Μηλοειδή: Επεμβάσεις για τις ασθένειες και τους εχθρούς της εποχής
Καλλιεργητικά μέτρα για την αντιμεώπιση των προσβολών στα μηλοειδή προτείνουν οι γεωπόνοι
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Οδηγίες για τις σοβαρές ασθένειες της εποχής στα μηλοειδή (μηλιά και αχλαδιά) καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι παραγωγοί, δίνει με τεχνικό δελτίο της το Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.
Ιδιαίτερα σημαντική αποτελεί η ασθένεια της σήψης του λαιμού στα μηλοειδή. Οι γεωπόνοι συνιστούν εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους, καθώς και αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δένδρων μέχρι τις ρίζες, αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και καμβίου με ζώνη 2 εκατ. υγιούς ιστού και επάλειψη με χαλκούχο σκεύασμα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (βορδιγάλλεια πάστα).
Σημαντικές συνέπειες έχουν στην καλλιέργεια της μηλιάς και της αχλιαδιάς οι ασθένειες της εποχής
Μετά την ξήρανση της πάστας γίνεται επάλειψη με προστατευτικό πληγών ή λινέλαιο ή καθαρή πίσσα. Ξελάκωμα και επάλειψη των δένδρων γύρω από την εστία προσβολής με την ίδια πάστα όπως παραπάνω ή ψεκασμός με έτοιμο χαλκούχο στην ισχυρότερη συνιστώμενη δόση ή ριζοπότισμα με μίγμα cheshunt (αποτελείται από 11 μέρη βάρους ανθρακικού αμμωνίου και 2 μέρη θειικού χαλκού σε σκόνη και χρησιμοποιείται σε δόση 2-3 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό). Καλή στράγγιση του οπωρώνα τη χειμερινή περίοδο.
Οι επεμβάσεις με χαλκούχα στο έδαφος να γίνονται μόνο αν υπάρχει ανάγκη, διότι ο χαλκός συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας ειδικά στα όξινα εδάφη.
Φουζικλάδιο μηλιάς και αχλαδιάς
Σε οπωρώνες που παρουσιάζουν σημαντικές προσβολές συνιστάται ψεκασμός των φύλλων, καθώς και των πεσμένων στο έδαφος φύλλων με ένα μυκητοκτόνο. Ο ψεκασμός αυτός αποσκοπεί στην παρεμπόδιση παραγωγής ασκοσπορίων (καταστροφή των περιθηκίων) που θα αποτελέσουν αρχικά μολύσματα για τη νέα χρονιά.
Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων. Συλλογή των πεσμένων φύλλων και κάψιμο ή/και βαθύ παράχωμα. Η καταστροφή των αρχικών μολυσμάτων όπως συστήνεται παραπάνω, είναι αποτελεσματικότερη όταν είναι γενικής εφαρμογής σε μία περιοχή από όλους τους παραγωγούς.
Οι παραπάνω επεμβάσεις και καλλιεργητικά μέτρα προστατεύουν τα δέντρα και από την σεπτορίωση της aχλαδιάς (Mycosphaerella pyri Auersw).
Έλκη μηλιάς και αχλαδιάς
Σε οπωρώνες που παρουσιάζουν προσβολές συνιστάται αφαίρεση των ελκών και επάλειψη της τομής με διάλυμα χαλκούχου μυκητοκτόνου, αποκοπή και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών σε ξηρές περιόδους του χειμώνα και ανάλογα με το βαθμό προσβολής ψεκασμός στο τέλος της πτώσης των φύλλων με εγκεκριμένα χαλκούχα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (λόγω ήπιου καιρού παρατείνεται η διάρκεια πτώσης των φύλλων και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος προσβολών).
Ψύλλα αχλαδιάς
όγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών τα ενήλικα άτομα παραμένουν δραστήρια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μόνο σε οπωρώνες που παρουσίασαν σημαντική προσβολή συνιστάται ψεκασμός με συνθετικές πυρεθρίνες σε μια ηλιόλουστη μέρα.
Ο ψεκασμός αυτός στρέφεται κατά των ενηλίκων και αποσκοπεί στη δραστική μείωση του πληθυσμού που θα διαχειμάσει.
Εάν η προσβολή δεν ήταν σημαντική ή αν παρατηρούνται ικανοποιητικοί πληθυσμοί αρπακτικών και παρασίτων (Anthocoridae, Chrysopidae, Hemerobiidae, Coccinellidae, Aranae, κ.α.), ο ψεκασμός αυτός συνιστάται να παραλειφθεί.
Σέζια
Σε οπωρώνες που παρουσιάζουν προσβολές από το έντομο αυτό, συνιστάται την εποχή αυτή ψεκασμός ή επάλειψη του κορμού μέχρι ύψους 1,5μ. Αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων.
Καρπόκαψα
πομάκρυνση ή/και καταστροφή καρπών που μένουν στον οπωρώνα μετά την συγκομιδή (είτε πάνω στα δέντρα είτε στο έδαφος, ακόμα και σε σωρούς στις άκρες) με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του επόμενου έτους.
Τοποθέτηση λωρίδων κυματοειδούς χαρτιού γύρω από ορισμένους κορμούς δέντρων κυρίως της περιφέρειας και καταστροφή τους στη συνέχεια (δημιουργία καταφυγίων για τις προνύμφες που κατεβαίνουν να νυμφωθούν).
Ψώρα του San Jose
Αφαίρεση και καταστροφή με κάψιμο των βραχιόνων που είναι έντονα προσβεβλημένοι. Τρίψιμο του προσβεβλημένου φλοιού με ένα μαλακό πινέλο βουτηγμένο σε ήπιο διάλυμα σαπουνιού. Ψεκασμός των κορμών με νερό υπό πίεση.
Επέμβαση με διάφορα σκευάσματα παραφινέλαιων.
Βακτηριακό κάψιμο
Εκρίζωση και κάψιμο των έντονα προσβεβλημένων δένδρων (προσβολή στον κορμό σε απόσταση μικρότερη των 50 εκ. από το έδαφος). Καταστροφή με κάψιμο των προσβεβλημένων αυτοφυών ξενιστών του βακτηρίου (γκορτσιές, κράταιγος, πυράκανθος), οι οποίοι γειτονεύουν με την καλλιέργεια.
Επιμελημένη αφαίρεση των προσβεβλημένων μερών των δένδρων (να περιλαμβάνεται και τμήμα υγιούς κλάδου τουλάχιστον 30 εκ.) με ξηρό καιρό, απολύμανση των πληγών με χαλκούχο σκεύασμα και των εργαλείων με υδατικό διάλυμα φορμόλης 5% ή χλωρίνης 10% ή μετουσιωμένου οινοπνεύματος 3 προς 1 σε νερό.
Μετά την απολύμανση να γίνει κάλυψη των πληγών με αλοιφή εμβολιασμού ή λινέλαιο.
Ψεκασμός μετά την πτώση των φύλλων με χαλκούχα σκευάσματα στη μέγιστη συνιστώμενη δόση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις