Βρετανία: Στέλνει ένα από τα πιο προηγμένα αντιτορπιλικά της στον Κόλπο
Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας, μετά τις επιθέσεις τακτικού στρατού και πειρατών σε Ισραηλινά πλοία στον Κόλπο του Άντεν, η Βρετανία ουσιαστικά μπαίνει στην διαμάχη.
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Οι αναποδιές που μπορεί να συμβούν, εάν κάνετε ποδηλατάδα έχοντας δεμένο στο πλάι τον σκύλο σας
- Ρεκόρ μετανάστευσης στις πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ – Δείτε τα στοιχεία για το 2023
- «Μαζική» επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό, μια 35χρονη νεκρή
Η Βρετανία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στέλνει στον Κόλπο ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά της πλοία για να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή, όπου ουσιαστικά εμπλέκεται ξανά ενεργά στη διαμάχη, Ισραήλ-Παλαιστίνης.
Το HMS Diamond, ένα αντιτορπιλικό τύπου 45 ή κλάσης D, θα διεξάγει επιχειρήσεις για να εξασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, να καθησυχάσει τα εμπορικά πλοία και να διασφαλίσει την ασφαλή ροή του εμπορίου, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
H εξειδίκευσή του είναι εναντίον πυραύλων, ελικοπτέρων και αεροπλάνων, κάτι που «φωτογραφίζει» την Υεμένη
«Είναι κρίσιμο το Ηνωμένο Βασίλειο να ενισχύσει την παρουσία μας στην περιοχή, για να διατηρήσουμε τη Βρετανία και τα συμφέροντά μας ασφαλή από έναν πιο ασταθή και αμφισβητούμενο κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Grant Shapps σύμφωνα με το Al Arabiya.
Ο ρόλος της Υεμένης στην σύγκρουση
Η ανάπτυξη του αντιτορπιλικού ακολουθεί το ξέσπασμα της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την κατάληψη ενός φορτηγού πλοίου που συνδέεται με το Ισραήλ από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα στις 19 Νοεμβρίου.
Οι Ανσάρ Αλλάχ ή Χούθι έχουν εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους με στόχο το Ισραήλ, πολλά από τα οποία έχουν αναχαιτιστεί από αμερικανικά πλοία αλλά και από τη Σαουδική Αραβία.
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι περίπου 50 μεγάλα εμπορικά πλοία διέρχονται καθημερινά από το Bab-el-Mandeb, που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν, ενώ περίπου 115 μεγάλα εμπορικά πλοία διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ (σ.σ. Στο οποίο έχουν ανακοινώσει ασκήσεις οι Ιρανοί).
Τα ύδατα του Κόλπου, είπε, είναι ζωτικής σημασίας διαδρομές για την εμπορική ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν μεγάλο μέρος του εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Σάλπισμα επίθεσης από την Βρετανία
Σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού έχουν αναπτυχθεί μόνιμα στην περιοχή από το 1980 και από το 2011 υπάγονται στην «Επιχείρηση Κίπιο», την ονομασία που χρησιμοποιείται για τη θαλάσσια παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στον Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό.
«Η σημερινή ανάπτυξη θα ενισχύσει τις περιπολίες του Βασιλικού Ναυτικού, θα βοηθήσει να διατηρηθούν ανοικτές κρίσιμες εμπορικές οδοί και θα αποδείξει ότι η δέσμευσή μας για την περιφερειακή ασφάλεια όχι μόνο διαρκεί αλλά και ενισχύεται», δήλωσε ο Shapps.
Το πλοίο θα ενταχθεί στη ίδια αρμάδα με τη φρεγάτα HMS Lancaster που αναπτύχθηκε στην περιοχή πέρυσι, καθώς και σε τρία ναρκαλιευτικά και ένα πλοίο υποστήριξης.
Η Υεμένη έχει δηλώσει πως όλα τα πλοία που έχουν κατασχεθεί είναι στη διάθεση της Παλαιστινιακής Αντίστασης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις