Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Νέο μήνυμα Μπλίνκεν στο Ισραήλ για τις απώλειες αμάχων - Το Ισραήλ εκτέλεσε Ισραηλινό πολίτη

Live: Νέο μήνυμα Μπλίνκεν στο Ισραήλ για τις απώλειες αμάχων – Το Ισραήλ εκτέλεσε Ισραηλινό πολίτη

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Ισραήλ και Χαμάς επιβεβαίωσαν ότι η εκεχειρία θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή το πρωί - Αιματηρή επίθεση έγινε στην Ιερουσαλήμ

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι η εκεχειρία στη Γάζα που έληγε στις 07:00 το πρωί της Πέμπτης θα συνεχιστεί για 24 ώρες ακόμη αφού σε εξέλιξη είναι οι συνομιλίες για περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων και κρατουμένων. Την είδηση επιβεβαίωσε και η Χαμάς.

Την Τετάρτη προς Πέμπτη με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έκτη ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Συνεχίζονται οι επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος προχώρησε και σε δηλώσεις, καλώντας το Ισραήλ να περιορίσει τις απώλειες αμάχων αν συνεχίσει την επίθεση.

Επίθεση από ενόπλους με τρεις νεκρούς και τραυματίες έγινε στην Ιερουσαλήμ.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

04:20 Οι Ισραηλινοί όμηροι φτάνουν στα νοσοκομεία για να συναντήσουν τους συγγενείς τους

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι και οι έξι πρόσφατα απελευθερωμένοι όμηροι έχουν φθάσει σε νοσοκομεία του Ισραήλ, όπου επανενώνονται με τους συγγενείς τους και ελέγχονται ιατρικά.

Στο νοσοκομείο Σορόκα στο Μπέ’ερ Σίμπα, η Αΐσα Ζιγιάντνε, 17 ετών και ο Μπιλάλ Ζιγιάντνε, 18 ετών, συνάντησαν τους συγγενείς τους, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla.

Άλλες τρεις γυναίκες έφτασαν στο ιατρικό κέντρο Γούλφσον στο Χολόν, νότια του Τελ Αβίβ, αναφέρει το υπουργείο.

Μια τέταρτη γυναίκα πήγε στο νοσοκομείο Σίμπα στο Τελ Χασόμερ ανατολικά της πόλης, όπου ήδη νοσηλεύεται μια άλλη όμηρος που απελευθερώθηκε νωρίτερα την Πέμπτη.

04:00 Επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων σε περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Ναμπλούς

Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Σουρ Μπαχέρ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με εικόνες που επαλήθευσε η ομάδα Sanad του Al Jazeera.

Το Al Jazeera Arabic δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο κλιπ στο Χ που δείχνει μια ξεχωριστή ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Aqraba, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Θα σας μεταφέρουμε περισσότερα σχετικά με τις επιδρομές μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

03:40 Ακόμα μια μαρτυρία για τον Θαέρ αμπού Ασάμπ που πέθανε στις Ισραηλινές φυλακές

Ο νεαρός κρατούμενος Οσάμα Κάμπ(χ)α από την Τζενίν απελευθερώθηκε μετά την απελευθέρωσή του απόψε στο έβδομο μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων της αντίστασης.

Ο Οσάμα αγνοούσε εντελώς τις ειδήσεις και την καταστροφή στη Τζενίν όσο ήταν φυλακισμένος. «Αισθάνομαι χαρούμενος, αλλά ταυτόχρονα και θλίψη για τα αδέλφια μας στη Γάζα και την Τζενίν. Είθε ο Αλλάχ να λυπηθεί τους μάρτυρες που ανέβηκαν για χάρη μας».

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ότι οι φυλακισμένοι υποφέρουν πολύ. Αντιμετωπίζουν καθημερινά τιμωρίες, έρευνες και ξυλοδαρμούς. Δεν υπάρχουν κανόνες στη φυλακή».

«Ήμασταν απομονωμένοι από τον κόσμο. Δεν υπήρχαν τηλέφωνα, ραδιόφωνα ή οτιδήποτε άλλο. Αν έβρισκαν ότι έχεις κάτι, σε χτυπούσαν και αναποδογύριζαν το δωμάτιο».

«Στη φυλακή Νακάμπ, χτυπούσαν 3 με 4 δωμάτια κρατουμένων καθημερινά. Στο τμήμα μας, ο Θαέρ αμπού Ασάμπ μαρτύρησε (δολοφονήθηκε) εξαιτίας του ξυλοδαρμού. Τον άφησαν για δύο ώρες».

«Οι κρατούμενοι είναι ακλόνητοι και έχουν μεγάλη ελπίδα στον Αλλάχ και την αντίσταση ότι θα απελευθερωθούν σύντομα».

03:20 Προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς δείχνει την όμηρο Μια Σεμ

Η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο της απελευθερωμένης ισραηλινής ομήρου Mia Schem, στο οποίο ακούγεται να λέει στα αγγλικά ότι οι απαγωγείς της την αντιμετώπισαν ευγενικά.

Η οργάνωση δημοσίευσε επίσης βίντεο από τη στιγμή που άλλοι τέσσερις όμηροι παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

 Σε κάθε περίπτωση είναι ζητούμενο να υπάρχει υγιής δυσπιστία τόσο απέναντι στα βίντεο με ομήρους, όσο και σε αυτών των IDF από ανακρίσεις συλληφθέντων μαχητών της Χαμάς.

03:00 Απειλές μέσω αντιπροσώπων του Ιράν κατά του Ισραήλ

Εάν ξεσπάσει άλλη μια αντι-ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση όπως η επιχείρηση «Καταιγίδα της Αλ Άκσα», το σιωνιστικό καθεστώς θα καταρρεύσει σε μόλις 48 ώρες, δήλωσε ο διοικητής του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Μιλώντας σε συγκέντρωση των δυνάμεων Μπασίτζ στη βόρεια πόλη Κασβίν του Ιράν την Πέμπτη, ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί δήλωσε ότι «η επιχείρηση «Καταιγίδα της Αλ Άκσα» που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης έξω από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου απέδειξε ότι η πτώση του σιωνιστικού καθεστώτος δεν είναι μακρινή και είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι αντιλαμβάνονται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ».

«Το Τελ Αβίβ, η πόλη που έχει καταληφθεί από το σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς, βρίσκεται απολύτως εντός του στόχου των επιθέσεων της Χεζμπολάχ και των δυνάμεων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη», πρόσθεσε.

02:40 Η στιγμή που ανήλικος Παλαιστίνιος φτάνει σπίτι του

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθησαν στο σπίτι της οικογένειας Αλ-Αϊλούνι, όταν ο γιος τους Άχμεντ έφτασε στο σπίτι στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα Ισραηλινοί στρατιώτες τους απείλησαν, ενώ απείλησαν και δημοσιογράφους που ήθελαν να κατευθυνθούν στο εσωτερικό του σπιτιού για να καταγράψουν την σκηνή.

02:20 Το λεωφορείο που μεταφέρει αποφυλακισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους έφτασε στη Ραμάλα

Το λεωφορείο που μεταφέρει τους Παλαιστίνιους που αποφυλακίστηκαν έχει φτάσει ήδη στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Οι κάτοικοι ανεμίζουν σημαίες και βγάζουν φωτογραφίες, καθώς καλωσορίζουν τις γυναίκες και τα παιδιά στο σπίτι τους.

02:00 Καμία ανακοίνωση για παράταση της εκεχειρίας, όμως είναι πιθανή

Η ανταποκρίτρια του Al Jazzera Χάμντα Σαλχούτ ενημερώνει σχετικά με την εκεχειρία πως «Οι Ισραηλινοί δεν έχουν προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση ή επιβεβαίωση σχετικά με άλλη παράταση της εκεχειρίας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari, στη νυχτερινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι αν η συμφωνία συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί, επιδιώκουν να απελευθερώσουν περισσότερους αιχμαλώτους αύριο, γεγονός που θα υποδηλώνει άλλη μια ημέρα παύσης των μαχών.

Αλλά για όλες αυτές τις παρατάσεις που είδαμε, οι ίδιοι οι Ισραηλινοί δεν έκαναν καμία επίσημη ανακοίνωση. Μάλλον έγινε μέσω των μεσολαβητών και του Κατάρ που το ανακοίνωσαν εκ μέρους τους.

Ωστόσο, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, περίπου 40 λεπτά πριν από τη λήξη της [εκεχειρίας], ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι θα υπάρξει μια επιπλέον ημέρα [εκεχειρίας] – η οποία είναι σήμερα – καθώς οι διαμεσολαβητές συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων».

01:40 Ισραηλινή έρευνα χαρακτηρίζει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα σκόπιμο «εργοστάσιο μαζικών δολοφονιών»

Μια έρευνα που διεξήχθη από το περιοδικό +972 και το Local Call αποκάλυψε ότι η χαλάρωση των περιορισμών στους βομβαρδισμούς πολιτικών στόχων στη Γάζα, καθώς και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, έχουν συμβάλει στην τεράστια απώλεια ανθρώπινων ζωών στον θύλακα.

Το περιοδικό, μέσω συνεντεύξεων με νυν και πρώην μέλη της ισραηλινής κοινότητας πληροφοριών, καθώς και παλαιστινιακές μαρτυρίες και άλλες πηγές, διαπίστωσε ότι οι βομβαρδισμοί ιδιωτικών κατοικιών, δημόσιων κτιρίων, πολυκατοικιών και παρόμοιων πολιτικών υποδομών ήταν σκόπιμοι και αποσκοπούσαν στη «δημιουργία ενός σοκ» που θα «οδηγούσε τους πολίτες να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς», αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο μία από τις πηγές των μυστικών υπηρεσιών.

Οι πηγές είπαν επίσης στους συντάκτες της έκθεσης ότι ο ισραηλινός στρατός έχει πληροφορίες για τα περισσότερα σπίτια στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του πόσοι πολίτες ζουν σε αυτά, και παρόλα αυτά συνέχισε να εγκρίνει σκόπιμα τη δολοφονία -σε μια περίπτωση εκατοντάδων Παλαιστινίων πολιτών- σε μια προσπάθεια να δολοφονήσει έναν διοικητή της Χαμάς.

01:20 Εκτέλεση Ισραηλινού πολίτη από Ισραηλινούς στρατιώτες επειδή τον πέρασαν για Παλαιστίνιο…

Ένα τραγικό γεγονός που δείχνει την ευκολία των Ισραηλινών στρατιωτών να δολοφονούν συνέβη κατά την επιχείρηση εξουδετέρωσης των μαχητών της Χαμάς σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

Αυτή η εκτέλεση εξηγεί πολλά για τον τρόπο σκέψης και δράσης των Ισραηλινών στρατιωτών, καθώς και τις εντολές τους.

Ο Γιουβάλ Ντορόν Κάστλμαν που συμμετείχε στον αφοπλισμό του ενός δράστη, σκοτώντάς τον, δολοφονήθηκε από τον στρατό του Ισραήλ, παρότι είχε παραδοθεί, είχε πέσει στα γόνατα, είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά και τους εξηγούσε πως δεν ήταν ο δράστης αλλά πολίτης που επενέβη.

Πρόκειται για τον ορισμό της εξωδικαστικής εκτέλεσης και οι δράστες πρέπει να τιμωρηθούν ανεξαρτήτως της εθνικότητας του θύματος.

00:54 Το μήνυμα της Χαμάς στο Τελ Αβίβ με την απελευθέρωση δύο ομήρων

Μήνυμα προς το Ισραήλ θέλησε να στείλει η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, καθώς απελευθέρωσαν δύο Ισραηλινές ομήρους το μεσημέρι της Πέμπτης από την κεντρική περιοχή της πόλης της Γάζας, την πλατεία Παλαιστίνης.

Η περιοχή αυτή θεωρείται η καρδιά της πόλης της Γάζας, με δεκάδες κτίρια κατοικιών και εμπορικά καταστήματα, ήταν, κατά την έναρξη των μαχών, ζώνη μάχης, όπου Παλαιστίνιοι μαχητές και ισραηλινές δυνάμεις αντάλλασσαν πυρά, ενώ είναι πολύ κοντά στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:39 Τα πέντε βασικά συμπεράσματα από τη συνέντευξη Τύπου του Μπλίνκεν σύμφωνα με το Al Jazeera

  • Στο «επίκεντρο της προσοχής» των ΗΠΑ, είπε ο Μπλίνκεν, «είναι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να παρατείνουμε την παύση, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε περισσότερους ομήρους από τη Γάζα και να φέρνουμε περισσότερη βοήθεια».
  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου «ξεκαθάρισε» ότι το Ισραήλ σκοπεύει να συνεχίσει τη στρατιωτική του επίθεση στον βομβαρδισμένο θύλακα όταν η Χαμάς σταματήσει να απελευθερώνει αιχμαλώτους.
  • Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η σφαγή που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου δεν θα μπορέσει ποτέ να επαναληφθεί», προσθέτοντας ότι η Χαμάς δεν μπορεί να παραμείνει υπό τον έλεγχο της περιοχής.
  • Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ενημέρωσε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι πριν η χώρα συνεχίσει την επίθεσή της στη Γάζα, πρέπει να θέσει σε εφαρμογή «σχέδια προστασίας των πολιτών», να ορίσει περιοχές όπου οι πολίτες «μπορούν να είναι ασφαλείς» και να αποφύγει ζημιές σε υποδομές όπως νοσοκομεία και εγκαταστάσεις ύδρευσης.
  • Οι Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν από τη βόρεια Γάζα πρέπει να τους επιτραπεί να επιστρέψουν «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», είπε ο Μπλίνκεν και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει διαρκής εσωτερικός εκτοπισμός».

00:24 Οι εθνικότητες των ομήρων που απελευθερώθηκαν

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ Αλ Ανσάρι δήλωσε στο X ότι στους αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν περιλαμβάνονται δύο ανήλικοι και έξι γυναίκες «διπλής υπηκοότητας».

Οι υπηκοότητες είναι Ρωσίας, Μεξικού και Ουρουγουάης.

00:09 Απεβίωσε πολίτης που πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης στην Ιερουσαλήμ

Ένας Ισραηλινός πολίτης που πυροβολήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ την Πέμπτη καθώς προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν δύο ενόπλους που άνοιξαν πυρ εναντίον περαστικών υπέκυψε στα τραύματά του.

Βίντεο από την επίθεση που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τον πολίτη να σηκώνει τα χέρια του και να παρακαλεί τους στρατιώτες να μην πυροβολήσουν – μετά από αυτό πυροβολείται και πέφτει στο έδαφος.

23:52 Επιβεβαιώνει την απελευθέρωση 30 Παλαιστινίων το Κατάρ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ-Ανσάρι επιβεβαιώνει στο X ότι 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για 10 αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα.

Διευκρίνισε επίσης ότι στους 10 ισραηλινούς αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν την έβδομη ημέρα της παύσης περιλαμβάνονται και δύο άτομα με διπλή υπηκοότητα Ρωσίας-Ισραήλ που απελευθερώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.

23:40 Οι Χούθι απειλούν το Ισραήλ – «Θα επιτεθούμε αν συνεχίσουν την επίθεση στη Γάζα»

Ο Γιαχία Σαρί, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, δηλώνει ότι η ομάδα των ανταρτών της Υεμένης θα ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ εάν αυτό αποφασίσει να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

«Δεν θα διστάσουμε να επεκτείνουμε τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις εναντίον της ισραηλινής οντότητας και να συμπεριλάβουμε στόχους που δεν μπορεί να περιμένει κανείς στην ξηρά ή στη θάλασσα», ανέφερε ο Σαρί σε ανάρτησή του στο X.

Πρόσθεσε ότι η ομάδα συνεχίζει να κρατά ένα φορτηγό πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ, το οποίο κατέλαβε στην Ερυθρά Θάλασσα νωρίτερα αυτό το μήνα.

23:24 Αυτοί είναι οι έξι όμηροι που απελευθερώθηκαν

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα οι έξι όμηροι αναγνωρίζονται ως Μπιλάλ και Αΐσα Ζιγιάντνε, Λάνα Γκριτζέβσκι, Νίλι Μάργκαλιτ, Σάνι Γκόρεν και Σαπίρ Κοέν, μετά την απελευθέρωση των Αμίτ Σουσάνα και Μία Σεμ νωρίτερα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:10 Η Χαμάς παρέδωσε ακόμα έξι ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαιώνουν ότι η Χαμάς παρέδωσε έξι Ισραηλινούς ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε ο Ερυθρός Σταυρός, έξι Ισραηλινοί όμηροι τους παραδόθηκαν και κατευθύνονται προς το ισραηλινό έδαφος», αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ισραηλινούς ομήρους, ανεβάζοντας τον σημερινό αριθμό σε οκτώ.

23:00 Θεία Ισραηλινής ομήρου που απελευθερώθηκε – «Τη χειρούργησε κτηνίατρος»

Η Βίβιαν Χαντάρ, θεία της ισραηλινής ομήρου Μία Σεμ, η οποία απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία της Χαμάς την Πέμπτη, δήλωσε ότι ένας κτηνίατρος χειρούργησε το χέρι της Σεμ αφού πυροβολήθηκε από τους μαχητές της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαντάρ δήλωσε ότι η Σεμ δεν έτυχε σωστής θεραπείας και ότι η ίδια έκανε φυσικοθεραπεία για τον εαυτό της.
«Το χέρι της είναι πολύ πονεμένο, έκανε στον εαυτό της ένα είδος μασάζ στο χέρι – ήξερε ότι έπρεπε να το κάνει για τον εαυτό της».

Ακόμα πρόσθεσε ότι η ανηψιά της δεν τους έχει πει ακόμη «πολλά» και ότι μόλις οι συγγενείς της άρχισαν να της κάνουν ερωτήσεις «είδαν ότι ήταν πολύ δύσκολο γι’ αυτήν».

22:43 Al Jazeera για συνέντευξη Μπλίνκεν – Έδωσε το «πράσινο φως» για νέα επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Ο Ρεσούλ Σερντάρ του Al Jazeera ανέφερε ότι το σημαντικότερο συμπέρασμα από τη συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Τελ Αβίβ είναι ότι έδωσε στο Ισραήλ την άδεια να συνεχίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα.

«Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ξεκάθαρα τον σκοπό τους, ότι πρόκειται να επεκτείνουν αυτή τη στρατιωτική εκστρατεία προς τα νότια. Και μέσω της ομιλίας του, ο Μπλίνκεν έδωσε το πράσινο φως», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπήρχαν ελπίδες ότι μετά από αυτή την εκεχειρία, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι αυτή δεν είναι η θέση των ΗΠΑ», προσέθεσε.

Ο Σερντάρ είπε επίσης ότι η εστίαση του Μπλίνκεν στην «επόμενη ημέρα του πολέμου», παρακάμπτει το ουσιαστικό ερώτημα για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος και αγνοεί την «τραγωδία» που συμβαίνει στη Γάζα.

«Τι κι αν το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, που μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει;», διερωτήθηκε. «Θα υπάρξει κάποιος μηχανισμός αποτροπής; Θα υπάρξουν οποιεσδήποτε κυρώσεις; Ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η διεθνής κοινότητα;».

22:27 Μπλίνκεν σε Ισραήλ:  Να μην επαναληφθεί η μαζική απώλεια ζωής αμάχων και ο εκτοπισμός της κλίμακας που είδαμε στη βόρεια Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι αν και το Ισραήλ αντιμετωπίζει τρομοκρατική ομάδα πρέπει να τηρεί τους νόμους του πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι στις συναντήσεις που είχε σήμερα με τους Ισραηλινούς ηγέτες, τους ανέφερε ότι όταν οι IDF συνεχίσουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία, πρέπει να ορίσουν πολλαπλές ασφαλείς ζώνες στη νότια και κεντρική Γάζα για τους αμάχους που θα αποφεύγουν τις μάχες.

«Κατέστησα σαφές ότι πριν το Ισραήλ αρχίσει και πάλι τις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις, πρέπει να θέσει σε εφαρμογή, σχέδια ανθρωπιστικής προστασίας των αμάχων που θα ελαχιστοποιήσουν τις περαιτέρω απώλειες αθώων Παλαιστινίων», είπε χαρακτηριστικά.

22:09 IDF: Οι μάχες ξαναρχίζουν αν δεν ανανεωθεί η κατάπαυση του πυρός ακόμα και απόψε

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να συνεχίσει τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας εάν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς δεν ανανεωθεί για άλλη μια ημέρα.

«Αυτή την ώρα, προχωράμε και περιμένουμε την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων που πρέπει να επιστρέψουν ως μέρος της συμφωνίας», δήλωσε ο Χαγκάρι.

Ακόμα δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι IDF «επέμειναν» στη διεξαγωγή της τρέχουσας συμφωνίας με τη Χαμάς, σύμφωνα με την οποία η τρομοκρατική οργάνωση πρόκειται να απελευθερώσει τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατά ομήρους.

«Θα το κάνουμε και αύριο. Οι διαμεσολαβητές, το Κατάρ και η Αίγυπτος, είναι επίσης υποχρεωμένοι να εκτελέσουν τη συμφωνία, ώστε να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός», είπε ακόμα.

«Οι IDF είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις μάχες. Είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε οποιαδήποτε ώρα, και απόψε», σημείωσε ακόμα.

21:52 Μήνυμα ΗΠΑ στο Ισράηλ – «Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ, αλλά…»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν στρατιωτικά το Ισραήλ όποτε η Ιερουσαλήμ αποφασίσει να συνεχίσει την επίθεσή της στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να κυνηγήσει τη Χαμάς. Έχουν πει ξεκάθαρα ότι όταν τελειώσουν αυτές οι παύσεις, σκοπεύουν να ξαναρχίσουν. Καθώς παίρνουν αυτή την απόφαση, θα συνεχίσουν να βρίσκουν υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα εργαλεία και τις δυνατότητες, τα οπλικά συστήματα που χρειάζονται, καθώς και τις συμβουλές και τις προοπτικές που μπορούμε να προσφέρουμε όσον αφορά τον πόλεμο πόλεων», είπε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφερόμενος και πάλι στις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις αυξανόμενες απώλειες Παλαιστινίων πολιτών και την ανάγκη οι IDF να επιχειρούν με πιο υπολογισμένο τρόπο στη νότια Γάζα.

«Ήμασταν πολύ συνεπείς και ξεκάθαροι με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας ότι δεν υποστηρίζουμε μια κίνηση προς το νότο, εκτός και αν ή μέχρι να υπολογίσουν επαρκώς την προστασία της αθώας ανθρώπινης ζωής, της ζωής των αμάχων στη νότια Γάζα, με την κατανόηση ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι αθώοι πολίτες στη νότια Γάζα από ό,τι ήταν πριν από μια ή δύο εβδομάδες… Αυτό που προτρέπουμε το Ισραήλ να κάνει είναι να διασφαλίσει ότι υπάρχει ο κατάλληλος απολογισμός γι’ αυτό και πρόσθετα μέτρα ασφαλείας», είπε ο Κίρμπι, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που τόνισε η κυβέρνηση Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Κίρμπι διευκρινίζει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πρόσθετες παρατάσεις της τρέχουσας ανθρωπιστικής παύσης, η οποία διανύει σήμερα την έβδομη ημέρα της. Ωστόσο, δεν υποστηρίζουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η οποία, όπως έχει προειδοποιήσει η Ουάσινγκτον, θα άφηνε τη Χαμάς ως απειλή για το Ισραήλ.

21:37 Βίντεο της Χαμάς με τον Ισραηλινό όμηρο που έχασε την οικογένειά του από βομβαρδισμούς

Η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο με τον Γιαρντέν Μπιμπάς ο οποίος απήχθη από το κιμπούτς, Ναχάλ Οζ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η σύζυγός του Σίρι και τα δύο παιδιά του Αριέλ, 4 ετών, και Κφιρ, 10 μηνών, απήχθησαν επίσης στη Γάζα.

Στο βίντεο που δημοσίευσε το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ, ο Μπιμπάς υποστηρίζει ότι του είπαν ότι η γυναίκα του και τα δύο παιδιά του ήταν νεκροί.

Ο Μπιμπάς κατηγορεί για την εξέλιξη τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

21:22 Ενεργοποιήθηκε το Iron Dome και ήχησαν σειρήνες στο Ισραήλ – Εκτόξευσαν πύραυλο αναχαίτισης οι IDF

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δηλώνουν ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο αναχαίτισης εναντίον ενός στόχου μετά από μια «ύποπτη αναγνώριση» στον ουρανό του νότιου Ισραήλ νωρίτερα.

Λόγω του πυραύλου αναχαίτισης ενεργοποιήθηκε συναγερμός σε ανοικτές περιοχές, λόγω φόβων για πτώση θραυσμάτων.

Κάτοικοι της περιοχής Νέτιβοτ ανέφεραν ότι είδαν μια έκρηξη στον ουρανό.

Οι IDF δηλώνουν ότι περαιτέρω λεπτομέρειες γύρω από το περιστατικό βρίσκονται υπό διερεύνηση.

21:07 Η Μία Σεμ επανενώθηκε με την οικογένειά της μετά από 55 ημέρες

Η 21χρονη Μία Σεμ που απελευθερώθηκε την Πέμπτη από τη Χαμάς επανενώθηκε με την οικογένεια της μετά από 55 ημέρες.

Η Μία Σεμ επανενώθηκε με την οικογένειά της μετά από 55 ημέρες

Η Μία Σεμ επανενώθηκε με την οικογένειά της μετά από 55 ημέρες

20:49 Νόαμ Κατς: Όσοι υποστηρίζουν τη Χαμάς είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας

Την επόμενη ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή σκιαγράφησε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, μιλώντας στο φόρουμ Αthens Security κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του, το οποίο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου.

«Η επόμενη ημέρα θα είναι χωρίς τη Χαμάς, χωρίς την άμεση κυριαρχία του Ισραήλ στη Γάζα, με παλαιστινιακή ηγεσία από την ίδια τη Γάζα που θα υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η επόμενη ημέρα θα είναι ημέρα ασφάλειας και ανοικοδόμησης της Γάζας χωρίς τη Χαμάς, τόνισε επιπροσθέτως.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:33 Τελεσίγραφο Μπλίνκεν στο Ισραήλ – «Αν δεν μειώσετε τον αριθμό των απωλειών, έχετε εβδομάδες για να ολοκληρώσετε την επιχείρηση»

Τελεσίγραφο στο Ισραήλ για τον τρόπο που θα διεξάγει την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συμμετείχε στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:18 Περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια ζητάει η Χαμάς

Σύμφωνα με τη Haaretz που επικαλείται ανακοίνωση της Χαμάς υπάρχει ανάγκη για είσοδο περίπου χιλίων φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα κάθε μέρα και περίπου ενός εκατομμύριο λίτρα καυσίμων την ημέρα.

Η Χαμάς εξήγησε ότι αυτό χρειάζεται, προκειμένου να επανέλθουν σε λειτουργία τα νοσοκομεία και οι βασικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα, όπως οι αλευρόμυλοι, τα αντλιοστάσια, το εργοστάσιο αφαλάτωσης και τα αρτοποιεία.

Η ανακοίνωση υποστηρίζει επίσης ότι χιλιάδες πτώματα βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα στη Λωρίδα της Γάζας και ότι τα σωστικά συνεργεία δεν μπόρεσαν να τα διασώσουν λόγω της έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού, καθώς και της έλλειψης καυσίμων για τα αυτοκίνητα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαν.

20:01 Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Χαμάς συγκεντρώνει κεφάλαια στην Τουρκία

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, που είναι αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών, δήλωσε ότι συζήτησε με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι η Χαμάς συγκεντρώνει πόρους στην Τουρκία και ενδέχεται να παραβιάζει τους νόμους του τουρκικού κράτους.

Η Τουρκία κατέχει «εξέχουσα θέση» στα προγράμματα συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς και η οργάνωση αυτή ενδέχεται να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός καθώς αναζητά περισσότερα μετρητά, εν μέσω του πολέμου με το Ισραήλ, είπε ο Μπράιαν Νέλσον μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Ανησυχούμε βαθιά για τη δυνατότητα της Χαμάς να συνεχίσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και να βρει οικονομική υποστήριξη (στην Τουρκία) για πιθανές μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος στις δηλώσεις που έκανε μεταξύ των συναντήσεών του με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις του νόμου

Σε αντίθεση με τις περισσότερες Δυτικές χώρες και ορισμένα κράτη του Κόλπου, η Τουρκία δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς και φιλοξενεί ορισμένα μέλη της. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τα μέλη της «μαχητές της ελευθερίας» και αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη», επικρίνοντας τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν επιβάλει κυρώσεις σε τουρκικές οντότητες και πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη χρηματοδότηση της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Ο Νέλσον είπε ότι η Τουρκία συνδέεται με τις προηγούμενες προσπάθειες της Χαμάς να συγκεντρώσει πόρους από χορηγούς, επενδυτικά χαρτοφυλάκια, φιλανθρωπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Ακόμη και αν η Τουρκία θεωρεί νόμιμη τη Χαμάς, είπε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση ενδέχεται να παραβιάζει την τοπική νομοθεσία, χωρίς όμως να δώσει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα. «Υπάρχει επαρκές περιθώριο ώστε η Τουρκία να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με τις δικές της νομικές υπηρεσίες, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Νέλσον, Τούρκοι αξιωματούχοι του υπενθύμισαν ότι η Χαμάς δεν είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, ωστόσο η Τουρκία δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις του νόμου, όμως ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απευθείας χρηματοδότηση βίαιων ενεργειών.

19:44 Γιατί οι δύο όμηροι απελευθερώθηκαν ξεχωριστά και πριν από τους άλλους

Δεν έγινε γνωστό γιατί οι δύο γυναίκες, οι οποίες απελευθερώθηκαν πριν από άλλους 6-8 ομήρους, η απελευθέρωση των οποίων αναμένεται επίσης σήμερα, Πέμπτη.

Οι δύο γυναίκες η 21χρονη Μία Σεμ και τη 40χρονη Αμίτ Σουσάνα, απελευθερώθηκαν στην πλατεία Παλαιστίνης, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, όχι μακριά από περιοχές που βρίσκονται ήδη υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:32 Νεκρός αγνοούμενος που θεωρούνταν όμηρος στη Γάζα

Το κιμπούτς Νιρ Οζ, ανακοίνωσε ότι ο Αβίβ Ατζίλι, ο οποίος είχε καταγραφεί ως αγνοούμενος μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και θεωρούνταν όμηρος, ήταν τελικά ανάμεσα στα θύματα εκείνης της ημέρας.

Ο 49χρονος, Αβίβ Ατζίλι, είχε δύο παιδιά με τη σύζυγό του Λιάτ Μπεϊνίν Ατζίλι, η οποία απήχθη κατά τη διάρκεια της επίθεσης και κρατήθηκε στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθεί το βράδυ της Τετάρτης.

19:17 Η συγκινητική στιγμή που η μητέρα της Μία Σεμ μαθαίνει ότι η κόρη της απελευθερώθηκε

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε τη στιγμή που η μητέρα της 21χρονης Μία Σεμ ξέσπασε σε κλάματα όταν έμαθε ότι η κόρη της αφέθηκε ελεύθερη.

19:08 Τριάντα Παλαιστίνιοι θα απελευθερώθουν

Η ομάδα Palestinian Prisoners Club (Ομάδα Παλαιστινίων Κρατουμένων) δημοσίευσε τον κατάλογο των Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και οι οποίοι, όπως λέει, αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής εκεχειρίας.

Στη λίστα αυτή υπάρχουν 22 ανήλικοι και οκτώ γυναίκες. Οι 30 έχουν επιλεγεί από έναν αρχικό κατάλογο 300 Παλαιστινίων που συνέταξε το Ισραήλ – κατηγορούμενοι για μια σειρά από αδικήματα, από ρίψη πέτρας έως υποκίνηση και απόπειρα δολοφονίας.

Λιγότεροι από το ένα τέταρτο των ατόμων του καταλόγου αυτού είχαν καταδικαστεί – η συντριπτική πλειονότητα κρατούνταν εν αναμονή της δίκης.

18:57 Επιβεβαίωσε την απελευθέρωση της Μία Σεμ ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε την απελευθέρωση της 21χρονης Γαλλοϊσραηλινής, Μία Σεμ που κρατείτο όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη «μεγάλη χαρά» του για το γεγονός ότι το Παρίσι θα συνεχίσει να εργάζεται για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων κρατούνται από τη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Μοιράζομαι αυτή τη μεγάλη χαρά με την οικογένειά της και όλους τους Γάλλους», τόνισε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

18:41 Το Ισραήλ ανακαλεί την πρέσβειρα του στην Ισπανία

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί «για διαβουλεύσεις» την πρέσβειρά του στην Ισπανία, μετά τις «σκανδαλώδεις» δηλώσεις του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Λόγω των σκανδαλωδών δηλώσεων του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε αβάσιμους ισχυρισμούς, αποφάσισα να ανακαλέσω την Ισραηλινή πρέσβειρα στην Ισπανία» Ροντίκα Ραντιάν-Γκόρνον για «διαβουλεύσεις» στην Ιερουσαλήμ, εξήγησε με ανάρτηση στο Χ ο Έλι Κοέν.

18:27 Συγγενείς των θυμάτων κάλεσαν τον εισαγγελέα του ΔΠΔ στο Ισραήλ

Ο Καρίμ Χαν, εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προσκλήθηκε να επισκεφθεί το Ισραήλ από τους «επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου», ανακοίνωσε το δικαστήριο σε ανάρτησή του στο X.

Ο Χαν θα επισκεφθεί επίσης τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να συναντηθεί με «ανώτερους Παλαιστίνιους αξιωματούχους».

Πολυάριθμα έθνη έχουν καλέσει το ΔΠΔ να ερευνήσει το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα, ενώ αρκετές ομάδες δικαιωμάτων έχουν υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο κατηγορώντας το Ισραήλ για «γενοκτονία».

Ο ίδιος ο Χαν προειδοποίησε στα τέλη Οκτωβρίου ότι οποιοσδήποτε αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου.

18:14 Το μήνυμα του Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση με τον Αμπάς

Τη δέσμευση των ΗΠΑ για ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, καθώς και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ελευθερίας των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συνομιλώντας με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

«Μίλησα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα για τη σύγκρουση στη Γάζα και για τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ελευθερίας των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Επανέλαβα τη δέσμευση των ΗΠΑ να προωθήσουν την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», έγραψε σε ανάρτησή του στο X, o Άντονι Μπλίνκεν.

18:00 «Φάκελο που τεκμηριώνει το ισραηλινό έγκλημα κατοχής στη Γάζα έδωσε ο Αμπάς στον Μπλίνκεν»

Στη Ραμάλα μετέβη μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να γλιτώσουν οι πολίτες από τους βομβαρδισμούς και να αυξηθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής παρουσίασε επίσης στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών «έναν ολοκληρωμένο φάκελο που τεκμηριώνει το ισραηλινό έγκλημα κατοχής στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ», σύμφωνα με δημοσίευμα του παλαιστινιακού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Wafa.

Ο Αμπάς έθεσε το θέμα του αναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ιδίως υπό το φως της αύξησης των επιθέσεων από εποίκους εκεί από τις 7 Οκτωβρίου.

17:41 Νετάνιαχου σε Μπλίνκεν: «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να πετύχουμε τους τρεις στόχους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε επίσης ανακοίνωση μετά τη συνάντηση που είχε στο Τελ Αβίβ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη φονική επίθεση στην Ιερουσαλήμ το πρωί της Πέμπτης, η οποία σύμφωνα με τη Χαμάς πραγματοποιήθηκε από μέλη της. Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι ήταν «η ίδια Χαμάς που προσπαθεί να μας δολοφονήσει παντού».

«Έχουμε ορκιστεί, έχω ορκιστεί, να εξαλείψουμε τη Χαμάς. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο Νετανιάχου είπε στον Μπλίνκεν ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να πετύχει «τους τρεις στόχους», οι οποίοι, όπως λέει, είναι «η απελευθέρωση όλων των ομήρων μας, η πλήρης εξάλειψη της Χαμάς και η διασφάλιση ότι καμία απειλή σαν αυτή δεν θα έρθει ποτέ ξανά από τη Γάζα».

17:30 Στο Ισραήλ οι δύο όμηροι

Οι Ισραηλινές όμηροι Μία Σεμ και Αμίτ Σουσάνα επέστρεψαν στο ισραηλινό έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:15 Αυτές είναι οι δύο όμηροι που απελευθερώθηκαν

Εικόνες από τη Γάζα δείχνουν την παράδοση των δύο ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό και σύμφωνα με ισραηλινά μέσα πρόκειται για τη Μία Σεμ και Σουσάνα Αμίτ.

17:08 IDF: Δύο όμηροι μεταβαίνουν στο Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι δύο Ισραηλινοί όμηροι βρίσκονται τώρα υπό τη φροντίδα του Ερυθρού Σταυρού και κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

«Με βάση τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τον Ερυθρό Σταυρό, δύο Ισραηλινοί όμηροι έχουν μεταφερθεί σε αυτούς και βρίσκονται καθ’ οδόν προς το ισραηλινό έδαφος», ανέφεραν.

Ακόμα πρόσθεσαν ότι και άλλοι όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν τις επόμενες ώρες.

16:56 IDF: Συλλάβαμε 10 στελέχη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) υποστηρίζουν ότι τα στρατεύματά τους συνέλαβαν 23 υπόπτους κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών σε όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων 10 στελεχών της Χαμάς.

Μαζί με τις συλλήψεις τα στρατεύματα κατέσχεσαν στρατιωτικό εξοπλισμό, σημαίες της Χαμάς και 250.000 Σέκελ που προορίζονταν για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τις IDF, περίπου 2.100 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, εκ των οποίων οι 1.100 είναι μέλη της Χαμάς.

16:42 Το Ισραήλ κάλεσε τον Ισπανό πρέσβη για επίπληξη

Η ισραηλινή κυβέρνηση κάλεσε την Πέμπτη τον Ισπανό πρέσβη για να του επιδώσει επίπληξη, μετά από δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναφορικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι, με δεδομένο τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα, αμφιβάλλει αν το Ισραήλ σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ενώ τόνισε πως η στρατιωτική δράση στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι αποδεκτή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν να καλέσει τον Ισπανό πρέσβη για να του επιδώσει επίπληξη «μετά την επαίσχυντη δήλωση που έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός την ίδια μέρα που τρομοκράτες της Χαμάς δολοφόνησαν Ισραηλινούς στην πρωτεύουσά μας, Ιερουσαλήμ».

16:31 Σε σοβαρή κατάσταση 84χρονη όμηρος που απελευθέρωσε η Χαμάς

Το νοσοκομείο Σορόκα σύμφωνα με τη Haaretz δημοσίευσε μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση των ατόμων που απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία της Χαμάς και βρίσκονται υπό τη φροντίδα του.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η 84χρονη Έλμα Άβραχαμ, η οποία έφτασε πίσω στο Ισραήλ σε σοβαρή κατάσταση, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά «η κατάστασή της βελτιώνεται πολύ».

Το νοσοκομείο πρόσθεσε ότι η 21χρονη Μάγια Ρέγκεβ αναρρώνει από έναν σύνθετο τραυματισμό στο πόδι της ως αποτέλεσμα πυροβολισμού, που πιθανώς απαιτεί σημαντική αποκατάσταση.

16:19 «Σκληρό» μήνυμα Μπλίνκεν στο Ισραήλ: «Πρέπει να θέσετε προ των ευθυνών τους, τους εξτρεμιστές της Δυτικής Όχθης»

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με Ισραηλινούς ηγέτες το πρωί της Πέμπτης, κατά την τέταρτη επίσκεψή του στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει «άμεσα μέτρα για να καταστήσει τους εξτρεμιστές Εβραίους εποίκους υπόλογους» για τη βία κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Επίσης, ο Μπλίνκεν επαναβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο «δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τον εαυτό του από την τρομοκρατική βία», τηρώντας παράλληλα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ωστόσο, προέτρεψε το Ισραήλ να «λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την αποφυγή ζημιών στους αμάχους».

Ο Νετανιάχου και ο Μπλίνκεν «συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων και την ανάγκη να επιταχυνθεί η παράδοση κρίσιμης, σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, «τόνισε την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανθρωπιστικές ανάγκες και οι ανάγκες προστασίας των πολιτών στη νότια Γάζα πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εκεί και προέτρεψε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να λογοδοτήσουν οι εξτρεμιστές έποικοι για τη βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη».

16:00 Αίγυπτος και Κατάρ πιέζουν για νέα διήμερη παράταση της εκεχειρίας

Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαπραγματευτές ασκούν πιέσεις για μια νέα διήμερη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα σε συνδυασμό με περισσότερες απελευθερώσεις κρατουμένων και αύξηση στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης.

Οι προσπάθειες ακολουθούν τη σημερινή παράταση της τελευταίας στιγμής της εκεχειρίας για έβδομη ημέρα.

Η σημερινή παράταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα Ισραηλινών που συνελήφθησαν όμηροι από την Χαμάς και 30 παλαιστινίων ομήρων καθώς και την παροχή των ίδιων επιπέδων ανθρωπιστικής βοήθειας όπως και τις προηγούμενες έξι ημέρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης της Αιγύπτου (SIS) Ντία Ρασουάν.

«Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να καταβάλλει τις εντονότερες προσπάθειές της για να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το βόρειο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

15:55 Χαμάς: Το Ισραήλ αρνήθηκε να πάρει σορούς τριών ατόμων που σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές

Ο Mohammad Nazzal, μέλος της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να πάρουν πίσω τρεις σορούς αιχμαλώτων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

«Είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τις σορούς των Ισραηλινών, αλλά το αρνούνται», ανέφερε.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς προσπαθεί να επιτύχει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αλλά οι Ισραηλινοί δνε δέχονται κάτι τέτοιο.

«Νομίζω ότι υπάρχουν διαιρέσεις στο εσωτερικό της ηγεσίας του Ισραήλ. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν αποφασίσει αν είναι έτοιμοι να σταματήσουν τον πόλεμο ή να τον συνεχίσουν», είπε.

Πρώην όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Γάζα επανενώνεται με την οικογένειά της

15:43 Εντολή Νετανιάχου στον υπουργό Εξωτερικών να καλέσει τον Ισπανό πρέσβη στο Ισραήλ μετά τα σχόλια Σάντσεθ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ελί Κοέν, να καλέσει τον Ισπανό πρέσβη στο Ισραήλ για εξηγήσεις μετά τα σχόλια που έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξή του στην ισπανική τηλεόραση ότι έχει «σοβαρές αμφιβολίες ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «αυτό που βλέπουμε στη Γάζα δεν είναι αποδεκτό».

15:35 Βίντεο δείχνει την καταστροφή του λιμανιού της Γάζας

Ο δημοσιογράφος Mahmoud Abu Salama μοιράστηκε στα social media ένα βίντεο που δείχνει την καταστροφή που προκάλεσε ο ισραηλινός βομβαρδισμός στην είσοδο του λιμανιού της Γάζας και στο τζαμί al-Hasayneh.

15:27 Haaretz: Έρευνες σε σπίτια φερόμενων ως υποστηρικτών της Χαμάς στη Γερμανία και το Βέλγιο

Η αστυνομία ερεύνησε σήμερα τα σπίτια φερόμενων ως υποστηρικτών της Χαμάς στις πόλεις Münster και Nordhorn της δυτικής Γερμανίας και στο Eupen του Βελγίου, σύμφωνα με τη Haaretz.

Οι έρευνες ξεκίνησαν όταν ένας άνδρας έκανε αναρτήσεις στα social media που εξυμνούσαν τη βία, ανέφερε η αστυνομία του Münster. Στις αναρτήσεις φέρεται επίσης να εξυμνήθηκαν οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

15:15 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Νετανιάχου – Μπλίνκεν

Λίγες ώρες μετά την ένοπλη επίθεση, που σημειώθηκε στην είσοδο της Ιερουσαλήμ, και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχαν συνάντηση, με τον πρώτο να δηλώνει ότι «Η Χαμάς της σημερινής επίθεσης είναι η ίδια Χαμάς που διέπραξε την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Είναι η ίδια Χαμάς, που προσπαθεί να μας δολοφονήσει».

Επίσης, ο Νετανιάχου είπε στον Μπλίνκεν ότι έχει ορκιστεί να καταστρέψει την ισλαμιστική οργάνωση. «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει», ανέφερε και επανέλαβε ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους ομήρους του, να εξοντώσει τη Χαμάς και να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά παρόμοια απειλή από τη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη νότια Γάζα.

15:06 Οι ισραηλινές αρχές άρχισαν να ενημερώνουν τις οικογένειες των Παλαιστίνιων κρατουμένων, που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας

14:55 AFP: Θα απελευθερωθούν 10 Ισραηλινοί όμηροι

Πηγή της Χαμάς δήλωσε στο AFP ότι 10 Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν σήμερα. Δύο εξ αυτών έχουν και ρωσική υπηκοότητα. «Όλοι τους είναι ζωντανοί», δήλωσε η πηγή.

14:43 Βασιλιάς της Ιορδανίας: Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη Γάζα

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα προέτρεψε τους αξιωματούχους του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας στη Γάζα και τις διεθνείς ΜΚΟ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στον θύλακα, δήλωσαν αξιωματούχοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σε συνάντησή τους στο Αμμάν, ο μονάρχης τόνισε επίσης ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει επαρκείς ροές βοήθειας.

«Ο μονάρχης προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα βοήθειας να κάνει το καθήκον της και να σώσει τους κατοίκους της Γάζας που έχουν υπομείνει έναν βάναυσο πόλεμο, ο οποίος έχει μετατρέψει τη γη τους σε ένα μέρος αβίωτο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος που ζήτησε ανωνυμία, καθώς οι διαβουλεύσεις διεξάγονται εμπιστευτικά.

14:31 Η πόλη της Γάζας ζητά διευκρινίσεις από την UNICEF για τη μεταφορά καυσίμων

Σε ανάρτησή του στο Χ, η πόλη της Γάζας επικαλείται πηγές, που επιβεβαιώνουν ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά «αρνήθηκε να δώσει άδεια» για τη μεταφορά καυσίμων, τα οποία είναι «ζωτικής σημασίας για να λειτουργήσουν οι αντλίες νερού».

«Χρειάζεται επειγόντως διευκρίνιση από τη UNICEF», επεσήμανε στο Χ.

14:20 Ο Λούλα ευχαρίστησε τον εμίρη του Κατάρ για την «προσπάθεια» στην κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, συναντήθηκε με τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι στη Ντόχα και τον ευχαρίστησε για τον ρόλο του διαμεσολαβητή που είχε το Κατάρ στην επίτευξη της εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.

«Ευχαρίστησα τον εμίρη για τη μεγάλη του προσπάθεια για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς και για τη βοήθειά του στην απελευθέρωση των Βραζιλιάνων στη Γάζα», έγραψε ο Λούλα στο X.

14:14 PRCS: Περισσότερα από 1.100 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα από την έναρξη της εκεχειρίας

Η Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) ανακοίνωσε ότι περίπου 1.132 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα εισήλθαν στην παράκτια περιοχή μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο από την έναρξη της εκεχειρίας.

14:01 Reuters: Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με το Reuters και άλλα ΜΜΕ, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Ιερουσαλήμ με τρεις νεκρούς Ισραηλινούς πολίτες, ενώ σκοτώθηκαν και οι δύο δράστες.

13:55 Αίγυπτος και Κατάρ πιέζουν για διήμερη παράταση της εκεχειρίας – Τα πιθανά σενάρια

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατικού φορέα ενημέρωσης της Αιγύπτου, οι διαμεσολαβητές πιέζουν για περισσότερες απελευθερώσεις κρατουμένων και αύξηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει τη συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το βόρειο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν την τελευταία στιγμή σε μια παράταση της συμφωνίας εκεχειρίας για 24 ώρες.

To Al Jazeera σε γράφημά του παρουσιάζει τα πιθανά σενάρια σχετικά με την εκεχειρία:

Πηγή: Al Jazeera

13:45 Το βράδυ της Πέμπτης θα συνεδριάσει το συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ

Το συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ θα συνεδριάσει το βράδυ της Πέμπτης μετά από τον γύρο των συναντήσεων που κάνει με μέλη της ισραηλινής ηγεσίας ο Άντονι Μπλίνκεν.

Υπενθυμίζεται ότι η εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς λήγει στις 07:00 το πρωί της Παρασκευής μετά από τη σημερινή 24ωρη παράταση.

13:36 Η Ερυθρά Ημισέληνος απαιτεί από τις ισραηλινές αρχές να απελευθερώσουν το ιατρικό προσωπικό που κρατούν

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) δηλώνει ότι είναι «βαθιά ανήσυχη» για τον Αούνι Χατάμπ, τον επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης της Χαν Γιουνίς, ο οποίος συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις. Εννέα ημέρες μετά τη σύλληψή του, η τύχη του παραμένει άγνωστη.

«Η σύλληψη έγινε ενώ η αυτοκινητοπομπή των τραυματιών από το νοσοκομείο Αλ Σίφα ταξίδευε μέσω του σημείου ελέγχου του Γουάντι Γάζα», τονίζει η PRCS στο X.

«Η PRCS θεωρεί τις ισραηλινές αρχές υπεύθυνες για την ασφάλεια του Χατάμπ και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στην Υγεία που έχουν συλληφθεί», προσθέτει.

13:27 IDF: Επίθεση με αυτοκίνητο στην Κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη – Δύο ελαφρά τραυματίες στρατιώτες

Πριν από λίγο, πραγματοποιήθηκε επίθεση με αυτοκίνητο σε σημείο ελέγχου των IDF δίπλα στο Μοσάβ Μπεκά΄οτ, στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη.

«Οι στρατιώτες των IDF που βρέθηκαν στο σημείο πυροβόλησαν και εξουδετέρωσαν τον δράστη», τονίζεται στην ανακοίνωση των ισραηλινών δυνάμεων.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο στρατιώτες των IDF. Οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ερευνούν την περιοχή για επιπλέον υπόπτους.

13:17 ΠΟΥ: Έχουν καταγραφεί 427 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη καταγραφεί 427 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.

13:08 Τα high-five των απελευθερωμένων ομήρων με τους μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ

Βίντεο από τις απελευθερώσεις των ομήρων στη Γάζα συνεχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα.

Το Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, έχει αναρτήσει βίντεο από τη στιγμή που οι όμηροι που απελευθερώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη αποχαιρετούν τους μαχητές των παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα με high-five.

Οι μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ φορούν full face, ενώ διακρίνονται από τις διαφορετικές κορδέλες που έχουν στο κεφάλι τους.

Δείτε το βίντεο:

12:58 Ξεκίνησε η σύνοδος COP28 με ενός λεπτού σιγή για τους αμάχους που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Ο Σαμέχ Σούκρι, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών που προήδρευσε στις προηγούμενες συνομιλίες της COP στην Αίγυπτο πέρυσι, κάλεσε τους αντιπροσώπους να «σηκωθούν για ένα λεπτό σιγής» στη μνήμη των δύο διπλωματών του κλίματος που έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους, «καθώς και όλων των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης στη Γάζα».

12:49 Πέδρο Σάντσεθ: «Αμφιβάλλω ότι το Ισραήλ σέβεται το ανθρωπιστικό δίκαιο»

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ τόνισε στο κρατικό TVE ότι οι αδιάκριτες δολοφονίες αμάχων είναι ολοκληρωτικά ανεπίτρεπτες, ενώ σημείωσε ότι αμφιβάλλει ότι το Ισραήλ σέβεται το ανθρωπιστικό δίκαιο.

12:39 Οι δηλώσεις των Χέρτσογκ, Νετανιάχου και Γκαντζ για την επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ κατήγειλε «ένα ακόμη παράδειγμα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, του ατελείωτου πολέμου που διεξάγουμε κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως της Χαμάς».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη με ανακοίνωσή του τους δύο στρατιώτες και τον πολίτη που επενέβησαν και εξουδετέρωσαν τους δράστες. «Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να επεκτείνει τη διανομή όπλων στους πολίτες», διαβεβαίωσε.

«Αυτή η επίθεση ενισχύει περαιτέρω τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να πολεμάμε με ισχύ και αποφασιστικότητα κατά της φονικής τρομοκρατίας που απειλεί τους πολίτες μας», σχολίασε ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ στο Χ.

12:30 «Έτσι θα παρατείνεται η εκεχειρία – Για κάθε δέκα ομήρους μία ημέρα» λέει το Τελ Αβίβ

Ο αγγλόφωνος εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μαρκ Ρεγκέβ, δήλωσε στο CNN ότι «η θέση του Ισραήλ σχετικά με την παράταση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός είναι σαφής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάθε μέρα συμφωνούσαμε σε παράταση με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων. Εάν η Χαμάς συνεχίσει να απελευθερώνει 10 ομήρους κάθε μέρα, θα παρατείνουμε την εκεχειρία».

Ο Ρεγκέβ πρόσθεσε: «Εάν η Χαμάς δεν εκπληρώσει τους όρους, τότε φυσικά θα είναι πιθανό να συνεχιστούν οι μάχες».

12:20 Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση Νετανιάχου και Μπλίνκεν

Σύμφωνα με το ynet, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση Μπενιαμίν Νετανιάχου και Άντονι Μπλίνκεν.

12:13 Ισραηλινοί snipers πυροβόλησαν πολίτες στη Γάζα

Με την εκεχειρία να είναι κάτι παραπάνω από εύθραυστη αφού θα κρίνεται πλέον ημέρα με την ημέρα, βίντεο που έχει επαληθεύσει το Al Jazeera αποτυπώνει τη στιγμή όπου πολίτες σώζουν τραυματισμένο από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή στη Γάζα την Τρίτη, έκτη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

12:04 Πόσοι όμηροι και κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ και Χαμάς

Από την έναρξη της εκεχειρίας την περασμένη Παρασκευή και στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς έχουν αφεθεί ελεύθεροι:

  • 70 Ισραηλινοί πολίτες (πολλοί με διπλή υπηκοότητα)
  • 210 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι – γυναίκες και παιδιά
  • 23 Ταϊλανδοί υπήκοοι στο πλαίσιο ξεχωριστής συμφωνίας με τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου
  • Ένας Φιλιππινέζος (η Νόραλιν Μπαμπαντίλα που απελευθερώθηκε την Τρίτη έχει και ισραηλινό διαβατήριο)
  • Τρεις Ρωσο – Ισραηλινοί (ένας άνδρας και δύο γυναίκες) ως ένδειξη εκτίμησης της Χαμάς στη στάση της Μόσχας σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα

Το Ισραήλ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή του, υπολογίζει στους απελευθερωμένους ομήρους και τις τέσσερις γυναίκες που αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς πριν από την εκεχειρία, καθώς και τη στρατιώτη που έχουν ανακοινώσει ότι απελευθέρωσαν οι IDF.

Η Ρωσία, μάλιστα, ευχαρίστησε τη Χαμάς για την απελευθέρωση των δύο γυναικών με ρωσικό διαβατήριο χθες.

11:55 H UNIFIL κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιτέθηκε στο έδαφος του Λιβάνου – Οι IDF το αρνούνται

Οι IDF δήλωσαν ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει γνωστή επίθεση στο Λίβανο, μετά την αναφορά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) ότι ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στη χώρα.

11:47 Επέστρεψαν στην Ταϊλάνδη 17 πρώην όμηροι

Στην Ταϊλάνδη βρίσκονται πλέον 17 από τους Ταϊλανδούς που είχαν κρατηθεί όμηροι στη Γάζα.

Οι οικογένειές τους περίμεναν στο κεντρικό αεροδρόμιο της Μπανγκόκ για να τους προϋπαντήσουν.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, εννιά Ταϊλανδοί υπήκοοι είναι ακόμη κρατούμενοι στη Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

11:37 Ποιοι είναι οι νεκροί στην επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Η Χάνα Ιφεργκάν, 67 ετών) και η Λίβια Ντίκμαν, 24 ετών δολοφονήθηκαν κατά την επίθεση με πυροβολισμούς στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Νεκρός είναι και ο ραβίνος Ελιμελέχ Βάσερμαν, 73 ετών.

11:28 Νεκρός ο Οφίρ Τζαρφάτι – Θεωρούνταν όμηρος από το φεστιβάλ Supernova

Η οικογένεια του Οφίρ Τζαρφάτι ενημερώθηκε ότι τελικά ο 27χρονος είναι νεκρός.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, η οικογένεια του Τζαρφάτι, ο οποίος θεωρούνταν όμηρος μετά την εξαφάνισή του στο μουσικό φεστιβάλ Supernova όπου έγινε επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενημερώθηκε ότι είναι νεκρός, σύμφωνα με το δημαρχείο της γενέτειράς του Κιριάτ Άτα.

Ο Οφίρ Τζαρφάτι γιόρταζε τα 27α γενέθλιά του με τη φίλη του, Σοβάλ και φίλους, όταν απήχθη από τους μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η ημερομηνία θανάτου και άλλες λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Νεκρός είναι ο Οφίρ Τζαρφάτι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:19 IDF: Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία μια εναέρια απειλή στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, μια εναέρια απειλή αντιμετωπίστηκε με επιτυχία στο βόρειο Ισραήλ.

Με βάση όσα αναφέρουν οι IDF, ο κίνδυνος προήλθε από το έδαφος του Λιβάνου.

11:10 Συνάντηση Χέρτσογκ – Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε, στην αρχή της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, ότι «έχουμε δει ομήρους να επιστρέφουν στην πατρίδα τους και να επανενώνονται με τις οικογένειές τους – και αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και σήμερα. Επίσης, κατέστη δυνατή η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει σε αθώους πολίτες στη Γάζα που την έχουν απεγνωσμένα ανάγκη. Η διαδικασία παράγει αποτελέσματα. Είναι σημαντική και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί».

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι «προσβλέπει σε εμπεριστατωμένες συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός στη Γάζα».

Ο Χέρτσογκ ευχαρίστησε τον Μπλίνκεν για το «τεράστιο έργο» που επιτελούν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των ομήρων, τονίζοντας ότι εξακολουθούν να κρατούνται περίπου 150 όμηροι στη Γάζα.

Άντονι Μπλίνκεν και Ισαάκ Χέρτσογκ.

11:00 Βίντεο αποτυπώνει την καταστροφή στην Τζουχόρ αντ-Ντικ στην κεντρική Γάζα

Το Al Jazeera έχει επιβεβαιώσει βίντεο του Ισμαήλ Ομάρ από την κεντρική Γάζα που αποτυπώνει την καταστροφή στην Τζουχόρ αντ-Ντικ.

Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές:

10:53 Σειρήνες ακούγονται στα βόρεια του Ισραήλ

Σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα, σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ.

Υπάρχουν αναφορές για διείσδυση εχθρικού αεροσκάφους.

Οι σειρήνες ήχησαν στο Ντοβέβ στην Άνω Γαλιλαία.

10:44 Χαμάς: «Θα παραδώσουμε τρεις σορούς ομήρων σήμερα»

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει τρεις σορούς ομήρων σήμερα, όπως αναφέρει το ynet.

10:34 Δημοσιεύτηκαν τα ονόματα των τεσσάρων Ταϊλανδών που απελευθερώθηκαν την Τετάρτη

Δημοσιεύτηκαν τα ονόματα των τεσσάρων Ταϊλανδών που απελευθερώθηκαν την Τετάρτη από τη Χαμάς. Αυτοί είναι οι:

  • Φαϊμπούν Ρατνίν
  • Γκονγκ Σάε Λάου
  • Λακαπάν Σεεκένα
  • Τσαροεμτσάι Σενγκέου

Ο Γκονγκ Σάε Λάου τη στιγμή που απήχθη από τους μαχητές της Χαμάς.

10:25 Τουλάχιστον 45 συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν τουλάχιστον 45 συλλήψεις, ενώ ο αριθμός αναμένεται να ανεβεί κι άλλο, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Οι περισσότεροι συνελήφθησαν στην Μπίντου, κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με το αραβικό Μέσο, συνεχίζονται οι επιδρομές του Ισραήλ σε Τούμπας, Ιεριχώ, Βηθλεέμ, αλλά και στην Τουλκάρεμ, την πόλη και τον καταυλισμό.

Στην Τουλκάρεμ υπάρχει ισχυρή στρατιωτική παρουσία, με τις IDF να ψάχνουν σπίτια με ειδικούς σκύλους, ενώ στην περιοχή πετούν drones.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Ραμάλα, Ζέιν Μπασράβι συγκρίνει τη συγκεκριμένη επιχείρηση με αυτή που έγινε χθες στην Τζενίν.

Αυτό θα είναι αναμφίβολα ένα μείζον θέμα που θα τεθεί από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς κατά τη συνάντησή του που αναμένεται να έχει με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

10:15 Στο σημείο της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας

«Η Χαμάς καταλαβαίνει μόνο από στρατιωτική δράση», δήλωσε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ που επισκέφθηκε το σημείο όπου έγινε η αιματηρή επίθεση στην Ιερουσαλήμ.

10:07 Αγωνία για την επόμενη μέρα στη Γάζα – Τι ζητούν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ

Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν από το Ισραήλ να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση, στην περίπτωση που επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:57 Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας: 2.005 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του ισραηλινού υπουργείου Άμυναςμ 2.005 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Το υπουργείο αναφέρει ότι 287 στρατιώτες και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας νοσηλεύονται σήμερα σε νοσοκομεία, 28 από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση.

09:47 Αδέρφια οι δράστες της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ – Νεκροί και οι δύο

Η ισραηλινή μυστική υπηρεσία Σιν Μπετ ανακοίνωσε ότι «οι δύο τρομοκράτες, που πραγματοποίησαν την επίθεση με πυροβολισμούς στην είσοδο της Ιερουσαλήμ το πρωί της Πέμπτης, είναι τα αδέλφια Μουράντ και Ιμπραχίμ Ναμέρ, κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ηλικίας 38 και 30 ετών αντίστοιχα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο συνδέονται με τη Χαμάς και έχουν εκτίσει στο παρελθόν ποινές φυλάκισης για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές δραστηριότητες». Ο Μουράντ φυλακίστηκε από το 2010-2020 ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, που κατευθύνονταν από κατοίκους της Γάζας.

Ο Ιμπραήμ φυλακίστηκε το 2014 για αδιευκρίνιστη «τρομοκρατική δραστηριότητα», σύμφωνα με τη Σιν Μπετ.

09:40 Η ιστορία της 17χρονης που πέρασε την ομηρεία της με τον σκύλο της

Η 17χρονη όμηρος από το Ισραήλ, Μία Λέμιπεργκ κρατούσε σφιχτά στην αγκαλιά της το σκυλάκι της κατά την απελευθέρωσή της από την Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η 17χρονη, Μία Λέιμπεργκ που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς και είχε στην αγκαλιά της τον σκύλο της.

09:32 Συγκινητικό βίντεο: Μικροί Παλαιστίνιοι φροντίζουν τραυματισμένη μητέρα

Μικροί Παλαιστίνιοι φροντίζουν τραυματισμένη μητέρα, ενώ το παιδί της δεν σταματά να την κοιτάζει.

09:21 Ισραηλινές πηγές: Οκτώ γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθούν σήμερα

Σύμφωνα με τη Haaretz, ισραηλινές πηγές δήλωσαν ότι ο κατάλογος των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα αποτελείται από οκτώ γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με πηγή της ισραηλινής εφημερίδας που είναι ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις, τα δύο μέρη αναμένεται να θεωρήσουν την Έλενα Τροφάνοφ και την Ιρένα Τάτι, τις δύο Ισραηλινές με ρωσική υπηκοότητα που αφέθηκαν ελεύθερες χθες το βράδυ, ως μέρος της συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και όχι ως φόρο τιμής στη Ρωσία.

Οι προσπάθειες για τη συνέχιση της εκεχειρίας και την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα. Η Χαμάς επέμενε αρχικά να παραδώσει πέντε ζωντανούς ομήρους και τρεις σορούς, όλοι τους γυναίκες και παιδιά.

Όπως αναφέρει η Haaretz, αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τον όρο που υπήρχε στην αρχική συμφωνία, σύμφωνα με τον οποίο η Χαμάς θα απελευθέρωνε δέκα ομήρους κάθε μέρα.

09:12 MDA: Τρεις οι νεκροί από την επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον Έλι Μπιν, διευθυντή του MDA, άλλος ένας από τους τραυματίες της επίθεσης κατέληξε, ανεβάζοντας των αριθμό των θυμάτων σε τρία.

Πάνοπλοι αστυνομικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται στο σημείο της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ.

09:03 Δείτε βίντεο από κάμερα ασφαλείας από την επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Ο Μάνι Φαμπιάν των Times of Israel έχει αναρτήσει βίντεο από την επίθεση στην Ιερουσαλήμ στον λογαριασμό του στο X.

Τα πλάνα είναι από κάμερα ασφαλείας. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν (μία 24χρονη και ένας 73χρονος), ενώ τουλάχιστον άλλοι επτά τραυματίστηκαν.

Δύο στρατιώτες που δεν είχαν υπηρεσία και ένας οπλισμένος πολίτης «εξουδετέρωσαν» τους επιτιθέμενους, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Φαμπιάν αναφέρει ότι οι δράστες είναι νεκροί, ωστόσο, σύμφωνα με άλλες αναφορές, ο ένας από τους δράστες είναι σοβαρά τραυματίας και όχι νεκρός.

08:56 Magen David Adom: Υπέκυψε στα τραύματά του ένας από τους τραυματίες της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ

Το Magen David Adom (ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων) ανακοίνωσε ότι ένας 73χρονος που τραυματίστηκε στην επίθεση στην Ιερουσαλήμ υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο Σαάρε Ζεντέκ.

Επί τόπου είχαν σκοτωθεί μια 24χρονη γυναίκα και ο ένας από τους δράστες της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον διοικητή της περιοχής της Ιερουσαλήμ, Ντορόν Τούργκεμαν οι δύο δράστες κατοικούσαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έφτασαν στο σημείο της επίθεσης με όχημα και χρησιμοποίησαν ένα πιστόλι και ένα M-16.

Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην αιματηρή επίθεση στην Ιερουσαλήμ.

08:48 Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ καταδικάζει την επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Ο Τζακ Λιου, Αμερικανός πρεσβευτής στην Ιερουσαλήμ καταδίκασε την αιματηρή επίθεση στην Ιερουσαλήμ.

Μια κατάπτυστη επίθεση στην Ιερουσαλήμ σήμερα το πρωί. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή τη βάναυση βία. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στέλνω τα συλλυπητήριά μου σε όλους τους πληγέντες», έγραψε στον λογαριασμό του στο X.

08:38 Ynet: Οι δράστες της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ «εξουδετερώθηκαν» από δύο στρατιώτες και έναν πολίτη

Σύμφωνα με το ισραηλινό ynet, οι δράστες της επίθεσης στο Ισραήλ «εξουδετερώθηκαν» από δύο στρατιώτες και έναν πολίτη.

Η Haaretz αναφέρει ότι «η αστυνομία δήλωσε ότι οι τρομοκράτες έφτασαν με αυτοκίνητο στη διασταύρωση Γκιβάτ Σαούλ στην Ιερουσαλήμ και άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών σε στάση λεωφορείου. Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο στρατιώτες και ένας πολίτης, που βρίσκονταν στην περιοχή, πυροβόλησαν εναντίον τους, σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας σοβαρά τον άλλο. Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν έρευνες στην περιοχή».

Αιματηρή επίθεση με μία νεκρή έγινε το πρωί της Πέμπτης στην Ιερουσαλήμ. Νεκρός είναι και ένας από τους δράστες της επίθεσης.

08:28 Νεκρή μία 24χρονη στην επίθεση στην Ιερουσαλήμ – Η τελευταία ενημέρωση των υγειονομικών αρχών του Ισραήλ

Σύμφωνα την τελευταία ενημέρωση από το MDA (ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων) για την επίθεση στην Ιερουσαλήμ, μία 24χρονη είναι νεκρή, ενώ οκτώ τραυματίες μεταφέρονται σε νοσοκομεία.

Οι πέντε είναι σε σοβαρή κατάσταση, ένας σε μέτρια και δύο είναι ελαφρά τραυματισμένοι,

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:19 Η οικογένεια Αλζιεντάνα ενημερώθηκε ότι η 17χρονη Αΐσα και ο 18χρονος Μπιλάλ θα απελευθερωθούν σήμερα

Η οικογένεια Αλζιεντάνα έλαβε μήνυμα το πρωί της Πέμπτης ότι η 17χρονη κόρη τους, Αΐσα, και ο 18χρονος αδερφός της, Μπιλάλ, αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα αφού και οι δύο κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

08:09 Μία νεκρή στην επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, υπάρχει μία νεκρή από την επίθεση στην Ιερουσαλήμ.

Φωτογραφία από το σημείο της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με το Magen David Adom (ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων) η νεκρή είναι 24 ετών.

Με βάση την ίδια πηγή ένας επιτιθέμενος είναι νεκρός, ενώ ο άλλος είναι σοβαρά τραυματίας.

08:03 Δύο από τους τραυματίες στην Ιερουσαλήμ είναι σε κρίσιμη κατάσταση

Δύο από τους τραυματίες στην Ιερουσαλήμ είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του Ισραήλ.


Σύμφωνα με αναφορές, οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν M-16 για την επίθεση.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της επίθεσης:

07:53 Αναφορές για πυροβολισμούς στην είσοδο της Ιερουσαλήμ – Υπάρχουν τραυματίες

Σύμφωνα με το ισραηλινό ynet, επεισόδιο με πυροβολισμούς υπήρξε στην είσοδο της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν έξι τραυματίες (ορισμένοι σε σοβαρή κατάσταση), ενώ η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι: «Οι δύο ύποπτοι για τους πυροβολισμούς στην Ιερουσαλήμ εξουδετερώθηκαν επί τόπου».

Ο δημοσιογράφος των Times of Israel, Μάνι Φαμπιάν κάνει λόγο για «δύο Παλαιστίνιους ενόπλους».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

07:47 Al Jazeera: Η συμφωνία επιτεύχθηκε δέκα λεπτά λεπτά πριν τη λήξη της εκεχειρίας

Ο Ιμράν Χαν του Al Jazeera σημειώνει ότι η συμφωνία για την παράταση της εκεχειρίας κατά 24 ώρες επιτεύχθηκε δέκα λεπτά πριν λήξει η διορία.

Η τελευταία παράταση της εκεχειρίας ήταν για 48 ώρες.

Σύμφωνα με τον Χαν, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυσκολίες στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με διαμεσολαβητές το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.

07:37 Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ του Κατάρ για την παράταση της εκεχειρίας

Το Κατάρ, ο βασικός διαμεσολαβητής ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, επιβεβαίωσε και αυτό την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα κατά μία ημέρα.

Το καταριανό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η εκεχειρία συνεχίζεται με τους ίδιους όρους, ενώ στις συνομιλίες συμμετέχουν και Αίγυπτος, ΗΠΑ.

Στόχος, αναφέρει το ΥΠΕΞ του Κατάρ, είναι η επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

07:29 Γραφείο Νετανιάχου: «Η νέα λίστα ομήρων περιλαμβάνει γυναίκες και παιδιά, όπως ορίζει η συμφωνία»

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «πριν από λίγη ώρα, το Ισραήλ έλαβε έναν κατάλογο γυναικών και παιδιών με βάση τους όρους της συμφωνίας, και ως εκ τούτου η εκεχειρία θα συνεχιστεί».

Σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου, η εκεχειρία θα συνεχιστεί αφού «το υπουργικό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε ομόφωνα χθες το βράδυ ότι αν δεν παραδοθεί κατάλογος μέχρι τις επτά το πρωί, όπως συμφωνήθηκε στο περίγραμμα – οι μάχες θα συνεχιστούν αμέσως».

Το Κατάρ επιβεβαίωσε επίσης ότι το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε μια ακόμη ημέρα εκεχειρίας.

07:20 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφωνούν να παρατείνουν την προσωρινή εκεχειρία κατά μία επιπλέον ημέρα
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το νοσοκομείο Thabet Thabet στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa
  • Ένας 21χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις έξω από τη φυλακή Οφέρ, σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο Ισραήλ, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και τη Δυτική Όχθη
  • Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον Τζο Μπάιντεν ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη νότια Γάζα είναι «απαραίτητη»

07:13 Και η Χαμάς επιβεβαίωσε την παράταση της εκεχειρίας

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως συμφώνησε να παραταθεί, για έβδομη ημέρα, η εκεχειρία με τον στρατό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που εφαρμόζεται από την Παρασκευή.

07:08 Ο ισραηλινός υπουργός Υγείας καταγγέλλει τη συμπεριφορά του Ερυθρού Σταυρού στο θέμα των ομήρων

Ο ισραηλινός υπουργός Υγείας Ουριέλ Μπούσο επικρίνει την οργάνωση του Ερυθρού Σταυρού, η οποία χειρίζεται τη μεταφορά των απελευθερωμένων ομήρων από τη Γάζα στο Ισραήλ μέσω Αιγύπτου, για την έλλειψη προσπάθειάς της να εξασφαλίσει πρόσβαση στους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς και να αποκτήσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους.

Σε μια ανάρτηση του κατά τη διάρκεια της νύχτας στα εβραϊκά στο Χ, ο Μπούσο αναφέρει ότι η οργάνωση «αρνείται και αμελεί με πλήρη αναισθησία να μεταφέρει και να διαθέσει πληροφορίες στο Magen David Adom σχετικά με την ασφάλεια των ομήρων».

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με καθαρή φωνή, η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που έσφαξε και απήγαγε παιδιά γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους… Χρειαζόμαστε μια οργάνωση που θα προστατεύσει και θα δώσει ελπίδα στις οικογένειες των ομήρων και θα παρέχει ιατρικές πληροφορίες. Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά είναι αποδοχή και υποστήριξη της τρομοκρατίας», έγραψε ο ίδιος.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

06:59 Την είδηση για τη συνέχιση της εκεχειρίας επιβεβαιώνουν τα διεθνή Μέσα

Όλα τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στη συνέχιση της εκεχειρίας μετά από την ανακοίνωση των IDF.

Το ίδιο κάνουν και τα ισραηλινά Μέσα, όπως οι Times of Israel.

06:49 IDF: Συνεχίζεται η εκεχειρία

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η εκεχειρία θα συνεχιστεί.

Σε ανάρτησή τους στο X οι IDF σημειώνουν ότι: «Υπό το πρίσμα των προσπαθειών των διαμεσολαβητών να συνεχιστεί η διαδικασία απελευθέρωσης των απαχθέντων και με την επιφύλαξη των όρων της συμφωνίας, η εκεχειρία θα συνεχιστεί».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

06:45 Al Jazeera: Αισιόδοξοι οι μεσολαβητές ότι η εκεχειρία στη Γάζα θα κρατήσει

Ο Ιμράν Χαν του Al Jazeera σημειώνει σε ανταπόκρισή του από την Ανατολική Ιερουσαλήμ ότι εκτός Ισραήλ υπάρχει η αίσθηση ότι θα υπάρξει παράταση της εκεχειρίας, αν και αυτό δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό εντός Ισραήλ.

Ο ανταποκριτής του αραβικού Μέσου μεταδίδει και αυτός την πληροφορία ότι το Ισραήλ αρνήθηκε τον κατάλογο απελευθέρωσης ομήρων που πρότεινε η Χαμάς για την Πέμπτη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Αυτό που αναρωτιούνται και τα ισραηλινά ΜΜΕ είναι τι λάθος υπάρχει με αυτή τη λίστα και το Τελ Αβίβ την απέρριψε.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera, υπάρχει ένας άγραφος κανόνας ότι όταν ένας κορυφαίος Αμερικανός Αξιωματούχος βρίσκεται στο Ισραήλ, όπως ο Άντονι Μπλίνκεν σε αυτή την περίπτωση, δεν καταγράφεται κάποια σημαντική εξέλιξη, πολιτική ή στρατιωτική.

Ωστόσο, σε λίγη ώρα θα αποδειχθεί αν θα σπάσει αυτός ο κανόνας και το Ισραήλ θα ξαναρχίσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

06:37 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από τις περιπολίες τους στη Γάζα

Λίγη ώρα πριν λήξει και επίσημα η εκεχειρία, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από τις περιπολίες τους στη Γάζα.

06:29 Διαδηλωτές στις Φιλιππίνες ζητούν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Νέα διαδήλωση έγινε στις Φιλιππίνες με αίτημα τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Δείτε φωτογραφίες:

06:20 Η Χαμάς λέει ότι το Ισραήλ αρνήθηκε την πρόταση για τη λίστα ομήρων και για την επέκταση της εκεχειρίας

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε πρόταση που τού υπέβαλε να απελευθερώσει επτά γυναίκες και παιδιά που έχει στα χέρια του και να τού παραδοθούν τα πτώματα άλλων τριών ομήρων που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, προκειμένου να παραταθεί για ακόμη μια ημέρα η ανακωχή σε ισχύ από την Παρασκευή.

Κι αυτό «παρότι επιβεβαιώσαμε διαμέσου των μεσολαβητών πως αυτή η ομάδα (ομήρων) αποτελείται από τους τελευταίους ομήρους που έχει το κίνημα (η Χαμάς) κι εμπίπτουν στη συμφωνημένη κατηγορία» ομήρων προς απελευθέρωση, τονίζει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Αν δεν υπάρξει ανανέωσή της, η εκεχειρία θα τερματιστεί στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

06:15 Ώρες αγωνίας, θα παραταθεί ή όχι η εκεχειρία;

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Ισραήλ, με το μεγάλο ερώτημα που υπάρχει να είναι αν θα παραταθεί η εκεχειρία που λήγει στις 07:00 το πρωί της Πέμπτης.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Έτσι αποχαιρέτησαν τον Φορτούνη οι παίκτες του Ολυμπιακού (pics)

Οι πρώην συμπαίκτες του Κώστα Φορτούνη στον Ολυμπιακό τον αποχαιρέτησαν μέσα από τα social media, γράφοντας τα καλύτερα για εκείνον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024