Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται η εκεχειρία στη Γάζα - Πληροφορίες για παράταση

Live: Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται η εκεχειρία στη Γάζα – Πληροφορίες για παράταση

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Νέα ανταλλαγή ομήρων με κρατουμένους την Πέμπτη μέρα της εκεχειρίας

Για δύο ημέρες παρατείνεται η εκεχειρία στη Γάζα, ενώ προχωρούν οι ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων.

Τη Δευτέρα απελευθερώθηκαν 11 Ισραηλινοί όμηροι και 33 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις

Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει απελπιστική αφού οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Το Ισραήλ επιμένει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά την εκεχειρία αν και πληθαίνουν οι εκκλήσεις να σταματήσει η σφαγή.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

06:25 Δείτε όλες τις νεότερες εξελίξεις

Πατήστε εδώ

04:25 Αναλύτρια Νουρ Οντέχ: «Άλλο οι άμαχοι, άλλο οι στρατιώτες»

Οι πιθανότητες παράτασης της εκεχειρίας πέραν των 10 ημερών φαίνονται ελάχιστες, λένε οι αναλυτές, με τους Ισραηλινούς αναλυτές να συμφωνούν με τους Παλαιστίνιους.

Ένας λόγος είναι ότι και οι δύο πλευρές ξεμένουν από ομήρους ή αιχμαλώτους που μπορούν να απελευθερώσουν σχετικά ανώδυνα. Οι Παλαιστίνιοι που απελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές φυλακές μέχρι στιγμής είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Το ίδιο και οι όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς στη Γάζα. Στους βάναυσους υπολογισμούς τέτοιων πραγμάτων, καμία από τις δύο κατηγορίες δεν περιλαμβάνει ομήρους «υψηλής αξίας».

Η Νουρ Οντέχ, αναλύτρια και σχολίαστρια με έδρα τη Ραμάλα, δήλωσε στον Guardian ότι η φάση 2 δεν θα είναι συνέχεια της φάσης 1. «(Αυτή) είναι η στιγμή που θα μπούμε στο σκληρό παιχνίδι. Οι άμαχοι όμηροι είναι ένα πράγμα, αλλά οι στρατιώτες είναι άλλο πράγμα. Η Χαμάς έχει πει από την αρχή ότι θέλει «All for all» (όλους τους ομήρους για όλους τους αιχμαλώτους στο Ισραήλ), αλλά δεν νομίζω ότι ο  Νετανιάχου θα δεχτεί ένα τόσο υψηλό τίμημα».

Για να συμβιβάσουν τους φαινομενικά αντικρουόμενους στόχους της απελευθέρωσης των ομήρων και της συντριβής της Χαμάς, Ισραηλινοί αξιωματούχοι και πολλοί αναλυτές λένε ότι η στρατιωτική πίεση είναι ο μόνος τρόπος για να αναγκαστεί η οργάνωση να κάνει παραχωρήσεις – παρά το κόστος σε ζωές αμάχων και τη ζημιά στη διεθνή φήμη του Ισραήλ.

04:00 Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού έχει την λίστα των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι έλαβε τον κατάλογο με τα ονόματα των απαχθέντων Ισραηλινών που η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει αργότερα σήμερα, την έκτη ομάδα ομήρων που απελευθερώνεται στο πλαίσιο της προσωρινής εκεχειρίας στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι οι οικογένειες όσων περιλαμβάνονται στον κατάλογο έχουν ενημερωθεί, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες σύ,φωνα με τους Times of Israel.

03:35 Τελευταία μέρα κατάπαυσης των μαχών, εκτός και αν…

Η Χαμάς και το Ισραήλ αναμένεται να απελευθερώσουν περισσότερους ομήρους και αιχμαλώτους σήμερα το απόγευμα και το βράδυ, τελευταία ημέρα της αρχικά τετραήμερης, εν τέλει εξαήμερης εκεχειρίας.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να απελευθερώνει τουλάχιστον 10 ισραηλινούς ομήρους την ημέρα. Αλλά με λιγότερες γυναίκες και παιδιά να παραμένουν σε αιχμαλωσία, αυτό σημαίνει πως η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ να πρέπει να απελευθερώσουν μερικούς ισραηλινούς άνδρες για πρώτη φορά.

Ασχέτως αν είναι σε στρατεύσιμη ή μη ηλικία (έως τα 50 στρατεύονται).

Η προσοχή στρέφεται τώρα στο Κατάρ, το οποίο διαμεσολάβησε στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που οδήγησαν στην κατάπαυση του πυρός.

Την Τρίτη, το Κατάρ φιλοξένησε επικεφαλής της Μοσάντ και της CIA. Η συνάντηση αποσκοπούσε στο να «αξιοποιηθεί η πρόοδος της συμφωνίας για την παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση και να ξεκινήσουν περαιτέρω συζητήσεις για την επόμενη φάση μιας πιθανής συμφωνίας», δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η εκεχειρία έδωσε στη Γάζα την πρώτη της ανάπαυλα μετά από εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών που έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της πόλης σε ερείπια.

03:10 Ο Λευκός Οίκος λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποφύγει τον «περαιτέρω εκτοπισμό» των Παλαιστινίων στη νότια Γάζα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε στο Ισραήλ ότι πρέπει να εργαστεί για να αποφύγει «σημαντικό περαιτέρω εκτοπισμό» των Παλαιστινίων αμάχων στη νότια Γάζα, εάν ανανεώσει την εκστρατεία του στο έδαφος μετά την τρέχουσα παύση των μαχών, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AP επικαλούμενο ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ξεχωριστά, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί ήταν δεκτικοί όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι έθεσαν το θέμα.

Ο Λευκός Οίκος, επιδιώκοντας να αποφύγει περισσότερες απώλειες μεγάλης κλίμακας αμάχων ή μαζικές μετακινήσεις όπως αυτές που παρατηρήθηκαν πριν από την τρέχουσα προσωρινή παύση των μαχών, υπογράμμισε στους Ισραηλινούς ότι πρέπει να επιχειρήσουν με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στη νότια Γάζα απ’ ό,τι στο βορρά, δήλωσαν αξιωματούχοι που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, σύμφωνα με το AP.

Ο Λευκός Οίκος έχει αρχίσει να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ ότι ο τρόπος της επερχόμενης εκστρατείας πρέπει να είναι «προσεκτικά μελετημένος», αναφέρει το Associated Press.

Ο Kirby, δήλωσε στους δημοσιογράφους ξεχωριστά: «Τώρα έχετε έναν πρόσθετο πληθυσμό εκατοντάδων χιλιάδων επιπλέον στο νότο που δεν είχατε πριν μετακινηθούν (σ.σ. οι Ισραηλινοί) στην πόλη της Γάζας».

«Και έτσι είναι ακόμη περισσότερο ένα πρόσθετο βάρος για το Ισραήλ να βεβαιωθεί … ότι έχουν υπολογίσει σωστά … την επιπλέον αθώα ζωή που υπάρχει τώρα στη νότια Γάζα».

02:50 Δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ταϊλάνδης για την απελευθέρωση ακόμα δύο συμπατριωτών του

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης Parnpree Bahiddha-Nukara δήλωσε ότι χαιρετίζει την απελευθέρωση δύο ακόμη Ταϊλανδών ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς στη Γάζα.

«Χαίρομαι που καλωσορίζω προσωπικά 2 επιπλέον Ταϊλανδούς ομήρους που μόλις απελευθερώθηκαν και έφτασαν στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Την Παρασκευή απελευθερώθηκαν 10 Ταϊλανδοί υπήκοοι από τη Χαμάς.

02:25 Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 παροτρύνουν τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, υποστηρίζοντας περαιτέρω παύση των μαχών

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητούν την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και τη διευκόλυνση της αποχώρησης των ξένων υπηκόων από τη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η G7 αναφέρει επίσης ότι υποστηρίζει την περαιτέρω παράταση της τρέχουσας παύσης των μαχών.

«Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους στην περιοχή για να αποτρέψουμε την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης», αναφέρει η ανακοίνωση.

02:00 Ισλαμική Τζιχάντ και Χαμάς περνούν μήνυμα αλληλεγγύης μεταξύ των οργανώσεων

Σε μια προσπάθεια να δείξουν πως οι δύο οργανώσεις δεν έχουν κάτι να χωρίσουν, οι δύο εκπρόσωποί τους που συνόδευαν τους ισραηλινούς ομήρους, έδωσαν και τα χέρια και αργότερα η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας αυτή την φωτογραφία και ένα βίντεο.

«Ο λαός μας παρουσίασε μια ανθρώπινη εικόνα που αντανακλά την παλαιστινιακή δέσμευση στις ισλαμικές θρησκευτικές αξίες και ηθική.

Η γενναία αντίστασή μας, ιδιαίτερα οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ και η Σαράγια Αλ Κουντς, είναι ενωμένη, μοιράζεται κοινούς στόχους και ελπίδες και συμμετέχει συλλογικά στη μάχη. Συμμετέχουν στο πεδίο της μάχης, ώμο με ώμο, δεσμευμένοι στις αρχές και τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού.

Ο συντονισμός και η συνοχή μεταξύ της Saraya Al-Quds (Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ) και των Ταξιαρχιών Al-Qassam (Χαμάς) είναι ένα μοντέλο για το οποίο οι λαοί του έθνους και οι ελεύθεροι λαοί του κόσμου είναι υπερήφανοι».

Χωρίς να υπάρχει φανερή κόντρα το τελευταίο διάστημα, είναι η πρώτη φορά που οι οργανώσεις προσπαθούν να περάσουν ένα τόσο ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας.

Για την ιστορία, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές πολύ πιο βίαιη οργάνωση από ότι η Χαμάς, ενώ μπήκε στο αντάρτικο πριν από σχεδόν 40 χρόνια. Πέντε χρόνια νωρίτερα από την Χαμάς. Παρόλα αυτά δεν είχε καμία εικόνα για τον σχεδιασμό των επιθέσεων από την Χαμάς.

01:35 Η Χαμάς έχει ακόμα 8 ή 9 αμερικανούς ομήρους πιστεύει ο Λευκός Οίκος

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται για την παράταση της τρέχουσας παύσης των εχθροπραξιών και ότι ελπίζει να δει περισσότερους Αμερικανούς ομήρους να απελευθερώνονται από τη Χαμάς».

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Χαμάς κρατά οκτώ με εννέα Αμερικανούς ομήρους μετά την απελευθέρωση της τετράχρονης Άμπιγκειλ σε προηγούμενη ανταλλαγή. Ο Κίρμπι λέει ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν καμία ένδειξη ότι οι μαχητές της Χαμάς αρνούνται να απελευθερώσουν και άλλους Αμερικανούς ομήρους προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως είναι ελάχιστοι πλέον οι αμερικανοί πολίτες που είναι γυναίκες ή παιδιά, ώστε να απελευθερωθούν κατά προτεραιότητα.

«Έχουμε βγάλει περίπου 70 ομήρους μέχρι στιγμής, κάτι που είναι καλό. Είναι μια καλή αρχή, αλλά είναι μόνο μια αρχή. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου στους δημοσιογράφους. «Θέλουμε να τους πάρουμε όλους πίσω».

01:10 «Σιγή» στις επιθέσεις κατά των αμερικανικών βάσεων σε Ιράκ και Συρία

Οι σχεδόν καθημερινές επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία έχουν σταματήσει από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Οι αμερικανικές δυνάμεις στις δύο χώρες έχουν γίνει στόχος ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε περισσότερες από 70 διαφορετικές περιπτώσεις από τα μέσα Οκτωβρίου σύμφωνα με τους ίδιους. Οι ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη για την έξαρση της βίας σε υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις.

«Δεν έχουν σημειωθεί επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία από τις 23 Νοεμβρίου, από τότε που άρχισε η επιχειρησιακή παύση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ ανάμεσα στα άλλα.

00:50 Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας ελπίζουν σε παράταση της εκεχειρίας εν μέσω καταστροφής και έλλειψης προμηθειών (Ανταποκριτής του Al Jazeera)

Ο Τάρεκ αμπού Αζούμ αναφέρει για την ψυχολογία των κατοίκων της Γάζας.

Τους απομένουν μόνο 24 ώρες για να προετοιμαστούν, για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση, αν δεν παραταθεί η εκεχειρία.

Σε γενικές γραμμές, οι Παλαιστίνιοι επικεντρώνονται στο να προμηθευτούν τις απαραίτητες προμήθειες, όπως τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φυσικό αέριο.

Και προσπαθούν επίσης να πάρουν ό,τι έχει απομείνει από τα κατεστραμμένα σπίτια τους, ακόμα και αν είναι μόνο ρούχα.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών εντός της Λωρίδας της Γάζας εργάζονται για την επιδιόρθωση όλων των κατεστραμμένων δικτύων που είχαν υποστεί επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Πολλοί Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν νέες διπλωματικές προσπάθειες που μπορεί να γίνουν τις επόμενες ώρες, οι οποίες να οδηγήσουν σε παράταση της εκεχειρίας.

00:25 Οι ΗΠΑ στέλνουν βοήθεια στη Γάζα

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι μετέφεραν σήμερα αεροπορικώς περισσότερα από 25 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης που προορίζονταν για τη Γάζα.

Η παράδοση, η οποία στάλθηκε στην Αίγυπτο, περιλάμβανε ιατρικό υλικό και τρόφιμα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες αερομεταφορές που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

00:03 Ερυθρά Ημισέληνος: Συνέλαβαν τραυματία μέσα από το ασθενοφόρο μας

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν τραυματία μέσα από ένα από τα ασθενοφόρα της στην είσοδο του Κυβερνητικού Νοσοκομείου της Τζενίν.

Η σύλληψη έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση της PRCS ότι το ασθενοφόρο της, το οποίο μετέφερε τον τραυματία, εμποδίστηκε να φτάσει στο νοσοκομείο από ισραηλινούς στρατιώτες που έκαναν έφοδο στην Τζενίν.

Ο τραυματίας είχε υποστεί τραύμα από σφαίρα στο πόδι, ανέφερε νωρίτερα η PRCS.

23:53 Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας ελπίζουν για παράταση της εκεχειρίας ενώ οι ώρες μετρούν αντίστροφα

Τους απομένουν μόνο 24 ώρες για να προετοιμαστούν οι Παλαιστίνιοι για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση, αν δεν παραταθεί η εκεχειρία.

Σε γενικές γραμμές, οι Παλαιστίνιοι επικεντρώνονται στο να προμηθευτούν τις απαραίτητες προμήθειες, όπως τρόφιμα, νερό, καύσιμα, φυσικό αέριο.

Και προσπαθούν επίσης να πάρουν ό,τι έχει απομείνει από τα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών εντός της Λωρίδας της Γάζας εργάζονται για την επιδιόρθωση όλων των κατεστραμμένων δικτύων που είχαν δεχθεί επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν την ελπίδα ότι πρόκειται να υπάρξουν νέες διπλωματικές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε παράταση της κατάπαυσης του πυρός.

23:40 Επιδρομές στη Δυτική Όχθη στην πέμπτη ημέρα εκεχειρίας στη Γάζα

Εντείνονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη κατά την πέμπτη ημέρα εκεχειρίας στη Γάζα. Στο στόχαστρο είναι για ακόμα μία φορά η Τζενίν όπου νοσοκομεία της περιοχής έγιναν στόχος των ισραηλινών δυνάμεων.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ισραηλινές δυνάμεις έχουν μπλοκάρει την είσοδο τριών νοσοκομείων της Τζενίν. Πρόκειται για τα Jenin Public Hospital, Al-Razi και Ibn Sina.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύμφωνα με όσα ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος ομάδες έκτακτης ιατρικής βοήθειας εμποδίστηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες να απομακρύνουν ασθενοφόρο με τραυματία που πυροβολήθηκε στο πόδι.

Μπουλντόζες διαλύουν τους δρόμους στην Τζενίν

Σε άλλο βίντεο φαίνεται επίθεση σε σπίτια σε χωριό στο Al-Issawiya.

23:20 FT: Αξιωματούχος της CIA δημοσίευσε εικόνα υπέρ της Παλαιστίνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: .

Οι Financial Times δεν κατονόμασαν την αξιωματούχο λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά της, λέγοντας μόνο ότι ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια ανάλυσης της CIA.

Η αξιωματούχος στις 21 Οκτωβρίου άλλαξε τη φωτογραφία εξωφύλλου της στο Facebook με μια εικόνα ενός άνδρα που κρατάει μια παλαιστινιακή σημαία, ανέφεραν οι FT, προσθέτοντας ότι «η ανάρτηση μιας ξεκάθαρα πολιτικής εικόνας σε μια δημόσια πλατφόρμα είναι μια πολύ ασυνήθιστη κίνηση για έναν ανώτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών».

Σε ανακοίνωσή της προς τους Financial Times, η CIA δήλωσε ότι οι αξιωματικοί της «είναι προσηλωμένοι στη αντικειμενικότητα, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα αυτού που κάνουμε ως υπηρεσία. Οι αξιωματικοί της CIA μπορεί να έχουν προσωπικές απόψεις, αλλά αυτό δεν μειώνει τη δέσμευσή τους -ή τη δέσμευση της CIA- για αμερόληπτη ανάλυση».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετώπισε εσωτερικά πλήγματα για τη σθεναρή υποστήριξή της προς το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. Εκατοντάδες διπλωμάτες υπέγραψαν επιστολή που ζητούσε κατάπαυση του πυρός και ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραιτήθηκε για τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου.

23:08 Δύο Ταϊλανδοί πολίτες απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς

Δύο Ταϊλανδοί πολίτες που απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς έφτασαν σε νοσοκομείο του Ισραήλ

22:59 Ο αποφυλακισμένος 14χρονος  κρατούμενος κατηγορεί το Ισραήλ για ξυλοδαρμούς στη φυλακή

«Την πρώτη ημέρα του πολέμου υπήρξαν αρκετοί ξυλοδαρμοί, χτυπήθηκαν γυναίκες κρατούμενες», λέει ο 14χρονος Ahmad Salayme, σε συνέντευξή του στον Mohammed Jamjoom του Al Jazeera.

«Μου είπαν να μην κάνω γιορτές και την ημέρα της αποφυλάκισής μου δεν μου επιτρέπεται να βγω από το σπίτι μου, να σηκώσω οποιαδήποτε πινακίδα ή πανό, να χρησιμοποιήσω μεγάφωνο», πρόσθεσε ο Ahmad. «Και αν παραβώ οποιονδήποτε από αυτούς τους κανόνες θα με πάρουν πίσω».

«Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι, αλλά η ευτυχία μας είναι ελλιπής γιατί θρηνούμε αυτούς που χάθηκαν, αυτούς που τραυματίστηκαν και αυτούς που αγνοούνται», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

22:55 Σχεδόν 40 Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα είδαν πλάνα από την επίθεση της Χαμάς σε ιδιωτική προβολή

Σχεδόν 40 Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα είδαν το 47λεπτο υλικό από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σε ιδιωτική προβολή στο Καπιτώλιο.

Ο γερουσιαστής Jacky Rosen, ο οποίος φιλοξένησε την προβολή μαζί με τον γερουσιαστή Marco Rubio, έκανε παρατηρήσεις σχετικά με το γιατί η παροχή πρόσθετης βοήθειας ασφαλείας στο Ισραήλ είναι κρίσιμη για την ήττα της Χαμάς και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των υπόλοιπων ομήρων.

«Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ – την πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα. Δεδομένης της προσπάθειας ορισμένων ατόμων και οργανώσεων σε όλο τον κόσμο να διαστρεβλώσουν και να αρνηθούν τα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα, ήταν σημαντικό, ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, να γίνουμε μάρτυρες της πλήρους έκτασης των φρικαλεοτήτων που διέπραξε η Χαμάς», δήλωσε ο Ρόζεν.

«Καθώς το Κογκρέσο εξετάζει ένα πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια, ελπίζω οι συνάδελφοί μου να έχουν κατά νου γιατί το Ισραήλ χρειάζεται την αμέριστη υποστήριξή μας για να νικήσει τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων», πρόσθεσε.

Ο Ρούμπιο σημείωσε ότι «είναι πραγματικά σημαντικό να μην ξεχνάμε αυτό το θέμα με την πάροδο του χρόνου, διότι τείνουμε να βλέπουμε αυτά τα φρικιαστικά περιστατικά να χάνουν τον αντίκτυπό τους. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο περήφανοι και χαρούμενοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι με αυτό που έκαναν σε πολίτες, παιδιά, ανθρώπους που κάθονταν στο σπίτι τους για πρωινό και παιδιά σε ένα πάρτι ρέιβ».

«Σκέφτηκα ότι οι συνάδελφοί μου θα ήθελαν να το δουν, γι’ αυτό και πραγματοποίησα την προβολή, για να αποκτήσουν σαφή εικόνα για το τι συνέβη», πρόσθεσε.

22:45 Οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν ασθενοφόρο να απομακρύνει τραυματία στην Τζενίν

Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι για πάνω από 40 λεπτά τώρα, μία από τις ομάδες έκτακτης ιατρικής βοήθειας εμποδίζεται από ισραηλινούς στρατιώτες που εισβάλλουν στην Τζενίν να απομακρύνουν έναν Παλαιστίνιο που πυροβολήθηκε στο πόδι.

22:30 «Μπορεί να επιστρέψουν και να τον πάρουν» – Ανησυχεί η μητέρα του 14χρονου που αφέθηκε ελεύθερος

Η μητέρα του Ahmad Salayme λέει ότι οι ισραηλινές αρχές έψαξαν σήμερα έξι φορές το σπίτι της οικογένειας ενόψει της αποφυλάκισης του γιου της από τη φυλακή και τους προειδοποίησαν να μην διοργανώσουν κανέναν απολύτως εορτασμό.

«Αύριο επιτρέπεται να έρθουν μόνο συγγενείς», δήλωσε στο Al Jazeera.

Πρόσθεσε ότι φοβάται ότι ο 14χρονος γιος της μπορεί να απομακρυνθεί ξανά «ανά πάσα στιγμή».

«Ανησυχώ και φοβάμαι συνεχώς, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιστρέψουν και να τον πάρουν».

22:18 14χρονος Παλαιστίνιος κρατούμενος φτάνει στο σπίτι του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Πλάνο από το Al Jazeera που καταγράφει την άφιξή του 14χρονου στο σπίτι του

22:00 Απελευθερώθηκαν 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Σύμφωνα με το Al Jazeera οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τη φυλακή Όφερ στη Ραμάλα.

21:50 Σταματήσαμε τις πτήσεις drones πάνω από τη Γάζα λέει το Πεντάγωνο

Ο εκπρόσωπος Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ συμμορφώθηκαν με τη συμφωνία εκεχειρίας και σταμάτησαν τις πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Αυτές οι πτήσεις έχουν σταματήσει προς το παρόν», είπε.

Ο αμερικανικός στρατός έχει δηλώσει ότι πραγματοποιούσε πτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Γάζα για να βοηθήσει στην αναζήτηση των Αμερικανών ομήρων που είχε συλλάβει η Χαμάς.

21:31 Τρεις τραυματίες Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη

Με μπουλντόζες, οι ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομή στην Τζενίν και ειδικότερα στον προσφυγικό καταυλισμό και στο προαύλιο του κυβερνητικού νοσοκομείου.

Στην πόλη Τζενίν, οι ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν έναν Παλαιστίνιο που πυροβολήθηκε με πραγματικά πυρά, ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος.

Αλλού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη:

Ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες με αληθινά πυρομαχικά έξω από τη στρατιωτική φυλακή Ofer στην Beitunia, κοντά στη Ραμάλα.

Ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά με πραγματικά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό al-Arroub, κοντά στη Χεβρώνα

21:17 Ο Μπεν Γκβιρ προειδοποιεί τον Νετανιάχου ότι εάν σταματήσει τον πόλεμο θα διαλυθεί η κυβέρνηση

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός εθνικής ασφάλειας δήλωσε ότι η διακοπή του πολέμου στη Γάζα θα σήμαινε τη διάλυση του συνασπισμού του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Λίγες ώρες πριν, ο Μπεν-Γκβιρ έγραψε άλλη μια ανάρτηση στην ίδια πλατφόρμα καλώντας τον Νετανιάχου να επιτρέψει στους Ισραηλινούς στρατιώτες να επιστρέψουν στις μάχες στη Γάζα προκειμένου να «συντρίψουν τη Χαμάς».

21:07 «Δεν είμαι παρά ένα ακόμα θύμα μιας ευρύτερης σύγκρουσης» – Το γράμμα του Παλαιστίνιου φοιτητή που επέζησε των πυροβολισμών στο Βερμόντ

Ο Χισάμ Αουαρτάνι, ένας από τους τρεις Παλαιστίνιους φοιτητές που πυροβολήθηκαν στην αμερικανική πολιτεία Βερμόντ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η επίθεση δεν πρέπει να θεωρηθεί μεμονωμένο περιστατικό.

«Αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα δεν συνέβη σε κενό αέρος. Όσο κι αν εκτιμώ την αγάπη του καθενός από εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα, δεν είμαι παρά ένα θύμα σε μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση», ανέφερε στη δήλωσή του, η οποία διαβάστηκε σε αγρυπνία στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, όπου σπουδάζει.

«Αν είχα πυροβοληθεί στη Δυτική Όχθη, όπου μεγάλωσα, οι γιατροί που μου έσωσαν τη ζωή εδώ θα είχαν πιθανότατα εμποδιστεί από τον ισραηλινό στρατό. Ο στρατιώτης που θα με είχε πυροβολήσει θα πήγαινε σπίτι του και δεν θα καταδικαζόταν ποτέ».

Ο Αουαρτάνι ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, δήλωσε: «Κάθε απόπειρα σαν αυτή είναι φρικτή, είτε εδώ είτε στην Παλαιστίνη».

«Γι’ αυτό όταν στέλνετε τις ευχές σας και ανάβετε τα κεριά σας, το μυαλό σας δεν θα πρέπει να είναι στραμμένο μόνο σε μένα ως άτομο, αλλά μάλλον ως περήφανο μέλος ενός λαού που καταπιέζεται».

21:01 Αυτοί είναι οι ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν σήμερα

Δέκα γυναίκες, ανάμεσά τους μία ανήλικοι είναι οι όμηροι που απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς

20:56 Αναφορές για ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο της Τζενίν στη Δυτική Όχθη

20:37 O Νετανιάχου θέλει να «αποριζοσπαστικοποιήσει» τον πληθυσμό στη Γάζα όπως «έγινε στη Γερμανία μετά την πτώση των ναζί»

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι αφού το Ισραήλ νικήσει τη Χαμάς, πρέπει να «αποστρατιωτικοποιήσει» και να «αποριζοσπαστικοποιήσει» τον πληθυσμό, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «ακριβώς αυτό που έγινε στη Γερμανία».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα ταυτίσει τη Χαμάς με το ναζιστικό καθεστώς.

«Μπορεί να είναι αδύνατο να καταστραφεί ο εθνικοσοσιαλισμός, επειδή υπάρχουν ακόμη νεοναζί. Αλλά το ναζιστικό καθεστώς καταστράφηκε. Υπήρξε αποναζιστικοποίηση, η κουλτούρα άλλαξε», είπε ο Νετανιάχου, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω «της συνολικής στρατιωτικής νίκης και της αλλαγής της κουλτούρας, της εκπαίδευσης και της εκμάθησης των λαθών του παρελθόντος.

«Τα πράγματα αλλάζουν και στον αραβικό κόσμο», συνέχισε ο Νετανιάχου. «Κοιτάξτε τους πολλούς Άραβες πολίτες του Ισραήλ… Έχουν ενσωματωθεί σε μια σύγχρονη φιλελεύθερη κοινωνία, δηλαδή στο Ισραήλ. Μπορεί να γίνει, αλλά πρέπει να αποφασίσετε ότι πρέπει να γίνει. Ποιο είναι το νόημα να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, να εξαλείψουμε τη Χαμάς και να μην εργαστούμε για την αποριζοσπαστικοποίηση της Γάζας;»

20:33 Φωτογραφία της Χαμάς με απελευθέρωση ομήρου

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία με μαχητές να παραδίδουν νεαρή όμηρο. Η κοπέλα φαίνεται στη φωτογραφία να κρατάει στην αγκαλιά της σκυλί.

20:30 IDF: Δώδεκα όμηροι κατευθύνονται στο Ισραήλ – Οι δύο άλλης εθνικότητας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ερυθρό Σταυρό δώδεκα όμηροι απελευθερώθηκαν και κατευθύνονται προς το Ισραήλ. Πρόκειται για δέκα Ισραηλινούς και δύο άτομα άλλης εθνικότητας.

20:23 Περισσότερα για την πιθανότητα παράτασης της εκεχειρίας για άλλες δύο ημέρες

Υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για παράταση της κατάπαυσης του πυρός για δύο ακόμη ημέρες υπό τους ίδιους όρους, δήλωσαν αιγυπτιακές πηγές στην εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι η πρόταση εξετάζεται, αλλά δεν έχει έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία. Η εφαρμογή της συμφωνίας εξαρτάται από το αν η Χαμάς είναι σε θέση να απελευθερώσει δέκα επιπλέον ισραηλινούς ομήρους ανά ημέρα, δήλωσε ισραηλινή πηγή.

20:10 Χαμάς: Αν οι αιχμάλωτοι δεν ήταν στα χέρια της «αντίστασης» το Ισραήλ δεν θα είχε ποτέ απελευθερώσει Παλαιστίνιους

Το Ισραήλ καταλαβαίνει μόνο «τη γλώσσα της βίας» είπε ο Χαμντάν στην ομιλία του στη Βηρυτό και προσκάλεσε τον Έλον Μασκ στη Γάζα, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ τις προηγούμενες ημέρες.

Αν οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι δεν ήταν στα χέρια της «αντίστασης», τότε το Ισραήλ δεν θα είχε ποτέ απελευθερώσει Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, υποστήριξε ο Hamdan.

Οι μαρτυρίες των Παλαιστίνιων κρατουμένων που απελευθερώθηκαν δείχνουν πόσο «βάρβαρη … είναι η κατοχή», είπε ο αξιωματούχος. «Αν δεν είχαμε Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, δεν θα είχαμε αναγκαστεί να κρατάμε Ισραηλινούς αιχμαλώτους».

Ο Χαμντάν κάλεσε τους Άραβες ηγέτες να εφαρμόσουν τα ψηφίσματα που συμφωνήθηκαν κατά την έκτακτη κοινή ισλαμοαραβική σύνοδο κορυφής στο Ριάντ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, για να τερματιστεί η «ισραηλινή επίθεση και η πολιορκία της Γάζας».

Ζήτησε επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των φορτηγών με βοήθεια που αφήνονται στη Γάζα σε καθημερινή βάση, για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης στο νότο, καθώς και στο βορρά.

20:08 Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές συμφωνήθηκε παράταση της εκεχειρίας για δύο ακόμα ημέρες

19:43 Ένας νεκρός Παλαιστίνιος και 18 τραυματίες στις συγκεντρώσεις για την απελευθέρωση κρατουμένων στη Ραμάλα

Ένας Παλαιστίνιος έχει σκοτωθεί και 18 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά έξω από τη φυλακή Ofer κοντά στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασθενοφόρων της Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο θάνατος και οι τραυματισμοί συνέβησαν κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων ενόψει της απελευθέρωσης Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Ο Ahmad Jibril δήλωσε επίσης ότι μεταξύ 24 Νοεμβρίου και 27 Νοεμβρίου (περίοδος εκεχειρίας μέχρι στιγμής):

15 έχουν τραυματιστεί από σφαίρες καουτσούκ

127 υποβλήθηκαν σε θεραπεία για εισπνοή δακρυγόνων

2 υπέστησαν εγκαύματα διαφόρων βαθμών

1 νοσηλεύτηκε μετά από πτώση

Ο Τζιμπρίλ δήλωσε επίσης ότι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν όταν ενεπλάκησαν σε ατύχημα μετά από καταδίωξη από στρατιωτικό όχημα. Οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν επίσης ένα ασθενοφόρο, σπάζοντας το πίσω παράθυρό του, ενώ άλλοι κυνηγήθηκαν επανειλημμένα από μια στρατιωτική μπουλντόζα.

19:35 Χαμάς: Το Ισραήλ δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους στόχους του – «Δεν έχουν αγγίξει το 80% των εδαφών στη Γάζα»

Μιλώντας από τη Βηρυτό, ο ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν λέει ότι το Ισραήλ έχει «αποτύχει παταγωδώς» στρατιωτικά και πολιτικά στη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους δηλωμένους στόχους του, είπε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στην χερσαία εισβολή είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό που δημοσιοποίησε το Ισραήλ.

Υπάρχουν περισσότεροι από 1000 τραυματίες Ισραηλινοί στρατιώτες, είπε, 200 από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι.

Ο Χαμντάν δήλωσε ότι οι «απώλειες του εχθρού» θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. Τα ισραηλινά στρατεύματα δεν έχουν αγγίξει το 80% του εδάφους στη Γάζα, πρόσθεσε.

19:23 Ουρές για λίγα λίτρα βενζίνης στη Γάζα

Ουρές σχηματίζουν τα αυτοκίνητα στη Χαν Γιουνίς για λίγα λίτρα βενζίνης

19:13 Χαμάς: Οι συνομιλίες πρέπει να λάβουν υπόψιν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων

Ο Ghazi Hamad, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, λέει ότι τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού πρέπει να βρίσκονται «στο τραπέζι» κατά τη διάρκεια των διπλωματικών συζητήσεων που αφορούν τη Γάζα.

Οι ΗΠΑ «απομακρύνονται» από τη διασφάλιση της ικανοποίησης των δικαιωμάτων του Παλαιστινίων συνεχίζοντας να υποστηρίζουν «την κατοχή, τον πόλεμο και τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Χαμάντ στο Al Jazeera.

Παρά τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις της εκεχειρίας, η συμφωνία μέχρι στιγμής «πηγαίνει καλά», είπε, προσθέτοντας ότι η Χαμάς έχει παράσχει στους διαμεσολαβητές στοιχεία για παραβιάσεις που αφορούν παραδόσεις βοήθειας, απελευθερώσεις κρατουμένων και στρατιωτική δραστηριότητα.

Ο Χαμάντ δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της πολυπόθητης ανθρωπιστικής βοήθειας δεν έχει φθάσει ακόμη στη βόρεια Γάζα.

«Πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες εγγυήσεις ότι η εκεχειρία θα τηρηθεί», είπε πριν προσθέσει ότι η Χαμάς είναι πλήρως προετοιμασμένη να συνάψει μια συνολική συμφωνία εάν το Ισραήλ έχει «σοβαρές προθέσεις» να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

18:57 Ακόμα 160 πτώματα Παλαιστινίων ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Γάζας, συνολικά 160 σοροί ανασύρθηκαν το τελευταίο 24ωρο από τα ερείπια της Γάζας.

18:47 Κατάρ στον ΟΗΕ: Ελπίζουμε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Η Alya Ahmed Saif Al Thani μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία της σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα.

Παρακάτω είναι τα βασικά σημεία της ομιλίας της όπως τα σταχυολογεί το Al Jazeera

«Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιείται καθώς βιώνουμε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης».

  • «Το Κατάρ επαναλαμβάνει την καταδίκη του για τα βαρύτατα διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται από την ισραηλινή κατοχή».
  • «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για τη σύσταση διεθνούς επιτροπής για τη διερεύνηση των εγκλημάτων που διαπράττει η ισραηλινή κατοχή εναντίον αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας».
  • «Πραγματοποιούμε αυτή τη συνάντηση μετά από τέσσερις ημέρες ανθρωπιστικής εκεχειρίας χάρη στις κοινές μεσολαβητικές προσπάθειες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ».
  • «Ελπίζουμε ότι αυτή η ανθρωπιστική εκεχειρία θα οδηγήσει σε μια διαρκή και μόνιμη κατάπαυση του πυρός που θα θέσει τέρμα στην πολεμική μηχανή και την αιματοχυσία».

18:36 Η Χαμάς έχει τις σορούς τριών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα

Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον στρατό.

Ονομάζονται λοχίας Tomer Yaakov Achims, λοχίας Kirill Brodsky και λοχίας Shaked Dahan.

Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν τον αριθμό των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου σε 395.

18:31 Αιγυπτιακές πηγές στη WSJ: Η Χαμάς παρέδωσε την πέμπτη ομάδα ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό

Η Wall Street Journal επικαλείται αιγυπτιακές πηγές που αναφέρουν ότι η Χαμάς έχει αρχίσει να παραδίδει την πέμπτη ομάδα ομήρων στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

18:15 Ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει την είσοδο του φορτηγού με καύσιμα να εισέλθει στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ισραηλινοί στρατιώτες που επανδρώνουν το σημείο ελέγχου που τέμνει τη Λωρίδα της Γάζας εμποδίζουν ένα φορτηγό που μεταφέρει καύσιμα για ασθενοφόρα να εισέλθει στις βόρειες περιοχές.

18:11 Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ μεταβαίνει στην Ιορδανία για συνομιλίες για άνοιγμα δεύτερου περάσματος στη Γάζα

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς θα μεταβεί την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμάν για συνομιλίες σχετικά με το ενδεχόμενο να ανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το Ισραήλ.

Το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, που βρίσκεται στη διασταύρωση του Ισραήλ, της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά του 60% των φορτίων που έφταναν οδικώς στη Γάζα πριν από την τρέχουσα σύγκρουση.

Η βοήθεια που επιτρέπεται επί του παρόντος να εισέρχεται στη Γάζα προέρχεται από το πέρασμα της Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο σχεδιάστηκε για πεζές διαβάσεις και όχι για φορτηγά.

«Έχουμε πει από την αρχή ότι χρειαζόμαστε περισσότερα από ένα περάσματα», δήλωσε ο Γκρίφιθς σε ενημέρωση των κρατών μελών στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη την Τρίτη. «Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης του Κερέμ Σαλόμ και αυτό θα είναι θέμα στο Αμμάν».

18:01 Ομιλία του Παλαιστίνιου πρέσβη στη ΓΣ του ΟΗΕ

Ο Ριγιάντ Μανσούρ απευθύνει σήμερα ομιλία σε ειδική σύνοδο του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα.

Μέχρι στιγμής έχει καλέσει τον ΟΗΕ να επαναβεβαιώσει τη «μόνιμη ευθύνη του απέναντι στο ζήτημα της Παλαιστίνης» και τον τερματισμό της «σοβαρής και ιστορικής αδικίας που οι Παλαιστίνιοι υφίστανται για πάνω από 75 χρόνια, από την έναρξη της Νάκμπα».

17:57  Τριάντα Παλαιστίνιοι αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα

Σύμφωνα με το Quds News Network που συνδέεται με τη Χαμάς ανέφερε ότι η πέμπτη ομάδα Παλαιστινίων που θα απελευθερωθεί σήμερα περιλαμβάνει 15 γυναίκες και 15 ανήλικους.

17:46 Τουρκία: Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ερντογάν, οι δύο τους μίλησαν τηλεφωνικά πριν από την αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα.

Ο Ερντογάν είπε στον Γκουτέρες ότι «το Ισραήλ συνεχίζει να καταπατά ξεδιάντροπα το διεθνές δίκαιο, τους νόμους του πολέμου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κοιτάζοντας στα μάτια τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε το γραφείο του.

17:42 Νετανιάχου: Δεσμευόμαστε για την απελευθέρωση των ομήρων, γυναικών και παιδιών και αργότερα όλων

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «έχει απελευθερώσει μέχρι στιγμής 74 ομήρους, εκ των οποίων οι 50 είναι γυναίκες και παιδιά», προσθέτοντας ότι είναι «υποχρεωμένο να ολοκληρώσει [την επιστροφή των ομήρων] και να επιτύχει την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας – γυναικών και παιδιών, και αργότερα – όλων, χωρίς εξαίρεση».

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να ολοκληρώσει τους στόχους του στον πόλεμο, οι οποίοι περιλαμβάνουν «την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων, την εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς πάνω και κάτω από το έδαφος και φυσικά η Γάζα δεν θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν και δεν μπορεί πλέον να αποτελεί απειλή για τη χώρα μας».

17:35 Φορτηγό με καύσιμα έφτασε στη βόρεια Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι άλλα 31 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια (μεταξύ άλλων νερό και τρόφιμα) εισήλθαν στην πόλη της Γάζας και στις βόρειες περιοχές μέσω του σημείου ελέγχου που τέμνει τον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

Είπε επίσης ότι «τα καύσιμα θα χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία των επτά ασθενοφόρων που ανήκουν στο PCRS, τα οποία κινδύνευαν να μείνουν από αέριο για να παραμείνουν σε λειτουργία».

17:20 Ο ακροδεξιός Μπεν Γκβιρ καλεί τον Νετανιάχου να εξαπολύσει τον στρατό εναντίον της Χαμάς μετά τη φερόμενη παραβίαση της κυριαρχίας

Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός κάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να προβεί σε αντίποινα για την φερόμενη παραβίαση της εκεχειρίας

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ κάλεσε τον Νετανιάχου να επιτρέψει στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις μάχες στη Γάζα και να «συντρίψουν τη Χαμάς».

Ο υπουργός Ασφαλείας αντέδρασε σε ανακοίνωση του στρατού, η οποία ανέφερε ότι τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν σε δύο σημεία κοντά σε στρατεύματα στη βόρεια Γάζα.

«Η Χαμάς προσπάθησε τώρα να δολοφονήσει στρατιώτες των IDF στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Καλώ τον πρωθυπουργό να μην «περιορίσει» την έκρηξη των εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των στρατιωτών μας και να διατάξει τις IDF να επιστρέψουν και να συντρίψουν τη Χαμάς με δύναμη», έγραψε στο X.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να σκοτωθούν οι μαχητές μας. Πρέπει για άλλη μια φορά να δράσουμε σύμφωνα με τον στόχο του πολέμου: την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς».

Η Χαμάς από τη μεριά της κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία και ότι η ίδια σέβεται τους όρους όσο τους σέβεται το Ισραήλ. Κάλεσε επίσης τους μεσολαβητές να περιορίσουν τη δράση του Ισραήλ που θέτει σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός.

17:14 Η Ιορδανία ακυρώνει τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω του πολέμου στη Γάζα

Η Ιορδανία δηλώνει ότι η κίνηση αυτή είναι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Τα Χριστούγεννα είναι δημόσια αργία στο κράτος με τη μουσουλμανική πλειοψηφία.

Αλλά οι χριστιανικές κοινότητες δεν θα προχωρήσουν στη δημόσια φωταγώγηση των δέντρων και σε άλλους εορτασμούς, δήλωσε το Συμβούλιο των Εκκλησιαστικών Ηγετών της Ιορδανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμος της Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είχε επίσης δηλώσει ότι δεν θα πραγματοποιήσει τις παραδοσιακές εορταστικές εκδηλώσεις στη γενέτειρα του Ιησού «σε ένδειξη πένθους και τιμής» για τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Γάζα.

17:03 Όχι του Ισραήλ σε παράταση της εκεχειρίας για πάνω από 10 μέρες

Οι συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, του επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και του πρωθυπουργού του Κατάρ στη Ντόχα επικεντρώνονται στη διεύρυνση της ομάδας των ισραηλινών ομήρων που μπορούν να απελευθερωθούν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας συμφωνίας και στην πιθανότητα μιας «μεγαλύτερης πολυήμερης παύσης» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σύμφωνα με τη Haaretz που επικαλείται αξιωματούχο που έχει γνώση του θέματος, το Ισραήλ επέμεινε ότι δεν είναι πρόθυμο να επεκτείνει την παύση πάνω από δέκα ημέρες.

16:49 IDF: Ο στρατός έφταιξε για τις 7 Οκτώβρη αλλά δεν είναι ώρα τώρα να συζητάμε για ευθύνες

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Herzl Halevi δήλωσε την Τρίτη ότι ενώ ο στρατός και η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών απέτυχαν να αποτρέψουν την καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου, «θα ήταν λάθος για τους διοικητές των IDF να είναι ασχοληθούν τώρα συζητώντας την ευθύνη για το ένα ή το άλλο ζήτημα».

Ο Halevi δήλωσε ότι θα υπάρξουν εκτεταμένες έρευνες σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο μέλλον και δήλωσε ότι ο στρατός θα ακούσει «κάθε έναν από τους υφισταμένους μας και θα μάθει και τι σκέφτηκαν και τι είπαν».

Ο ισραηλινός στρατός πρέπει προς το παρόν να επικεντρωθεί στη μάχη, δήλωσε ο Halevi, ιδίως το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών και η Νότια Διοίκηση. Σημείωσε ότι το έργο των μυστικών υπηρεσιών του στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου και οι προσπάθειές τους να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους ομήρους «έχουν ήδη οδηγήσει σε επιτυχίες».

16:40 Ο γιατρός των ΓΧΣ περιγράφει την κατάσταση στη Khan Younis

Ο Hafez Abukhussa, πλαστικός χειρουργός στη Χαν Γιουνίς, περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες στα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ένα βίντεο που μοιράστηκαν οι ΓΧΣ, ο Abukhussa δήλωσε ότι εργάζεται «ασταμάτητα» από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, προσθέτοντας ότι τώρα η πίεση έχει αυξηθεί καθώς τα νοσοκομεία κλείνουν και περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται βοήθεια.

«Μπορείτε να φανταστείτε να δέχεστε 100 έως 200 ασθενείς την ημέρα, μερικές φορές 500 ασθενείς την ημέρα;» ρώτησε.

Ο Abukhussa εξήγησε ότι η πλειονότητα των ασθενών που παρακολουθεί είναι γυναίκες και παιδιά. Εξιστόρησε μια «σπαρακτική κατάσταση», όταν ένα παιδί, το μόνο που επέζησε από μια οικογένεια, ξύπνησε από την αναισθησία και ζήτησε να δει τους συγγενείς του.

Στο νοσοκομείο της Χαν Γιουνίς, οι προμήθειες επίσης εξαντλούνται, αλλά ο Abukhussa δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή, αλλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο».

16:25 Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της εκεχειρίας

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς αναφέρει ότι οι μαχητές της «αντιμετώπισαν» μια ισραηλινή παραβίαση της εκεχειρίας νωρίτερα σήμερα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ δήλωσαν ότι δεσμεύονται στην ανθρωπιστική εκεχειρία που επετεύχθη χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου «όσο ο εχθρός δεσμεύεται σε αυτήν».

Ακόμα αναφέρουν: «Καλούμε τους μεσολαβητές να πιέσουν την κατοχή να τηρήσει όλους τους όρους της εκεχειρίας».

Νωρίτερα οι IDF υποστήριξαν ότι πυροδοτήθηκαν εκρηκτικά κοντά στις ισραηλινές δυνάμεις στη Βόρεια Γάζα και κάποιοι στρατιώτες τραυματίστηκαν.

16:15 9χρονη νόμιζε ότι ήταν όμηρος για ένα χρόνο – «Δεν σταματά να ψιθυρίζει»

Η Έμιλι είναι 9 ετών και ήταν όμηρος της Χαμάς για περισσότερες από 50 ημέρες. Όπως λέει ο πατέρας της, που βλέπει το παιδί του να κλαίει σχεδόν κάθε βράδυ, η μικρή νόμιζε ότι ήταν σε αιχμαλωσία για πάνω από έναν χρόνο.

Μιλώντας στο CNN, ο Τόμας Χαντ λέει ότι η ανάρρωση της κόρης του «θα είναι αργή». «Σιγά σιγά επανέρχεται» λέει.

Η 9χρονη Έμιλι μαζί με τον μπαμπά της

«Θέλω να μάθω τόσα πολλά αλλά πρέπει να της δώσω χρόνο. Θα μάθουμε τι πραγματικά πέρασε κατά τη διάρκεια της ομηρίας της, μόνο όταν μας αφήσει. Αλλά θα πρέπει να γίνει όταν θα είναι έτοιμη» λέει ο πατέρας της Έμιλι. Περισσότερα εδώ.

 16:04 Η στιγμή της επανένωσης τριών μικρών ομήρων της Χαμάς με τον σκύλο τους

Μετά από 51 ημέρες ομηρίας στη Γάζα, τα τρία παιδιά της οικογένειας Brodetz αφέθηκαν ελεύθερα και επανενώθηκαν με την οικογένειά τους. Υπήρχε όμως και ένα ξεχωριστό μέλος της οικογένειας, την αγκαλιά του οποίου περίμεναν με ανυπομονησία εδώ και πολλές μέρες.

Τα τρία παιδιά επανενώθηκαν με τον σκύλο της οικογένειάς τους, τον Rodney, μετά από ενάμιση και πλέον μήνα χωρισμού. Περισσότερα εδώ.

15:57 Γκουτέρες: Οι Παλαιστίνιοι διανύουν ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία τους

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνει την έκκλησή του για μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Σε δήλωσή του, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι βιώνουν «ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια» στην ιστορία τους. Περισσότερα εδώ.

15:48 IDF: Εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν την τελευταία ώρα κοντά στις ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα αρκετοί στρατιώτες να τραυματιστούν ελαφρά, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF).

15:34 Οι ημερήσιες απώλειες της γεωργικής παραγωγής στη Γάζα ανέρχονται στα 1,6 εκατ. δολάρια

Αυτό είναι αποτέλεσμα της διακοπής της παραγωγής λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών, δήλωσε η Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία (PCBS).

Ανέφερε ότι οι απώλειες είναι πιθανότατα υψηλότερες αν ληφθεί υπόψη η καταστροφή του γεωργικού εξοπλισμού, καθώς και χιλιάδων δέντρων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ο γεωργικός τομέας υποφέρει από την «ισοπέδωση των εκτάσεων που καλλιεργούνται με κηπευτικά δέντρα, ιδίως ελαιόδεντρα», ανέφερε το PCBS.

Αυτό είναι ιδιαίτερα τρομερό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 55% των εξαγωγών της Λωρίδας της Γάζας είναι γεωργικά προϊόντα.

15:12 Άνοιξε η μονάδα αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο Al Shifa

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι η μονάδα αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο Al Shifa άνοιξε ξανά και δέχεται ασθενείς.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, το υπουργείο κάλεσε τους ασθενείς να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν επιδρομή στο Al Shifa νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία οδήγησε στην εκκένωση εκατοντάδων ασθενών και χιλιάδων εκτοπισμένων που είχαν καταφύγει εκεί. Περισσότερα εδώ.

14:55 Μοσάντ και CIA θα συζητήσουν για νέα συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς αναμένεται να πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στη Ντόχα.

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, οι συζητήσεις αναμένεται να αφορούν τα περιγράμματα για την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων μετά την ολοκλήρωση των σημερινών ανταλλαγών.

Μαζί με τις γυναίκες, τις μητέρες και τα παιδιά που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, τα μέρη εξετάζουν το περίγραμμα για την απελευθέρωση των άλλων ομήρων που κατατάσσονται σε ξεχωριστές ομάδες από την ισραηλινή πλευρά: ηλικιωμένοι, γυναίκες στρατιώτες, πολίτες που υπηρετούν στην εφεδρεία, τακτικοί στρατιώτες και σώματα. Περισσότερα εδώ.

14:37 Οι ΗΠΑ προτρέπουν το Ισραήλ να αποφύγει τον «περαιτέρω εκτοπισμό» των Παλαιστινίων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει στο Ισραήλ ότι πρέπει να αποφύγει «σημαντικές περαιτέρω μετακινήσεις» όταν οι δυνάμεις του θα κινηθούν νότια στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Δεν μπορεί η κλίμακα του εκτοπισμού που έλαβε χώρα στο βορρά, να επαναληφθεί στο νότο», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η εκστρατεία πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η βοήθεια που φτάνει στη Γάζα δεν ήταν «πουθενά αρκετή» και ότι η κυβέρνηση πιέζει για πρόσθετα βήματα ώστε να αποκατασταθεί η κανονική ροή των εμπορικών αγαθών.

14:16 Ακόμη ένας Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινούς πυροβολισμούς

Ο Omar Wahdan, από το χωριό Tayasir κοντά στην Tubas στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πέθανε από τα τραύματά του μετά από πυροβολισμούς των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σήμερα το πρωί, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Quds.

Ο Wahdan είναι ο τρίτος Παλαιστίνιος που σκοτώνεται από τις ισραηλινές δυνάμεις σήμερα. Η δολοφονία του ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου σε 242.

13:48 Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντούν τον πρωθυπουργό του Κατάρ για να συζητήσουν την εκεχειρία

Οι διευθυντές της ισραηλινής Μοσάντ και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ συναντώνται με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στη Ντόχα για να «αξιοποιήσουν την πρόοδο» της 48ωρης παράτασης της εκεχειρίας μεταδίδει το Reuters σύμφωνα με πηγή.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι παρίστανται επίσης, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι η συνάντηση στη Ντόχα θα θέσει επίσης το επόμενο στάδιο μιας πιθανής συμφωνίας.

13:20 Θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από ασθένειες παρά από βομβαρδισμούς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, εάν το σύστημα υγείας του θύλακα δεν ορθοποδήσει γρήγορα.

«Τελικά θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς, αν δεν καταφέρουμε να ξαναστήσουμε αυτό το σύστημα υγείας», δήλωσε η εκπρόσωπος Μάργκαρετ Χάρις.

Η ίδια χαρακτήρισε «τραγωδία» την κατάρρευση του νοσοκομείου al-Shifa στην πόλη της Γάζας και εξέφρασε την ανησυχία της για την κράτηση ορισμένων μελών του ιατρικού προσωπικού του από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τον διευθυντή του νοσοκομείου Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια και άλλους ανώτερους γιατρούς. Περισσότερα εδώ.

13:06 Το «πιο σκληρό μέρος» στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν το Ισραήλ, λέει το Κατάρ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed al-Ansari, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου μίλησε για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και αποκάλυψε ότι το Ισραήλ αποτέλεσε το «πιο σκληρό μέρος» στην όλη διαδικασία.

«Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι δύσκολη από όλες τις απόψεις. Κάθε μέρος έχει τις δικές του απαιτήσεις και επιφυλάξεις. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευθετήσουμε τα πράγματα. Αλλά το πιο δύσκολο μέρος ήταν το Ισραήλ» δήλωσε.

Ο Al-Ansari προσθέτει ότι το Κατάρ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον συνολικό αριθμό των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

«Αυτό που μπορούμε μόνο να πούμε με βεβαιότητα είναι ο αριθμός των αιχμαλώτων που απελευθερώνονται».

12:47 Οι ΗΠΑ στέλνουν τρία στρατιωτικά αεροπλάνα στην Αίγυπτο με βοήθεια για τη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν τρία στρατιωτικά αεροσκάφη στην Αίγυπτο για να μεταφέρουν ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, δήλωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το πρώτο αεροπλάνο που μεταφέρει ιατρικά είδη, επισιτιστική βοήθεια και χειμερινό εξοπλισμό θα προσγειωθεί στο Βόρειο Σινά την Τρίτη και τα άλλα δύο θα φθάσουν «τις επόμενες ημέρες», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

12:36 Η Γάζα χρειάζεται 1.000 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια καθημερινώς

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο βομβαρδισμένο έδαφος:

Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

  • Η Λωρίδα της Γάζας χρειάζεται καθημερινά 1.000 φορτηγά με βοήθεια για να ανακάμψει.
  • Εκατοντάδες φορτηγά με καύσιμα χρειάζονται για μια περίοδο εβδομάδων.
  • Υπάρχει επίσης ανάγκη για εξοπλισμό πολιτικής άμυνας, μηχανήματα και ιατρικές συσκευές.
  • Ο τομέας της υγείας έχει καταρρεύσει εντελώς.
  • Η εκεχειρία αποκάλυψε την τεράστια έκταση της καταστροφής, ιδίως στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
  • Ο τροχός της ζωής έχει σταματήσει στη Γάζα.

 12:00  Έφτασε στην Αίγυπτο το γαλλικό πλωτό νοσοκομείο Dixmude – Θα αρχίσει να δέχεται τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude έχει ελλιμενιστεί στην Αίγυπτο και θα μπορούσε να αρχίσει να περιθάλπει τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu.

Το Dixmude είναι το πρώτο δυτικό στρατιωτικό πλοίο που ελλιμενίζεται στην Αίγυπτο από την έναρξη του πολέμου. Αγκυροβόλησε τη Δευτέρα στο Ελ Αρίς, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της Γάζας.

«Έχουμε αυτό το πλοίο, το οποίο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο και το οποίο έφτασε χθες. Διαθέτει 40 κρεβάτια», δήλωσε ο Lecornu στο ραδιόφωνο Europe 1.

Με δύο χειρουργικές αίθουσες, το πολεμικό πλοίο μπορεί να περιθάλψει όσους έχουν ελαφρά τραύματα πριν μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Περισσότερα εδώ.

11:30 Εκατοντάδες στην κηδεία του Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη

Ο νεαρός Παλαιστίνιος Μαλέκ Μπαργκούτι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη.

Εκατοντάδες δίνουν το παρών στην κηδεία του.

Δείτε βίντεο:

11:22 IDF: Δεν επιτεθήκαμε στον νότιο Λίβανο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαψεύδουν αναφορές από τα λιβανέζικα κρατικά ΜΜΕ που αναφέρουν ότι υπήρξε ισραηλινή επίθεση στα νότια του Λιβάνου.

11:20 Αξιωματούχος UNICEF: «Απελπιστική» η κατάσταση στη Γάζα

Η κατάσταση στη Γάζα είναι «απελπιστική», από την καταστροφή των υποδομών μέχρι τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNICEF Τζέιμς Έλντερ, ο οποίος επισκέφθηκε τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

11:10 Η Ιορδανία χαιρετίζει την παράταση της κατάπαυσης του πυρός

Η Ιορδανία χαιρέτισε την παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για δύο ακόμη ημέρες στη Γάζα και τις απελευθερώσεις ομήρων και κρατουμένων.

«Επικροτούμε τις διπλωματικές προσπάθειες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών», τονίζει η Ιορδανία.

11:01 Αναφορές για ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο

Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν αναφορές για ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο από το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για εκεχειρία δεν περιλαμβάνει το μέτωπο στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ ωστόσο η κατάσταση όλες τις ημέρες της κατάπαυσης του πυρός παρέμενε ήρεμη.

10:51 Το Κατάρ επιχειρεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή και στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Κατάρ, η χώρα του Κόλπου επιχειρεί να μεσολαβήσει έτσι ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τα παιδιά από την Ουκρανία που έχουν απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ είναι ο βασικός διαμεσολαβητής ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Al Arabiya:

10:47 Πολιτιστικά και εκπαιδευτικά κέντρα της Γάζας καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πολλά σημαντικά κτίρια στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών κέντρων.

Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα:

  • Δημοτική Δημόσια Βιβλιοθήκη, Πόλη της Γάζας
  • Πολιτιστικό κέντρο Ρασάντ Αλ-Σάουα
  • Βιβλιοθήκη Ντιάνα Ταμάρι Σαμπάγκ
  • Δημοτικό Τυπογραφείο
  • Κέντρο Παιδικής Ευτυχίας
  • Ισλαμικό Πανεπιστήμιο

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:37 Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στην Άγκυρα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει στα μέσα Νοεμβρίου την επίσκεψη του Ραϊσί, επισημαίνοντας ότι στόχος της είναι Άγκυρα και Τεχεράνη να συμφωνήσουν σε κοινή θέση στον πόλεμο στη Γάζα.

10:30 Διαδηλωτές στο Ισραήλ μπλόκαραν την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών – Τους απομάκρυνε η Αστυνομία

Σύμφωνα με τη Haaretz, διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών στην Ιερουσαλήμ το πρωί της Τρίτης, διαμαρτυρόμενοι για την έγκριση του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού από το υπουργικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης κονδυλίων προς τους εταίρους του συνασπισμού αντί για τις πολεμικές προσπάθειες και την ενίσχυση της οικονομίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αστυνομικοί απομάκρυναν αρκετούς από τους διαδηλωτές από την περιοχή και σύμφωνα με τους διαδηλωτές, ένας από αυτούς συνελήφθη.

10:25 Ψάχνουν για σορούς στα ερείπια της Γάζας – 7.000 οι αγνοούμενοι

Οι Παλαιστίνιοι εκμεταλλεύονται την εκεχειρία και ψάχνουν για σορούς σε κατεστραμμένα από τους βομβαρδισμούς σπίτια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα, περίπου 7.000 είναι οι αγνοούμενοι, ανάμεσα τους 4.000 παιδιά, μετά από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή: Quds News Network

Πηγή: Quds News Network

Πηγή: Quds News Network

Πηγή: Quds News Network

10:15 Καπνοί πάνω από την πόλη της Γάζας

Σύμφωνα με το Al Jazeera και το BBC, καπνοί διακρίνονται πάνω από την πόλη της Γάζας.

Αναλυτικότερα, το Al Jazeera γράφει επικαλούμενο τους ανταποκριτές του στη Λωρίδα ότι τα ισραηλινά τανκς έριξαν βόμβες καπνού σήμερα το πρωί και επανατοποθετήθηκαν στα δυτικά της πόλης της Γάζας.

Οι δημοσιογράφοι του αραβικού Μέσου στη Γάζα μίλησαν με μάρτυρες στη γειτονιά Σεΐκ Ραντουάν.

10:08 Γαλλίδα ΥΠΕΞ: «Μεγάλη ανακούφιση» για τους Γάλλους υπηκόους που απελευθερώθηκαν

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Καθρίν Κολονά δήλωσε ότι τρεις νεαροί Γάλλοι υπήκοοι ήταν μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς τη Δευτέρα και πρόσθεσε ότι είναι καλά στην υγεία τους.

«Έχουμε έμμεσες ειδήσεις και αυτές οι ειδήσεις είναι καλές… Είναι μια μεγάλη, μεγάλη ανακούφιση», δήλωσε η Κολονά στο ραδιόφωνο RTL, όταν ρωτήθηκε για την υγεία του Εϊτάν, 12 ετών, του Ερέζ, 12 ετών και της Σαχάρ 16 ετών.

«Τρία παιδιά από τη Γαλλία (σ.σ. με διπλή υπηκοότητα) απελευθερώθηκαν τελικά, τώρα πρέπει να εργαστούμε αδιάκοπα για την απελευθέρωση όλων των άλλων ομήρων», είπε η Κολονά, προσθέτοντας ότι πέντε Γάλλοι υπήκοοι εξακολουθούν να αγνοούνται ή πιστεύεται ότι κρατούνται αιχμάλωτοι.

09:59 Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εργάτες θα σταλούν πίσω στη Γάζα από το Ισραήλ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ θα σταλούν πίσω στη Γάζα, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

«Πάνω από 10 λεωφορεία πέρασαν σήμερα το πρωί με προορισμό το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ. 300 εργάτες μετακινήθηκαν σήμερα και αύριο αναμένεται να μετακινηθούν άλλοι περίπου 1.000», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

Την είδηση αναμεταδίδει και το Al Jazeera.


Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει στείλει χιλιάδες Παλαιστίνιους πίσω στον πολιορκημένο θύλακα, συνεχίζοντας την καταστολή των εργαζομένων από την περιοχή, στους οποίους είχαν προηγουμένως δοθεί άδειες για να πιάσουν δουλειά στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ είχε προηγουμένως εκδώσει περισσότερες από 18.000 άδειες που επέτρεπαν στους κατοίκους της Γάζας να περάσουν στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη για να δουλέψουν σε τομείς όπως η γεωργία ή οι κατασκευές, οι οποίες συνήθως συνεπάγονταν μισθούς έως και δέκα φορές μεγαλύτερους από αυτούς που θα μπορούσε να κερδίσει ένας εργαζόμενος στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

09:50 Τι λένε οι Παλαιστίνιοι για την ισραηλινή κατοχή και τη Χαμάς

Η δημοσκόπηση αυτή διεξήχθη μεταξύ 790 ανθρώπων στη Δυτική Όχθη και 399 στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:44 Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ: «Η επόμενη έκρηξη θα είναι στη Δυτική Όχθη»

Ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο MBC Egypt ότι «αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου ήταν μέρος ενός αμυντικού πολέμου εκ μέρους των Παλαιστινίων και η επόμενη και πιο βίαιη έκρηξη θα γίνει στη Δυτική Όχθη».

Ο ίδιος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εξαπάτησης από την πλευρά του Ισραήλ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και υποστήριξε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στερείται οποιασδήποτε εγγύησης ή παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου πρέπει να αποτελέσουν «σημείο καμπής».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:36 CNN: Περισσότεροι από τους μισούς Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν δεν είχαν κατηγορηθεί για οτιδήποτε

Από όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που έχουν αφεθεί ελεύθεροι μέχρι στιγμής, 98 κρατούνταν χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, σύμφωνα με το CNN.

Οι 119 από τους απελευθερωμένους κρατούμενους ήταν παιδιά και οι υπόλοιποι 31 ήταν γυναίκες.

Σύμφωνα με συνδυασμένες πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων και τις ισραηλινές αρχές φυλακών, 33 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ήταν στην ομάδα που απελευθερώθηκε τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων 30 παιδιά που ήταν 18 ετών ή μικρότερα. Από τους 30 εφήβους, οι 29 είναι αγόρια και μαζί τους απελευθερώθηκε και ένα κορίτσι 15 ετών.

09:27 Συγκεντρώνουν προμήθειες εκμεταλλευόμενοι την εκεχειρία οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Όπως μεταδίδει από τη νότια Γάζα και τη Χαν Γιουνίς ο ανταποκριτής του Al Jazeera Τάρεκ Αμπού Αζούμ με την παρατεταμένη παύση των μαχών «το κύριο μέλημα των ανθρώπων είναι να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερες προμήθειες – συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και νερού – και να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους στον βορρά, σε περίπτωση που ξαναρχίσουν οι μάχες».

09:17 Αναφορές ότι και ο αδελφός του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα συναντήθηκε με ομήρους

Μετά από τις αναφορές ότι ο Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, συναντήθηκε με ομήρους, τώρα υπάρχουν αναφορές ότι και ο αδελφός του, Μαχμούντ έκανε το ίδιο.

Το παραπάνω μετέδωσε το Ραδιόφωνο του Στρατού του Ισραήλ και αναμεταδίδουν οι Times of Israel.

Ο Μαχμούντ Σινουάρ θεωρείται το δεξί χέρι του ηγέτη της Χαμάς.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο ίδιος είχε αναμειχθεί στην απαγωγή και την κράτηση του Γκιλάντ Σαλίτ, του στρατιώτη του Ισραήλ που τελικά αφέθηκε ελεύθερος το 2011 ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 1.000 Παλαιστινίων κρατούμενων στις ισραηλινές φυλακές.

09:07 Ο 17χρονος Ορ και ο 13χρονος Γιαγκίλ Γιάακοφ επανενώθηκαν με τη μητέρα τους Ρενάνα Γκόμεχ

Η Haaretz σημειώνει ότι ο 17χρονος Ορ και ο 13χρονος Γιαγκίλ Γιάακοφ επανενώθηκαν με τη μητέρα τους Ρενάνα Γκόμεχ.

Το Channel 12 παρουσιάζει και φωτογραφία τους από τη σελίδα της μητέρας στο Facebook:

08:58 Το Κατάρ ελπίζει «σε μια πιο βιώσιμη εκεχειρία»

Ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η χώρα του Κόλπου ελπίζει να δει την εκεχειρία να παρατείνεται περαιτέρω.

«Έχουμε από τη Χαμάς επιβεβαίωση τώρα ότι 20 επιπλέον όμηροι θα απελευθερωθούν τις επόμενες δύο ημέρες και για την παλαιστινιακή πλευρά αυτό θα σήμαινε ότι από τις ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν 65 Παλαιστίνιοι», τόνισε ο αλ-Ανσάρι.

«Αυτή είναι μια ελπιδοφόρα στιγμή για εμάς, ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική για να αυξήσουμε τον αριθμό των ομήρων που απελευθερώνονται, αλλά και για να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια πιο βιώσιμη εκεχειρία στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

«Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία διαμεσολάβησης στην Ντόχα αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου και συνεισφέραμε πολλά. Μετακινηθήκαμε από ένα σημείο όπου δεν υπήρχε καμία απολύτως πιθανότητα για διαμεσολάβηση στο να συμφωνούν τώρα και τα δύο μέρη κάθε μέρα στον κατάλογο και να απελευθερώνονται καθημερινά όμηροι και να έχουμε φτάσει σε μια παύση των μαχών που θα διαρκέσει σχεδόν μια εβδομάδα τώρα», περιέγραψε ο αλ-Ανσάρι.

08:48 Οικογένεια στη Γάζα συνεχίζει να μένει στο κατεστραμμένο από βομβαρδισμούς σπίτι της

Οικογένεια στη νότια Γάζα, στην κωμόπολη Κουζα’ά επιμένει να μένει στο κατεστραμμένο από βομβαρδισμούς σπίτι της.

Δείτε βίντεο:

08:39 Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ καταφέρεται εναντίον του υπουργικού συμβουλίου και πάλι

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Γιαΐρ Λάπιντ καταγγέλλει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να αποδεσμεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια σέκελ για να χρηματοδότησει αυτά που ο ίδιος ονομάζει «προτεραιότητες των υπερορθόδοξων και των εποίκων της Δυτικής Όχθης», αντί να εκτρέψει τα χρήματα για τη χρηματοδότηση του πολέμου.

«Δεν υπάρχει καμία ντροπή», γράφει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του στο X, ενώ σημειώνει ότι αυτά ψηφίστηκαν όσο «εσείς κοιμόσασταν», αναφερόμενος στους πολίτες του Ισραήλ.

08:30 Συνεχίζονται οι επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το Quds News Network, δίκτυο που σχετίζεται με τη Χαμάς, σημειώνει ότι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισβάλει στην Τούμπας στη Δυτική Όχθη.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακούγονται και πυροβολισμοί στην πόλη.

08:19 Οι IDF θα πραγματοποιήσουν άσκηση στη Γάζα για να μείνουν σε εγρήγορση

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν άσκηση στη Γάζα για να μείνουν σε εγρήγορση.

Επίσης, οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις περιπολίες τους σε περιοχές της Γάζας.

08:10 Μαίνεται ο «ακήρυχτος πόλεμος» στη Δυτική Όχθη

Την ώρα που η κατάπαυση του πυρός φαίνεται να κρατάει στη Γάζα, μαίνεται ο «ακήρυχτος πόλεμος» στη Δυτική Όχθη, με το Ισραήλ να συνεχίζει τις φονικές επιδρομές του.

Το Al Jazeera έχει συγκεντρώσει τι συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί:

  • Ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις σε επιδρομή στο χωριό Καφαρ΄ίν, βορειοδυτικά της Ραμάλα
  • Ένας άλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Μπεϊτούνια, δυτικά της Ραμάλα, κατά τη διάρκεια επιδρομής που συνέπεσε με τις προετοιμασίες για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν το σπίτι του Νταούντ Αμπντέλ Ραζάκ Νταράς, ενός Παλαιστίνιου που είχε πυροβοληθεί τον Αύγουστο στον καταυλισμό Ντέιρ Αμάρ, βορειοδυτικά της Ραμάλα. Στην επιδρομή τραυματίστηκαν επίσης δύο Παλαιστίνιοι
  • Περισσότερες ισραηλινές επιδρομές έγιναν στη Μάρα Ραμπά, στην Μπέιτ Φουρίκ και στον καταυλισμό Ντεϊσέ

08:00 Τουλάχιστον 57 οι νεκροί δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) σημειώνει ότι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ από τις 7 Οκτωβρίου και μετά είναι 57.

Ο θάνατος άλλων τεσσάρων Παλαιστίνιων δημοσιογράφων επιβεβαιώθηκε το Σαββατοκύριακο.

Ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει 50 Παλαιστίνιους, 4 Ισραηλινούς και 3 Λιβανέζους, σύμφωνα με την CPJ, ενώ 19 δημοσιογράφοι έχουν επίσης συλληφθεί.

Η CPJ δήλωσε ότι διερευνά πολυάριθμες ανεπιβεβαίωτες αναφορές για άλλους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν, συνελήφθησαν, τραυματίστηκαν ή απειλήθηκαν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

07:51 Η Αστυνομία του Καναδά ερευνά επίθεση σε εβραϊκό κέντρο κοινότητας στο Μόντρεαλ

Η Αστυνομία στο Μόντρεαλ του Καναδά ερευνά επίθεση με μολότοφ σε εβραϊκό κέντρο κοινότητας τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε από την επίθεση.

Από τις 7 Οκτωβρίου, έχουν αναφερθεί 324 περιστατικά μίσους με στόχο Μουσουλμάνους και Εβραίους, περισσότερα από τον αριθμό των περιστατικών μίσους που αναφέρθηκαν για όλο το 2022, σημειώνει η Montreal Gazette.

07:42 Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι θα απελευθερωθούν και Αμερικανοί πολίτες τις δύο επόμενες ημέρες

Με την εξαίρεση της τετράχρονης Αμπιγκέιλ που έχει και αμερικανική υπηκοότητα και αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς την Κυριακή, μέχρι τώρα δεν έχουν απελευθερωθεί άλλοι Αμερικανοί πολίτες.

Όπως αναφέρει το CNN, δύο Αμερικανίδες που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου τελικά δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που απελευθερώθηκαν τη Δευτέρα.

Δεδομένου ότι η εκεχειρία παρατάθηκε για δύο ακόμη ημέρες, αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο γυναίκες να απελευθερωθούν την Τρίτη ή την Τετάρτη, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

07:32 Η ισραηλινή Αστυνομία λέει ότι οι γραμμές έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργούσαν λόγω έργων συντήρησης

Σύμφωνα με την ισραηλινή Αστυνομία, οι γραμμές έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργούσαν λόγω έργων συντήρησης.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι επισκευές συνεχίζονται, αν και οι γραμμές πλέον λειτουργούν.

Σε περίπτωση που οι γραμμές πέσουν ξανά και μόνο για έκτακτες ανάγκες οι πολίτες καλούνται να στέλνουν SMS στο νούμερο 052-2020100.

07:24 «Ζωές σε κίνδυνο»

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο γιατρός Χοσάμ Αμπού Σαφίγια, επικεφαλής του τμήματος εντατικής παιδιατρικής φροντίδας στο Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη Γάζα ζητά περισσότερα καύσιμα για το ίδρυμα έτσι ώστε να συνεχίσουν να περιθάλπουν ασθενείς, ανάμεσά τους και πρόωρα παιδιά.

«Είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα που εξακολουθεί να δέχεται ασθενείς», σημειώνει ο ίδιος.

«Εάν το νοσοκομείο δεν εφοδιαστεί με καύσιμα εντός ωρών, το τμήμα κινδυνεύει να χάσει όσους βρίσκονται σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων μωρών που βρίσκονται υπό τη φροντίδα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Σαφίγια.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

07:15 Πόσοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς

Από την έναρξη της εκεχειρίας την περασμένη Παρασκευή και στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς έχουν αφεθεί ελεύθεροι:

  • 50 Ισραηλινοί πολίτες (πολλοί με διπλή υπηκοότητα)
  • 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι – γυναίκες και παιδιά
  • 17 Ταϊλανδοί υπήκοοι στο πλαίσιο ξεχωριστής συμφωνίας με τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου
  • Ένας Φιλιππινέζος
  • Ένας Ρωσο – Ισραηλινός, με παρέμβαση Βλαντίμιρ Πούτιν και ως ένδειξη εκτίμησης της Χαμάς στη στάση της Μόσχας

Πηγή: Al Jazeera

07:05 Η Παλαιστίνια ακτιβίστρια Αχέντ Ταμίμι ανάμεσα σε αυτούς που μπορεί να απελευθερωθούν

Η 22χρονη Παλαιστίνια ακτιβίστρια Αχέντ Ταμίμι είναι ανάμεσα στους κρατουμένους που μπορεί να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γκράφιτι για την Παλαιστίνια ακτιβίστρια Αχέντ Ταμίμι.

06:57 «Όλα φαίνονται έτοιμα» για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και κρατουμένων

Ο Ιμράν Χαν, ανταποκριτής του Al Jazeera από την Ανατολική Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι ο τέταρτος γύρος απελευθερώσεων εξελίχθηκε ομαλά και αυτό φαίνεται να ενθάρρυνε τους Ισραηλινούς να αποδεχθούν την παράταση της κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Ο Χαν επιβεβαιώνει στην ανταπόκρισή του ότι το Ισραήλ έχει στα χέρια του τη λίστα με 10 ομήρους που θα απελευθερωθούν τις επόμενες ώρες.

06:48 Παλαιστίνιος που απελευθερώθηκε από τις ισραηλινές φυλακές κατήγγειλε ότι χτυπήθηκε

«Με χτύπησαν πριν με απελευθερώσουν από τη φυλακή Νάφχα, μετά με ξαναχτύπησαν όταν εξεταζόμουν από γιατρό. Η κατάσταση στις φυλακές είναι απαίσια. Ξανάρχονται για τους συλληφθέντες», δήλωσε Παλαιστίνιος που απελευθερώθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ και Κατάρ.

06:38 Ξανά σε λειτουργία οι γραμμές έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ μετά από τρεις ώρες

Οι γραμμές έκτακτης ανάγκης 100 για την Αστυνομία, 101 για ασθενοφόρα και 102 για φωτιά δεν λειτουργούσαν για τρεις ώρες στο Ισραήλ για άγνωστους λόγους.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, οι γραμμές επανήλθαν σε λειτουργία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ δεν επρόκειτο για κυβερνοεπίθεση.

06:32 Συνεχίζει τις φονικές επιδρομές το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη – Δύο νεκροί

Δεν έχουν τέλος οι φονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, με άλλους δύο Παλαιστίνιους να σκοτώνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Την είδηση μεταδίδει και η ισραηλινή Haaretz, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην Μπεϊτούνια, ενώ ιατρικές πηγές στη Ραμάλα σημειώνουν ότι υπάρχει άλλος ένας νεκρός στην πόλη που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

06:25 Παρατείνεται για δύο ημέρες η εκεχειρία

Καλημέρα. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη. Όπως και τις προηγούμενες ημέρες της εκεχειρίας, νέες απελευθερώσεις Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων αναμένεται να γίνουν σήμερα.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Μεγάλη μεταγραφή για τη Νότιγχαμ Φόρεστ – Κόκκινος ο Νίκολα Μιλένκοβιτς (pic)

Την απόκτηση του Νίκολα Μιλένκοβιτς από τη Φιορεντίνα ανακοίνωσε σήμερα (18/7) η Νότιγχαμ Φόρεστ, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024