Πόσα χρήματα έχουν δώσει οι ΗΠΑ στο Ισραήλ από τη δεκαετία του 1940 μέχρι σήμερα
H Ουάσινγκτον δεν άφησε ποτέ «ακάλυπτο» τον μικροσκοπικό σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή όπως δείχνουν τα νούμερα.
Αναμφισβήτητα, τα κράτος που μπορεί να «επαίρεται» ότι βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του αμερικανικού κουμπαρά τα τελευταία δύο χρόνια είναι η Ουκρανία. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα να διανύσει πολλά μίλια για να φτάσει το… Ισραήλ.
Το 2022, οι ΗΠΑ διέθεσαν ποσό μαμούθ 12 δισ. δολάρια στην Ουκρανία για την άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας, ενώ στο Ισραήλ «μόνο» 3,18 δισ. δολ.
Οι ΗΠΑ έχουν δώσει στο Ισραήλ περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με σε συνδυασμένη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -συγκεκριμένα από το 1948-, συν περίπου 10 δισ. δολ. επιπλέον σε συνεισφορές για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας όπως το Iron Dome, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει χορηγηθεί σε οποιαδήποτε χώρα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο και περίπου 100 δις. δολ. περισσότερα από την Αίγυπτο, τον δεύτερο υψηλότερο αποδέκτη ιστορικά.
Για σχεδόν τρεις δεκαετίες –από τα οικονομικά έτη 1974 έως το 2002– το Ισραήλ ήταν ο κορυφαίος αποδέκτης της βοήθειας των ΗΠΑ, η μακροβιότερη διάρκεια για έναν κορυφαίο αποδέκτη βοήθειας που χρονολογείται από το 1946.
Η συνολική βοήθεια των ΗΠΑ παγκοσμίως για το 2022 ανέρχεται επί του παρόντος σε περισσότερα από 60 δισ.εκατομμύρια δολάρια, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1951 και ίσως μαρτυρά την ψυχροπολεμική οπισθοδρόμηση της Ουάσινγκτον λόγω της αντιπαλότητας με τη Ρωσία και τη Κίνα.
Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ αντανακλά το 16% του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού του Ισραήλ.
Σημειώνετα ότι σχεδόν όλη η βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ πρόσφατα ήταν στρατιωτική και όχι οικονομική βοήθεια, με τη μορφή επιχορηγήσεων ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης – επιχορηγήσεις και δάνεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ για την απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού και υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Συνήθως επιτρέπεται στο Ισραήλ η πρώτη πρόσβαση στην περιοχή στην αμυντική τεχνολογία των ΗΠΑ για να παραμείνει μπροστά από τους γειτονικούς στρατούς, μια έννοια που συνοψίζεται ως «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου σε μια έκθεση για την ξένη βοήθεια προς τη χώρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται το U.S. News εκτιμά ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ αντανακλά το 16% του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού του Ισραήλ. Οι στρατιωτικές δαπάνες του Ισραήλ είναι σημαντικές σε σύγκριση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του.
Υπενθυμίζεται ότι το 2022, το Ισραήλ ξόδεψε το 4,5% του ΑΕΠ του για τον στρατό του, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σχεδόν διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, και συνδέοντας άλλα έθνη στο Νο. 8 για τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες σε σύγκριση με την αναλογία προς το ΑΕΠ. Το Ισραήλ είδε αυτό το ποσοστό να κορυφώνεται στο 30,5% το 1975, αλλά έκτοτε μειώνεται αργά.
Με πληροφορίες από U.S. News & World Report
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις