Στη νεότερη έκθεση της παρουσιάζει μία συνεκτική ενότητα με μοναδικά ψηφιδωτά έργα, καθώς επίσης ζωγραφική και σχέδια, μέσω των οποίων σκιαγραφεί μια διαδρομή στις αναζητήσεις της ανθρώπινης ψυχής. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος.

Στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης σημειώνεται, μεταξύ άλλων: “Η Αλίκη Ρήγου, μέσα από την ζωγραφική, τα σχέδια, την υδατογραφία και τα ψηφιδωτά της, μας κινητοποιεί σε μια διαρκή αναζήτηση της αλήθειας πίσω από την προσωπική και συλλογική μας εμπειρία.

Η ακρασία, μια λέξη που ο Αριστοτέλης έθεσε στο επίκεντρο της ηθικής σκέψης του, περιγράφει την κατάσταση όπου το άτομο, παρότι γνωρίζει τι είναι σωστό, επιλέγει την αντίθετη πορεία, υποκύπτοντας στις παρορμητικές επιθυμίες του

Αγώνας για ηθική συνοχή

Τα παραστατικά της έργα μας καλούν να αναγνωρίσουμε γνωστές μορφές και να αναζητήσουμε την ουσία μέσα στην προφανή πραγματικότητα. Στους πιο αφαιρετικούς από τους πίνακες και τα ψηφιδωτά της, μας προσκαλεί να αφεθούμε στην εσωτερική μας φύση και να ερμηνεύσουμε τον κόσμο μέσα από την ψυχική μας κατανόηση.

Αλίκη-Ρήγου-Ζωή-δίπλα-στη-θάλασσα-ψηφιοδωτό-43X63

Τέλος, τα ανεικονικά της έργα, με μια σχεδόν μυστικιστική διάθεση, αποκαλύπτουν την ατέλειωτη πολυπλοκότητα της ύπαρξης και εγκαινιάζουν μαζί μας μια διαισθητική συνομιλία. […] Τα έργα της έκθεσης «Ακρασία» είναι μια πρόσκληση σε μια συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά και συνειδητοποιημένη βύθιση στα βαθιά νερά της ψυχής και της φιλοσοφίας. Αποτελεί έναν χώρο, όπου οι επισκέπτες προσκαλούνται να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της τέχνης, όχι μόνο ως παρατηρητές αλλά και ως συν-δημιουργοί της εμπειρίας τους.

Τα έργα της έκθεσης μπορεί να θεωρηθούν σύμβολα αυτής της έντασης, εκφράζοντας τον αγώνα για ηθική συνοχή σε έναν κόσμο που συχνά μοιάζει να μας προκαλεί να εγκαταλείψουμε την προσήλωση στα ιδανικά μας

Η ακρασία, μια λέξη που ο Αριστοτέλης έθεσε στο επίκεντρο της ηθικής σκέψης του, περιγράφει την κατάσταση όπου το άτομο, παρότι γνωρίζει τι είναι σωστό, επιλέγει την αντίθετη πορεία, υποκύπτοντας στις παρορμητικές επιθυμίες του. Στη σύγχρονη εμπειρία, αυτή η έννοια αντηχεί με την αδυναμία μας να ακολουθήσουμε την πορεία που οδηγεί στην αυτοπραγμάτωση, ενώ η γνώση του τι είναι «καλό» βρίσκεται συνεχώς σε διαμάχη με τις άμεσες ικανοποιήσεις.

Η «Ακρασία», ως τίτλος της έκθεσης, αντανακλά τη διαρκή μάχη του ανθρώπου να εναρμονίσει τις επιθυμίες του με τους προσωπικούς και κοινωνικούς του στόχους, καθώς και την αντίφαση μεταξύ της επιδίωξης του νοήματος στη ζωή και της αναπόφευκτης προοπτικής του θανάτου. Τα έργα της έκθεσης μπορεί να θεωρηθούν σύμβολα αυτής της έντασης, εκφράζοντας τον αγώνα για ηθική συνοχή σε έναν κόσμο που συχνά μοιάζει να μας προκαλεί να εγκαταλείψουμε την προσήλωση στα ιδανικά μας”.

Αλίκη-Ρήγου-Ιερή-σπηλιά-ψηφιδωτό-63X63

Η έκθεση διαρκεί από τις 14 Δεκεμβρίου 2023 εως τις 6 Ιανουαρίου 2024, ενώ από τη δεύτερη μέρα μετά τα εγκαίνια θα γίνει διαθέσιμη και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας ARTgrID (artgrid.gr).

Για την έκθεση έχει εκδωθεί κατάλογος στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες της δωρεάν.

Σύντομο Βιογραφικό

Η Αλίκη Ρήγου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική, ψηφιδωτό και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας 1998 -2004. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στα Κύθηρα. Έχει παρουσιάσει 5 ατομικές εκθέσεις και έχει δείξει την δoυλειά της σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας καθώς και της AIMC (Ιnternational Αssociation of Contemporary Mosaicists). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της στη διεύθυνση .alikirigou.com

Αλίκη-Ρήγου-Πρόγονοι-ψηφιδωτό-44X51

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής της ARC -Art Revisited Collective, συνεκδότης του Arts & Antiques CCR, και Διευθυντής Ανάπτυξης της ARTgrID. Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία), εργάστηκε ως Δημοσιογράφος(1999-2006), ως Διοργανωτής συνεδρίων τεχνολογίας (2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στη Τέχνη το 2011. Έκτοτε συνεργάστηκε με χώρους τέχνης, διεθνείς οργανισμούς και παρουσίασε δικά του projects. Στο ενεργητικό του καταγράφονται περισσότερες από 200 διοργανώσεις, ενώ χρημάτισε εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας (IWS) εως το 2021. Αναλυτικές πληροφορίες: paris-kapralos

Σχετικά με την Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events. Πληροφορίες: chiliart.gr