Ισλανδία: Θάλαμος μάγματος είναι μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις – Συνεχίζει να «βράζει» το ηφαίστειο
Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας πραγματοποίησε ενημέρωση με βάση το μοντέλο για την κατάσταση που επικρατεί με το ηφαίστειο.
Ανησυχία προκαλούν τα νέα ευρήματα από το ηφαίστειο Fagradalsfjall της Ισλανδίας που μοιάζει έτοιμο να εκραγεί, καθώς η επικαιροποίηση του μοντέλου δημιουργεί νέα δεδομένα για τη συσσώρευση του μάγματος κάτω από την επιφάνεια της Γης.
Σε μια ενημέρωση στην οποία προχώρησε το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν περαιτέρω υπολογισμούς με βάση το μοντέλο για να εκτιμηθεί η έκταση του θαλάμου του μάγματος που σχηματίστηκε στις 10 Νοεμβρίου. Αυτοί οι υπολογισμοί υποδηλώνουν ότι ένα μέρος της θαλάμου μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί.
Έτσι η επιστήμονες εκτιμούν ότι η στερεοποίηση του ευρύτερου τμήματος του θαλάμου θα μπορούσε επομένως να διαρκέσει αρκετούς μήνες και θα μπορούσε να αποτελεί απειλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ακόμα στην ενημέρωση σημειώνεται πως ένα «σεισμικό σμήνος» έχει εμφανιστεί γύρω από τον θάλαμο του μάγματος από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, υποδεικνύοντας μια αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του, με μια έκρηξη να θεωρείται πιο πιθανή.
Κατά τη διάρκεια μιας ώρας, καταγράφηκαν 170 μικροί σεισμοί, με έναν να φτάνει σε μέγεθος τα τρία Ρίχτερ, ενώ το εστιακό τους βάθος ήταν στα 3-5 χιλιόμετρα, με τον μεγαλύτερο αριθμό να έχει το επίκεντρο βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ.
Από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν αντίκτυπο και στον εξοπλισμό καταγραφής των σεισμών, καταγράφηκαν από 1.500 έως 1.800 σεισμοί την ημέρα. Λόγω της τεκτονικής δραστηριότητας εμφανίστηκαν ρωγμές στο έδαφος και οι τοπικές Αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την πόλη Γκρίνταβικ, η οποία βρίσκεται κοντά στην πορεία του μάγματος.
Το μάγμα έχει σχηματιστεί κοντά στην πόλη, σε μια νοτιοδυτική χερσόνησο του κύριου νησιού της Ισλανδίας, σε ένα αδύναμο σημείο του φλοιού της Γης, και εκτιμάται ότι έχει μήκος περίπου 15 χιλιόμετρα.
Η περιοχή με τη «μεγαλύτερη πιθανότητα» έκρηξης είναι το μεσαίο τμήμα του θαλάμου μάγματος
Ταυτόχρονα, το ποτάμι του οριζόντιου μάγματος έχει ωθήσει μια περιοχή διαμέτρου περίπου 10 χιλιομέτρων προς τα πάνω κατά περίπου 3 εκατοστά, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας δήλωσε στις 23 Νοεμβρίου ότι φαίνεται να υπάρχει μια «ισχυρή σύνδεση» μεταξύ της ανύψωσης και του μάγματος,
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, αν συνέβαινε έκρηξη, το πιθανότερο είναι να συνέβαινε κάπου κατά μήκος του θαλάμου του μάγματος.
«Μια έκρηξη θεωρείται πιθανή όσο συνεχίζεται η εισροή μάγματος»
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας αναφέρει πως σύμφωνα με την ερμηνεία των τελευταίων δεδομένων, μια έκρηξη πάνω από τον θάλαμο εξακολουθεί να θεωρείται πιθανή όσο συνεχίζεται η εισροή μάγματος.
Ακόμα υπογραμμίζει ότι η περιοχή με τη «μεγαλύτερη πιθανότητα» έκρηξης είναι το μεσαίο τμήμα του θαλάμου, μεταξύ του βουνού Hagafell και του Sylingarfell, ενός άλλου βουνού κοντά στο Γκρίνταβικ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Αρχές της Ισλανδίας έχουν κατασκευάσει χωμάτινους τοίχους, μαζί με αγωγούς και κανάλια, γύρω από το Γκρίνταβικ και το Σβαρτσένγκι, έναν κοντινό σταθμό γεωθερμική μονάδας, σε μια προσπάθεια να κατευθύνουν τη λάβα μακριά από τα κτίρια σε περίπτωση έκρηξης.
Ο Άντριου Χούπερ, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε δηλώσει στο Newsweek ότι μια έκρηξη θα μπορούσε να συμβεί μέσα στην πόλη και είχε υπογραμμίσει ότι σε μια έκρηξη θα εκτοξευόταν στάχτη τοπικά στην περιοχή, ενώ η λάβα θα μπορούσε να ταξιδέψει για χιλιόμετρα.
Άλλοι δήλωσαν ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των γεωλόγων σχετικά με την πιθανή φύση της έκρηξης σε περίπτωση που συμβεί. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη στην Ισλανδία ήταν το 2010, όταν το ηφαίστειο Eyjafjallajokull εξερράγη αρκετές φορές προκαλώντας ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας που εξαπλώθηκε πάνω από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, οδηγώντας σε σοβαρές δυσκολίες στα αεροπορικά ταξίδια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις