Με «κινητά μιας χρήσης» τα ταξίδια στο Χονγκ Κονγκ
Μετά τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αντίστοιχες οδηγίες δίνουν στο προσωπικό τους οι ελεγκτικές και άλλες του χρηματοοικονομικού κλάδου
- «Αίμα, ιδρώτας και δάκρυα» – Έκθεση κόλαφος της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις συνθήκες εργασίας στην Amazon
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά
- Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Αϊ Βασίλη» – Τι περιλαμβάνει, που κυμαίνονται οι τιμές
- City break προορισμός η Αθήνα - Πόσο απέχει από Λονδίνο
Μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους, περιλαμβανομένου και του χρηματοπιστωτικού, όπως είναι οι ελεγκτικές, φέρονται πλέον να ζητούν από στελέχη τους που επισκέπτονται το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα γενικότερα να χρησιμοποιούν μόνο κινητά τηλέφωνα μιας χρήσης και να μην ταξιδεύουν μαζί με τις κανονικές, προσωπικές τους συσκευές.
Την πρακτική αυτή για εταιρικά και προσωπικά κινητά τηλέφωνα καθώς και για λάπτοπ την ακολουθούν εδώ και χρόνια εταιρείες του κλάδου υψηλής τεχνολογίας, όπως οι αεροδιαστημικές και οι εταιρείες παραγωγής μικροτσίπ, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.
Ορισμένα στελέχη δήλωσαν στους «FT» ότι ανησυχούσαν για τον κίνδυνο να δεχτούν επίθεση από χάκερ και να υπάρξει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα πελατών και τις δραστηριότητές τους
Τώρα και ελεγκτικές, όπως οι Deloitte και KPMG, φέρονται να ζητούν από το προσωπικό τους που μεταβαίνει στο Χονγκ Κονγκ για δουλειές να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό, όπως κινητά τηλέφωνα που θα βρίσκονται σε χρήση μόνο για τα ταξίδια αυτά, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times».
Η βρετανική εφημερίδα δεν αναφέρει ευθέως πως οι εταιρείες ζητούν να ακολουθείται τέτοια πρακτική για κινητά «μιας χρήσης» λόγω φόβων παρακολούθησης των επιχειρηματιών και στελεχών που επισκέπτονται το Χονγκ Κονγκ.
Ομως η σύνδεση που μπορεί να κάνει κανείς είναι σαφής.
Ελεγχος
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από το 2020 το Πεκίνο επέβαλε ευρύτατο νόμο εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ προχωρώντας σε ένα πρωτοφανές, όπως χαρακτηρίζεται, βήμα για την άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου στην πρότινος ημιαυτόνομη αυτή επικράτεια της Κίνας.
Στη συνέχεια οι ΗΠΑ ανακάλεσαν το αποκαλούμενο ειδικό εμπορικό καθεστώς της επικράτειας αυτής, λέγοντας ότι το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αρκετά αυτόνομο ώστε να δικαιολογεί διαφορετική μεταχείριση από την ηπειρωτική χώρα.
Η ίδια η Κίνα έχει επίσης κάνει πιο αυστηρούς τους νόμους κατά της κατασκοπείας.
Αν και οι εταιρείες δεν ανέφεραν ποτέ ευθέως κάποιον συγκεκριμένο λόγο όταν ζητούσαν από το προσωπικό τη χρήση χωριστών τηλεφώνων για τέτοιες επισκέψεις, ορισμένα στελέχη τους δήλωσαν στους «FT» ότι οι εταιρείες αυτές ανησυχούσαν για τον κίνδυνο να δεχτούν τα εν λόγω κινητά τηλέφωνα επίθεση από χάκερ και να υπάρξει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα με τους πελάτες και τις δραστηριότητές τους.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι ότι ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη διστάζουν πλέον να επισκεφθούν το Χονγκ Κονγκ επειδή δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να αφήσουν πίσω ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν ευρέως για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους.
Με το Χονγκ Κονγκ να θεωρείται ως οικονομική πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής, αυτό δημιουργεί ευρύτερα προβλήματα για το επιχειρείν.
Ως παράδειγμα χρησιμοποιείται η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ η οποία φιλοξένησε αυτόν τον μήνα μια χρηματοοικονομική διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 300 κορυφαία τραπεζικά στελέχη από μεγάλες εταιρείες, όπως οι Ντέιβιντ Σάλομον της Goldman Sachs και Τζέιμς Γκόρμαν της Morgan Stanley.
Ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι είπε σε ομιλία στην εκδήλωση ότι «αυτό που διακρίνει και συντηρεί το Χονγκ Κονγκ είναι το πλαίσιο «μία χώρα, δύο συστήματα»», κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στην ικανότητα της περιοχής αυτής με το ιδιαίτερο διοικητικό καθεστώς να λειτουργεί υπό διαφορετικούς κανόνες από την ηπειρωτική Κίνα, αναφέρεται.
Μέχρι τώρα το θέμα της χρήσης κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών στο Χονγκ Κονγκ από ξένα στελέχη δεν είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής επειδή οι μέχρι πρόσφατα αυστηροί κανόνες του Χονγκ Κονγκ για την COVID-19 σήμαιναν ότι λίγα τέτοια στελέχη ταξίδευαν εκεί.
Ομως καθώς καταργούνται σταδιακά οι περιορισμοί αυτοί, το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις