Από τους ανοικτούς διαύλους στις σχέσεις εμπιστοσύνης
Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης - Ερντογάν κατά την επίσκεψη στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου n Ποιες συμφωνίες θα υπογραφούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία.
Μία συνάντηση που δεν έχει στόχο να καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες αλλά να διατηρήσει το καλό κλίμα και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στον χώρο που έχει δημιουργηθεί στη βάση και της θετικής ατζέντας.
Ο τούρκος πρόεδρος θα μείνει στην Ελλάδα για περίπου 7 ώρες, χωρίς να προβλέπεται διανυκτέρευση. Γεγονός που διαλύει τα σενάρια περί επίσκεψης στη Θράκη, με το πρόγραμμα που διαμορφώνεται να είναι σε στενά χρονικά περιθώρια
Την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, θα βρίσκονται και οι δύο στις Βρυξέλλες για την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ανέφεραν ότι υπάρχει σχετική συνεννόηση μεταξύ Γεραπετρίτη και Φιντάν και παραμένει ανοικτό να γίνει μια συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο τις τελευταίες λεπτομέρειες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Γεραπετρίτης και Φιντάν θα είναι και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν Μητσοτάκης και Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου, στην οποία θα λάβουν μέρος, κατά τα πρότυπα του Βίλνιους και της Νέας Υόρκης, και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, Αννα Μαρία Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς.
Μεταξύ των συμφωνιών που θα υπογραφούν στις 7 Δεκεμβρίου, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, είναι και αυτή που εστιάζει στους νέους και την πραγματοποίηση κοινών πρότζεκτ που θα αφορούν τον τομέα της τεχνολογίας.
Μία συμφωνία που προβλέπει επαφές και ανταλλαγές επισκέψεων, όπως έλεγαν ανώτατες διπλωματικές πηγές στα «ΝΕΑ».
Στο τραπέζι και η κατασκευή της γέφυρας των Κήπων – Υψάλων, καθώς οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει.
Στην ατζέντα είναι επίσης η ενεργειακή ασφάλεια και η συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας σε αυτή την κατεύθυνση.
Οπως ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», αναμένονται συμφωνίες και μνημόνια για την οικονομία, τη γεωργία, την εκπαίδευση, την ενέργεια, την υγεία, τις μεταφορές, το περιβάλλον, τη διαχείριση καταστροφών και τον αθλητισμό, καθώς και μια κοινή πολιτική δήλωση.
Στους υπουργούς που αναμένεται να έχουν συναντήσεις στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ, πέραν των Γεραπετρίτη – Φιντάν που έχουν και την ευθύνη του συντονισμού, είναι οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης και ο τούρκος ομόλογός τους Μπουράκ Ακτσαπάρ.
Ακόμα συναντήσεις θα έχουν οι υπουργοί Αμυνας, Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ, καθώς και οι υπουργοί που τα χαρτοφυλάκιά τους έχουν αρμοδιότητες στους τομείς της Μετανάστευσης, του Πολιτισμού, του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Παιδείας.
Με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν στα «ΝΕΑ» το ενδιαφέρον που υπάρχει από τις δύο πλευρές για διμερείς συναντήσεις ακόμα και σε υπουργούς που δεν πρόκειται να υπογράψουν συμφωνίες.
Οσον αφορά το τελετουργικό, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν οι υπογραφές μνημονίων κατανόησης και συμφωνιών θα γίνουν σε μία κοινή τελετή κατά την ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου ή στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις των υπουργών.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες ο τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στην Αθήνα με τους υπουργούς που θα τον συνοδεύουν το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου και θα αναχωρήσει το απόγευμα, χωρίς να προβλέπεται διανυκτέρευση, μένοντας στην Ελλάδα για επτά ώρες περίπου.
Γεγονός που διαλύει τα σενάρια περί επίσκεψης στη Θράκη, με το πρόγραμμα που διαμορφώνεται να είναι σε στενά χρονικά περιθώρια.
Εμφαση στη βελτίωση των διμερών σχέσεων
Βασική επιδίωξη των δύο πλευρών στο πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας είναι να καταστεί δυνατόν η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί και με συμφωνίες που θα είναι προς όφελος των δύο χωρών.
Είναι ξεκάθαρο άλλωστε τόσο σε Αθήνα όσο και σε Αγκυρα ότι οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν, αλλά το ζητούμενο είναι αυτές οι διαφωνίες να παράγουν διαρκείς διμερείς κρίσεις.
Εμφαση στο καλό κλίμα και στον διπλωματικό χώρο που δίνει ώστε οι δύο χώρες να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης στις οποίες θα βασιστεί ο διάλογος δίνει εκτός από την Αθήνα και η Αγκυρα.
Με διπλωματικές πηγές και από τις δύο πλευρές να σημειώνουν ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά απαιτούν υπομονή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις