Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα «κόκκινα» δάνεια – «Ναι» από ΝΔ, καταψήφισαν τα κόμματα
Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωτων-Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής και άλλες επείγουσες διατάξεις», που αφορά στα «κόκκινα» δάνεια.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν επί της αρχής του.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσαν κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει το ιδιωτικό χρέος
Είχαν προηγηθεί οι απόψεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων που είχαν κληθεί στην Επιτροπή, οι οποίοι δήλωσαν στην πλειοψηφία τους ότι είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση» το νομοσχέδιο, κάνει θετικά βήματα, ενώ πρότειναν παράλληλα περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, που αφορούν κυρίως:
– Στη διαφάνεια στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και την υποχρέωσή τους στην ενημέρωση των δανειοληπτών.
– Στη διεύρυνση ένταξης των δανειοληπτών στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους.
– Στη θέσπιση ευεργετικών κριτηρίων για ευάλωτους οφειλέτες, ώστε να μην αποκλείονται από τη ρύθμιση.
«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραποιεί την αλήθεια, τονίζοντας ότι «προστατεύει οτιδήποτε άλλο εκτός από τους πολίτες, ευπαθείς, ευάλωτες ομάδες ή εργαζόμενους επαγγελματίες».
«Θέλω να σας θυμίσω ότι πάντα στην πολιτική, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Δεν με εκπλήσσει αυτή η παραποίηση ή η αλλοίωση του πολιτικού περιεχομένου της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, γιατί είστε εσείς αυτοί, που νομίζετε ότι η πώληση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι επωφελής για τα δημόσια οικονομικά», σημείωσε.
Και προσέθεσε πως «είστε η κυβέρνηση, που έχετε μια σειρά από πλάνες, οι οποίες εμφανίζονται με ένα επιχείρημα ότι ‘είμαστε η κυβέρνηση του 41%’, αλλά είστε 100% σε μία πλάνη, που είναι η επιβεβαίωση του ‘έτσι είναι αν έτσι νομίζεις’».
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την επίθεση κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως «οι Έλληνες δανειολήπτες είναι σε απόλυτο κενό ενημέρωσης. Είναι στην ουσία όμηροι, είτε των servicers, είτε τον funds, είτε δικηγορικών γραφείων», υποστηρίζοντας πως «είναι όμηροι ενός συνεχούς εκβιασμού, μιας συνεχούς πίεσης».
Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Γιαννούλης ανέφερε ότι θα έχουν και οι ίδιοι ευθύνη αν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.
«Εάν προστεθεί και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται απαιτητά τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι και μια διαρκής αναμέτρηση με την κοινωνική και πολιτική σας ευαισθησία. Δεν απαλλάσσεστε επειδή την ευθύνη της υπογραφής τη φέρνει ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, συνάδελφοι της πλειοψηφίας. Έχετε ισότιμη ευθύνη σε αυτό που παράγεται», όπως είπε.
«Το νομοσχέδιο δεν φέρνει καμία λύση»
Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, επεσήμανε ότι «η οικονομία χρειάζεται λύσεις με επίκεντρο τον δανειολήπτη και όχι τις τράπεζες και τα funds».
«Το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση, δεν φέρνει καμία λύση. Βλέπει επιφανειακά τους αριθμούς, χωρίς να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα το καταψηφίσει.
Όπως είπε ο κ. Γερουλάνος, «σειρά σοβαρότατων θεμάτων που επιζητούν λύσεις, δεν αντιμετωπίζονται με το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως είναι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, η προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης», ενώ επανέφερε τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και τις οποίες, όπως είπε, η κυβέρνηση αγνοεί.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν έφερε μόνο μια πρόταση για τα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος. Έφερε επτά: Και τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας του 2010, εμείς τον φέραμε. Και για την προστασία της παραγωγικής αγροτικής γης. Και για τη δυνατότητα εξαγοράς του δανείου πριν μεταβιβαστεί. Και για τον συμψηφισμό για οφειλές προς το δημόσιο και για τις δόσεις αποπληρωμής. Και γι’ αυτούς που είχαν δανειστεί με ελβετικό φράγκο. Και για τους εγγυητές. Και για τους κανόνες δεοντολογίας των funds», προσέθεσε.
Ο κ. Γερουλάνος τόνισε πως «αν δεν μπορείτε να δείτε τον άνθρωπο πίσω από το δάνειο, δείτε τουλάχιστον ότι οι άνθρωποι που μπορούν να απογειώσουν την οικονομία με τη δουλειά, την κατανάλωση και τις επενδύσεις τους, είναι σήμερα με τα χέρια δεμένα. Και ότι αυτό το νομοσχέδιο, δεν τα λύνει. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε στη σημερινή του μορφή, γιατί λέει ότι λύνει το πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα αγοράζει μόνο χρόνο για εσάς, τις τράπεζες και τα funds, δεν είναι το νομοσχέδιο που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία».
«Στήριξη στις τράπεζες, για να εξοντωθούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»
Από την πλευρά της, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετώντας τις οδηγίες της ΕΕ, παίρνει επιπλέον μέτρα «για να θωρακίσει ακόμα πιο πολύ τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων και των funds» σε βάρος των χρεωμένων νοικοκυριών και του λαού συνολικότερα.
«Αυτό το νομικό πλαίσιο χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα. Στόχος του είναι να νομιμοποιήσει και να διευκολύνει την αγοραπωλησία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θεσμοθετείτε την πώληση των κόκκινων δανείων σε funds και εταιρείες διαχείρισης, που έχουν έδρα σε διαφορετικά κράτη – μέλη, ενώ ως προς τους δανειολήπτες αρκείστε σε κάποιες τυπικές διαδικασίες ενημέρωσης, αλλά μη δεσμευτικές κατευθύνσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα για να εξαντλούν όλα τα περιθώρια για τη ρύθμιση δανείων. Οι κατευθύνσεις αυτές δίνονται από τη σκοπιά εξασφάλισης των τραπεζών και όχι των υπερχρεωμένων λαϊκών οικογενειών, δηλαδή των ευάλωτων», σημείωσε η κυρία Μανωλάκου.
Σχολιάζοντας τις τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υπερχρέωσης χιλιάδων εργαζομένων που έχουν οφειλές σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ούτε φυσικά παρέχεται δικαστική προστασία σε χιλιάδες εργαζομένους που κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους».
Υποστήριξε ακόμα ότι το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ», που είναι μια από τις σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου, «επιτρέπει στις συστημικές τράπεζες να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων, που έχουν ετοιμάσει εδώ και ένα χρόνο, ενώ θα βοηθήσει και τη μείωση των κόκκινων δανείων τους, ώστε να γίνει εφικτή μεταξύ τους συγχώνευση».
«Συνολικά, είναι ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο, που δίνει απλόχερη στήριξη στις τράπεζες, για να εξοντωθούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Γι’ αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το καταψηφίζει», κατέληξε η Διαμάντω Μανωλάκου.
- Καιρός: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, βροχές στη δυτική Ελλάδα την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
- Σε ποιόν πολιτισμό άνδρες και γυναίκες ξεδοντιάζονταν για να αρέσουν;
- ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ: Και τώρα οι δυο τους
- Γερμανία: Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
- Τύμπανα πολέμου
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ