Αλβανία: Ποιες είναι οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα
Οι κλάδοι που οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας
Το οικονομικό τοπίο στην Αλβανία χαρακτηρίζεται από τις εξαιρετικές επιδόσεις των 200 κορυφαίων εταιρειών, οι οποίες επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα απέναντι στις διάφορες προκλήσεις, αναφέρουν στοιχεία του Monitor, που αναπαράγει το γραφείο Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.
Μια πιο προσεκτική ματιά σε ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τους βασικούς κλάδους που οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η Devoll Hydropower (DHP) εξασφάλισε την πρώτη θέση όσον αφορά τα κέρδη, χάρη στην επιτυχή λειτουργία δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών εργοστασίων – Banja και Moglica.
Οι μεγαλύτερες εταιρίες
Παρά τη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 28% το 2022 λόγω δυσμενών υδρολογικών συνθηκών, η DHP επωφελήθηκε από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, σημειώνοντας συνολικά κέρδη προ φόρων ύψους 21,8 δισεκατομμυρίων λεκ. Η ανθεκτικότητα της εταιρείας είναι εμφανής στην ικανότητά της να διαχειρίζεται τις διακυμάνσεις της αγοράς και να συμβάλλει σημαντικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η τουρκική BKT, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Αλβανία, παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους 11,1 δισεκατομμυρίων λεκ και ποσοστό κέρδους περίπου 47%, οι επιδόσεις της BKT αποδίδονται στα αυξημένα έσοδα από τόκους και προμήθειες, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση του κόστους. Η στρατηγική εστίαση της τράπεζας σε ποικίλους επιχειρηματικούς κλάδους και η συνεχής αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου αναδεικνύει τη σταθερότητά της σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Η Kurum International, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία κατασκευαστικού χάλυβα και άλλων προϊόντων σιδήρου, διπλασίασε τα κέρδη της το 2022, φτάνοντας τα 9,2 δισ. λεκ. Οι δραστηριότητες της εταιρείας καλύπτουν διάφορους τομείς, όπως η παραγωγή χάλυβα, το γαλβάνισμα και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των υδροηλεκτρικών σταθμών της. Η αύξηση των κερδών συνδέεται με τη βελτιωμένη διαχείριση του κόστους, ιδίως στις διοικητικές δαπάνες. Η εταιρεία διαχείρισης του αγωγού TAP ανακοίνωσε έσοδα ύψους 25,2 δισεκατομμυρίων λεκ και κέρδη 8,7 δισεκατομμυρίων λεκ.
Η GSA 9, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας και της εμπορίας σιδηροχρωμίου, κατατάσσεται στην πέμπτη θέση σε κερδοφορία. Ο διπλασιασμός των κερδών της εταιρείας, που έφτασαν τα 7,3 δισεκατομμύρια λεκ, αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων από την εμπορία ενέργειας, επηρεασμένη από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι διαφοροποιημένες δραστηριότητες της GSA 9 τόσο στις αγορές ενέργειας όσο και στις αγορές σιδηροχρωμίου συμβάλλουν στις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της.
Η Albchrome, ο εξαγωγέας χρωμίτη, πέτυχε αύξηση των κερδών κατά 76%, φθάνοντας τα 5,4 δισεκατομμύρια λεκ. Η επιτυχία της εταιρείας συνδέεται με τις ευνοϊκές συνθήκες της διεθνούς αγοράς για τις τιμές των ορυκτών. Παρά την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της τον Σεπτέμβριο του 2022 λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και της μειωμένης ζήτησης για σιδηροχρώμιο σε παγκόσμιο επίπεδο, η Albchrome παραμένει βασικός παίκτης στη βιομηχανία χρωμίτη.
Η Raiffeisen Bank διατηρεί τη θέση της στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση στην κερδοφορία. Με κέρδη προ φόρων ύψους 4,5 δισ. λεκ και ποσοστό κέρδους περίπου 34,5%, η τράπεζα αναδεικνύει την οικονομική της ανθεκτικότητα σε ένα δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον, τονίζοντας τον ρόλο της ως ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής στη χώρα.
Η Ayen As Energy εισέρχεται για πρώτη φορά στη λίστα, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση σε κερδοφορία. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε υδροηλεκτρικά έργα, ανακοίνωσε αύξηση 181% στα κέρδη της, φτάνοντας τα 4,1 δισ. λεκ, με ποσοστό κέρδους 39%. Η επιτυχία αποδίδεται στην ολοκλήρωση και λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού Fangut, συμβάλλοντας στην αύξηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας.
Η OTP Albania, που κατέλαβε την ένατη θέση στην κερδοφορία, παρουσίασε αύξηση 36% στα κέρδη, φθάνοντας τα 3,8 δισεκατομμύρια λεκ, με ποσοστό κέρδους 52%. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων ακολουθεί τη συγχώνευση με την Alpha Bank, τονίζοντας τη θετική επίδραση των αυξημένων εσόδων από τόκους και των ελεγχόμενων εξόδων.
Το Διεθνές Αεροδρόμιο των Τιράνων, ιστορικά κερδοφόρα επιχείρηση, κατατάσσεται στη δέκατη θέση με αύξηση των κερδών κατά 65%, φθάνοντας τα 3,6 δισ. λεκ και ποσοστό κέρδους 43,7%. Η σημαντική αύξηση αποδίδεται στην εκτίναξη του αριθμού των επιβατών, γεγονός που υποδηλώνει την αναζωογόνηση του τουρισμού και τον κρίσιμο ρόλο του αεροδρομίου στη σύνδεση της Αλβανίας με τις διεθνείς αγορές. Αυτές οι εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις αντιπροσωπεύουν διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, τα χρηματοπιστωτικά, η παραγωγή χάλυβα, οι υποδομές και άλλοι, αναδεικνύοντας τον πολύπλευρο χαρακτήρα της οικονομικής ανάπτυξης της Αλβανίας.
Πηγή: ΟΤ
- Αυτά είναι τα κριτήρια ισοβαθμίας στην κανονική περίοδο της Super League
- Διάσωση σπηλαιολόγου στην Ιταλία τρεις ημέρες μετά τον εγκλωβισμό της σε βάθος 580 μέτρων
- Στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος οι εισπρακτικές εταιρίες
- Πανελλαδικές 2025: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές
- Σούπερ Καπ: Μάχη «αιωνίων» για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς
- Τασσώ Καββαδία: Δεν φοβήθηκε ποτέ να χτίσει μια ολόκληρη καριέρα με κακούς ρόλους