Ισραήλ: Ποιοί είναι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν; Με ποια αδικήματα κατηγορήθηκαν;
Κάποια στιγμή στην ζωή του σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 1 στους 5 Παλαιστινίους θα βρεθεί σε Ισραηλινές φυλακές. Το ποσοστό καταδίκης των δικαστηρίων αγγίζει το 98%!
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Η πλειοψηφία των 300 Παλαιστινίων που έχει καταχωρίσει το Ισραήλ για πιθανή απελευθέρωση είναι έφηβοι. Πολλοί έχουν πέσει θύματα βασανιστηρίων.
Σύμφωνα με τη λίστα, το 90% είναι 18 ετών ή νεότεροι, συμπεριλαμβανομένου ενός κοριτσιού 15 ετών. Σύμφωνα με τον ορισμό των Ηνωμένων Εθνών, θεωρούνται παιδιά.
Ως επί το πλείστον το Ισραήλ συλλαμβάνει παιδιά, ως τρόπο ελέγχου των οικογενειών τους, με τον ίδιο τρόπο που γκρεμίζει σπίτια κρατουμένων
Από τα άτομα ηλικίας 18 ετών και κάτω, πέντε είναι 14 ετών, έξι είναι 15 ετών, 37 είναι 16 ετών, 76 είναι 17 ετών και 146 είναι 18 ετών. Η λίστα περιελάμβανε επίσης 33 γυναίκες.
Με ποιες κατηγορίες συνελήφθησαν; 1 στους 5 Παλαιστίνιους κάποια στιγμή της ζωής του θα φυλακιστεί
Οι περισσότεροι από τους εφήβους που απελευθερώθηκαν μέχρι στιγμής έχουν κατηγορηθεί ότι πέταξαν πέτρες ή βόμβες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις. Άλλα αδικήματα περιλαμβάνουν υποστήριξη της τρομοκρατίας, δηλαδή την παθητική υποστήριξη της τρομοκρατίας μέσα από σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμπρησμό και χειρισμό εκρηκτικών.
Σύμφωνα με στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη, ένας στους πέντε Παλαιστίνιους θα κρατηθεί σε ισραηλινή φυλακή κάποια στιγμή στην ζωή του. Οι δίκες λαμβάνουν χώρα σε στρατοδικεία, σε ένα στρατιωτικό δικαστικό σύστημα το οποίο έχει ποσοστό καταδίκης άνω του 98%. Το ποσοστό είναι εντελώς εξωπραγματικό για οποιοδήποτε κράτος, ακόμα και για τα στρατοδικεία όλου του κόσμου!
Πολλοί από τον κατάλογο κρατούνται επί του παρόντος σε «διοικητική κράτηση», που σημαίνει ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση χωρίς να γνωρίζουν ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και χωρίς συνεχιζόμενη νομική διαδικασία. Αυτό επιτρέπει την επανειλημμένη παράταση της κράτησής τους για έως και έξι μήνες κάθε φορά χωρίς ερωτήσεις. Μέχρι πριν τις απελευθερώσεις 2.072 άτομα βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση.
Βέβαια, άλλα παιδιά όπως συνέβη χθες, εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες.
Two separate videos! Kids getting shot by IOF
9 YEAR old Palestinian boy at the entrance of his house, in Jenin
Another child, the same age, was shot by IOF in Jenin, a few feet away from his own home.
Where is Hamas in this footage?
Free Palestine. #IsraeliNewNazism pic.twitter.com/s0cgp7tH4P— Ivan Pain 🇵🇸 (@EagleMMAPain) November 29, 2023
Πώς είναι οι συνθήκες στις ισραηλινές φυλακές;
Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τις 7 Οκτωβρίου, εμφανίστηκαν πολλά βίντεο που δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να γρονθοκοπούν, να κλωτσούν και να πατούν πάνω σε κρατούμενους Παλαιστίνιους που είχαν δεμένα μάτια, μερικώς ή εξ ολοκλήρου γυμνούς και χειροπέδες. Οι στρατιώτες εθεάθησαν να βρίζουν τους κρατούμενους και να τους αναγκάζουν να ξαπλώσουν σε άβολες, εξευτελιστικές ή ακόμα και σεξουαλικές θέσεις ο ένας δίπλα στον άλλο σε μια προσπάθεια να τους ταπεινώσουν.
Μια κρατούμενη που αφέθηκε ελεύθερη είπε ότι ένιωθε σαν να είχε γλιτώσει τον θάνατο. Η Omaima Bsharat, μια απελευθερωμένη κρατούμενη από την Τούμπας κοντά στη Nablus είπε στους δημοσιογράφους: «Αισθάνομαι ότι δραπέτευσα από τον θάνατο βγαίνοντας από το κελί της ανάκρισης αφού πέρασα ένα μήνα εκεί».
Η Παλαιστίνια είπε στους δημοσιογράφους για τις φρικτές συνθήκες που έπρεπε να υπομείνει όσο βρισκόταν στην ισραηλινή κράτηση, συμπεριλαμβανομένων μακρών περιόδων απομόνωσης και αυστηρών μεθόδων ανάκρισης.
Ο Μοχάμεντ Ναζάλ, ένα νεαρό αγόρι που ήταν μεταξύ αυτών που αφέθηκαν ελεύθεροι στις 28 Νοεμβρίου, εξήγησε στους δημοσιογράφους πώς οι Ισραηλινοί στρατιώτες τον χτύπησαν βάναυσα και του έσπασαν και τα δύο του χέρια καθώς προσπαθούσε να προστατευτεί. Στη συνέχεια τον άφησαν χωρίς θεραπεία για μια ολόκληρη εβδομάδα πριν από την απελευθέρωσή του, είπε.
A Palestinian child prisoner, left prison with broken hands https://t.co/MoPYWHcfjS
— Djamel Ghouti غُوتِي 🇩🇿 (@DjamelGhouti) November 29, 2023
Τι αναφέρει η οργάνωση Save the Children
Σύμφωνα με την κορυφαία ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children, τα παιδιά από την Παλαιστίνη είναι τα μόνα παιδιά στον κόσμο που διώκονται συστηματικά σε στρατιωτικά δικαστήρια, με περίπου 10.000 παιδιά να κρατούνται στο ισραηλινό στρατιωτικό σύστημα κράτησης τα τελευταία 20 χρόνια.
Συχνά τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση και να δουν τις οικογένειές τους, λέει η οργάνωση. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, η Save the Children διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των παιδιών που κρατούνται από τον ισραηλινό στρατό υπέστη σωματική και συναισθηματική κακοποίηση.
Αυτό περιλαμβάνει ξυλοδαρμό (86 τοις εκατό), απειλή για βλάβη (70 τοις εκατό), κράτηση στην απομόνωση (60 τοις εκατό) ή χτυπήματα με ξύλα ή όπλα (60 τοις εκατό). Μερικά παιδιά ανέφεραν επίσης σεξουαλική βία και κακοποίηση και το 69 τοις εκατό ανέφεραν ότι τους έκαναν σωματική έρευνα αφού τα έγδυσαν ,κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ανέφερε η οργάνωση.
Broken hands and nose… Zionist occupation soldiers attacked, severely beaten and kidnapped two brothers of Abu Gharbiah family in occupied Jerusalem, occupied Palestine, 20 June 2020. pic.twitter.com/KYNIZ1cipC
— Younes Arar (@YounesArar2) June 20, 2020
Πηγές Ηνωμένα ΈΘνη, Al Arabiya, Save the Children
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις