Ποια είναι τα 100 κορυφαία brands του πλανήτη
Στα $3,3 τρισ. ανήλθε η συνολική καθαρή αξία των τοπ 100 εμπορικών σημάτων για το 2023
Στα 3,3 τρισ. δολ. (από 3,1 τρισ. δολ), ανήλθε το 2023 η καθαρή συνολική αξία των τοπ 100 brands του πλανήτη σύμφωνα με την νέα λίστα (Best Global Brands 2023) της Interbrand, αν και ο ρυθμός αύξησης (+5,7%) της συνολικής αξίας των κορυφαίων brands επιβραδύνθηκε σε σχέση με πέρυσι που κυμάνθηκε στο 16%.
Σύμφωνα με την έρευνα της Interbrand, η οποία θεωρείται ως η ποιο αξιόπιστη του τομέα και η οποία αξιολογεί τα καλύτερα εμπορικά σήματα ως αποτέλεσμα ολοκληρωμένης ανάλυσης των οικονομικών επιδόσεων των εταιρειών και της επιρροής και της ανταγωνιστικότητας του εμπορικού τους σήματος στις αγορές, η Apple παραμένει στην 1η θέση για 11η συνεχή χρονιά, με την αξία του Brand της να ξεπερνά πλέον το μισό τρις. δολ (502,68 εκατ. δολ).
«Τεχνολογική» η πρώτη πεντάδα
Ο κλάδος της τεχνολογίας κυριαρχεί, καθώς στην κορυφή της λίστας των πιο πολύτιμων εμπορικών σημάτων για το 2023, καταλαμβάνοντας, αντίστοιχα, τις πέντε κορυφαίες θέσεις της κατάταξης, πέρα από την Apple, ακολουθούν οι Microsoft που σημείωσε αύξηση 14% του εμπορικού της σήματος, η Amazon, Google και Samsung Electronics. Το τοπ 10 συμπληρώνουν η Toyota(6η), η Mercedes (7η), Coca-Cola (8η), Nike (9η) και BMW (10η). Η τεχνολογία, έχει σημαντική εκπροσώπηση και στις 25 πρώτες θέσεις της λίστας: Tesla (12η θέση), η Cisco (15η), η Adobe (17η), η IBM (18η), η Oracle (19η), η SAP (20η), Facebook (21η), Intel (24η) και YouTube (25η).
Η αξία
Η αξία των brands της αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκε κατά 9% το 2023, με την BMW να μπαίνει στην πρώτη δεκάδα για πρώτη φορά, ενώ η Porsche (47η), η Hyundai (32η) και η Ferrari (70η) πέτυχαν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης και αντιπροσώπευαν τρία από τις πέντε κορυφαία brands με τη μεγαλύτερη αύξηση του εμπορικού τους σήματος. Η Tesla διατήρησε τη θέση της στην κατάταξη (12η), αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης της ήταν ο πιο αργός μεταξύ των εμπορικών σημάτων του κλάδου του αυτοκινήτου, με την αξία του brand να αυξάνεται κατά 4% έναντι της BMW και της Mercedes, που κινήθηκαν με ρυθμό 10,4% και 9,5% αντίστοιχα.
Η Airbnb (46η) αναρριχήθηκε οκτώ θέσεις στην κατάταξη καθώς σημείωσε την υψηλότερο άνοδο σε αξία του Brand (+21,8%) της, την ώρα που εισήλθε στην λίστα των τοπ 100 μόλις πέρυσι, απόρροια και των ισχυρών επενδύσεων και των σταθερών οικονομικών προοπτικών με τα έσοδα να αυξήθηκαν 40% το 2022 και να εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν το 13% και το 2023.
Πολυτέλεια
Τα brands πολυτελείας ήταν και φέτος ένας κλάδος με κορυφαίες επιδόσεις, με την αξία του τομέα να αυξάνεται κατά 6,5%. Αυτό αποδίδεται στην ανθεκτικότητα και την ικανότητα των πολυτελών εμπορικών σημάτων να δημιουργούν luxury εμπειρίες. Η Hermès (23η) και ο Dior (76η) ήταν τα δύο εμπορικά σήματα της κατηγορίας, που πέτυχαν τη μεγαλύτερη αύξηση της αξίας τους, με 10,2% και 8,4% αντίστοιχα. Συμμετέχουν σε εταιρείες όπως η Prada, η Tiffany και η Burberry εισερχόμενες πέρα από τις παραδοσιακές τους αγορές επεκτείνοντας έτσι και την παρουσία του εμπορικού τους σήματος. Τα Zara (43η) και η Sephora (97η) είναι δύο αστέρια της λιανικής της σχετικής λίστας με την αξία των brands τους να αυξάνεται κατά 10% και 15% αντίστοιχα. Η Nespresso αποτέλεσε την νεοεισερχόμενη (98η) στην σχετική λίστα για το 2023.
Πηγή: ΟΤ
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in
- Βιτόρια: «Υπάρχει κόπωση, αλλά οι παίκτες έχουν πολύ μεγάλο κίνητρο»
- «Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο όμορφο» – Πώς ήρθαν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στα σαλόνια μας