ΣΕΑ: Οποιαδήποτε συμφωνία δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα δεν νοείται ως «επιστροφή»
Η υπόθεση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα απαιτεί συνέπεια, συνέχεια και επιστημονική μεθοδικότητα αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και το φάουλ του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει τη προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνοντας πως «η υπόθεση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης του κορυφαίου μνημείου είναι μια μακρόχρονη διεκδίκηση που οφείλει να βασίζεται στις αρχές που τίθενται από την UNESCO, στην επιστημονική τεκμηρίωση, στην ηθική των Μουσείων, στις διακρατικές σχέσεις και στην ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και της διεθνούς κοινής γνώμης».
Ο ΣΕΑ αναγνωρίζει την προσπάθεια που έχει γίνει διαχρονικά που καταβάλει το Υπουργείο Πολιτισμού
Προκειμένου να προλάβει καταστάσεις σημειώνει πως «η σύνδεση του θέματος αυτού με το όριο της κυβερνητικής θητείας οποιουδήποτε κόμματος ή με κομματικές και προεκλογικές επιδιώξεις, είτε στην Ελλάδα είτε στη Βρετανία, μόνο κακό κάνει στην υπόθεση της διεκδίκησης» και προκρίνει τον δρόμο που είναι «βασισμένος σε επιστημονικά πορίσματα, στη συνεπή στάση της χώρας μας στην UNESCO και η ενεργοποίηση των διεθνών επιτροπών για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Ο ΣΕΑ αναγνωρίζει την προσπάθεια που έχει γίνει διαχρονικά που καταβάλει το Υπουργείο Πολιτισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ώστε «το αίτημα να μην διατυπώνεται μόνο από την Ελλάδα, αλλά να συντονίζεται με τις διεθνείς προσπάθειες ενάντια στη λεηλασία πολιτιστικών αγαθών».
Το ΥΠΠΟΑ «να προχωρήσει στην κατάργηση της διάταξης για μακροχρόνια εξαγωγή ευρημάτων από αρχαιολογικά μουσεία στο εξωτερικό»
Η διεκδίκηση είναι καρπός μακρόχρονης προσπάθειας, και είναι σημαντικό ότι γίνονται βήματα, όπως οι συνεχείς συστάσεις της UNESCO προς τη βρετανική πλευρά από το 1982 και εντεύθεν και η απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO του 2021, σημειώνει ο ΣΕΑ συμπεριλαμβάνοντας την απόφαση του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης το 2006 να επιστρέψει το θραύσμα του λίθου VIII της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, που βρισκόταν στην πανεπιστημιακή συλλογή του, την απόφαση της Περιφέρειας της Σικελίας να επιστρέψει οριστικά το «θραύσμα Fagan» από τον λίθο VI της ανατολικής ζωφόρου και την πρόσφατη απόφαση του Πάπα να επιστρέψει οριστικά 3 θραύσματα που βρίσκονταν στο Μουσείο του Βατικανού.
Στη βάση όλων των παραπάνω, αλλά και σε συνέχεια των αποφάσεων που λήφθηκαν από την UNESCO το 2021 για την πρόσκληση της βρετανικής πλευράς σε διάλογο με την Ελλάδα για το επίμαχο ζήτημα, ο ΣΕΑ τονίζει ότι «η ελληνική πολιτεία δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμία συζήτηση για ΄΄δανεισμό΄΄, ΄΄ανταλλαγή΄΄ με άλλα σημαντικά εκθέματα και οποιαδήποτε άλλη άμεση ή έμμεση αναγνώριση «κυριότητας» στην επονομαζόμενη από τη βρετανική πλευρά ‘’συλλογή Έλγιν’’».
Και καταλήγει πως «δεν νοείται ως ‘’επιστροφή’’ οποιαδήποτε συμφωνία δανεισμού που θα αναγνωρίζει την κυριότητα στους Βρετανούς και θα προβλέπει ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα θα εκτεθούν στην Αθήνα για διάστημα 5 ή 10 ή 15 χρόνων και κατόπιν θα επιστρέψουν στο Βρετανικό Μουσείο! Αντιθέτως, οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο, ευτελίζει και φαλκιδεύει το αίτημα για την οριστική επιστροφή, αίτημα που διατυπώνεται πλέον από την διεθνή και την βρετανική κοινή γνώμη».
Μεταξύ άλλων ζητά από το ΥΠΠΟΑ «να προχωρήσει στην κατάργηση της διάταξης για μακροχρόνια εξαγωγή ευρημάτων από αρχαιολογικά μουσεία στο εξωτερικό (η διάταξη του Ν. 4761 που επιτρέπει την εξαγωγή συλλογών Μουσείων για 50 έτη) και να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση και έγκριση του καταλόγου με τα αμετακίνητα ευρήματα των ελληνικών κρατικών αρχαιολογικών Μουσείων, όπως ζητεί με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων της 13/5/2022».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις