Επιστολική ψήφος: Αρχές του 2024 θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο – Οι δικλείδες ασφαλείας
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και εξειδίκευσαν την εξαγγελία Μητσοτάκη για την επιστολική ψήφο
Τις λεπτομέρειες για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, που ανακοίνωσε νωρίτερα, σήμερα, ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, παρουσιάζουν αυτήν την ώρα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος.
Όπως είπε η κυρία Κεραμέως, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει διάλογος με τα κόμματα για την επιστολική ψήφο, τονίζοντας ότι αυτή δεν αφορά προς το παρόν στις εθνικές εκλογές, ενώ δήλωσε πως το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2024.
Σαράντα ημέρες πριν, πρέπει να δηλωθεί από τους ψηφοφόρους η επιθυμία να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου. Μάλιστα, η δήλωση θα γίνεται μέσω του gov.gr, έτσι ώστε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, υπογράμμισε.
«Ανταποκρινόμαστε στους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί, αλλάζει τελείως το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων και στην ψήφο στην Ελλάδα. Μιλάμε για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν να το ασκήσουν. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη δημοκρατία», τόνισε η Νίκη Κεραμέως, υπενθυμίζοντας τα μεγάλα ποσοστά αποχής.
«Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου», τόνισε καταληκτικά η υπουργός Εσωτερικών.
Μόνο με επιστολική ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού
Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε ότι επανέρχεται το κώλυμα για τους βουλευτές, οι οποίοι, εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι, θα πρέπει να παραιτηθούν. Οι συνδυασμοί θα περιλαμβάνουν 42 υποψηφίους, 17 από κάθε φύλο και ποσόστωση 40%.
Η επιστολική ψήφος, όπως είπε, χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό.
«ΑμεΑ, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές, γιατροί, νοσηλευτές, τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ασφάλεια και εγκυρότητα, ενώ προστατεύεται η μυστικότητα της ψήφου», επισήμανε ο κ. Λιβάνιος.
Μόνο με επιστολική ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, με την επιστολική ψήφο ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πώς θα ασκήσει το δικαίωμά του.
Στο εξωτερικό, όπως τόνισε, δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα και η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική.
«Η εισαγωγή της επιστολής ψήφου θα διευκολύνει τους συμπολίτες μας. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από πολλές χώρες του κόσμου. Δίνουμε το δικαίωμα στους ψηφοφόρους, αν θέλουν να ψηφίσουν είτε με φυσικό τρόπο, είτε με την επιστολική ψήφο. Θα αποστέλλεται το υλικό στον ψηφοφόρο και εκείνος θα αποστέλλει την ψήφο του. Θα αφορά ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα, δεν υπάρχει στις εθνικές εκλογές ακόμα», ανέφερε.
Ο κύριος Θοδωρής Λιβάνιος προσέθεσε πως «στις ευρωεκλογές υπάρχει πάντα μεγάλη αποχή και αυτό θέλουμε να μειώσουμε. Οι απόδημοι μπήκαν στο apodimoi.gov.gr και αντίστοιχη πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί και τώρα. Θα έρχεται κωδικός μιας χρήσης και η πλατφόρμα θα ανοίξει 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές. Όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην μέχρι τώρα πλατφόρμα θα υπάρχει διασύνδεση.
»Είκοσι ημέρες πριν τις εκλογές θα σταλούν οι φάκελοι στους ψηφοφόρους που έχουν υποβάλει αίτηση. Θα σταλεί το εκλογικό υλικό πρώτα στο εξωτερικό και μετά στο εσωτερικό. Ο φάκελος θα περιέχει πέντε πράγματα:
– Τον φάκελο επιστροφής ψήφου.
– Τον φάκελο ψηφοφορίας.
– Το ψηφοδέλτιο.
– Έντυπο προς τους ψηφοφόρους.
– Έντυπο / υπεύθυνη δήλωση».
Οι δικλείδες ασφαλείας
Στην πρώτη όψη, το ψηφοδέλτιο έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί όπου επιλέγουν.
Η δεύτερη σελίδα θα έχει ένα μεγάλο τετράγωνο, με 42 συνδυασμούς. Ο εκλογέας θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει, επιλέγοντας τον αριθμό του. «Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή», τόνισε ο κ. Λιβάνιος και προσέθεσε πως θα υπάρχε, επίσης, υπεύθυνη δήλωση, που θα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει αλλιώς και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων.
Στο τέλος, θα υπάρχει ο φάκελος με ειδικό γνώρισμα γνησιότητας όπου θα μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα προσμετρηθεί:
«Διαβάζουμε το έντυπο των οδηγιών, συμπληρώνουμε την υπεύθυνη δήλωση, υπάρχει σκέψη για το αποδεικτικό ταυτότητας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση. Ανάλογα με την συμμετοχή θα υπάρξει γεωγραφική κατανομή για το πού θα συγκεντρώνονται. Η αποστολή από το υπουργείο προς τον παραλήπτη θα γίνεται ατελώς», τόνισε.
«Την επόμενη ημέρα που θα φύγουν οι φάκελοι, θα υπάρξει επιτροπή που θα υποδέχεται τα ψηφοδέλτια. Οι επιτροπές θα απαρτίζονται από δικαστή και δικαστικούς υπαλλήλους, θα επιβεβαιώνουν τον εκλογέα και θα ρίχνουν τον φάκελο της επιστροφής στην κάλπη. Σε αυτές τις επιτροπές, τα κόμματα θα μπορούν να ορίσουν εκλογικό αντιπρόσωπο. Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης θα είναι το Σάββατο στις 5 το απόγευμα, την παραμονή των εκλογών», πρόσθεσε καταληκτικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»