Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι Βρετανοί εξετάζουν μπλόκο άδειας εξαγωγής
Βρετανοί αξιωματούχοι διαρρέουν ότι είναι αντίθετοι στην πρόταση Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Λίγες ώρες αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε την συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Βρετανοί αξιωματούχοι διέρρευσαν στο Sky News ότι συζητούν τρόπους για να μπλοκάρουν την εξαγωγή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα του Sky News αναφέρεται ότι «κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξετάζουν νομικές λύσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να μπλοκάρουν κάθε εξαγωγή των Ελγίνειων Μαρμάρων (σ.σ. ο όρος που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα).»
«Μπλόκο» στην πρόταση Όσμπορν βάζει η κυβέρνηση
Όπως αναφέρθηκε, η κυβέρνηση συζητά να μπλοκάρει την δυνατότητα εξαγωγής των Γλυπτών, βάζοντας τέλος στο σχέδιο που προωθείται από τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου για προσωρινό δανεισμό.
Μάλιστα, ανώτατος αξιωματούχος των Συντηρητικών, ανέφερε στο Skynews ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζόρτζ Όσμπορν, προωθεί μία «κακή συμφωνία», η οποία κάνει τη θέση του «αβάσιμη», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να φύγει».
Κάθετα αντίθετος στην επιστροφή των Ελγινείων ο Σούνακ
Η στάση της αντιπολίτευσης
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, σε ενδεχόμενη συνάντηση του με τον Μητσοτάκη θα έλεγε πως δεν θα αλλάξει τον νόμο που αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Παρόλα αυτά, άτομο που βρίσκεται κοντά στον Στάρμερ δήλωσε στους Financial Times ότι «στηρίζουμε τον υπάρχοντα νόμο, αλλά αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία δανεισμού που είναι κοινά αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, τότε δεν θα την εμποδίσουμε».
Τι προβλέπει ο νόμος του 1963
Ο νόμος του 1963 αφορά το Βρετανικό Μουσείο και ήρθε να αντικαταστήσει το νομικό πλαίσιο του 1902. Ο νόμος απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας να διαθέσουν τα υπάρχοντά τους, εκτός από ένα μικρό αριθμό ειδικών περιπτώσεων.
Από την άλλη, με την πρόταση του Τζορτζ Όσμπορν δεν χρειάζεται αλλαγή του νόμου του 1963, καθώς βασίζεται στο νόμο περί φιλανθρωπίας (Charity Act 2011, όπως τροποποιήθηκε το 2022), ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και για την επιστροφή των «Μπρούτζινων του Μπενίν», χάλκινων έργων τέχνης από τη Νότια Νιγηρία που είχαν λεηλατηθεί το 1897 από βρετανούς στρατιώτες.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, μουσεία μπορούν να επιστρέψουν αντικείμενα από της συλλογές τους στη βάση ‘ηθικής υποχρέωσης’ την οποία πρέπει να τεκμηριώσουν εμπεριστατωμένα και μετά τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Φιλανθρωπίας που προβλέπεται στον νόμο αυτόν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις