ΕΕ: Κόντρα Ρίσι Σούνακ – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με φόντο το Brexit
Σχόλια της προέδρου της Κομισιόν Ο. φον ντερ Λάιεν πως η Βρετανία είναι ευπρόσδεκτη να ξαναγυρίσει στην ΕΕ, απέρριψε ο πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ λέγοντας πως το Brexit ενδυνάμωσε την Βρετανία.
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
Μια δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως «το Brexit μπορεί να διορθωθεί επειδή οι ηγέτες έκαναν γκάφα», έτυχε άμεσης απάντησης από εκπρόσωπο του Ρίσι Σούνακ.
Ο Ρίσι Σούνακ δεν σκέφτεται πιθανή επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ απορρίπτοντας μέσω του εκπροσώπου του κάθε τέτοιο σενάριο. Παρά τις δυσκολίες σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το εμπόριο, τα φάρμακα και κυρίως την αγροτική παραγωγή.
– Πρέπει να επιστρέψει η Βρετανία στην ΕΕ;
– Πρέπει να πω ότι λέω στα παιδιά μου: Πρέπει να το διορθώσετε. Τα κάναμε θάλασσα, πρέπει να το διορθώσετε.
Σε εκδήλωση για τα βραβεία Politico στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης, η φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «έκαναν γκάφα» όσον αφορά την αποχώρηση και τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ, λέγοντας πονηρά πως θα «μπορούσε να το διορθώσει η νεότερη γενιά».
Οι δηλώσεις φον ντερ Λάιεν και η απάντηση του εκπροσώπου του Σούνακ
Η ακριβής…ματερναλιστική δήλωση της φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο της συνάντησης ήταν η εξής: «Πρέπει να πω ότι συνεχίζω να λέω στα παιδιά μου: Πρέπει να το διορθώσετε. Τα κάναμε θάλασσα, πρέπει να το διορθώσετε. Έτσι, νομίζω ότι και εδώ η κατεύθυνση του ταξιδιού – η προσωπική μου γνώμη – είναι σαφής».
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού, απάντησε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι το Brexit κινδυνεύει να ανατραπεί. Επιπρόσθετα δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Γουέστμινστερ: «Μέσω των ελευθεριών του Brexit μπορούμε και εξετάζουμε αυτή τη στιγμή, πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω το μεταναστευτικό μας σύστημα. Είναι μέσω των ελευθεριών μας για το Brexit που διασφαλίζουμε ότι οι ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να έχουν ταχύτερη πρόσβαση σε φάρμακα, ότι υπάρχει βελτιωμένη ευημερία των ζώων. Σε αυτό το σημείο επικεντρωνόμαστε σε μεγάλο βαθμό».
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Έχουμε έναν πρωθυπουργό που υπερασπίστηκε το Brexit προτού να είναι προς το συμφέρον της καριέρας του, επειδή πιστεύει σε αυτό παθιασμένα. Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο να το κάνουμε να πετύχει».
Γιατί τώρα;
Η δήλωση φον ντερ Λάιεν έρχεται σε μια στιγμή που η Βρετανία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα εισαγωγών και ακρίβειας, με προϊόντα να βρίσκονται σε έλλειψη από τα σούπερ μάρκετ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, πλέον υπ. Εξωτερικών ήταν υπέρμαχος του «Remain», ενώ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κέιρ Στάρμερ, φαίνεται ιδιαίτερα θετικός.
Θετικός αν όχι να προσπαθήσει να κάνει νέο δημοψήφισμα ένταξης στην ΕΕ, να κάνει όλες τις ειδικές οικονομικές συμφωνίες που ίσχυαν πριν την έξοδο. Κυρίως στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Δηλαδή, να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση προϊόντων, ατόμων και μικρότεροι φόροι στις εκατέρωθεν εισαγωγές αυτοκινήτων.
Στο εσωτερικό των συντηρητικών η συμφωνία ΕΕ – Β.Ιρλανδίας και κυρίως το Πλαίσιο του Ουίνδορ αποτελεί εισβολή στα του οίκου τους.
Η μέση λύση είναι η πλήρης ευθυγράμμιση της Βρετανίας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, με τους οποίους Βρετανία και ΕΕ θα μπορούν να θεσπίσουν από κοινού ευνοϊκές συμφωνίες εμπορικών σχέσεων. Δηλαδή να υπάρχει η εμπορική συνεργασία χωρίς τις πολιτικές συναποφάσεις. θέση που υποστηρίζουν και βρετανικές επιχειρήσεις.
Με πληροφορίες από τον Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις