Αν η μία εικόνα θέλει την ομάδα των 9 συν 2 αποχωρησάντων βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να βάζει τις τελευταίες πινελιές στην οργάνωση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του επιμερισμού ευθυνών εν όψει της μάχης του Προϋπολογισμού της Βουλής, η άλλη θέλει τον Στέφανο Κασσελάκη σε πρωτοβουλίες εξωστρέφειας για τον πληγωμένο και σπαρασσόμενο χώρο του.

Δύο τέτοιες πρωτοβουλίες από την πλευρά του καταγράφηκαν με διαφορετική στόχευση χθες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη στην πρεσβευτική κατοικία.

Ο όρος «πατριωτική Αριστερά» που με ένταση χρησιμοποιεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον φέρνει εκ των πραγμάτων πιο κοντά στον Νίκο Κοτζιά

Συζήτησαν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις διεθνείς εξελίξεις.

Λίγο νωρίτερα είχε φάει με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην Καστέλλα.

Η πρώτη συνάντηση είχε διεθνές μενού αλλά και συζήτηση εν όψει των διεργασιών με τη γείτονα χώρα.

Η δεύτερη προφανώς σχετίζεται με την αποδοχή πρόσκλησης για συμπόρευση και άνοιγμα των διαδικασιών για τον κεντροαριστερό χώρο, αλλά και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και τη ρευστότητα του κεντροαριστερού χώρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην Καστέλλα

Προσέγγιση

Το δεύτερο ενδιαφέρει πολύ τον Κασσελάκη και με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, ενώ ο Κοτζιάς με μεγαλύτερη ευκολία μπορεί πια να συνομιλήσει αφού εντός ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν πλέον εκείνες οι πτέρυγες που έβλεπαν ναι μεν θετικά τον πρώην υπουργό για τις Πρέσπες, με καχυποψία δε για τις εθνικές του θέσεις.

Ο όρος «πατριωτική Αριστερά» που με ένταση χρησιμοποιεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους φέρνει εκ των πραγμάτων πιο κοντά.

Στο ίδιο πλαίσιο ανοίγματος μα και διαμόρφωσης της νέας «ομάδας» του ο Κασσελάκης ανακοίνωσε χθες πως ορίζει ως σύμβουλό του στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής τον καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Νικόλα Φαραντούρη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης παραβρέθηκε και στη διευρυμένη συνεδρίαση του Τομέα Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Τμήματος Οικονομικών του κόμματος, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για τα δάνεια – προφανώς η Κουμουνδούρου θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ θα καταθέσει εκ νέου την πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο δε ρεύμα αποχωρήσεων μελών και στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης απάντησε χθες πως το τελευταίο δεκαήμερο αποχώρησε από τις Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 1,03% των μελών του κόμματος ενώ «στον isyriza είχαμε 152 email αποχώρησης και 758 νέες εγγραφές».

Αποχωρήσεις

Πάντως και χθες επικαιροποίησε την αποχώρησή του ένα μέρος στελεχών στην Μεσσηνία ενώ ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος – που πάντως ανήκε στην ομάδα των 6 συν 6- παραιτήθηκε από την θέση του διευθυντή των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

Παράλληλα αποχώρησαν 85 μέλη του κόμματος από τρεις οργανώσεις του Βορείου τομέα της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, στις τελικές διεργασίες βρίσκονται οι βουλευτές που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και διαβουλεύθηκαν χθες επί μακρόν- όπως και τις προηγούμενες ημέρες.

Απόψε μάλιστα έχουν προαναγγείλει μια διαβούλευση μπροστά στην «ανάγκη συγκρότησης εναλλακτικού σχεδίου απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Η στρατηγική τους θέλει μια παραγωγική νέα ΚΟ αλλά και έναν ευρύτερο φορέα που θα εκφράζει «μια σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση», όπως λένε – εδώ πολλοί υπενθυμίζουν το άνοιγμα και προς μεριάς Πέτρου Κόκκαλη που κάνει κινήσεις για έναν πράσινο φορέα εν Ελλάδι.

Μάλιστα εκ των πραγμάτων η μάχη του Προϋπολογισμού στη Βουλή θα είναι το πρώτο κρας τεστ της νέας ΚΟ και θέλουν μια σοβαρή, δομημένη και οργανωμένη παρουσία με συνεκτικότητα και χωρίς κραδασμούς είτε προς τη μεριά των δύο βουλευτών της Ομπρέλας (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα) είτε προς τους δύο μειονοτικούς μουσουλμάνους βουλευτές που ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή μαζί τους.

Η στρατηγική της νέας ΚΟ δεν θέλουν να ταυτίζεται με έναν είδους ιδιότυπο διμέτωπο με τους τέως συντρόφους τους από τη μία και κατά της ΝΔ από την άλλη, αλλά με το πρόπλασμα ενός καθαρού πολιτικού σχεδίου που να έχει την αιχμή του στην αποδόμηση της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής και της προοπτικής ενός νέου δυναμικού χώρου.

Χθες πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε μια γεύση προσκλητηρίου στις προοδευτικές δυνάμεις με αφορμή την Οικονομία και μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»