Ινδία: Απεγκλωβίστηκαν από τη σήραγγα οι 41 εργάτες – Ήταν παγιδευμένοι για πάνω από 2 εβδομάδες
Η υπό κατασκευή οδική σήραγγα κατέρρευσε στις 12 Νοεμβρίου, παγιδεύοντας τους εργάτες σε χώρο μήκους περίπου 400 μέτρων
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Τέλος στο μαρτύριο των 41 εργατών, που από τις 12 Νοεμβρίου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στη σήραγγα, που κατέρρευσε στη βόρεια Ινδία.
Ταλαιπωρημένοι αλλά χαμογελαστοί, απεγκλωβίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία και αγκάλιασαν και πάλι τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μετά από 17 ημέρες.
Η σήραγγα θα συνέδεε τα δύο σημαντικότερα ινδουιστικά ιερά που βρίσκονται στο Ουταρκάσι και το Γιαμουνότρι
Νωρίτερα, οι διασώστες είχαν ολοκληρώσει με επιτυχία τις επιχειρήσεις σκαψίματος και την απομάκρυνση των συντριμμιών προκειμένου να μπορέσει να γίνει με ασφάλεια η επιχείρηση.
Ένας σωλήνας από χάλυβα εισήχθη ως τα 52 μέτρα στο εσωτερικό της σήραγγας και πέρασε μέσα από τα συντρίμμια στα 57 μέτρα. Μέσω αυτού ανασύρθηκαν στην επιφάνεια οι εγκλωβισμένοι εργάτες. Για κάθε απεγκλωβισμό χρειάζονταν τρία με πέντε λεπτά.
BREAKING: India’s Prime Minister Narendra Modi issues a statement after all 41 workers have been rescued from a collapsed tunnel in India. https://t.co/8d57UxwLpH
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/eL5W3BH5YJ
— Sky News (@SkyNews) November 28, 2023
«Ο ένας διασώστης έσκαβε, ο δεύτερος απομάκρυνε τα συντρίμμια με τα χέρια και ο τρίτος τα έβαζε σε ένα καρότσι, το οποίο συρόταν στη συνέχεια ως την έξοδο του αγωγού», διευκρίνισε ο Ραϊπούτ Ράι, ειδικός στις εκσκαφές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India.
Οι 41 εργάτες, που διατηρήθηκαν στη ζωή έχοντας πρόσβαση σε φως, οξυγόνο, τρόφιμα, νερό και φάρμακα μέσω αγωγού, είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο προληπτικά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
«Η προσπάθεια διάσωσής των εργατών, που συνάντησε εμπόδια, ήταν μια απόδειξη της ανθρώπινης αντοχής… Συγχαίρω τις ομάδες και όλους τους ειδικούς, που έδρασαν με απίστευτη αποφασιστικότητα για να φέρουν εις πέρας μια από τις πιο δύσκολες αποστολές διάσωσης στην ιστορία», έγραψε στην πλατφόρμα Χ, η πρόεδρος της Ινδίας. Droupadi Murmu.
Η σήραγγα θα συνέδεε τα δύο σημαντικότερα ινδουιστικά ιερά
Η υπό κατασκευή οδική σήραγγα κατέρρευσε εν μέρει στις 12 Νοεμβρίου, παγιδεύοντας τους εργάτες σε χώρο μήκους περίπου 400 μέτρων.
Η σήραγγα μήκους 4,5 χιλιομέτρων που κατασκευαζόταν σε αυτοκινητόδρομο, μέρος ενός δρόμου ινδουιστικού προσκυνήματος στο κρατίδιο Ουταρχάντ, κατέρρευσε περίπου στις 5:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Την ώρα της κατάρρευσης μέσα στη σήραγγα βρίσκονταν 50 με 60 εργάτες από τους οποίους περίπου 10 με 20 είχαν αρχίσει να βγαίνουν καθώς είχε τελειώσει η βάρδιά τους κι έτσι κατάφεραν να γλιτώσουν.
Η σήραγγα αυτή θα συνέδεε τα δύο σημαντικότερα ινδουιστικά ιερά που βρίσκονται στο Ουταρκάσι και το Γιαμουνότρι. Ο αυτοκινητόδρομος προσκυνήματος Σαν Νταμ είναι ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Στόχος του είναι να ενώσει τέσσερις ινδουιστικές τοποθεσίες στη βόρεια Ινδία με έναν αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων μήκους 889 χιλιομέτρων, συνολικού κόστους 1,5 δισεκ. δολαρίων.
Ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις των εργοταξίων στο κρατίδιο Ουταρχάντ, όπου οι κατολισθήσεις είναι συχνές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις