Ανδρουλάκης: Απρεπής η στάση Σούνακ απέναντι στον Μητσοτάκη – «Δεύτερη ευκαιρία» για το ιδιωτικό χρέος
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της ειδικής εκδήλωσης για το ιδιωτικό χρέος, τόνισε πως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, «υπερβαίνει κόμματα, πρόσωπα, κυβερνήσεις»
Στην ειδική εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα «κόκκινα» δάνεια και το ιδιωτικό χρέος, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκίνησε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας «απρεπή» την στάση του Ρίσι Σούνακ απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στην Μελίνα Μερκούρη, που ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ, διεκδίκησε πρώτη την επιστροφή των Γλυπτών τη δεκαετία του ’80, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα ζήτημα εθνικό, που υπερβαίνει κόμματα, πρόσωπα, κυβερνήσεις», προσθέτοντας πως «για εμάς είναι προτεραιότητα αυτός ο αγώνας, διότι θεωρούμε ότι είναι δίκαιο και αφορά τον παγκόσμιο πολιτισμό, τα γλυπτά αυτά να επανενωθούν και να έρθουν στην κοίτη της Δημοκρατίας, την πατρίδα της Δημοκρατίας, στην Αθήνα».
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το ιδιωτικό χρέος, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι προσφέρουν «ελπίδα, σιγουριά και μια ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας».
«Άδικο, αναποτελεσματικό και αναχρονιστικό» το φορολογικό νομοσχέδιο
Χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο, «άδικο, αναποτελεσματικό, αναχρονιστικό, διότι έρχεται με απαρχαιωμένους τρόπους να αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, που το ΠΑΣΟΚ δεν αρνείται και θέλει να αντιμετωπίσει», όπως είπε.
«Η ΝΔ, όχι μόνο κατάργησε πλήρως το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, αλλά δεν συζητά επί της ουσίας αυτό το μεγάλο ζήτημα», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός του για το ιδιωτικό χρέος.
Έστρεψε τα «πυρά» του, όμως, και προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας «τι έλεγαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, με τη λεγόμενη ‘σεισάχθεια’. ‘Σεισάχθεια’ υπόσχονταν τότε και μετά από μερικούς μήνες άνοιξαν την πόρτα στα funds και ήρθαν εδώ να αγοράσουν τα ακίνητα του ελληνικού λαού στο 15%, βαριά στο 20% της αξίας τους στις καλύτερες περιπτώσεις».
Από την άλλη πλευρά, ανέφερε δηκτικά πως η κυβέρνηση της ΝΔ «επαίρεται ότι η οικονομία ‘πάει καλά’. Οι οικονομικές επιδόσεις της αποτελούν το ακλόνητο – δήθεν – ‘asset’ του κ. Μητσοτάκη», για να προσθέσει πως «οι στατιστικοί δείκτες, οι ‘οικονομικές επιδόσεις’, η ‘ανάπτυξη’ και η μείωση της στατιστικής ανεργίας όμως δεν έχουν απτά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Διότι στηρίζονται σε μια οικονομική πολιτική, που για τους εργαζόμενους δεν είναι ούτε υπεύθυνη, ούτε αποτελεσματική, όπως διατείνεται η κυβέρνηση».
«Αυτά διαψεύδουν την κυβέρνηση»
Οι απαραίτητες φωτογραφίες πριν ξεκινήσει η εκδήλωση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος
«Αυτά διαψεύδουν την κυβέρνηση»
Και παρέθεσε τα εξής στοιχεία:
– «Το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, ισχυρός και αδιάψευστος δείκτης ελλείμματος ανταγωνιστικότητας, άγγιξε το 10% του ΑΕΠ το 2022.
– Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού, αλλά παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη ξεπερνώντας το 160% του ΑΕΠ.
– Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι Έλληνες καταναλωτές επιβαρύνονται με την 6η υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σημειώνει άνοδο, παρότι ο ευρωπαϊκός αποκλιμακώνεται, και τη στιγμή που ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να είναι σταθερά πάνω από το 10% και ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη».
Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «επιβάλλει οριζόντια φορολόγηση και εξομοιώνει τις επιχειρήσεις με τον μέσο συντελεστή του κάθε κλάδου σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως πού είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση. Δηλαδή, είναι το ίδιο για τον κ. Μητσοτάκη ένα καφενείο σε ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας και μία επιχείρηση στο Κολωνάκι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Προσέθεσε πως η κυβέρνηση «χαϊδεύει» τους μεγάλους φοροφυγάδες και «θέτει ένα τεράστιο εμπόδιο στους αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες», ενώ τόνισε πως με το φορολογικό νομοσχέδιο «επιδιώκει να εισπράξει περίπου 850 εκατ., ενώ η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ».
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος
– Επαναφορά του νόμου 3869/2010, με επικαιροποιημένα κριτήρια.
– Πλαίσιο προσωρινής προστασίας για όσους αποδεδειγμένα είναι ευάλωτοι ή έχει μεταβληθεί ραγδαία η οικονομική τους κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων και για τα δύο αυτά έχουμε ήδη καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
– Θέλουμε ο δανειολήπτης να μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του με βάση τις αρχές, τα κριτήρια και τις λύσεις του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός και να έχει τη δυνατότητα προσφυγής σε ανεξάρτητες επιτροπές που θα ελέγχουν επί της ουσίας τη ρύθμιση.
– Οι πιστωτές που δεν συμμετέχουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με ουσιαστικές προτάσεις, να μην μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ή να επιβαρύνουν τον οφειλέτη με τόκους υπερημερίας.
«Να δώσουμε κίνητρα στους συνεπείς δανειολήπτες»
– Ο δανειολήπτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αντιπροτείνει ρύθμιση και αυτή να αξιολογηθεί, χωρίς να φοβάται την απευθείας απόρριψη από την πλατφόρμα ή τον διαχειριστή δανείων που οδηγεί σε κατάσχεση και πλειστηριασμό.
– Οι τράπεζες και οι servicers να υποχρεούνται, πριν τη μεταβίβαση του δανείου ή την πώλησή του στη δευτερογενή αγορά, να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από το 2019 είχε καταθέσει τροπολογία για το δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη, πριν καταλήξει στο fund, με συγκεκριμένα βέβαια κριτήρια και όχι γενικά και οριζόντια. Η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ.
– Για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους προτείνουμε την προστασία της αγροτικής γης, που απειλείται με κατάσχεση και αποτελεί το μοναδικό μέσο επιβίωσης για επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους.
– Οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο είναι 80.000 και πρέπει να τους προστατεύσουμε με μια ρύθμιση, που δίνει το κόστος αύξησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, 1/3 προς τον δανειολήπτη, 2/3 προς το τραπεζικό ίδρυμα.Επίσης, η πρόταση μας σε σχέση με το ελβετικό φράγκο είναι οι δόσεις να μειωθούν κατά 40%, ενώ το τελικό ποσό που θα πληρώσουν είναι 15% μεγαλύτερο σε σχέση με το αν ελάμβαναν το ίδιο ποσό δανείου σε ευρώ.
– Για τους εγγυητές δανείων: Οριοθέτηση της οφειλής του εγγυητή, στις περιπτώσεις που το δάνειο έχει μεταβιβαστεί σε fund, στο ύψος που προκύπτει με την εφαρμογή μεθόδου υπολογισμού ανάλογης με αυτή που θα ισχύει για το δικαίωμα προαίρεσης στην αγορά του δανείου.
– Για τα δάνεια παλιννοστούντων:Βιώσιμη λύση για τα περίπου 40.000 στεγαστικά δάνεια των συμπατριωτών μας παλιννοστούντων ομογενών.Προτείνεται να ισχύσει και για τα δάνεια αυτής της κατηγορίας η επιτυχής ρύθμιση των αντίστοιχων δανείων του ΟΕΚ.
Πρόβλεψη για τους συνεπείς δανειολήπτες
«Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τους συνεπείς δανειολήπτες. Γιατί και αυτοί στα δύσκολα καταφέραν, προσπάθησαν, αγωνίστηκαν και πρέπει να τους δώσουμε κίνητρα», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Όπως είπε, «ως προς τις οφειλές στην εφορία, θα μπορούσε να προβλεφθεί μια γενναία μείωση προκαταβολής φόρου (μέτρο χωρίς δημοσιονομική επίπτωση) για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω από την αύξηση των επιτοκίων, προτείνουμε την επιδότησή του με πόρους που θα προέλθουν από την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.
»Οι τράπεζες να εφαρμόσουν τα περιθώρια κέρδους τους πάνω στο πραγματικό κόστος χρήματος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες.
»Πρέπει επίσης να έχουν δικαίωμα ρύθμισης διευκόλυνσης, σε περίπτωση επέλευσης αποδεδειγμένων επιβαρυντικών γεγονότων (π.χ. απώλεια εργασίας, ανατροπή εισοδήματος, προβλήματα υγείας, σπουδές των παιδιών)
»Τέλος προτείνουμε, αυτό που είχαμε πει και πέρυσι, ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30%, εφόσον τηρείται η ρύθμιση.Πιστεύουμε ακράδαντα ότι για να πάει μπροστά η ελληνική οικονομία και κοινωνία οφείλουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
- Κρήτη: Αντί για τα δεσμά του γάμου πέρασαν στον γαμπρό χειροπέδες
- Ο Σπανούλης πλησιάζει στη Μονακό: Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, το οριστικό deal και το… ΟΑΚΑ
- Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολύμηνη φουρτούνα
- Η «Famagusta» ρίχνει φως στο επί 20 χρόνια χαμένο ντοκιμαντέρ της Μελίνας Μερκούρη
- Χρυσοχοΐδης: Δεν φαίνεται σύνδεση ανάμεσα σε Αμπελόκηπους και Παγκράτι
- Μητσοτάκης: Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο και θετικές παρεμβάσεις