Νέα Δημοκρατία: 5+1 γαλάζιες νάρκες στον δρόμο για τις εκλογές
Ο Μητσοτάκης θέτει από τώρα σε κίνηση τον νεοδημοκρατικό μηχανισμό, με την προσδοκία ότι η Κεντροδεξιά παράταξη θα αποφύγει τις… νάρκες που υπάρχουν καθ' οδόν προς την τελευταία κάλπη της τετραετίας
Με πολιτικό στόχο την εμπέδωση απόλυτης κυριαρχίας της ΝΔ – και όχι απλώς την πρωτιά της – κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την επόμενη πολιτική μάχη, προσδίδοντας παραταξιακό χαρακτήρα στον αγώνα για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.
«Στην κρίσιμη αναμέτρηση θέλουμε να εξασφαλίσουμε πάλι υψηλό ποσοστό ώστε να εγκαθιδρύσουμε την υπεροχή μας» είπε ο Πρωθυπουργός στη κομματική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Berkeley του Λονδίνου, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν μας αφορά καθόλου τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης, εμείς κοιτάμε το δικό μας έργο».
Η αγωνία των γαλάζιων είναι ότι η παραδοσιακά πιο χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών μπορεί να απελευθερώσει προς άλλες κατευθύνσεις δυσαρεστημένους ή ψηφοφόρους που αναζητούν μια προειδοποιητική κίνηση απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές
Ηταν η πρώτη κομματική εκδήλωση στο εξωτερικό μετά τις εθνικές εκλογές και η τρίτη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας που ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα στοιχήματα της ευρωκάλπης, για την οποία το γαλάζιο όριο δεν τοποθετείται χαμηλότερα από εκείνο του Μαΐου του 2019 (ποσοστό 33%+).
Στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης θέτει από τώρα σε κίνηση τον νεοδημοκρατικό μηχανισμό, με την προσδοκία ότι η Κεντροδεξιά παράταξη θα αποφύγει τις… νάρκες που υπάρχουν καθ’ οδόν προς την τελευταία κάλπη της τετραετίας.
Η ακρίβεια
Αποτυπώνεται δημοσκοπικά, φαίνεται και στις συνεχείς κυβερνητικές παραδοχές ότι η ακρίβεια είναι μόνιμος πονοκέφαλος του Μαξίμου.
Πέραν των επιδομάτων, ποντάρει στα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, αναγνωρίζοντας ότι οι πιέσεις των νοικοκυριών δεν αποκλιμακώνονται εύκολα.
Η ακρίβεια γεννά δυσαρέσκεια, εξού οι δεσμεύσεις για ελέγχους και πρόστιμα, οι «αυτοψίες» Μητσοτάκη σε σουπερμάρκετ, οι αναλυτικές αναφορές συνολικά στο μέτωπο της οικονομίας.
Ο… χειµώνας
Στο μικροσκόπιο είναι συνολικά ο… χειμώνας – διάστημα που η κυβέρνηση θεωρεί κομβικό σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο είναι να μπορέσει να δίνει χειροπιαστό αποτέλεσμα βελτίωσης της καθημερινότητας.
Το δεύτερο αφορά την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση κάθε… απροόπτου – έκτακτου γεγονότος (π.χ. καιρικά φαινόμενα).
Πρωθυπουργικοί συνεργάτες παραδέχονται ότι η εικόνα μιας απροετοίμαστης κυβέρνησης συνοδεύεται πλέον από μεγαλύτερο κόστος.
Η αποδοκιµασία
Με περισσότερα «παραδοτέα» και προβολή «κοινωνικού» προφίλ επιχειρείται μπλόκο σε τυχόν έκφραση αποδοκιμασίας.
Η αγωνία των γαλάζιων είναι ότι η παραδοσιακά πιο χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών μπορεί να απελευθερώσει προς άλλες κατευθύνσεις δυσαρεστημένους ή ψηφοφόρους που αναζητούν μια προειδοποιητική κίνηση απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές.
«Μην ξεχνάμε το πολύ πρόσφατο μήνυμα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών» σχολιάζει γαλάζιος κοινοβουλευτικός.
Η χαλάρωση
Η πολιτική ισχύς της ΝΔ και η αδυναμία να εμφανιστεί εναλλακτικός πειστικός λόγος απειλεί την κυβέρνηση με μια αίσθηση πλήρους έλλειψης πίεσης.
Ο φόβος της Ηρώδου Αττικού για χαλάρωση της γαλάζιας ομάδας φαίνεται μέσα από τις πρωθυπουργικές αποστροφές για το… 41%: «δεν είναι λευκή επιταγή», «το κοντέρ μηδένισε».
Ο Μητσοτάκης εκπέμπει σήμα επιτάχυνσης αλλά στην πραγματικότητα αγωνιά για τους κυβερνητικούς ρυθμούς και τον κίνδυνο ασυνέπειας δεσμεύσεων – πράξεων.
Η αλαζονεία
Η διολίσθηση κυβερνητικών και κομματικών στελεχών σε αλαζονική στάση είναι βασική ανησυχία στην Ηρώδου Αττικού, γνωρίζοντας ότι η αντιπολίτευση έχει στραμμένο το ραντάρ σε οτιδήποτε μπορεί να ενισχύει την εικόνα γαλάζιας «έπαρσης».
Λένε από μόνα τους πολλά τα επαναλαμβανόμενα σινιάλα του Πρωθυπουργού στο εσωτερικό της ΝΔ για μετρημένη – όχι «υπερφίαλη» – συμπεριφορά.
Το Μαξίμου ξορκίζει ασάφεια και αστοχίες στη δημόσια σφαίρα.
Το άδειασµα του Τσακλόγλου
Στο δυσάρεστο για το Μαξίμου σερί «φάουλ» που το έχουν οδηγήσει σε έκτακτους χειρισμούς έως σε θέση απολογίας προστέθηκε η ειρωνεία του Πάνου Τσακλόγλου «γιατί δεν πάει ο δικηγόρος να δουλέψει ντελιβεράς;» (Action 24).
Ο υφυπουργός Εργασίας, από τον οποίο είχε ανοίξει συζήτηση και για τα όρια συνταξιοδότησης, ζήτησε συγγνώμη για τη «λανθασμένη έκφραση», με τους δικηγόρους να είναι έτσι κι αλλιώς στα… κάγκελα για τις προωθούμενες φορολογικές αλλαγές.
Την «ατυχέστατη δήλωση» κάρφωσε ο Παύλος Μαρινάκης, ενώ τον άδειασε (Σκάι) ο Αδωνις Γεωργιάδης, ζητώντας και εκείνος συγγνώμη.
Αυτά δεν συγκράτησαν τα αντιπολιτευτικά «πυρά», ούτε την «έκρηξη» της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, που με σκληρή γλώσσα ζήτησε αποπομπή του – «αλαζόνα, καιροσκόπου, διανομέα αθλιοτήτων της εξουσίας» – υφυπουργού.
- Τη Υπερμάχω Στρατηγώ: Όταν η Ειρήνη Παππά και ο Κώστας Χαρδαβέλλας μπήκαν κρυφά στην Αγιά Σοφιά
- Βουλή: Πέρασε από την επιτροπή το νομοσχέδιο για την «αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα»
- Σπανούλης: Δίνει οντότητα στη Μονακό
- Η βαθμολογία της Euroleague μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού (pic)
- Η Μπαρτσελόνα ομολογεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το «Καμπ Νόου»
- Παναθηναϊκός – Αρμάνι Μιλάνο 103-74: Εντυπωσιακό ξέσπασμα του «τριφυλλιού» με σούπερ Ναν