φτάσουμε στο τέλος αυτού του πολέμου και της επιθετικότητας κατά του λαού μας στη Γάζα», δήλωσε ο Χαμάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από την κυβέρνηση του Κατάρ και την αιγυπτιακή κυβέρνηση, ακόμη και από τις δυτικές κυβερνήσεις, θέλουν την κατάπαυση του πυρός», είπε.

Ο Hamad πρόσθεσε ότι ελπίζει να δει τη διεθνή κοινότητα να πιέζει το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή του και «να τερματίσει αυτή την καταστροφή» σε βάρος των Παλαιστινίων.

19:19 Επιβεβαίωσε το Ισραήλ τη συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαιώνει τη συμφωνία με τη Χαμάς για παράταση της κατάπαυσης του πυρός κατά δύο ημέρες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 20 ακόμη ομήρων.

19:16 Η Χαμάς έλαβε κατάλογο κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σήμερα

Η Χαμάς αναφέρει ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει τρεις γυναίκες, και συγκεκριμένα τις Yasmin Shaaban και Etaf Jaradat – και οι δύο από την Τζενίν – και την Nufouth Hamad από την Ιερουσαλήμ.

«Ο κατάλογος περιλάμβανε επίσης τα ονόματα 30 παιδιών, τα ονόματα των οποίων θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα», αναφέρει η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

19:13 Πεντάγωνο: Σομαλοί και όχι οι Χούθι πίσω από την απόπειρα πειρατείας πλοίου που συνδέεται με το Ισραήλ

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η απόπειρα πειρατείας εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν την Κυριακή φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε από Σομαλούς πειρατές και όχι από τους Χούθι της Υεμένης.

Ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό ανταποκρίθηκε χθες σε σήμα κινδύνου από το εμπορικό δεξαμενόπλοιο Central Park που είχε καταληφθεί από ένοπλους. Οι επιτιθέμενοι μεταφέρθηκαν στο USS Mason ενώ το πλήρωμά του πλοίου είναι ασφαλείς, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε, αλλά οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι αυτά τα πέντε άτομα είναι Σομαλοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ.

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα περιστατικό που σχετίζεται με πειρατεία», πρόσθεσε ο Ράιντερ.

19:10 Καμία επιβεβαίωση ακόμη από το Ισραήλ για την παράταση της εκεχειρίας

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε στην παράταση, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το Τελ Αβίβ δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε κάποια επίσημη δήλωση για την παράταση.

19:00 Νεογέννητο ανασύρεται ζωντανό από τα συντρίμμια στη Γάζα

Σε βίντεο καταγράφηκε μια σπάνια στιγμή χαράς των Παλαιστίνιων διασωστών, καθώς κατάφεραν να ανασύρουν σώο ένα κοριτσάκι από τα ερείπια του σπιτιού του, το οποίο καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

18:47 Επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος ότι Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν για παράταση της εκεχειρίας

18:26 Η Ερυθρά Ημισέληνος δεν μπόρεσε να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα σήμερα

Από την έναρξη της εκεχειρίας 150 φορτηγά με βοήθεια κατάφεραν να εισέλθουν στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια περιοχή, ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος.

Πενήντα από αυτά τα φορτηγά ήταν αιγυπτιακά που εισήλθαν απευθείας από το πέρασμα της Ράφα και κατευθύνθηκαν στις βόρειες περιοχές, ξεπερνώντας έτσι «τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη φόρτωση και εκφόρτωση των φορτίων», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αμπού Μουσάμπα, διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της PRCS.

18:24 Επιβεβαιώνει η Χαμάς την παράταση της εκεχειρίας

Σε ανακοίνωσή της, η παλαιστινιακή ομάδα αναφέρει ότι η προσωρινή εκεχειρία παρατάθηκε σε συμφωνία με το Κατάρ και την Αίγυπτο και σύμφωνα με τους ίδιους όρους.

18:18 Κατάρ: Παρατείνεται η εκεχειρία για δύο ημέρες

Ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι επιβεβαίωσε με δήλωσή του ότι «επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας».

18:16 «Η κατάπαυση πυρός δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα στη Χαμάς», λέει ο πρώην επικεφαλής Ασφαλείας του Ισραήλ

Η Χαμάς θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα παύση των μαχών για να βελτιώσει τη θέση της, αλλά όχι κατά πολύ, δήλωσε ο Jacob Nagel, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ και ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών στη WSJ.

Η Χαμάς δεν θα μπορέσει να επανεξοπλιστεί ή να φέρει ενισχύσεις, αλλά θα μπορέσει να ανασυντάξει τις σημερινές δυνάμεις της και να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα τρόφιμα, νερό και το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον Nagel, καύσιμα. Είπε ότι και το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιήσει τον χρόνο για να αντικαταστήσει τις κουρασμένες δυνάμεις, να βελτιώσει την υλικοτεχνική υποδομή και να «προετοιμάσει εκπλήξεις» για τη Χαμάς.

18:13 Αξιωματούχος της Χαμάς: Ετοιμάζουμε νέες λίστες ομήρων για να προωθηθεί η παράταση της κατάπαυσης πυρός

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν δήλωσε στο κανάλι Al-Arabi του Κατάρ ότι «ετοιμάζουμε νέους καταλόγους ομήρων για να διασφαλίσουμε ότι θα προωθηθεί η παράταση της εκεχειρίας».

18:08 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η Αίγυπτος και το Κατάρ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την παράταση της εκεχειρίας κατά δύο ημέρες, λέει ο Diaa Rashwan, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου.
  • Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τέταρτη ανταλλαγή Ισραηλινών με Παλαιστίνιους. Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενημέρωση τις οικογένειες για τους 11 ομήρους που θα απελευθερωθούν.
  • Ένας ύποπτος συνελήφθη για τον πυροβολισμό τριών Παλαιστινίων στην πολιτεία Βερμόντ των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς η επίθεση ερευνάται ως ύποπτο έγκλημα υποκινούμενο έγκλημα μίσους.
  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαρακτήρισαν την κατάσταση στη Γάζα ως τραγική
  • Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης καταδίκασε την κράτηση δύο διακεκριμένων επικεφαλής νοσοκομείων και απαίτησε την απελευθέρωσή τους, τονίζοντας ότι έχουν προστασία βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πιέζει για πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός αντί για προσωρινή εκεχειρία, λέγοντας ότι «η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα».

18:02 Τα γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι έχουν ενημερώσει τις οικογένειες των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα

17:58 «Βασανισμοί μέχρι θανάτου» – Έφηβοι Παλαιστίνιοι που απελευθερώθηκαν περιγράφουν ξυλοδαρμούς μέχρι θανάτου στις ισραηλινές φυλακές

Παλαιστίνιοι έφηβοι που απελευθερώθηκαν από ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ δήλωσαν ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και ότι αρκετοί συγκρατούμενοι τους ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Ο Khalil Mohamed Badr al-Zamaira, 18 ετών, ήταν μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν την Κυριακή. Ήταν 16 ετών όταν συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Είπε ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι κακομεταχειρίζονται και ξυλοκοπούνται στη φυλακή και ότι δεν υπάρχει διαφορετική μεταχείριση για τα παιδιά.

«Δεν έκαναν διάκριση μεταξύ ηλικιωμένων και νέων», δήλωσε στο Middle East Eye. «Δύο έφηβοι μεταφέρθηκαν από τη φυλακή Ofer με σπασμένα πλευρά. Δεν μπορούσαν να κινηθούν».

Ομοίως, ο Omar al-Atshan, ένας απελευθερωμένος Παλαιστίνιος έφηβος, δήλωσε ότι κακομεταχειρίστηκαν και βασάνισαν τον ίδιο στη φυλακή Naqab, όπου κρατούνταν πριν από την απελευθέρωσή του.

«Η κακομεταχείριση ήταν απερίγραπτη», δήλωσε στο Al Jazeera κατά τη διάρκεια ζωντανής κάλυψης της άφιξης απελευθερωμένων κρατουμένων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Κυριακή.

Πρόσθεσε ότι ένας κρατούμενος, τον οποίο αναγνώρισε ως Thaer Abu Assab, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια της κράτησης.

«Είχε υποστεί πάρα πολύ ξύλο. Φωνάξαμε για βοήθεια, αλλά οι γιατροί έφτασαν μετά από μιάμιση ώρα, αφού ήταν ήδη νεκρός από τα βασανιστήρια.

«Βασανίστηκε εξαιτίας μιας ερώτησης- ρώτησε τον διευθυντή αν υπήρχε εκεχειρία. Στη συνέχεια, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου».

17:48 Αυξάνονται οι ελπίδες για την επιτυχία της σημερινής ανταλλαγής κρατουμένων

Ο διπλωματικός συντάκτης του Al Jazeera, James Bays, αναφέρει ότι πλέον «πλησιάζουμε» σε μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τη σημερινή ανταλλαγή κρατουμένων.

Ο Bays ανέφερε ότι πηγές λένε ότι 11 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν σε οποιαδήποτε πιθανή ανταλλαγή σήμερα.

«Πιστεύουμε ότι, με βάση οι ανταλλαγές γίνονται πάντα επί τρία, θα υπάρξουν 33 Παλαιστίνιοι που θα απελευθερωθούν», είπε.

«Όλες οι πλευρές εκφράζουν κάποια σιγουριά για την απελευθέρωση αυτή σήμερα, αλλά είδαμε τι συνέβη το βράδυ του Σαββάτου», είπε, αναφερόμενος στην παραλίγο κατάρρευση της συμφωνίας εκεχειρίας το Σαββατοκύριακο. «Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο».

17:40 Χρήστες του X ζητούν από τον Μασκ να επισκεφθεί τη Γάζα

Οι ακτιβιστές του Twitter ξεκινούν την εκστρατεία visitGaza, προτρέποντας τον Έλον Μασκ να παρακολουθήσει τις συνέπειες των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

Η εκστρατεία πραγματοποιείται με φόντο την επίσκεψη του δισεκατομμυριούχου νωρίτερα σήμερα σε ισραηλινούς οικισμούς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ανώτερους Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

17:34 Διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ καλούν τον ΟΗΕ να μιλήσει για τις γυναίκες, που όπως λένε, βιάστηκαν από τη Χαμάς

Στην Ιερουσαλήμ σήμερα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών για να καλέσουν τα Ηνωμένα Έθνη να μιλήσουν για τις γυναίκες που, όπως λένε, βιάστηκαν από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

«Θέλουμε να φωνάξουν για όλες τις γυναίκες στο Ισραήλ. Όπως φωνάζουν για όλες τις άλλες γυναίκες στον κόσμο. Δεν έχει σημασία ποια είναι η εθνικότητά σας ή από πού έρχεστε. Πρέπει να φωνάξετε για τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, που βιάστηκαν», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η Linor Abargil, μια Ισραηλινή δικηγόρος που συμμετείχε στη διαμαρτυρία.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε έρευνα πριν από δύο εβδομάδες σχετικά με τους ισχυρισμούς για σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια των επιθέσεων – αλλά δήλωσε ότι η έρευνα είναι πολύπλοκη και πιθανότατα θα διαρκέσει μήνες. Μία από τις αναφορές προέρχεται από μια γυναίκα που λέει ότι βιάστηκε στον χώρο του φεστιβάλ Nova.

Το Σαββατοκύριακο, η UN Women, μια ομάδα που εργάζεται για την ισότητα των φύλων, έγραψε στο X ότι «ανησυχεί για τις αναφορές βίας με βάση το φύλο στις 7 Οκτωβρίου» και κάλεσε για μια «αυστηρή έρευνα με προτεραιότητα τα δικαιώματα, τις ανάγκες και την ασφάλεια των ατόμων που επηρεάζονται».

17:29 Το Ισραήλ ενημερώνει τους συγγενείς των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν απόψε

17:20 Ο ΟΗΕ πιέζει για μόνιμη εκεχειρία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πιέζει για μια πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός αντί για μια προσωρινή εκεχειρία, λέγοντας ότι η «ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα».

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρρίκ, ανέφερε: «Ο διάλογος που οδήγησε στη συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί, καταλήγοντας σε μια πλήρη ανθρωπιστική εκεχειρία, προς όφελος του λαού της Γάζας, του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες με κάθε δυνατό τρόπο», είπε.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς, δήλωσε ο Ντουζαρρίκ.

Τις τελευταίες ημέρες της παύσης, τα Ηνωμένα Έθνη μπόρεσαν να αυξήσουν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Παρόλα αυτά, ο Ντουζαρρίκ δήλωσε ότι η βοήθεια «μόλις και μετά βίας καταγράφει τις τεράστιες ανάγκες 1,7 εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων».

17:14 Η Γερμανία υποστηρίζει την παράταση της εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς

Η Γερμανία δηλώνει ότι υποστηρίζει την παράταση της εκεχειρίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως «γέφυρα προς μια πολιτική διαδικασία» για μια μόνιμη λύση.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Kathrin Deschauer δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock τόνισε στους συμμετέχοντες στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Ισπανία ότι η εκεχειρία πρέπει να διαρκέσει «όσο το δυνατόν περισσότερο» ώστε να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

«Το κεντρικό ζήτημα για το οποίο αγωνιζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι να δούμε ο ένας τον πόνο του άλλου. Γιατί μόνο αν μπορέσει να θεραπευτεί ο πόνος των άλλων, θα σταματήσει και ο δικός σου πόνος. Οι Ισραηλινοί μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια μόνο αν οι Παλαιστίνιοι ζουν με ασφάλεια», φέρεται να δήλωσε η Baerbock.

17:00 Αίγυπτος – Κατάρ: Είμαστε κοντά στο να κλείσουμε τη συμφωνία εκεχειρίας για δύο ημέρες

Η Αίγυπτος και το Κατάρ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την παράταση της εκεχειρίας του Ισραήλ με τη Χαμάς κατά δύο ημέρες, δήλωσε ο Diaa Rashwan, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) της Αιγύπτου.

Η διήμερη παράταση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 20 ισραηλινών ομήρων και 60 παλαιστίνιων κρατουμένων, είπε.

Με την απελευθέρωση 11 ισραηλινών ομήρων να αναμένεται τη Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την απελευθέρωση 33 Παλαιστινίων, πρόσθεσε ο Ρασβάν.

16:53 WSJ: Η εκεχειρία θα παραταθεί τουλάχιστον για μία ημέρα

Η Wall Street Journal επικαλείται πηγές από τις ομάδες διαμεσολάβησης του Κατάρ και της Αιγύπτου σύμφωνα με τις οποίες η εκεχειρία θα παραταθεί τουλάχιστον για μία ημέρα. Η Χαμάς, αναφέρουν, θέλει η κατάπαυση του πυρός να διαρκέσει άλλες τέσσερις ημέρες ενώ το Ισραήλ θέλει η εκεχειρία να ανακοινώνεται μέρα – μέρα.

Το κύριο ζήτημα είναι ότι το Ισραήλ από τη Χαμάς τα ονόματα των 10 ομήρων που προτίθεται να ελευθερώνει ανά ημέρα, αλλά η παλαιστινιακή οργάνωση αντιτείνει ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει τέτοιο κατάλογο καθώς αιχμάλωτοι βρίσκονται και στα χέρια της Ισλαμικής Τζιχάντ και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

16:42 Αίγυπτος: 11 Ισραηλινοί αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα

Η Αίγυπτος δηλώνει ότι η απελευθέρωση 11 Ισραηλινών ομήρων αναμένεται τη Δευτέρα, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 33 Παλαιστινίων κρατουμένων.

16:37 Φεύγουν από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια πριν εκπνεύσει η εκεχειρία

Με ό,τι μπορούν να κουβαλήσουν Παλαιστίνιοι από τη βόρεια Γάζα κατευθύνονται νοτιότερα

Ηλικιωμένοι, γυναίκες, ασθενείς και παιδιά εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

16:33 Η Ρωσία καταγγέλλει την ισραηλινή επίθεση στο αεροδρόμιο της Δαμασκού

Η Ρωσία, συμμαχική δύναμη στο καθεστώς του Άσαντ στη Συρία, καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού ως προκλητικές και επικίνδυνες υπό το πρίσμα του πολέμου στη Γάζα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι τα πλήγματα της Κυριακής θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις εντάσεις στην περιοχή, που έχουν ήδη πυροδοτηθεί από τον πόλεμο στη Γάζα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την τελευταία προκλητική επίθεση του Ισραήλ σε μια σημαντική εγκατάσταση μη στρατιωτικής υποδομής της Συρίας», ανέφερε η Ζαχάροβα σε δήλωσή της.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια τέτοια πρακτική ενέχει εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες, ιδίως στο πλαίσιο της απότομης επιδείνωσης της κατάστασης στη ζώνη της παλαιστινιακής-ισραηλινής σύγκρουσης και της επακόλουθης αύξησης της περιφερειακής έντασης».

16:25 Ισραήλ: Δώσαμε στη Χαμάς τη δυνατότητα να παραταθεί η εκεχειρία

Το Ισραήλ έδωσε στη Χαμάς την επιλογή να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Eylon Levy. Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος δήλωσε ότι οι προσπάθειες Καΐρου – Ντόχα είναι κοντά στην παράταση της εκεχειρίας κατά δύο ημέρες.

16:17 223 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 56 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 215 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 55 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, τουλάχιστον άλλοι οκτώ, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν από ισραηλινούς εποίκους, οι επιθέσεις των οποίων έχουν αυξηθεί από τότε που άρχισε η επίθεση στη Γάζα.

16:10 Ψάχνουν κουβέρτες και ρούχα για να ζεσταθούν στη Γάζα

Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι μένουν σε σκηνές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Πολλές από αυτές είναι αυτοσχέδιες κατασκευές και δεν είναι αρκετά ισχυρές για να αντέξουν τη βροχή και τους ανέμους.

Σε αυτές ζουν πολλά παιδιά και τη νύχτα, που κάνει πολύ κρύο, δεν έχουν παπλώματα για να μένουν ζεστά.

Παλαιστίνιοι μέσα στις λάσπες προσπαθούν να βρουν καταφύγιο

Σύμφωνα με το BBC, άνθρωποι ψάχνουν στα χαλάσματα για παλιές κουβέρτες και οτιδήποτε άλλο μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να κρατήσουν τα παιδιά τους ζεστά, ενώ άλλοι έχουν επιστρέψει στα κατεστραμμένα σπίτια τους ψάχνοντας παλιά ρούχα στα ερείπια.

16:04 Ο Έλον Μασκ συμφώνησε με τον Νετανιάχου ότι η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί

Ο Έλον Μασκ τάχθηκε σήμερα υπέρ του Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς, λέγοντας ότι μια πρόκληση είναι να «σταματήσει επιτέλους η προπαγάνδα που πείθει τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε, ξέρετε, δολοφονίες».

Αφότου άκουσε τον Νετανιάχου να λέει ότι η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, ο Μασκ συμφώνησε μαζί του, λέγοντας: «Δεν υπάρχει επιλογή» και πρόσθεσε «Θα ήθελα κι εγώ να βοηθήσω».

15:57 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Τεράστιες οι ανθρωπιστικές ανάγκες» στη Γάζα

Τη δεινή κατάσταση στη Γάζα περιγράφει ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Νικόλας Παπαχρυσοστόμου. «Δεν υπάρχουν καύσιμα, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, οι συνθήκες υγιεινής και αποχέτευσης είναι επισφαλείς και οι εκτοπισμένοι είναι παντού».

15:51 Ιορδανία: Το Ισραήλ ενεργεί σαν να είναι υπεράνω του νόμου – Γενοκτονία στη Γάζα

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «ενεργεί σαν να είναι υπεράνω του νόμου», ενώ «καταστρέφει 30 χρόνια δουλειάς» στην προσπάθεια για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Η προσπάθεια καθίσταται άνευ νοήματος με τη συνέχιση αυτού του πολέμου με όλο και περισσότερους ανθρώπους να χάνουν την πίστη τους στη βιωσιμότητα αυτής της διαδικασίας» δήλωσε ο Αϊμάν αλ Σαφάντι.

«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα εμπίπτει στο πεδίο του νομικού ορισμού της γενοκτονίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ «εργάζεται συστηματικά για να υπονομεύσει τις προοπτικές για ειρήνη, για να αρνηθεί στον παλαιστινιακό λαό τον πολιτισμό του, την ιστορία του, το δικαίωμά του να υπάρχει».

15:40 Ανησυχία της Ερυθράς Ημισέληνου για τη σύλληψη δύο διευθυντών νοσοκομείων

Ο Awni Khattab, διευθυντής του ιατρικού κέντρου Χαν Γιουνίς και ο Mohammed Abu Salmiya, διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα, συνελήφθησαν σε ισραηλινό σημείο ελέγχου στις 22 Νοεμβρίου, αναφέρει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS).

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκονται, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΠΟΥ.

Η Ερυθρά Ημισέληνος καταδίκασε την κράτησή τους και απαίτησε την απελευθέρωσή τους, τονίζοντας ότι προστατεύονται βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

15:34 Ισραηλινή πηγή στο CNN: Ένα από τα προβλήματα με τη λίστα των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθεί σήμερα είναι ότι δεν περιλαμβάνει μητέρες

15:25 Τι απαντά το Ισραήλ για τα περί χρήσης λευκού φωσφόρου

Νωρίτερα σήμερα ένας Βρετανοπαλαιστίνιος χειρουργός που εργάζεται στη Γάζα δήλωσε ότι υπέστη εγκαύματα από φώσφορο.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε στους ισχυρισμούς του, λέγοντας ότι χρησιμοποιούν μόνο νόμιμα όπλα και πυρομαχικά.

«Τα βλήματα που χρησιμοποιούνται από τους IDF δεν περιέχουν λευκό φώσφορο. Διαθέτουμε οβίδες καπνού που περιέχουν λευκό φώσφορο, οι οποίες είναι νόμιμες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» ισχυρίζονται.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το Ισραήλ ότι θέτει «τους αμάχους σε κίνδυνο σοβαρών και μακροχρόνιων τραυματισμών» με τη χρήση λευκού φωσφόρου σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

15:14 Νετανιάχου: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη λίστα των ομήρων

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη λίστα των ομήρων που θα απελευθερωθούν συνεχίζονται και ότι συναισθάνονται το άγχος των οικογενειών των αιχμαλώτων.

15:08 Εικόνες καταστροφής σε χωριό της κεντρικής Γάζας

Εικόνες και βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα social media δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές στην πόλη Juhor ad-Dik, στη Γάζα.

Μετά από περισσότερες από 50 ημέρες συνεχών ισραηλινών βομβαρδισμών, σχεδόν 15.000 Παλαιστίνιοι στον θύλακα έχουν σκοτωθεί και πάνω από 30.000 έχουν τραυματιστεί.

Ορισμένες από τις πιο έντονες μάχες έλαβαν χώρα στα βόρεια, μετά τις εντολές του Ισραήλ για εκκένωση και τις επακόλουθες χερσαίες επιχειρήσεις.

14:58 «Ο Ερυθρός Σταυρός αρνήθηκε να της πάει φάρμακα» καταγγέλλει η κόρη της 84χρονης ομήρου

Η κόρη της Έλμα Αβραάμ, της 84χρονης που βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση μετά την απελευθέρωσή της από τη Χαμάς, επέκρινε τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό επειδή, όπως είπε, δεν φρόντισε τη μητέρα της.

«Η μητέρα μου δεν άξιζε να επιστρέψει σε αυτήν την κατάσταση. Ο Ερυθρός Σταυρός αρνήθηκε να της φέρει τα φάρμακά της. Έφτασε με πολύ χαμηλούς σφυγμούς και θερμοκρασία σώματος 28 βαθμούς Κελσίου, στα πρόθυρα απώλειας των αισθήσεων και τραυματισμένη παντού.

Την εγκατέλειψαν δύο φορές – μια φορά στις 7 Οκτωβρίου και μια δεύτερη φορά από όλες τις οργανώσεις που θα έπρεπε να την είχαν σώσει. Ελπίζω να μην καταφέρουν να την νικήσουν» κατήγγειλε η κόρη της Έλμα, σύμφωνα με τους Times of Israel.

14:50 Ειδικοί σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων ζητούν έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν σήμερα την έναρξη ανεξάρτητων ερευνών σχετικά με «κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.

«Ανεξάρτητοι ερευνητές θα πρέπει να λάβουν τους απαραίτητους πόρους, την υποστήριξη και την πρόσβαση προκειμένου να διεξαγάγουν γρήγορες, εις βάθος και αμερόληπτες έρευνες για εγκλήματα που μπορεί να έχουν διαπραχθεί από όλα τα μέρη της σύγκρουσης» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

«Η ευθύνη να διεξαχθεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (…) είναι μια θεμελιώδης νομική υποχρέωση».

14:45 Κοντά σε συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα;

Πηγές από την Αίγυπτο λένε ότι οι διαπραγματεύσεις για την παράταση της εκεχειρίας προχωρούν και, σύμφωνα με τη haaretz, έχουν επικεντρωθεί στην επίλυση ορισμένων διαφορών σχετικά με τη διάρκεια της παράτασης και τον κατάλογο των Παλαιστινίων κρατουμένων που πρέπει να απελευθερωθούν από το Ισραήλ.

14:39 Επισκέφτηκε κατεστραμμένο από τη Χαμάς κιμπούτς ο Μασκ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξενάγησε τον Έλον Μασκ σε ισραηλινό κιμπούτς που καταστράφηκε κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

14:33 Πλάνα από τις επιχειρήσεις επίλεκτης μονάδας των IDF στη Γάζα

Οι IDF δίνουν στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν τις επιχειρήσεις της επίλεκτης μονάδας Shaldag της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας,

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η μονάδα ηγήθηκε της επιδρομής στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και αποκάλυψε το δίκτυο τούνελ της Χαμάς.

Ήταν επίσης μία από τις πρώτες μονάδες που ανταποκρίθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, «πολεμώντας τους τρομοκράτες της Χαμάς στο Κιμπούτς Μπε’έρι και σε άλλες περιοχές».

14:24 Ισραήλ και Χαμάς διαφωνούν για τον διαχωρισμό των οικογενειών κατά την απελευθέρωση

Μίας από τις διαφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αφορούν, σύμφωνα με τη haaretz, στον διαχωρισμό των μελών της ίδιας οικογένειας κατά την απελευθέρωση.

Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Μάγια Ρεγκέβ που απελευθερώθηκε. Ο αδερφός της, Ιτάι, παραμένει στα χέρια της Χαμάς, κατά παράβαση της συμφωνίας.

14:15 «Ανυπομονεί να δει τα αδέλφια της» λέει ο θείος της 4χρονης που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς

Η 4χρονη Αβιγκέιλ απελευθερώθηκε χθες, Κυριακή, από τη Χαμάς και, όπως είπε ο θείος της μιλώντας στο Ynet, είναι καλά αλλά πολύ κουρασμένη και «ανυπομονεί να συναντήσει τα αδέλφια της».

Η 4χρονη Αβιγκέιλ

«Θέλει χυμό σταφυλιού και σνακ, αυτό είναι όλο. Και να δει αυτούς που αγαπάει περισσότερο» λέει ο θείος της Αβιγκέιλ.

14:08 Ισραήλ: «Στο χέρι» της Χαμάς η παράταση της εκεχειρίας

Το Ισραήλ δηλώνει ανοιχτό σε παράταση της εκεχειρίας αν απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι.

Ο Έιλον Λεβί, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, δήλωσε, σύμφωνα με το Al Jazeera, ότι η Χαμάς είναι ενήμερη για την πρόθεση του Ισραήλ να παρατείνει την εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ακόμη αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

14:05 Πάνω από 60 συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Το Al Jazeera μεταδίδει ότι περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει ότι περισσότεροι από 3.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στην περιοχή, από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου.

13:55 Εργαζόμενος της Unicef λέει ότι δεν έχει δει ποτέ τόσα πολλά παιδιά να πληγώνονται από τον πόλεμο

Ένας εργαζόμενος της Unicef που επέστρεψε πρόσφατα από τη βόρεια Γάζα δήλωσε στο BBC News ότι δεν έχει δει ποτέ τόσα πολλά παιδιά τόσο σοβαρά τραυματισμένα από μια σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Έλντερ, οι «πληγές του πολέμου» που έχουν υποστεί τα παιδιά της Παλαιστίνης είναι οι χειρότερες που έχει δει στα 20 χρόνια που εργάζεται για την οργάνωση αρωγής.

Οταν μια οβίδα ή άλλα εκρηκτικά όπλα χτυπούν τα σπίτια των ανθρώπων αφήνουν πολλούς επιζώντες με σπασμένα οστά, τραύματα από θραύσματα και «φρικτά εγκαύματα», όπως αναφέρει.

Ο ίδιος εξηγεί ότι επειδή πολλά νοσοκομεία είναι εμπόλεμες ζώνες ή έχουν κλείσει, έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδιες ιατρικές εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε μέρη όπως πάρκινγκ, εκκλησίες και κήπους.

Αφηγείται την ιστορία της συνάντησης με ένα επτάχρονο αγόρι που είχε χάσει και τους δύο γονείς του και τον δίδυμο αδελφό του, ρωτώντας τη θεία του παιδιού -που τώρα το φροντίζει- γιατί το παιδί έκλεινε συνεχώς τα μάτια του ενώ μιλούσε:

«Είπε ότι είναι τόσο τρομοκρατημένος που θα ξεχάσει πώς μοιάζουν η μαμά και ο μπαμπάς του. Έτσι θέλει να συνεχίσει να τους φαντάζεται, να μην τους χάνει στο μυαλό του τόσο πολύ όσο τους έχει χάσει στην πραγματική ζωή».

13:50 Η Γερμανία θα συμβάλει με 7 εκατ. ευρώ στην ανοικοδόμηση της Πινακοθήκης Be’eri

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα συμβάλει με 7 εκατομμύρια ευρώ (7,6 εκατομμύρια δολάρια / 6 εκατομμύρια λίρες) στην ανοικοδόμηση της Πινακοθήκης Be’eri στο ομώνυμο κιμπούτς, μετά την καταστροφή της κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, μεταδίδει η Haaretz.

13:40 Παράταση της εκεχειρίας ζητά και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε τη Δευτέρα να παραταθεί η τετραήμερη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία διανύει την τελευταία της ημέρα, ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το Reuters, είπε επίσης ότι το Ιράν θα πρέπει να περιορίσει τους «πληρεξουσίους» του.

13:35 Τι λέει το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) για την έκρηξη στο νοσοκομείο αλ-Άχλι

Η φονική έκρηξη, που συγκλόνισε τον περασμένο μήνα το νοσοκομείο αλ-Άχλι στη Λωρίδα της Γάζας, «οφειλόταν πιθανόν σε αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW).»

«Η έκρηξη, που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους στο Αραβικό Νοσοκομείο αλ-Άχλι στις 17 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα, ήταν αποτέλεσμα ενός αυτοπροωθούμενου πυρομαχικού, όπως αυτά που χρησιμοποιούν εν γένει παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις», το οποίο έπληξε το χώρο του νοσοκομείου, ανέφερε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ η εν λόγω οργάνωση.

Στη δήλωση αναφέρεται πως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστεί ποιος εκτόξευσε τη ρουκέτα και αν παραβιάσθηκε το δίκαιο του πολέμου.

Μια εβδομάδα μετά την έκρηξη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει πως οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών και εμπειρογνώμονες στα όπλα είπαν ότι αυτή προκλήθηκε πιθανόν από παλαιστινιακή ρουκέτα.

Αμέσως μετά την έκρηξη, η Χαμάς είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο.

Οι έρευνες του Al Jazeera, των New York Times, της Washington Post και του Channel 4 News διαπίστωσαν ότι ένα βλήμα που καταγράφηκε σε πλάνα πριν από την έκρηξη – τα οποία αναφέρθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη της ενοχής παλαιστινιακών ομάδων – πιθανότατα δεν σχετιζόταν με την έκρηξη.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη, αριθμός που αμφισβητείται από το Ισραήλ. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι σκοτώθηκαν 100-300 άτομα.

13:25 Το Ιράν ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών προτρέπει η εκεχειρία, η οποία λήγει σήμερα, να λάβει «σταθερή μορφή και να μην επαναληφθεί η σκληρή επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος κατά της Γάζας».

Ο Nasser Kanani δήλωσε: «Ως Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, θέλουμε και αναμένουμε… ότι τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του παλαιστινιακού λαού θα σταματήσουν εντελώς».

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, ο Κανάνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ιράν «παρακολουθεί» την πιθανή παράταση της εκεχειρίας.

Πρόσθεσε όμως πως, «φαίνεται ότι το σιωνιστικό καθεστώς αφού δεν μπόρεσε να επιτύχει τους στόχους του… θέλει να επιτύχει μια απτή νίκη», υπονοώντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς.

13:10 Εντατικές διαβουλεύσεις για παράταση της εκεχειρίας

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, για παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, που εκπνέει τα μεσάνυχτα, κι ενώ έχει δηλωθεί η σχετική προθυμία των δύο πλευρών.

Ο Καταριανός πρωθυπουργός, πάντως, δήλωσε στους Financial Times ότι η Χαμάς πρέπει να εντοπίσει 40 ομήρους, οι οποίοι κρατούνται από άλλες ομάδες σε διάφορα σημεία στη Γάζα.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ισπανία εργάζονται για την παράταση της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αφού ζήτησε μια μόνιμη εκεχειρία για να αποφευχθεί η αύξηση των θανάτων αμάχων, ο Ριγιάντ Αλ Μαλίκι δήλωσε ότι η τρέχουσα εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί για «μία, δύο, τρεις ημέρες», αλλά πρόσθεσε ότι κανείς δεν γνωρίζει για πόσο καιρό.

Το Ισραήλ και η Χαμάς αντάλλαξαν καταλόγους ομήρων και κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα, αν και -όπως έγινε γνωστό-  υπάρχουν ενστάσεις και οι μεσολαβητές εργάζονται για να γεφυρώσουν το χάσμα.

13:00 Καταδίκη των εποικισμών

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών ότι θα διαθέσει μεγάλους προϋπολογισμούς για την προώθηση της επέκτασης των εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, «γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη λύση των δύο κρατών».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε επίσης επικρίνει την κίνηση αυτή λέγοντας ότι η απόφαση είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

12:50 Ο Νετανιάχου περιόδευσε με τον Ελον Μασκ στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας

Ο Ισραηλινός  πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου περιόδευσε σήμερα το πρωί με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ στο Κιμπούτς Κφαρ Αζά, το οποίο υπέστη μεγάλες απώλειες κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ο Μασκ με τον Νετανιάχου

12:40 «Υπερβολική η απόφαση του Ισραήλ να καλέσει τον Ιρλανδό πρέσβη για επίπληξη»

Ο υπουργός εκπαίδευσης της Ιρλανδίας, Simon Harris, δήλωσε ότι η απόφαση του Ισραήλ να καλέσει τον Ιρλανδό πρέσβη για επίπληξη ήταν «λίγο υπερβολική αντίδραση».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του RTÉ τη Δευτέρα, ο Harris δήλωσε ότι η Ιρλανδία είναι «εντελώς ενθουσιασμένη» με την απελευθέρωση της 9χρονης Emily Hand.

Ερωτηθείς αν η σχέση με το Ισραήλ έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω, είπε: «Το Ισραήλ αποφάσισε να καλέσει ορισμένους πρεσβευτές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες ημέρες, είναι δικαίωμά τους να το κάνουν αυτό. Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολική αντίδραση, για να είμαι ειλικρινής».

«Το κυριότερο είναι ότι η Emily Hand επέστρεψε στην οικογένειά της» πρόσθεσε.

Το Ισραήλ επέκρινε τον πρωθυπουργό Leo Varadkar που είπε για την Έμιλι, ότι «ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί τώρα βρέθηκε».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Eli Cohen, δήλωσε ότι το παιδί είχε απαχθεί και ότι τα σχόλια ήταν μια προσπάθεια «νομιμοποίησης και κανονικοποίησης της τρομοκρατίας».

12:30 UNRWA: Να υπάρξει μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των φορτηγών και της βοήθειας που έρχονται στη Γάζα, μεταξύ άλλων και προς το βορρά για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Ελπίζει επίσης σε παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας που ξεκίνησε την Παρασκευή.

«Ελπίζουμε ότι η εκεχειρία θα παραταθεί. Ζητάμε αυτή η εκεχειρία να μετατραπεί σε μια πιο μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική εκεχειρία», δήλωσε στο Al Jazeera η  διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, Juliette Touma.

Η ίδια, επισκέφθηκε πρόσφατα τη νότια Γάζα, και περιέγραψε την περιοχή ως «πόλη-φάντασμα».

«Τα πάντα είναι κλειστά στη Γάζα… τα καταστήματα, τα φαρμακεία. Ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια είναι θεμελιωδώς κρίσιμη και φυσικά σωτήρια, δεν είναι αρκετή».

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στη Γάζα

Παλαιστίνιοι περιμένουν να παραλάβουν σακούλες με αλεύρι που διανέμονται κατά τη διάρκεια προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ

Παλαιστίνιοι περιμένουν να παραλάβουν σακούλες με αλεύρι που διανέμονται κατά τη διάρκεια προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ

Παλαιστίνιοι περιμένουν να παραλάβουν σακούλες με αλεύρι που διανέμονται κατά τη διάρκεια προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ

Παλαιστίνιοι περιμένουν να παραλάβουν σακούλες με αλεύρι που διανέμονται κατά τη διάρκεια προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ

12:20 Αγνωστο τι έχει συμβεί σε τουλάχιστον «105 κατοίκους της Γάζας» που έχουν συλληφθεί

Η Επιτροπή Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι έχει συλλάβει περίπου 100 κατοίκους της Γάζας, επισημαίνοντας ότι φοβάται για τα χειρότερα για τους Παλαιστίνιους αυτούς για τους οποίους το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει την ταυτότητά τους, ούτε πού βρίσκονται, ούτε τις κατηγορίες με βάση τις οποίες συνελήφθησαν.

«Το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει πόσους ανθρώπους έχει συλλάβει στη διάρκεια των επιχειρήσεών του στη Γάζα»,  δήλωσε ο Καντούρα Φαρές, επικεφαλής της Επιτροπής.

«Φοβόμαστε ότι σκοτώθηκαν αφού συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «ενημερωθήκαμε (από το Ισραήλ) μία φορά στη διάρκεια του πολέμου για 105 συλλήψεις, αλλά χωρίς καμία λεπτομέρεια για την τύχη αυτών των ανθρώπων».

«Η απουσία ενημέρωσης για τον αριθμό (των συλληφθέντων) και η απουσία επικοινωνίας μάς κάνει να πιστεύουμε ότι είναι πιθανό το Ισραήλ να έχει κάνει ό,τι θέλει με εκείνους, ακόμη και να τους έχει σκοτώσει», κατήγγειλε ο Φαρές, διαβεβαιώνοντας ότι έχει ζητήσει μάταια πληροφορίες από τις ισραηλινές αρχές.

Ερωτηθείς από το AFP ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει σε αυτό το στάδιο».

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ. IDF)

Στη διάρκεια των επτά εβδομάδων του πολέμου και των τεσσάρων ημερών εκεχειρίας «οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει ανθρώπους» που περπατούσαν προς τα νότια στον δρόμο Σαλαχεντίν. Ο δρόμος αυτός είναι ο μοναδικός μέσω του οποίου το Ισραήλ επιτρέπει στους κατοίκους της Γάζας να μετακινούνται προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, καθώς ο ισραηλινός στρατός τους έχει ζητήσει να απομακρυνθούν από το βόρειο, επεσήμανε ο ΟΗΕ.

Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι έχουν καταγγείλει στον ΟΗΕ ότι ο ισραηλινός στρατός έχει στήσει στον δρόμο αυτό σημείο ελέγχου εξοπλισμένο με κάμερες αναγνώρισης προσώπου τις οποίες χειρίζονται από απόσταση στρατιώτες.

Εκεί ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι έχει παρατηρήσει να περνούν «οικογένειες που χωρίστηκαν». Τουλάχιστον «ένα παιδί αναγκάστηκε να περάσει από το σημείο ελέγχου μόνο του μετά τη σύλληψη του πατέρα του», πρόσθεσε η ίδια πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ένας νοσηλευτής του, ο Ραμαντάν Χόσου, που κατάγεται από τη Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, συνελήφθη στον δρόμο που οδηγεί προς νότο.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες «είπαν σε αυτόν που βρισκόταν μπροστά μου: ‘κάνε στροφή και πήγαινε εκεί’. Στη συνέχεια είπαν και σε εμένα ‘πήγαινε εκεί’. Με ανέκριναν, μας έγδυσαν και μας οδήγησαν σε φυλάκιο του στρατού και στη συνέχεια σε άρμα μάχης. Δύο στρατιώτες με συνόδευαν και φορούσα χειροπέδες», διηγήθηκε ο Χόσου σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ερυθρός Σταυρός.

Η Σαχάρ Άουαντ, μια εκτοπισμένη κάτοικος της Γάζας, δήλωσε στο AFP ότι Ισραηλινοί στρατιώτες ανέκριναν τον γιο της Μοχάμεντ στη νότια έξοδο της πόλης της Γάζας στις 12 Νοεμβρίου,

«Τον άφησαν ελεύθερο έπειτα από εννέα ημέρες», αφού «υπέστη βασανιστήρια», κατήγγειλε.

12:10 Ισραήλ: Η επανένωση της Μάγια Ρέγκεβ με την οικογένειά της

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο νοσοκομείο Soroka στη Μπερσεμπά όταν η 21χρονη Μάγια Ρεγκέβ, που είχε απαχθεί από τη Χαμάς στο φεστιβάλ Σούπερνοβα, επανενώθηκε με την οικογένειά της μετά από 50 ημέρες ομηρίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:00 Εκκληση Μπορέλ για παράταση της εκεχειρίας

Εκκληση για την εφαρμογή διαρκούς εκεχειρίας απηύθυνε από την Βαρκελώνη και το Φόρουμ της Ενωσης για την Μεσόγειο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με στόχο την επεξεργασία «πολιτικής λύσης» στην διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Η τετραήμερη αυτή εκεχειρία αποτελεί «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά «πρέπει να παραταθεί» και «να μετατραπεί σε διαρκή ώστε να επιτραπεί η επεξεργασία πολιτικής λύσης στην κρίση», δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την απουσία του Ισραήλ από τις εργασίες του Φόρουμ της Ενωσης για την Μεσόγειο.

Ο δρόμος προς την ειρήνη βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά, αλλά δεν είναι άπιαστος. Και οι δύο λαοί έχουν ίσα και νόμιμα δικαιώματα στην ίδια γη, άρα οφείλουν να την μοιραστούν, είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν πρέπει να επανεποικισθεί από το Ισραήλ.

11:50 Να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό

Διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό πρέπει να συγκληθεί σύντομα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ της Ενωσης για την Μεσόγειο που διεξάγονται στην Βαρκελώνη προσθέτοντας ότι η Παλαστινιακή Αρχή είναι ο μοναδικός δυνατός και αξιόπιστος εταίρος για την αναζήτηση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

Η Χαμάς δεν μπορεί να κυβερνά την Γάζα όταν θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες, διότι δεν διαθέτει ατζέντα για την ειρήνη, είπε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών και οικοδεσπότης του Φόρουμ.

11:35 IDF: Εικόνες με τον ισραηλινό στρατό να επιχειρεί στη Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες εικόνες που, όπως λέει, δείχνουν τις δυνάμεις του να επιχειρούν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας.

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 27 Νοεμβρίου από τις IDF με στρατιώτες που επιχειρούν εντός της Γάζας κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας.( Φωτ: IDF/Reuters)

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 27 Νοεμβρίου από τις IDF με τεθωρακισμένο εντός της Γάζας κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας.( Φωτ: IDF/Reuters)

11:25 Ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας  επαναλαμβάνει την έκκληση για λύση δύο κρατών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi δήλωσε ότι ο δρόμος προς μια λύση δύο κρατών πρέπει να ξεκινήσει με τη «διασφάλιση του τερματισμού αυτής της βάναυσης επίθεσης».

«Μόνο μια μακροχρόνια και διαρκής ειρήνη θα φέρει σταθερότητα, δεν μπορεί να υπάρξει μια διπλωματική προσέγγιση μόνο για τη Γάζα», δήλωσε στο Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο στη Βαρκελώνη.

11:15 Ισραηλινός που απελευθερώθηκε είπε ότι κατάφερε να δραπετεύσει ενώ βρισκόταν στη Γάζα, αλλά συνελήφθη εκ νέου

Η Yelena Magid, η θεία του Ron Krivoi, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και απελευθερώθηκε την Κυριακή, δήλωσε ότι ο ανιψιός της, της  είπε ότι κατάφερε να δραπετεύσει αλλά συνελήφθη εκ νέου. Σε συνέντευξή της στον ισραηλινό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Reshet Bet, η Magid, είπε ότι μετά από αρκετές ημέρες που κρυβόταν μόνος του, στη Λωρίδα της Γάζας, κάτοικοι της περιοχής τον αναγνώρισαν, τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν στη Χαμάς.

11:05 Μόνο τρία νοσοκομεία λειτουργούν στη Βόρεια και κεντρική Γάζα

Ο Dr Mohammed Zaqout, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας, μοιράστηκε αυτές τις ενημερώσεις με το Al Jazeera:

  • Τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα δεν έχουν λάβει καθόλου καύσιμα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας
  • Τα νοσοκομεία πεδίου που βρίσκονται τώρα στη Γάζα χρειάζονται πέντε έως επτά ημέρες για να αρχίσουν να λειτουργούν
  • Ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει 21 ιδιωτικά νοσοκομεία και 13 δημόσια νοσοκομεία σε ολόκληρο τον θύλακα
  • Το νοσοκομείο Ahli Arab, το νοσοκομείο Kamal Adwan και το νοσοκομείο al-Awdah είναι τα τελευταία λειτουργούντα νοσοκομεία στη βόρεια και κεντρική Γάζα

10:55 Ποιο είναι το πρόβλημα με τις λίστες

Παλαιστινιακές πηγές δηλώνουν ότι ένα από τα σημεία διαφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σχετικά με τον κατάλογο των ομήρων και των κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα,  αφορά έξι κρατούμενες που συνελήφθησαν πριν από τις 7 Οκτωβρίου, όπως μεταδίδει η Haaretz.

Οι πηγές λένε ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο που παρουσίασε το Ισραήλ την Κυριακή και δεν είναι σαφές αν θα απελευθερωθούν σήμερα. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, υπήρχαν 38 Παλαιστίνιες κρατούμενες γυναίκες στις ισραηλινές φυλακές και 32 από αυτές έχουν ήδη απελευθερωθεί.

Εκτός από αυτές τις έξι κρατούμενες, υπάρχουν δεκάδες άλλες Παλαιστίνιες γυναίκες που συνελήφθησαν, ορισμένες χωρίς δίκη, μετά τις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς προτρέπει το Ισραήλ να εφαρμόσει την «αρχή της αρχαιότητας», δηλαδή να απελευθερώσει πρώτα τις κρατούμενες που κρατούνται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

10:45 BBC: Σε σοβαρή κατάσταση 84χρονη όμηρος που απελευθερώθηκε χθες

Το BBC μεταδίδει ότι ο γιος της 84χρονης που απελευθερώθηκε χθες από τη Χαμάς, είπε ότι η μητέρα του βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και παλεύει για τη ζωή της.

«Η έλλειψη θεραπείας προκάλεσε το τρομερό τίμημα που είμαστε τώρα αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε», είπε.

Εκπρόσωπος του ιατρικού κέντρου Soroka, όπου μεταφέρθηκε με ελικόπτερο μετά την απελευθέρωσή της, δήλωσε: «Είναι φρικτό το γεγονός ότι πρέπει τώρα να συνεχίσουμε να φροντίζουμε ηλικιωμένους ασθενείς που κρατούνται σε υπόγειες σήραγγες επί επτά εβδομάδες».

10:35 Ισραηλινός υπουργός: Ο Μάσκ συμφώνησε να μην ενεργοποιήσει το Starlink πάνω από τη Γάζα χωρίς έγκριση

Ο Ελον Μάσκ, που έφτασε στο Τελ Αβίβ σήμερα το πρωί, συμφώνησε να μην ενεργοποιήσει το Starlink πάνω από τη Γάζα χωρίς την έγκριση του Ισραήλ, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός επικοινωνιών.

Σε ανάρτησή του στο X, ο ισραηλινός υπουργός Shlomo Karhi συνεχάρη τον Musk «για την επίτευξη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας», σύμφωνα με την οποία «οι δορυφορικές μονάδες Starlink μπορούν να λειτουργούν στο Ισραήλ -συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας, μόνο με την έγκριση του ισραηλινού υπουργείου επικοινωνιών».

Το Starlink που λειτουργεί από την SpaceX, του Μασκ, διευκολύνει την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου σε αγροτικές και απομονωμένες περιοχές του κόσμου, όπου τα τερματικά και τα καλώδια διαδικτύου δεν είναι ισχυρά. Στο πλαίσιο των επιθέσεών του στη Γάζα, το Ισραήλ κατέστρεψε πύργους επικοινωνίας και διέκοψε όλο το διαδίκτυο για τον πολιορκημένο θύλακα τον περασμένο μήνα.

10:25 CNN: Συνελήφθη ύποπτος για τους πυροβολισμούς κατά Παλαιστινίων φοιτητών στις ΗΠΑ

Ένας ύποπτος συνελήφθη για τους πυροβολισμούς κατά τριών φοιτητών παλαιστινιακής καταγωγής στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ,  μετέδωσε το CNN. Ο ύποπτος, που αναγνωρίστηκε ως Jason J. Eaton, 48 ετών, συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής. Η αστυνομία του Μπέρλινγκτον και το γραφείο του δημάρχου δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό σχετικά με τη σύλληψη.

10:15 «Οι ισχυρισμοί του Ισραήλ για την εξάρθρωση της Χαμάς είναι ψευδείς»

Ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς λέει ότι η ένοπλη ομάδα εξακολουθεί να έχει τον «πλήρη έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που έχουν δεχθεί σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Το μόνο που κατάφεραν [οι ισραηλινές δυνάμεις] είναι να σκοτώσουν περισσότερες γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Basem Naem στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας.

10:00 «Το Ισραήλ περιμένει την απάντηση της Χαμάς για την παράταση της εκεχειρίας»

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μεταδίδει ότι η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Χαμάς σχετικά με την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας για μια επιπλέον ημέρα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 10 ομήρων, μεταδίδει το Al Jazeera.

09:45 «Υπάρχει ζήτημα με τις λίστες» -Προσπάθεια για την αποφυγή καθυστερήσεων

Η Haaretz και το Reuters αναφέρουν ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εντοπίσει προβλήματα στον κατάλογο των 11 ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν από την αιχμαλωσία της Χαμάς. Το Reuters αναφέρει επίσης ότι η Χαμάς εξέφρασε την ανησυχία της για τον κατάλογο των κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Αξιωματούχος του Κατάρ που έχει ενημερωθεί για το θέμα δήλωσε στο Reuters ότι οι διαμεσολαβητές εργάζονται με το Ισραήλ και τη Χαμάς για την επίλυση των ζητημάτων και την αποφυγή καθυστερήσεων.

«Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα με τις σημερινές λίστες. Οι Καταριανοί συνεργάζονται και με τις δύο πλευρές για να το λύσουν και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις», σημείωσε ο αξιωματούχος.

09:30 Το Ισραήλ αξιολογεί τη λίστα των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι αξιολογεί τον κατάλογο των ομήρων που η Χαμάς προτείνει να απελευθερώσει στη συνέχεια.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρει:

«Γίνονται συζητήσεις σχετικά με τον κατάλογο που παραλήφθηκε τη νύχτα και ο οποίος αξιολογείται τώρα στο Ισραήλ. Θα δοθούν πρόσθετες πληροφορίες όταν είναι δυνατόν».

Νωρίτερα η Haaretz ανέφερε ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι που εξέτασαν τον κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα εντόπισαν προβλήματα στη λίστα.

09:20 Υεμένη: Ασφαλές το τάνκερ που κατέσχεσαν ένοπλοι, κατόπιν παρέμβασης του αμερικανικού πολεμικού

Ένα πολεμικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανταποκρίθηκε σε κλήση κινδύνου ενός δεξαμενόπλοιου στον Κόλπο του Αντεν, ανοικτά της Υεμένης, που είχε κατασχεθεί από ενόπλους και το πλοίο είναι πλέον ασφαλές, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Κυριακή.

Το δεξαμενόπλοιο, το οποίο μετέφερε φορτίο φωσφορικού οξέος, αναγνωρίστηκε ως το «Central Park» από την εταιρεία του πλοίου. Οι αξιωματούχοι της δεν ταυτοποίησαν τους δράστες.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός των ΗΠΑ ανέφερε ότι το USS Mason, με τη βοήθεια συμμαχικών πλοίων, ζήτησε να απελευθερωθεί το εμπορικό πλοίο από τους επιτιθέμενους.

Πέντε ένοπλοι προσπάθησαν να διαφύγουν με ταχύπλοο αλλά κυνηγήθηκαν από το αμερικανικό πολεμικό πλοίο και τελικά παραδόθηκαν.

Σύμφωνα με τη δήλωση δύο βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι προς τη γενική κατεύθυνση του Mason και του Central Park, αλλά προσγειώθηκαν περίπου 10 ναυτικά μίλια μακριά τους και δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματισμοί.

Το περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο σε σειρά επιθέσεων στα ύδατα της Μέσης Ανατολής, μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Χούθι, σύμμαχοι του Ιράν, κατέλαβαν εμπορικό πλοίο το οποίο ανήκει σε Ισραηλινό επιχειρηματία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι σιίτες αντάρτες, οι οποίοι έχουν εκτοξεύσει και βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά και drones εναντίον του Ισραήλ, έχουν δεσμευθεί να επιτεθούν σε περισσότερα ισραηλινών συμφερόντων πλοία.

09:10 Ισραηλινοί αξιωματούχοι εντοπίζουν προβλήματα στον κατάλογο των 11 ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι που εξέτασαν τον κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα εντόπισαν προβλήματα στη λίστα, μεταδίδει o ισραηλινός ιστότοπος Haaretz. Οι οικογένειες δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη αναφέρει.

09:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Περισσότεροι Ισραηλινοί όμηροι και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αναμένεται να απελευθερωθούν αργότερα σήμερα Δευτέρα –  τελευταία ημέρα της εκεχειρίας με βάση την αρχική συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς.
  • Οι μαχητές της Χαμάς λένε ότι επιδιώκουν να παρατείνουν την εκεχειρία και να αυξήσουν τον αριθμό των ομήρων που απελευθερώνονται
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι η συμφωνία εκεχειρίας μπορεί να παραταθεί – αλλά οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν  με στόχο την «εξάλειψη της Χαμάς»
  • Υπάρχουν αναφορές ότι οι συνομιλίες για την παράταση της εκεχειρίας βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ
  • Την Κυριακή απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς 14 Ισραηλινοί και τρεις ξένοι υπήκοοι. Σε αντάλλαγμα απελευθερώθηκαν άλλοι 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

08:50 Η αμερικανική αστυνομία αναζητά τον ύποπτο για τους πυροβολισμούς Παλαιστίνιων φοιτητών

Η αστυνομία στην πολιτεία Βερμόντ των ΗΠΑ έδωσε νέες λεπτομέρειες σχετικά με τους πυροβολισμούς τριών φοιτητών παλαιστινιακής καταγωγής κοντά σε πανεπιστήμιο το Σάββατο.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπέρλινγκτον, Jon Murad, δήλωσε την Κυριακή ότι οι φοιτητές  πήγαιναν με τα πόδια στο σπίτι ενός συγγενή του θύματος όταν ήρθαν αντιμέτωποι με έναν λευκό άνδρα οπλισμένο με πιστόλι.

«Χωρίς να μιλήσει, έριξε τουλάχιστον τέσσερις σφαίρες από το πιστόλι και πιστεύεται ότι διέφυγε», δήλωσε ο Murad. «Και τα τρία θύματα χτυπήθηκαν, τα δύο στον κορμό και το ένα στα κάτω άκρα».

08:40 Συγκλονίζει η μητέρα απελευθερωμένου Παλαιστίνιου

Ο Mohammed Al-Awar απελευθερώθηκε την Κυριακή, αφού πέρασε 16 μήνες σε ισραηλινή φυλακή.

Ήταν ένας από τους 39 Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς για την ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων.

«Δόξα τω Θεώ, αυτοί οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν», δήλωσε η μητέρα του, σύμφωνα με το BBC.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η χαρά τους είναι ελλιπής», λέγοντας: «Τόσοι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα».

08:30 «Θα μπορούσαν να απελευθερωθούν 20 έως 40 επιπλέον όμηροι»

Η τελευταία ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθεί βάσει της αρχικής συμφωνίας αναμένεται να βγει από τη Γάζα αργότερα σήμερα.

Για κάθε Ισραηλινό πολίτη που απελευθερώνεται, απελευθερώνονται τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η εκεχειρία, η οποία λήγει τα μεσάνυχτα, θα μπορούσε να παραταθεί.

Το Ισραήλ προσφέρει μια ακόμη ημέρα παύσης των μαχών στη Γάζα για κάθε δέκα αιχμαλώτους που απελευθερώνονται – και η Χαμάς λέει ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια παράταση.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν 20 έως 40 επιπλέον ισραηλινοί όμηροι. Περίπου 180 άτομα παραμένουν σε αιχμαλωσία, μεταξύ των οποίων περίπου δώδεκα παιδιά.

08:20 Τα αδέλφια που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς δεν ήξεραν ότι η μητέρα τους είχε πεθάνει

Μετά την τραυματική ομηρία τους που κράτησε 50 μέρες, τα έφηβα αδέλφια Νόαμ και Άλμα, βρέθηκαν αντιμέτωπα με μια νέα δοκιμασία. Αφού τους υποδέχθηκαν οι παππούδες τους και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο νοσοκομείο, τα δύο νεαρά παιδιά πληροφορήθηκαν ότι η μητέρα τους Γιόνατ, είχε σκοτωθεί και ότι ο πατέρας τους, Ντρόρ, παρέμενε αγνοούμενος.

Ο 16χρονος Νόαμ και η 13χρονη Άλμα αγωνιούσαν για τους γονείς τους, μη γνωρίζοντας καθόλου τι απέγιναν, το διάστημα που πέρασαν αιχμάλωτοι σε ένα δωμάτιο στη Γάζα μαζί με μία ακόμη όμηρο – μια 39χρονη γυναίκα με την οποία ήρθαν πολύ κοντά.

Ο Αχάλ Μπεσοράι, θείος των εφήβων, περιέγραψε στην Guardian πόσο οδυνηρό ήταν για την οικογένεια να τους ανακοινώσει τα νέα το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή τους στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τα παιδιά με τους γονείς τους

08:10 Κατάρ: Η Χαμάς πρέπει να εντοπίσει δεκάδες ομήρους που κρατούνται από πολίτες για να επεκτείνει την εκεχειρία

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, δήλωσε στους Financial Times ότι η Χαμάς πρέπει να εντοπίσει δεκάδες ομήρους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κρατούνται από πολίτες και παρατάξεις στη Λωρίδα της Γάζας για να επεκτείνει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

08:00 «Επικήρυξαν» τους δράστες της επίθεσης κατά Παλαιστινίων φοιτητών στις ΗΠΑ

Μια ομάδα υπεράσπισης των μουσουλμανικών πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ προσφέρει αμοιβή 10.000 δολαρίων, για πληροφορίες σχετικά με τους δράστες της επίθεσης που είχε ως στόχο τρεις Παλαιστίνιους φοιτητές, μεταδίδει το BBC.

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) κάλεσε επίσης τις αρχές να διερευνήσουν ένα πιθανό «κίνητρο προκατάληψης» για τους πυροβολισμούς, αναφέροντας μια «άνευ προηγουμένου έξαρση του αντιμουσουλμανικού και αντιπαλαιστινιακού μίσους και της βίας».

Οι Hisham Awartani, Tahseen Ahmed και Kinnan Abdalhamid, πυροβολήθηκαν από έναν άνδρα κοντά στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, ενώ πήγαιναν σε οικογενειακό δείπνο, ανακοίνωσε η αστυνομία του Μπέρλινγκτον.

Οι αστυνομικοί ερευνούν το πιθανό κίνητρο, αλλά δήλωσαν ότι φορούσαν κεφιγιέ – μια παραδοσιακή μαντήλα – και μιλούσαν αραβικά όταν δέχθηκαν την επίθεση.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μπέρλινγκτον, Jon Mura, δήλωσε ότι δύο από τα θύματα βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση- το τρίτο έχει υποστεί πολύ σοβαρότερα τραύματα.

Οι παλαιστίνιοι φοιτητές

07:50 Βίντεο δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στη Γάζα

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X από το Al Jazeera Arabic δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή Tal az-Zaatar στη βόρεια Γάζα μετά από επτά και πλέον εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Εδώ υπάρχει ολική καταστροφή», δήλωσε ένας ηλικιωμένος άνδρας, καθώς στεκόταν δίπλα σε ένα εντελώς κατεστραμμένο κτίριο.

Το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γάζας έχει καταστραφεί, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στο νότιο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα.

07:40 WSJ: Το Ισραήλ παρέλαβε τη λίστα με τα ονόματα των 11 ομήρων που αναμένεται να απελευθερώσει η Χαμάς

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στη «Wall Street Journal» ότι το Ισραήλ έλαβε από τη Χαμάς τον κατάλογο των 11 ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας.

07:30 Αυστραλία: Ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να μην αναλάβουν φιλοπαλαιστινιακή δράση

Να μη συμμετέχουν σε φιλοπαλαιστινιακές δράσεις ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς η τοπική διοίκηση στη Βικτώρια της Αυστραλίας.

Ο υπουργός Παιδείας της Βικτώριας Μπεν Κάρολ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι εκπαιδευτικοί θα συνέβαλαν στη διαίρεση αν συμμετείχαν σε εκστρατείες που σχεδιάζονται σε ορισμένα σχολεία της Μελβούρνης, όπως το να φορούν ένα φιλοπαλαιστινιακό σήμα ή να προσκαλούν Παλαιστίνιους ακτιβιστές να μιλήσουν στους μαθητές.

«Η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τη δράση που έχει προταθεί από ένα μικρό τμήμα της Ένωσης Εκπαιδευτικών», δήλωσε ο κ. Carroll. «Αυτή η ενέργεια είναι εμπρηστική, είναι διχαστική και σπέρνει μόνο περισσότερους σπόρους δυσαρμονίας στην κοινότητά μας».

07:20 Απελπιστική η κατάσταση στη Γάζα

Μολονότι η ανακωχή προσέφερε μια ανάπαυλα στους  Παλαιστίνιους της Γάζας, η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει «επικίνδυνη» και οι ανάγκες «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Από την Παρασκευή, 248 οχήματα φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Θα έπρεπε να στέλνουμε 200 φορτηγά την ημέρα για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του UNRWA, ο Αντνάν Αμπού Χάσνα, εξηγώντας πως ακόμα δεν έχουν φθάσει «ούτε πόσιμο νερό, ούτε τρόφιμα» σε ορισμένους τομείς.

«Μιλάνε για παραδόσεις βοήθειας και καυσίμων, αλλά είμαι στο πρατήριο καυσίμων εννιά ώρες κι είναι ακόμα κλειστό», διαμαρτυρόταν χθες στη Χαν Γιούνις ο Μπιλάλ Ντιάμπ, κάτοικος της πόλης.

Ο ισραηλινός στρατός, που χαρακτηρίζει το βόρειο τρίτο του θυλάκου εμπόλεμη ζώνη, είχε ήδη διατάξει επανειλημμένα τον άμαχο πληθυσμό να φύγει και απαγόρευσε σε οποιονδήποτε να επιστρέψει κατά τη διάρκεια της παύσης των επιχειρήσεων.

Παρά τις προειδοποιήσεις του, χιλιάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσπάθησαν να γυρίσουν στα σπίτια τους στον βορρά κατά τη διάρκεια της ανακωχής.

Στην πόλη της Γάζας, που έχει μετατραπεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε συντρίμμια, κάτοικοι κινούνταν χθες μέσα σε σύννεφα σκόνης, ανάμεσα σε σωρούς υπολειμμάτων σπιτιών και άλλων κτιρίων, κατέγραψαν κάμερες του AFP.

H Γάζα έχει μετατραπεί σε συντρίμμια

Οι μισές και πλέον κατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ· η πλειονότητα των κατοίκων της, 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ., έχουν υποστεί εξαναγκαστικό εκτοπισμό.

Στα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα του θυλάκου συνεχίζουν να εισάγονται πολλοί τραυματίες που διακομίζονται σ’ αυτά από το βόρειο, όπου σχεδόν όλες οι δομές υγείας έχουν πλέον πάψει να λειτουργούν.

07:10 Προϋπολογισμός πολέμου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, αναμένεται σήμερα να ζητήσει από την κυβέρνησή του να εγκρίνει προϋπολογισμό «πολέμου», ύψους 30 δισεκατομμυρίων σέκελ (7,3 δισεκ. ευρώ).  Από τη βόρεια Γάζα, όπου πήγε να επιθεωρήσει στρατιώτες, διεμήνυσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν ως «τη νίκη».

07:00 Ο Ελον Μασκ συναντά Νετανιάχου και Χέρτζογκ

Ο Ελον Μασκ που κατηγορείται από οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι ενίσχυσε το αντιεβραϊκό μίσος στην πλατφόρμα Χ, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ. Στη συνάντηση θα είναι παρόντες και συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

06:50 Συλλήψεις  στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Περίπου 26 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην πόλη Bani Naim, κοντά στη Χεβρώνα, δήλωσαν πηγές στο Al Jazeera, μετά την τελευταία ισραηλινή επιχείρηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Από το Σάββατο, τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη παρά την εκεχειρία. Τουλάχιστον 239 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

06:40 Πόσοι κρατούμενοι και όμηροι έχουν απελευθερωθεί

Τελευταία μέρα της 4ημερης εκεχειρίας σήμερα, αναμένεται να απελευθερωθούν περισσότεροι άνθρωποι με τις δύο πλευρές Χαμάς και Ισραήλ, να δηλώνουν πρόθυμες για παράτασης της παύσης των εχθροπραξιών.

Από την έναρξη της τετραήμερης εκεχειρίας την Παρασκευή, συνολικά 175 άτομα έχουν αφεθεί ελεύθερα, μεταξύ των οποίων:

  • 39 Ισραηλινοί πολίτες που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, σε τρεις ομάδες των 13 ατόμων.
  • 117 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ, σε τρεις ομάδες των 39.
  • 17 Ταϊλανδοί απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς.
  • Ένας Φιλιππινέζος απελευθερώθηκε από τη Χαμάς.
  • Ένας Ισραηλινός-Ρώσος απελευθερώθηκε από τη Χαμάς.

Αποφυλακισμένος Παλαιστίνιος φιλάει τη μητέρα του καθώς τον υποδέχεται έξω από το σπίτι του κοντά στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη (REUTERS/Mussa Qawasma)

Η Χαμάς δήλωσε ότι 50 γυναίκες και παιδιά πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές συνολικά στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμη κατάλογο με τα ονόματα των 11 ομήρων που αναμένεται να απελευθερώσει η Χαμάς σήμερα Δευτέρα, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί εάν απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι με ρυθμό 10 ανά ημέρα.

Η συμφωνία λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα και οι διαβουλεύσεις για παράταση της κατάπαυσης του πυρός, είναι διαρκείς.

Εν τω μεταξύ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι περισσότεροι από 3. 200 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί μόνο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ.

Sports in

Έτσι αποχαιρέτησαν τον Φορτούνη οι παίκτες του Ολυμπιακού (pics)

Οι πρώην συμπαίκτες του Κώστα Φορτούνη στον Ολυμπιακό τον αποχαιρέτησαν μέσα από τα social media, γράφοντας τα καλύτερα για εκείνον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024